Można uznać, że sos ten ma klasyczny profil smakowy jaki wyczuwamy przy innych sosach barbecue. Będzie on trochę słodki, kwaśny, lekko pikantny ale dodatkowo z wyczuwalnym
naRuszciePaszteciki zawsze mnie przerażały...nie wiem czemu. Wydawało mi się, że to trudne, pracochłonne...nic bardziej mylnego. Jeżeli raz spróbujecie, nigdy już ich nie kupicie. Paszteciki
Humanistka w kuchniBoczek upieczony z młodymi ziemniaczkami i kapustą kiszoną, to pomysł na pyszny obiad. Składniki: -ok. 1 kg surowego boczku -ok. 1,2 kg małych
Maminek kulinarnyTarta z zielonymi warzywami i kurczakiem to moja kolejna propozycja na "placek", który jest zdrowym, a szybkim daniem na każdą okazję :) Spróbujcie sami.SkładnikiCiasto: http://
Taste Of My Daybułce lub pajdzie ciepłego chleba z piekarni u Lisińskiego … Piekarnia jeszcze istnieje, dzielnie broni się jakością pieczywa i jestem dziwnie spokojna, że nie wyprą jej żadne pachnące bułki z pieców w sieciówkach spożywczych. Lecz paprykarz w takiej samej puszcze jak kiedyś - ani widu ani słychu. Znalazłam przepis KLIK , z którego paprykarz wychodzi jak za starych, dobrych czasów. Wychodzi(...)pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę pokroić na półplasterki. Rybę rozmrozić i obsmażyć na odrobinie oleju w brytfance lub garnku, w którym zamierzamy dusić paprykarz. Gdy mięso zacznie się rozpadać, rozdrobnić je widelcem, dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i obsmażyć razem. Teraz dodać przecier pomidorowy, ryż i wodę. Wszystko zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut
Posadzone i zjedzoneminimalną ilością przypraw. Od czasu do czasu coś zmieniam i wtedy powstają burgery o nieco innych smakach. Dzisiejsze miały być dosyć ostre, ale mimo sporej ilości ostrości dodanej do mięsa, nie były super ostre. Tak więc jeżeli lubicie ogniste smaki, można spokojnie dać więcej papryki w płatkach lub jalapeno. Burgery po 3 minutach smażenia z każdej strony, były(...)posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub np z pieczonymi ziemniakami (np takimi ). Smacznego
Stare GarySzpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) Niesamowity jest fakt, jak nasze smaki potrafią się zmienić! Pamiętam, jak w dzieciństwie szykowany przez mamę szpinak, lądował po kryjomu w garnku. Dziś nie wyobrażam sobie życia(...)zrobiły się ciepłe. Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć im będzie ryż*. *fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki. Smacznego
Kitchens AlphabetDzień dobry :-) Pyszne roladki z indyka z żurawiną, świeżymi listkami bazylii i mozzarellą zawijane w boczek. U nas do tego ziemniaczki i mix sałat. Roladki wyszły
kruche babeczkiSoczysty łosoś zapieczony w folii razem z cebulą i porem. Proponuję podawać z delikatnym sosem czosnkowym i kaparami. Danie dość dietetyczne. Podaję składniki na dwie porcje
BullioPolędwiczki drobiowe są bardzo fajnym pomysłem na obiad. Tak naprawdę można z nich przygotować wiele ciekawych dań. Dzisiaj chciałam zaproponować połączenie polędwiczek z cykorią. Całość doprawiłam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTe wspaniałe i zdrowe placki owsiane z bananem odkryłam niedawno na blogu http://www.olgasmile.com/placki-owsiane.html , a już od tego czasu kilkakrotnie je przygotowywałam. Bardzo żałuję, że
UgotujmyTo.plZachęcam Was do przygotowania pasztetu z duszonym jabłkiem. Poniższy pasztet nie wymaga pieczenia i jest błyskawiczny do przygotowania. Dodatkowo jest bardzo smaczny i idealnie kremowy. Nie pomijajcie jabłka, ponieważ dodaje pasztetowi lekkiej słodkości. Składniki na 2 duże kokilki: 300 ml wody + 2 łyżeczki domowej wegety 0,3 kg wątróbki drobiowej 0,3 kg udek z kurczaka (waga(...)odrobiną gałki muszkatołowej. Na sam koniec dodać podduszone kawałki jabłka. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do dwóch miseczek/kokilek i schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc). Smażenie cebuli, mięsa i duszenie składników w warzywnym wywarze Wygląd pasztetu przed wymieszaniem z duszonym jabłkiem Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta
UgotowaćUwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos(...)sosem z ketchupu , całość przykryć resztą kapusty i zalać bulionem w którym się gotowała. Na boki naczynia można ułożyć ćwiartki ziemniaków, tak aby były zanurzone w bulionie. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez 90 minut
Jadło i czytadłopierwszy rzut oka" można tylko powiedzieć, że wygląda elegancko :) Ale wiemy, że w kuchni liczy się nie tylko wygląd, a najważniejsze jak sprzęt - tu patelnia- sprawuje się podczas gotowania, pieczenia czy smażenia. Jest dość ciężka, ta o średnicy 28 cm ( o tak zważyłam ją!) ma 1,4 kg. Średnica pola grzewczego to 21,3 cm. Patelnię można używać(...)się używać metalowej łopatki czy ubijaczki- powłoki nie zarysujemy. Jak dla mnie to ważna, przydatna wiadomość :) Mniej kłopotliwe mieszanie potraw podczas gotowania czy smażenia. Przygotowałam dla Was danie z mięsem wołowym w roli głównej, które smażyłam na tej patelni. Przepis wkrótce. Używanie drewnianych łopatek jak dla mnie wiąże się z tym by utrzymać je w idealnej czystości, a łatwiej przecież
Proste Potrawypieprzem (dużo pieprzu!) i natką pietruszki pasztet ma wyraźny, ostry smak. Jadłam go dzisiaj na śniadanie – schłodzony, bez dodatków – nic więcej nie było potrzebne. Ale docelowo dzisiaj zastąpi też mięso podczas obiadu – oczywiście podany na ciepło z sosem i ziemniaczkami. Pasztet nie jest gładki i jednolity, ale taki był mój zamiar :) Aaaa… na dnie keksówki ułożyłam podgotowaną fasolkę szparagową – taką(...)odpowiednio przyprawiona i ewentualnie doprawić ją jeśli jest „mało wyraźna”. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki. Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową. Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię
Trzeci talerz