mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:906/1172)

Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 156

To danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego

Niedzielny kucharz
Syrop z mniszka lekarskiego na 400 kwiatków 202

O właściwościach tego domowego specyfiku od kliku lat głośno. Prozdrowotne działanie mniszka lekarskiego, czyli popularnego "mlecza" traktowanego często jako zwykły chwast ogrodowy opisują różne mądre źródła

Kuchnia po mojemu
Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego 181

Dzisiejszego dnia niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych, ale pocieszam się faktem, że ten rok już się kończy, a nowy przyniesie o wiele więcej dobrego. Mam

Be Fit Be Strong
Placki bananowe z sosem czekoladowym 169

Ten tydzień zaczynam śniadaniowo i słodko. Zobaczymy, jak będzie dalej... Głównym składnikiem placków jest banan, dzięki czemu można znacznie zredukować ilość użytej mąki. Przez to jednak

Pełny talerz
Pasztet z cukinii 144

Zamiast wędliny do kanapek bądź zamiast kanapek na drugie śniadanie polecam ten oto pasztet.Składniki:- 3 szklanki startej na tarce o grubych oczkach obranej cukinii ( ja

Zainspirowana w kuchni
Piknikowe bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 127

przykład sałatkę typu greckiego . Jeśli nie musimy przestrzegać diety redukcyjnej, a wakacje nie kojarzą nam się z wiecznym odchudzaniem, to warto je serwować jako dodatek do sałatek czy do mięsa. Jeśli zaś dbamy o linię w umiarkowany sposób, to po prostu zjedzmy czosnkowo-pietruszkowe bułeczki raczej na śniadanie czy na obiad. To złote rady Agaty, które pomagają utrzymać dobrą figurę(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka formujemy płaską bułkę, którą umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, bułki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W czasie gdy bułki nam wyrastają, przygotowujemy nadzienie: czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z miękkim masłem oraz natką pietruszki. Wyrośnięte bułki nacinamy

KulinarneImpresje.pl
Polędwiczka nadziewana pesto z zielonego groszku 172

Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem szlachetnego mięsa wieprzowego jakim jest polędwiczka. W moim wykonaniu prezentuję ją w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą natką z pietruszki, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych  (2sztuki) 18 plastrów szynki szwarcwaldzkiej tymianek sól pieprz oliwa Farsz groszkowy: 260g mrożonego zielonego groszku Hortex 50g liści(...)zielony groszek, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Polędwiczki nafaszerować groszkowym farszem, a następnie każdą polędwiczkę owinąć plastrami szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. 4. Gotowe polędwiczki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw. Wiosna już za rogiem. Przywołaj

Szalona Kuchnia Eweliny
Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 124

Niedawno proponowałam  Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu z serem, cebulką i przyprawami jest świetnym farszem do wykorzystania dosłownie we wszystkim.  Składniki (4 porcje) -500 g mąki -opakowanie drożdży instant (7-8g) -1/2 łyżeczki soli -1/2 łyżeczki cukru(...)wierzch położyć plasterki mozarelli (jeżeli jest tarta - można ją wcześniej wymieszać z ostudzonym farszem szpinakowym). Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 703,1 kcal Tłuszcz: 23,4g Białko: 28,2g Węglowodany: 94,5g Smacznego

Zielona Kuchnia
Chipsy z jarmużu 148

steków. Nie sądziłam, że tak mi posmakują te warzywne chipsy. Są świetne w smaku, pikantne i chrupią! Jarmuż wykorzystywałam do tamtej pory jedynie do koktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów. – zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia – Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem W zeszłym(...)liście dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy oliwę z przyprawą i wkładamy listki jarmużu i mieszamy dokładnie z przyprawioną oliwą tak, aby pokryła ona każdy liść. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy jarmuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i pieczemy około 6-8 minut, aż chipsy będą chrupkie, lecz nie spalone. Gotowe chipsy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kalafior z ciecierzycą i szparagami 182

neutralne w smaku. Dlatego można je łączyć z czym popadnie, nawet z kalafiorem. Irańczycy bardzo lubią miętę pieprzową i wykorzystują ją często w swojej kuchni dosłownie zagryzając ją do mięsa czy ryby. Też mi się to udzieliło i dzisiaj jestem z miętą za pan brat! Dodaję ją do dressingów i sałatek, miksuję w koktajlach. Kalafior i mięta to super kombi(...)różyczki. Pokrój szparagi. Wrzuć do żaroodpornego naczynia. Odcedź ciecierzycę i dodaj do kalafiora razem z czosnkiem, solą i przyprawami. Skrop warzywa oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 25 minut. Pokrój awokado na plasterki. Część ułóż na upieczonych warzywach, a resztę zmiksuj z oliwą, jogurtem, 3 listkami mięty i sokiem z limonki. Dopraw dressing solą. Posyp sałatkę

codojedzenia
Mini gołąbki z mięsnym farszem, zapiekane w ... kiszonej  kapuście 170

zmielenie. Marchewkę starłam na tarce o średnich oczkach. Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Cebulę posiekałam w kosteczkę. Cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam marchewkę i wymieszałam. Po chwili dodałam mięso. Podsmażyłam chwilę i dodałam ugotowany ryż. Przyprawiłam solą i pieprzem oraz obiema paprykami. Wymieszałam. Zostawiłam do wystudzenia. W dużym rondlu zagotowałam wodę z solą. Kapustę oczyściłam z zewnętrznych liści. Pozostałe(...)przekonajcie się, że są naprawdę smaczne. Polecam i   życzę SMACZNEGO! Krys Przepis na te gołąbki znalazłam w programie Anny Olson Polecam również inne smaczne gołąbki: Gołąbki pieczone w piekarniku Gołąbki domowe z sosem pomidorowym Gołąbki ze świeżymi grzybami, z sosem grzybowym Gołąbki wegetariańskie Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Mussaka / Moussaka 227

czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i odstaw. Opłukaj bakłażana pod zimną, bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Rozgrzej trzy łyżki oleju(...)trzecią sosem mięsnego, na to wyłóż jedną trzecią ziemniaków i bakłażanów. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników, po czym wyłóż równomiernie beszamel. Posyp parmezanem, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut lub ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Moussaka (6-7 servings) Ingredients: 2 aubergines, cut into 1cm slices 1 tbsp salt 750 g pork mince 1 onion, finely

karmelowy
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE PIECZARKAMI 300

pieczarek sól,pieprz 3 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka(u nas pikantna) 1,5 łyżki sosu sojowego  Skrzydełka wytrybować z kości bardzo ostrożnie by nie uszkodzić skóry tzn ścinać mięso bardzo blisko kości zdrapując ją aż do samej lotki(lotka ma zostać). Myjemy ,suszymy papierowym ręcznikiem a następnie przyprawiamy : 2 ząbki czosnku rozmieszać z solą,natrzeć skrzydełka,posypać przyprawą(...)jeśli to tylko możliwe.Wystające mięsko skrzydełka na końcu należy zwinąć do środka lub spiąć wykałaczką. Skrzydełka układamy na blaszce w 180stC lub grillu naoliwione by nie przywarły i pieczemy ok 45-60min. Wersja z piekarnika Wersja z grilla Zachęcam do wkładu w wytrybowanie kości ze skrzydełek a efekt Was zaskoczy i goście chwalić będą. Smacznego

Niespełnione zdolności kulinarne
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 137

się jeść często wiemy od dawna.  O tym, że Polacy jedzą za mało  ryb również wiemy. O tym, że nie każdemu one smakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem(...)stopni na ok 20 minut. Jogurt przelewamy do miseczki. Ogórek ze skórką ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy 1/3 koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać

ChilliJemy
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 290

surówka jest tania, oraz po zrobieniu może poleżeć w lodówce kilka dni, więc można przygotować z większej ilości na zapas. Jest świetnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje zarówno do mięsa jak i do ryb. Ta surówka ma cztery podstawowe składniki: kiszona kapusta, jabłko, cebula i marchew, oraz dodatki: sól, cukier, pieprz, natka pietruszki oraz olej. Można też surówki przygotować inaczej(...)Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty jest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych w piekarniku. The post Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto 176

Dziś mam dla was wspaniały i niezwykle pyszny pomysł na obiad, który wbrew pozorom jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto . Paleta

Słodkie okruszki
ZUPA CURRY Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 232

Zupa curry w stylu tajskim z kurczakiem, cukinią, papryką oraz marchewką, na mleczku kokosowym. To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe, które porządnie rozgrzewa od środka. Na

Kuchnia MagdaLeny
Knedle ze śliwkami i ricotty (Canederli di prugne con ricotta) 152

Przygotowaliście kiedyś ciasto na knedle bez użycia ziemniaków? Jeżeli jeszcze nie, serdecznie polecam Wam mój dzisiejszy przepis. Do przygotowania ciasta wykorzystałam 

La grande e la piccola cuoca
Bruschetta – szybka i smaczna przekąska 269

Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet drobiowy z żurawiną 149

warzyw z rosołu. Dzisiaj zachęcam do przygotowania świątecznego pasztetu - wraz z dodatkiem żurawiny i płatków migdałowych. Pasztet jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania - zasmakuje osobom, które lubią połączenie mięsa i owoców 😀 Składniki na 2 małe keksówki: 0,5 kg udek z kurczaka bez skóry i kości 0,25 kg wątróbki drobiowej 1,5 l wody + 4 łyżeczki domowej wegety(...)żurawinę i za pomocą łyżki całość dokładnie wymieszać. Do dwóch keksówek przełożyć przygotowaną masę. Wierzch pasztetu posmarować żółtkiem (należy go roztrzepać w 1 łyżce mleka) i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 60 minut w 180 ºC  (bez przykrycia). Po upieczeniu wstawić do lodówki. Kroić po mocnym schłodzeniu (najlepiej na drugi dzień).  Masa przed i po zmiksowaniu Masa przed

Ugotować
Pasztet z pieczarek 146

pasztety jeszcze mi nie wychodzą jak trzeba więc polecam te bezmięsne. Pasztet z pieczarek za to wychodzi mi idealnie.  Jest bardzo smaczny i sycący choć nie zawiera żadnego mięsa. Konsystencją przypomina pasztet z cukinii . składniki: 1,5 kg pieczarek 3 bułki kajzerki 3 cebule 4 jajka (żółtka i białka osobno) mleko do namoczenia bułek olej do smażenia sól,pieprz(...)można też użyć małych foremek aluminiowych. Do foremki przełożyć pieczarkową masę. Wierzch ładnie wyrównać i ułożyć wiórki masła. Foremkę z masą wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu dobrze wystudzić i schłodzić, potem można kroić na plastry

Monia miesza i gotuje
Kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru) 324

Dziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad dla całej rodziny – kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru). Tak przygotowane piersi z kurczaka są

Słodkie okruszki
Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem 233

Ciasto francuskie to sprawdzona baza do wszelkiego rodzaju przekąsek czy deserów. Dania z jego użyciem są proste, szybkie i smaczne. Inne przepisy z ciastem francuskim: Ciasto

Kuchnia Bazylii
Tapas Party. Menu na imprezę. 144

ziołach fety, koziego lub owczego sera - lubimy te portugalskie, czy hiszpański ser Manchego. Gołąbki w liściach winogron, marynowane oliwki (szczególnie greckie Kalamata), papryczki nadziewane serem, a gdy jeszcze jedliśmy mięso - kawałek kiełbasy chorizo. Do tego świeże pieczywo maczane w oliwie, w sezonie dojrzałe pomidory. I oczywiście wino - wytrawne i cierpkie, bo takie lubimy najbardziej.  Gdy jedziemy na wakacje(...)suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone ziemniaki 188

Nie taki ziemniak straszny jako go malują. Okazuje się, że ziemniaki to skarbnica różnych witamin i mikroelementów. Błonnik, potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, witamina C

My Chcemy Jeść
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie 113

może drugie będzie zjadliwe ;) a tu niespodzianka - oba pyszne i obiad z głowy miałam też drugiego dnia :D Przyznam szczerze, że do tej pory nie łączyłam owoców z mięsem (poza udkami w morelowej marynacie). A w jednym zestawie konkursowym jest śliwka :) spróbowałam i nie żałuję :) I tak oto przygotowałam pierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną(...)patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki

Kolorowy Przepisownik
Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem 224

Lubicie jajka sadzone? Ja bardzo, dlatego postanowiłam, że będzie dodatkiem do pełnoziarnistej pizzy, którą też uwielbiam. :-) Całość bardzo ładnie się zapiekła a wszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-) (składniki na 1 małą pizzę) 175g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 100ml ciepłej(...)czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę.  5. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
Kurczak z jabłkami i żurawiną 240

Składniki: 1 cały kurczak 10 dkg suszonej żurawiny 4 średnie jabłka sól pieprz bazylia  oregano cynamon oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sok z 0

Luźna Kuchnia
Tajine warzywny 147

przygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa(...)każdego tajina wodę z puszki po groszku. Kolejność tak naprawdę dowolna. Z wierzchu można posypać delikatnie Vegetą Przykrywamy kominem Wstawiamy do zimnego piecyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (aby nie było bezpośredniego kontaktu z blachą, choć moja mama wkłada bezpośrednio na nią) Ustawiamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy 2h - 2,5h w zależności od wielkości warzyw. Należy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab pieczony z karkówką 298

   Pięknie wygląda na stole, dobrze smakuje a przygotowanie jest proste. Składniki: -1,5 kg schabu bez kości -0,5 kg karkówki -3 ząbki czosnku

Maminek kulinarny
Majowe wyzwanie blogerek - Wiosenna tortilla z białym serem i warzywami 308

Pogoda coraz bardziej zachęca do jedzenia lekkich dań przepełnionych dużą ilością świeżych warzyw:) Taka jest właśnie moja dzisiejsza tortilla. Lekka, dietetyczna, bez mięsa za to z dodatkiem białego sera i świeżych warzyw. Tortille sprawdzą się zarówno jako pożywne śniadanie oraz lekki obiad. Przepis dodaję do kolejnej akcji : Majowego Wyzwania Blogerek. Tortille:  350g mąki pszennej,  1/2 łyżeczki soli czosnkowej(...)warzywa. Złożyć.  Od razu podawać. Wraz ze mną w akcji brali udział: Paulina : Moja pasja smaku Marta : Magiczne życie Marty     Agata : Myszka gotuje   Alina : Ala piecze i gotuje Anna : Aronia - wiem co jem     Beata : Stare gary Danusia : Moje wypieki i nie tylko Ewa : Ewa kuchennie   Gosia : Codzienna kuchnia niecodzienna    Iwona : Izioni

Z miłości do słodkości