tylko do krajów, które zwiedziłam, ale też tam, gdzie dopiero marzę, by pojechać. Dziś kulinarnie zwiedzamy razem Węgry – kraj, którego kuchnia należy do środkowoeuropejskich i bazuje na mięsie, sezonowych warzywach, owocach i świeżym chlebie. W większości kojarzy nam się z ostrą papryką dodawaną do dań i najlepszym tokajem pitym podczas imprez przy cygańskiej muzyce. Dziś razem z sommelierem sklepu(...)mąka ( ja zmieszałam pół na pół pszenną z żytnią ) – 250 g * masło min.82% – 125 g * cukier drobny – 120 g * jajko L – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier z wanilią – 1 łyżka NADZIENIE: * Oremus Tokaji Szamorodni ( białe, słodkie wino ) – 500 ml * budyń waniliowy bez cukru – 2 op * cukier
Ostra na SłodkoPiąteczek, piątunio – witaj rybunio, czyli FISH FRIDAY! Dziś pomysł na przepysznego dorsza, którego mięso jest zwarte i jednocześnie bajecznie delikatne. Połączę go z aromatycznymi ziołami i orzechami piniowymi, a podam z kaszą pęczak oraz warzywami. Proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Smaki się przenikają i świetnie łączą, najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ(...)zmiksować na ziarnistą masę (pesto). Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić na nim przygotowane pesto. Posypać po wierzchu pozostałymi, nie zmielonymi orzechami piniowymi. Wstawić do piekarnika – ja piekę rybę w opcji pieczenie + parowanie, 30 minut pieczenia parowego w temperaturze 90 stopni Celsjusza. Jeśli nie macie takiej opcji w piekarniku, możecie upiec w temperaturze 180 stopni, przykrywając naczynie folią
Dietologmielony do smaku Sposób przygotowania: Ryż ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić z wody, wystudzić. Kapustę włoską, drobniutko posiekać nożem w kostkę, wsypać do miski, dodać zmielone mięso od szynki, posiekaną drobniutko jedną cebulę oraz zimny ryż, doprawić do smaku, solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny, wbić jedno jajko, całość wyrobić dokładnie ręką-ma być jednolita masa(...)wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę. Całość zapiekamy 45 minut w temp 180*c. Podajemy po wyjęciu z pieca, polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonpiknik, idealna na przyjęcie. Dzieci są zawsze zachwycone, gdy jedzą te parówki w cieście kukurydzianym. Zaraz odezwą się głosy, że parówki to samo zło, bo większość zawiera MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Ja parówki kupuję od lat u tego samego rzeźnika, który robi je od kilkudziesięciu lat, cały czas smakują mi tak samo. Nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy(...)parówką i warzywami Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Składniki: Cienkie parówki – 8-10 sztuk ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej ¾ – 1 szklanki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ostrej papryki 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie (nie będą się przypalać podczas smażenia) Jak przygotować parówki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybko znikały z talerzyka. Faktura ciasta jest taka, że nie wykroicie z niego ciastek, ale doskonale nadadzą się właśnie do formowania w dłoniach, czy wyciskania przez maszynkę do mięsa, wyposażoną w specjalną nasadkę ( to też chyba wynalazek zamierzchłych czasów);). Ciasteczka są typu ciastek najzwyklejszych, bez udziwnionych dodatków, takie jak robiło się kiedyś, jak byłam mała. Dlaczego „monetki(...)jedyna dostępna wtedy chyba margaryna – Palma. Do tego zwykle jajka, śmietana i cukier w różnych proporcjach i dziecięce zapotrzebowanie na słodkości dawało się okiełznać niezliczoną liczbą wypieków Ciasteczka pieczemy według upodobania, tzn niektórzy preferują lekko zezłocone, inni chrupią intensywnie brązowe. Jak kto lubi, zwykle ciastka będą upieczone po ok. 15 min. Drukuj Kruche ciastka monetki Składniki
Mieszam w GarnkuKolejny bardzo prosty do zrobienia chlebek. Tym razem z bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania
kuchnia doskistanął w miejscu. W kuchni Joanny Tołłoczko dalej królują szare renety, antonówki i rajskie jabłuszka, których dziś prawie się nie je. Jabłko pasuje przecież i do deseru i do mięsa, jest symbolem dostatku i płodności, a wieczorem można przerobić je na domowy cydr i grzaniec. I wiadomo, że polskie jabłka są najlepsze. Pamiętam zakupy na bazarze owocowo-warzywnym, kiedy byłam(...)jabłkiem i gorgonzolą, czyli wytrawną wersję tradycyjnego ryżu z jabłkiem, szarlotkę do góry nogami, oraz klasyki takie jak tartę tatin, jabłko na patyku z karmelem czy krówkami, czy pieczone jabłka, które tutaj polecane są z mlekiem skondensowanym. Bardzo fajny jest przewodnik po różnych dostępnych gatunkach jabłek. Sensowne są też porady dla osób, które mają działkę i chciałyby posadzić
Ugotowane pozamiataneDobry grill rozgrzewa się długo. Ale, również bardzo długo jest gorący. Kiedy z rusztu zjadą kiełbasy, mięsa i warzywa , następuje idealny moment, żeby na grillu przygotować … deser. Taki, którego Twoi goście na pewno nie zapomną! W poszukiwaniu inspiracji na grillowane owoce, wygrzebałam przepis Pascala Brodnickiego, jeszcze z czasów kiedy prowadził on swój program w TVN. W wersji lekko zmodyfikowanej(...)nadzienia. Włożyć po czubatej łyżeczce masy do każdej połówki nektarynki i złożyć je z powrotem w całość. Zapakować w folię aluminiową, tworząc zgrabne sakiewki. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec aż będą miękkie – ok. 7 -10 minut. Podawać z lodami waniliowymi. Smacznego! Artykuł Grillowane nektarynki pochodzi z serwisu Patchwork
PatchworkAle chłodno w tym Trójmieście! W Szczecinie i Warszawie temperatury były tak wysokie, że krótkie spodenki wydawały się być za dużym odzieniem, a tu mam
Be Fit Be StrongTak przygotowane udka, są soczyste, chrupiące i powiedziałabym nawet, że dietetyczne, bo nie używa się do ich przygotowania ani odrobiny tłuszczu. Robię je praktycznie od zawsze
Kuchnia z widokiem na ogródempanada gallega (empanada galega po galicyjsku), czyli duże ciasto chlebowe z wytrawnym nadzieniem, np. z tuńczyka, cebuli, papryki, pomidorów, jajka ugotowanego na twardo i papryki pimenton. Empanadę de gallega piecze się w patelni do paelli lub na blasze do pizzy, a następnie kroi w trójkąty. Tutaj możecie zobaczyć przykładowy przepis na empanada gallega . A wracając do odmian empanadas występujących(...)robić falbankę, zajrzyjcie tutaj . Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca. Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki
Chilli Czosnek i OliwaProsta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku
wyzwania kuchenneW okresie jesienno zimowym wzrasta apetyt na dania rozgrzewające i sycące. Jednym z takich dań, które chcę wam zaproponować to danie jednogarnkowe ala leczo. Bardzo lubię
Ala piecze i gotujeNaszła tak mocno smakiem, że była dużo lepsza niż zaraz po ugotowaniu. Składniki: * 500 g fasoli * 500 g boczku parzonego lub surowego * 2 laski kiełbasy bądź więcej * dowolne mięso np. gotowana łopatka, szynka ok. 40-50 dkg * wody ok 3 l * liść laurowy, ziele angielskie * 2-3 łyżki smalcu bądź stopionej słoninki * 2 łyżki mąki * przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)morskiej. Jest dużo delikatniejsza niż kamienna. Pieprz, papryka słodka, ciut ostrej. Dla mniej cierpliwych polecam gotową przyprawę do fasoli. Jest bardzo smaczna. Nie jeden raz jej używałam - nawet do pieczenia kurczaka. Na koniec król dania MAJERANEK No bez tego, fasolka nie ma wyrazu jaki powinna mieć. Odstawiłam fasolkę by przegryzła się z innymi składnikami. Lekko przestygniętą podawałam do stołu
Pieprzyć z FantazjąBardzo lubię ryby, szkoda tylko, że jem je zdecydowanie zbyt rzadko... a przecież są o wiele lepsze niż mięso, na dodatek zawierają cenne kwasy omega-3, tak niezbędne do prawidłowej pracy serca i mózgu! Nie zawsze też wiem jak rybę odpowiednio przygotować, by dobrze smakowała. Wczoraj mnie trochę olśniło - w lodówce miałam dwa rozmrożone filety z miruny, postanowiłam więc odpowiednio(...)chrzanowy) Płatki drobno rozkruszyć w miseczce, dodać olej, rozgnieść z kremowym serkiem. Każdy z filetów ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skórą do góry. Na wierzchu wyłożyć kukurydzianą panierkę. Piec z pomidorkami (w osobnej folii) przez 10-15 minut w piekarniku o funkcji góra-dół, rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Panierka powinna się zrumienić. puree z zielonego groszku
Kuchnia Ellieparze brokuła z nutą świeżego ogórka. Dodatek tuńczyka sprawi, że sałatka będzie nad wyraz syta i z charakterem! Składniki w dowolnych proporcjach puszka tuńczyka w kawałkach Graal burak pieczony w piekarniku ogórek świeży pomidorki koktajlowe lub śliwkowe brokuł gotowany na parze szpinak baby mix sałat glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny listki bazylii i czarny sezam(...)diety.Wpływają pozytywnie na cały organizm człowieka, ponieważ w składzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i wiele ważnych pierwiastków. Jest to także dobra alternatywa dla białego i czerwonego mięsa, równie smaczna i łatwa w przygotowaniu. Całość posyp bazylią, dosmacz glassą sojową , a przed podaniem dodaj czarnego sezamu. Sałatka gotowa! Zdrowa i lekka przede wszystkim...a jeśli już mowa
Z Kuchni Do KuchniKulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy. Składniki: 500 g ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól(...)posłuży do zrobienia dekoracji. Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach. Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron. Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem. Piec w 200 stopniach C około 45 minut. Podawać na ciepło z barszczykiem. Inspiracja : Gazeta Sól i pieprz
O kuchni z uczuciemBardzo lubię paszteciki z różnymi rodzajami farszu. Najczęściej potrafię skusić się na farsz z kapustą lub kaszą, rzadziej z mięsem. Tym razem postanowiłam wykonać paszteciki z ciasta drożdżowego sama. Jak widać - udało się. Świetnie smakują na drugi dzień z kubkiem gorącego barszczu czerwonego. Przepis stąd . Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła roślinnego 3/4 szkl. mleka 3 łyżeczki(...)pasek farszu, następnie zwinąć i odciąć od reszty ciasta. Dobrze skleić wszystkie boki, by paszteciki nie rozpadały się. Otrzymany rulon przecinać pod skosem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec w temperaturze 180 st.C. do uzyskania złotego koloru. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem
Pasja Smaku