Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 1 średniej wielkości bakłażan - 3 papryki - kilka pomidorków koktajlowych - 3 ząbki czosnku - 8 filecików anchois - pół łyżeczki bazylii - pieprz do smaku - 2 łyżki oliwy z oliwek(...)skrapiamy oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1 godzinę. W międzyczasie warzywa kilkukrotnie przewracamy, aby równomiernie się przypiekły. 2. 20 minut przed końcem pieczenia dokładamy pomidorki koktajlowe oraz czosnek w łupince. 3. Upieczone do miękkości warzywa odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pomidorki kroimy na pół, czosnek wyciskamy z łupinek, paprykę obieramy ze skóry, usuwamy nasiona
Bez Cebulibiałej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w 1 – 1,5 cm kostkę. Białą kapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb (nie będzie potrzebny) i szatkujemy na cienkie paski. Kapustę kiszoną
Poezja smakutatarski to chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany(...)też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat
Eat me! Fit me!smaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego
Kuchnia PrezydentowejZbliża się wyjątkowy, magiczny czas świąt. Święta w mojej kuchni to mieszanina różnorodnych wspaniałych zapachów. Aromat korzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w ekspresie, podawana z wyjątkowym deserem. Jednak dla mnie najmilszym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jest aromat pomarańczy. Urodziłam się w czasach, kiedy cytrusy były synonimem luksusu, czegoś niedostępnego(...)pojawiały się na półkach sklepowych. Pamiętam, gdy jako dziecko wyczekiwałam świąt. W moim domu celebrowało się każdą chwilę: przedświąteczne porządki, po których dom pachniał czystością, ubieranie choinki pachnącej piernikami, pieczenie mięs, które drażniły zmysły podczas postnej Wigilii w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Ale świąteczny nastrój dopełniała mama, która przynosiła do domu pomarańcze. Tylko kilka. Nie wiem do dziś, jak udawało
W mojej kuchnikapustą, mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne do naszych łazanek, tyle że zamiast makaronu jest ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko(...)piekarnika. Efekt absolutnie niecodzienny! Środa: Yangchow, czyli ryż smażony z polędwiczką, krewetkami i groszkiem Ten przepis warto mieć w pamięci, gdyż świetnie nadaje się do wykorzystana resztek pieczonego mięsa, które zasmażone razem z krewetkami zyskuje zupełnie nowy smak. Dane można też zrobić używając świeżego mięsa. W obydwu przypadkach potrawa jest doskonała. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Czwartek
Niedzielny kucharzWycieczka do Grecji nie może się obyć bez skosztowania najpopularniejszego w tym kraju dania typu fast food, czyli gyrosa. Kawałki mięsa opiekanego na ruszcie, do tego aromatyczny chlebek pita, sałatka, tzatziki i frytki… to połączenie smaków jest naprawdę palce lizać! Skąd jednak w ogóle gyros wziął się w kuchni greckiej i jaki jest jego rodowód? Oto kilka interesujących faktów(...)poza Grecją w innych miejscach na świecie? W wersji typowo greckiej z całą pewnością tak. Można jednak powiedzieć, że grecki gyros to tylko jedna z wariacji na temat pieczonego mięsa – obecnego wszak również w innych zakątkach świata. Arabska szawarma, meksykańskie tacos al pastor i gyros zdają się mieć jednego przodka. A jest nim nie inne danie niż… kebab
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePyszna i lekka sałatka, którą zrobicie w kilka chwil. Idealna na lekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy(...)mieszamy z sosem ziołowym. Na talerzach rozkładamy szpinak, ogórki, pomidorki i fetę. polewamy łyżką oliwy i posypujemy ziarnami i kolorowymi ziołami do sałatek. Sałatkę podajemy z grzankami lub pieczonym mięsem
Smakołyki Asikęsem chce się więcej i więcej i więcej. Nie zapominajmy też o innych atutach - w końcu to danie, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego zaangażowania finansowego czy czasowego ;) KURCZAK PIECZONY Z MAŚLANYM NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM ZE SZCZYPIORKIEM, POREM I KOLENDRĄ Składniki: - 1 kurczak - 600 gram ziemniaków - pęczek szczypiorku - 1 cebula - kawałek pora - 1 jajko - 3 łyżki masła - 1 łyżeczka kurkumy(...)pieprzem i solą. Takim farszem nadziewamy kurczaka, a następnie go zaszywamy. Układamy mięso w brytfance. Jeżeli zostało nam jakieś nadzienie, możemy uformować z niego kulki i ułożyć wokół kurczaka. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni. Najpierw, przy 30 minut, piersią do góry, a następnie, przez 15 minut, piersią do dołu. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuję zasadę
Życie zamknięte w smakuKurczak tandoori wywodzi się z pakistańskiej części Pendżabu, a jego nazwa pochodzi od rodzaju glinianego pieca, w którym tradycyjnie był pieczony. Mięso jest długo marynowane w jogurcie z przyprawami, w tym barwiącymi na czerwono i żółto. Najczęściej spotkać można wersje mocno czerwone, za co odpowiedzialne są chili, pieprz kajeński, lub kaszmirskie chili (łagodniejsze, ale mocno barwiące). Żółte i pomarańczowe(...)zaczęła się od zaserwowania jej pierwszemu premierowi niepodległych Indii, którym był Jawaharlal Nehru . Obecnie kurczak popularny jest na całym świecie, a ponieważ trudno w europejskim domu lub ogrodzie o piec tandoor , to najczęściej przyrządza się go na grillu, lub po prostu w piekarniku. Moja wersja (jak widać) jest łagodna, ale rodzaj i ilość przypraw odpowiedzialnych za kolor jest kwestią indywidualną
zadanie-gotowanieobróć mięso w solance. Codziennie sprawdzaj stan solanki. Zrobi się lekko zakrwawiona, jednak nie powinna śmierdzieć. Wówczas należy ją zrobić na nowo, przepłukać mięso i włożyć do nowej solanki. W dniu pieczenia wyjmij boczek z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika(...)piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia odwróć mięso, polej je opcjonalnie tłuszczem i piecz jeszcze ok 30-40 minut. Drugi sposób to pieczenie 160-170 minut tłuszczem do góry. Mięso się wtedy nie wysuszy, ale nie będzie
Anioszek w kuchniobróć mięso w solance. Codziennie sprawdzaj stan solanki. Zrobi się lekko zakrwawiona, jednak nie powinna śmierdzieć. Wówczas należy ją zrobić na nowo, przepłukać mięso i włożyć do nowej solanki. W dniu pieczenia wyjmij boczek z solanki i opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym tłuszczem do góry. Wstaw do piekarnika(...)piecz w 160-170°C. Możesz przed pieczeniem posypać odrobiną pieprzu ziołowego. Możesz piec na dwa sposoby. Pierwszy to ten, który wykorzystałam ostatnio: po ok 1,5 godzinie pieczenia odwróć mięso, polej je opcjonalnie tłuszczem i piecz jeszcze ok 30-40 minut. Drugi sposób to pieczenie 160-170 minut tłuszczem do góry. Mięso się wtedy nie wysuszy, ale nie będzie
Anioszek w kuchniwałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję. Oleju powinno być tyle, żeby bączki nie dostawały do dna rondla. Dobrze jest wyposażyć się w termometr (cukierniczy lub do pieczenia mięsa) i kontrolować temperaturę smażenia (optymalna temperatura oleju 170-175 stopni). Wykończenie lukrem stosujemy na ciepłe pączki, cukrem pudrem po wystudzeniu. Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut Porcje(...)spirytusu dżem do nadziania (u nas płatki róży ucierane z cukrem) cukier puder różany lub zwykły do posypania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 40 stopni i nastaw czas pieczenia na godzinę. Wstaw mleko i mąkę odmierzone do oddzielnych misek. W między czasie roztop w rondlu masło i przestudź. Po ok. 10 minutach wyjmij mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę ciepłej
SzczyptaSmaQautor poleca na Święta Bożego Narodzenia. Zajrzyjmy zatem do środka:) Książka podzielona jest na rozdziały: Wstęp Pyszne przystawki Gwoźdź programu – pod tą enigmatyczną nazwą kryją się przepisy na mięsa, które Anglicy podają na Świąteczny obiad Dania wegetariańskie i wegańskie – super pozycja! cieszę się, że ktoś pomyślał o roślinożercach w czasie Świąt Zjawiskowe ziemniaki – dla mnie(...)stołu. Doskonale Świąteczne desery. Popołudniowa herbata i łakocie – to takie angielskie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki i przekąski Idealne drinki – coś dla ducha Poradnik pieczenia mięsa – każdemu przydadzą się wskazówki wprawionego w boju kucharza:) Jak widać każdy znajdzie coś dla siebie:) Wszyscy, którzy liczą kalorie mają ułatwione zadanie, ponieważ każda potrawa ma podaną wartość
Ania i Marcin gotują