mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:915/1172)

Szakszuka z ciecierzycą i szpinakiem 119

nadaje potrawom nieco ostrości oraz delikatnego czosnkowego aromatu. Świetnie doprawia sos pomidorowy w szakszuce i nada się również do wielu innych dań. Można ją wykorzystać do zamarynowania warzyw czy mięsa, przygotować na jej bazie sos do makaronu, polać nią chlebowe grzanki, czy zupę. Oliwę tę dodaje także do pesto i past kanapkowych (np. z awokado). Oliwę aromatyzowaną czosnkiem i chilli(...)szpinak z sosem, aż jego liście zwiędną.  Na patelni zrób dołek i wbij do niego jajko. Powtórz dla kolejnych jajek. Patelnię przykryj przykrywą (lub np. arkuszem papieru do pieczenia). Szakszukę gotuj na niedużym ogniu aż białka się zetną (a żółtka ugotują się według Twoich preferencji). Gotową szakszukę posyp listkami świeżej bazylii lub posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem

Chilli Czosnek i Oliwa
Menu na tydzień: Proste dania orientalne 178

naprawdę genialnie! Szef kuchni, który wymyślił ten przepis w 3 lata zrzucił 70 kg. Zobacz przepis. Środa: Pieczona cieciorka z wołowiną i kaszą jaglaną Proste dania orientalne – pieczona cieciorka z wołowiną Trudno uwierzyć, że z dwóch składników można zrobić tak niesamowicie sycące i aromatyczne danie. Do tego gotowe w pół godziny. Jest lekko chrupiące z wierzchu(...)pracy. Cieciorka i pulpety trafiły do zamrażalnika. Cieciorkę przełożyliśmy z zamrażalnika do lodówki we wtorek rano. Wieczorem była gotowa, żeby na jej podstawie zrobić cały środowy obiad. Wystarczyło usmażyć mięso (5 minut) i ugotować kaszę (15-20 minut), zapakować do pojemnika i danie było gotowe. Podobnie zrobiliśmy z pulpetami, które z zamrażalnika trafiły do lodówki w środowy wieczór. Wtedy też

Niedzielny kucharz
Cukinia faszerowana kaszą pęczak i pomidorami 111

ogromnym fanem faszerowanych warzyw. Mógłbym nadziewać prawie wszystko: od cukinii, przez bakłażany, papryki i dynie, na pomidorach i pieczarkach kończąc. Zwykle faszeruję je wolno gotowanymi kaszami, warzywami, a niekiedy mięsem. W tym przepisie postawiłem na maksymalną prostotę i cukinię wypełniłem kaszą pęczak aromatyzowaną rozmarynem z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Przepis bez udziwnień, z podstawowych składników, które można znaleźć w każdym(...)kaszy dodaj starty parmezan i wymieszaj. Cukinie przepłucz z nadmiaru soli, wypełnij pęczakiem, przykryj odciętymi kapeluszami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Piecz przez 30-35 minut, aż cukinia stanie się miękka

Food Square
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 198

dużą ilością kolorowych warzyw, karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem. Zdrowe, lekkie i pyszne.  Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka.  Aby zaoszczędzić trochę czasu polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka(...)przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy

cool and minty
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 209

idzie niestety  bardziej kalorycznych yyyyps... Uwielbiam Andrzeja Polana dlatego też przedstawiam Wam fajną tartę z różnorodnością smakową. Idealne danie na piątek ale też kawał dobrego mięsa spokojnie by tu pasował. Syte, smaczne i na pewno ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 - kminek mielony jest tutaj główną przyprawą jednak jeśli nie lubicie tego smaku dajcie go wszędzie po szczypcie. Kminek świetnie(...)Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną

Kubki smaku
Babka ziemniaczana 181

jest odpowiednio przyprawiona, smażę z niej na patelni mały placuszek i próbuję. Jest to mój najlepszy i najbardziej pewny sposób na sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy(...)mannę, majeranek, cząber, kminek i sól, dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Wierzch masy ziemniaczanej wygładzić łyżką i skropić olejem. Babkę ziemniaczaną piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Babka jest upieczona, gdy jej powierzchnia jest zrumieniona, a wbity w nią drewniany patyczek, po wyjęciu jest suchy. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Domowe frytki z batatów 71

Domowe frytki z batatów to zdrowa i smaczna przekąska, która może nam zastąpić zwykłe, tradycyjne frytki smażone w głębokim oleju. Możemy te frytki z batatów podać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z pesto z bakłażana (Pasta con pesto di melanzane) 158

SKŁADNIKI  (4 porcje) Pesto z bakłażana 3 średnie bakłażany 50 g migdałów bez sk ó rki  30 g startego parmezanu 40

La grande e la piccola cuoca
Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis 197

Tortilla jak ją zrobić, prosty przepis Tortilla jak ją zrobić ? Ten wpis wyjaśni Ci to dokładnie, a na dodatek okaże się, że tortilla jest

Kuchnia na wzgórzu
Quiche z kurczakiem i pomidorami 306

Danie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką. Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów

Pyry na Gaz
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 168

zwyczajach Warszawy. Bo dobra kuchnia to polska kuchnia. Twórcy gry trafnie określili także kulinarne warunki na stacji na Wenus, oferując stacjonującym… wafle proteinowe. W kwaterach dowództwa królują zaś pieczone prosiaki, deski serów, owoce i trunki. Może würfelka na deserek?   Wyższe sfery wiedzą jak dogadzać kubkom smakowym. W grze wzmianki o jedzeniu pojawiają się także na rozwieszonych(...)tłuszczu SAUERKRAUT BURGER Wolfenstein II The New Colossus burgery z kiszoną kapustą i boczkiem 20 min 7 zł 1 porcja łatwe POTRZEBUJESZ patelnia nóż miska Składniki Koszt mięso wołowe na burgery [150g] 4,50 zł kapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł musztarda niemiecka lub dijon – 1 łyżka 0,30 zł boczek wędzony – 3 plastry

Nerds Kitchen
Szaszłyki z łososia 200

Sezon grillowy w pełni, co stwarza kolejne pole do popisu. Grillujemy mięsa, warzywa, owoce… i nie tylko. Oczywiście nie obędzie się bez dodatków. Wszelkie sosy, dipy, sałatki, surówki i napoje zawsze mile widziane. Szaszłyki z łososia.     Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała(...)papryka czerwona, boczek, łosoś, papryka żółta, cebula różowa, papryka zielona, cebula biała – i zaczynamy od początku. Kolejność możemy sobie oczywiście zmienić, według uznania. Przygotowane szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy na grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką

mojewypiekiinietylko
Wyniki konkursu. Sprawdź kto wygrał BOX czekolad – Jakub Piątkowski Czekolada 165

20 kwietnia zaprosiłam Was do udziału w wyjątkowym konkursie. Dlaczego wyjątkowym? Bo nagroda nie była zwyczajna. Nagrodą była wyjątkowa czekolada pochodząca z niewielkiej krakowskiej pracowni Jakuba

Słodkie okruszki
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 232

6 sierpni, to wyjątkowy dzień. Dlaczego? Bo dziś obchodzimy Dzień Musztardy! Musztardę uwielbiam i cenię od lat, nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni, czy letniego

Słodkie okruszki