mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:897/1172)

Bigos 132

ziemi. W taki sposób bigos mógł być przechowywany kilka miesięcy. Bigos, jak chyba każda tradycyjna potrawa, ma tyle wersji ilu kucharzy. Każdy ma własny sposób na połączenie kapusty, mięsa, kiełbasy i innych dodatków tak, aby finalnie powstał idealny bigos. Powinien być dość kwaśny, aromatyczny, z dodatkiem wędzonych śliwek, leśnych grzybów i czerwonego, wytrawnego wina. Najważniejszym etapem przygotowania bigosu jest jego(...)kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki dodajemy do bigosu razem z pomidorami

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 170

wchłonie wodę. Nie trzeba mieszać. Ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. 4. Umytą kapustę włoską drobno siekamy i wrzucamy do miski, w której jest już mięso z przestudzonym ryżem. 5. Następnie wbijamy jajko, dodajemy starty ser twardy, sypiemy sporo przypraw: 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej majeranku, niemało kminu rzymskiego i do tego dodajemy usmażoną cebulkę(...)piekarnik do temperatury 200 stopni. 12. Następnie zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach.  Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Po tym czasie ściągamy przykrywę i zapiekamy jeszcze 15 minut z termoobiegiem. Po tym czasie są gotowe i przepyszne. Smacznego

Kawa z mlekiem
Piernik marokański z ras el hanout 152

przeczytaniu “ Pysznie dla rodziny i przyjaciół ”, bo jest bardzo popularna we współczesnej kuchni francuskiej, którą Joanna Drzazga polecam na rodzinne spotkania. Tradycyjnie używa się jej jako przyprawy do mięsa, ale tutaj idę za radą ekipy restauracji Fernandez & Wells. W książce “Rustic” jest właśnie takie ciasto. Moja wersja zastępuje niektóre trudne do zdobycia składniki miodem i kawą zbożową. Dodaję też(...)trafić potem na większe ziarenko chili czy lawendy z przyprawy. Przelewamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Na wierzch układamy kandyzowany imbir, który zatonie w cieście podczas pieczenia w piekarniku, ale będzie stanowił pyszną niespodziankę dokładnie w duchu ras el hanout. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut (góra-dół, średnia półka). Artykuł Piernik marokański z ras el hanout pochodzi

Ugotowane pozamiatane
Wegańska musaka 179

niepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują(...)wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty obierz i pokrój w cienkie plasterki, bakłażany natomiast w 1cm plastry. W małej kokilce wymieszaj 2 łyżki oliwy oraz ½ łyżeczki soli i za pomocą pędzelka równomiernie rozprowadź mieszaninę

Roślinna - blog wegański
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 217

łyżki dobrego, aromatycznego majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń młynkiem) Mielone mięso (u mnie samodzielnie mielona łopatka i/lub karkówka, można również użyć dowolne inne mięso) umieścić w misce, wbić jajko, dodać majeranek, sól, świeżo mielony pieprz i mielony czosnek (u mnie kilka przekręceń, niezbyt dużo) i dokładnie wymieszać. W misie miksera wymieszać mąkę z solą. Do kubeczka(...)wykrawamy kółka (u mnie metalową obręczą o śr.7cm. Na każde kółko wykładamy łyżeczkę farszu mięsnego i dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na podsypany mąką blat (ja wyłożyłam papier do pieczenia, który delikatnie oprószyłam mąką). Ścinki ciasta zagniatamy rozwałkowujemy i wycinamy, nadziewamy i sklejamy i tak aż do wyczerpania składników. W ten sam sposób postępujemy z resztą ciasta. U mnie ciasto

Smaczne Zdrowe
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 200

przypieczona. Grzyby odsączamy na sicie (wywar grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion do zup, sosów grzybowych, itp.) i mielimy w maszynce do mięsa. Do cebuli dodajemy zmielone grzyby i dusimy całość ok.2-3 minuty, do odparowania nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem (ok.1/2 łyżeczki) do smaku. Farsz powinien(...)sklejać...). Z rozwałkowanego ciasto wycinamy kwadraty o boku ok.4-4,5cm. Na każdym kawałku wykładamy małą łyżeczkę farszu, sklejamy w trójkąt, który następnie łączymy na palcu. Odkładamy na papier do pieczenia, delikatnie oprószony mąką. Gotowe uszka układamy na blaszce z zamrażarki (wyłożyłam papierem do pieczenia by się nie przyklejały) i zamrażamy pojedynczo, przez ok.1h, następnie przekładamy zamrożone uszka do worków

Smaczne Zdrowe
Przepisy na święta: Ziemniaki Hasselback 169

Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu – bo na talerzu wyglądają pięknie. Przygotujcie ziemniaki Hasselback. Czas: 45 minut Poziom trudności

Niedzielny kucharz
Cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą 162

Uwielbiam połączenie pomidora i mozzarelli. Szczególnie teraz latem gdy pomidory są najpyszniejsze często u mnie gości ten zestaw zarówno na zimno jak i na ciepło. Tymi

Monia miesza i gotuje
Quiche z kurczakiem i porem 146

Quiche to bardzo uniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe

Pyry na Gaz
Roladki schabowe z orzechami. 182

Składniki: 800 g schabu 60 g orzechów włoskich 2 żółtka 1 jajko 2 płaskie łyżki masła (temp. pokojowa) 2 łyżki chrzanu tartego 2 łyżki tartego parmezanu

O kuchni z uczuciem
Zapiekanka a la lazania 178

U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy zapiekanki, tym razem pokombinowaliśmy z makaronem i wyszła nam taka trochę lżejsza lazania :)Składniki:- 1 opakowanie makaronu lazania

Zainspirowana w kuchni
Quesadilla z kurczakiem 179

Jeśli danie jest pikantne a do tego chrupiące i można je jeść rękami. Quesadillę możesz przygotować z różnymi rodzajami mięsa lub z samymi warzywami, moją ulubioną wersją jest jednak ta z kurczakiem grillowanym jaką pokazuję Wam właśnie w tym przepisie. Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – rollsy z salami – rollsy z szynką i serem(...)patelni zwykłej lub grillowej rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka po kilka minut z każdej strony. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st C a blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż jedną tortillę, posyp ją połową sera, a na serze rozłóż grillowanego kurczaka, kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodaj resztę sera i przykryj drugą tortillą. Możesz

nietylkopasta.pl
Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika 136

ilością wody. Gotujemy około 15-18 minut, bez przykrycia. Pod koniec sprawdzamy, czy ziarenka już są miękkie. Jeśli tak, odcedzamy kaszę i wysypujemy na duży talerz, albo blaszkę do pieczenia, równą warstwą, żeby kasza odparowała i wystygła. To naprawdę działa! Kasza jest jędrna, sypka, nie ma ryzyka, że ją przegotujecie i zamieni się w pulpę. Przepis na sałatkę pochodzi(...)patelni. Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Kurczaka pokrój w paski przypraw wędzoną papryką, pieprzem kajeński, kuminem i solą. Wyłóż na patelnię. Smaż 4-6 minut, aż mięso ładnie się podsmaży. Zdejmij z patelni. Krok 4 Przygotuj dresing. Do małego słoiczka wlej 2 łyżeczki sosu rybnego, 2 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, wsyp łyżeczkę skórki

Niedzielny kucharz
Pieczony falafel 178

Jednym z moich postanowień noworocznych jest wprowadzenie 3 wegańskich dni w tygodniu. Mięsa co prawda i tak jemy niewiele i w małych ilościach, jednak chciałabym aby było go stopniowo coraz mniej dlatego myślę coraz więcej nad wegańskimi przepisami na obiad.  Falafel uwielbiam i jem już dobrych paru lat, jednak zawsze to była wersja smażona.  Tym razem postanowiłam(...)maszyny i rozdrabiamy.  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do ciecierzycy wraz z przyprawami i syropem z agawy/miodem. Odstawiamy na 10 min.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Miejsca gdzie będziemy kładli falafele smarujemy olejem.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Po upływie czasu z masy formujemy kulki lub kotleciki (odsączamy wodę) i przekładamy na blaszkę

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania