mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:66/1172)

Kruchy schab cebulowy 1381

własnego uznania. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, cebulę w grubych plastrach i 1/3 kostki smalcu. Mięso i cebulę układamy w naczyniu i posypujemy papryką. Smalec wkładamy na spód naczynia. Tak przygotowane mięso pieczemy pod przykryciem 60 min. / 200 st.C  Potem bez pokrywki dopiekamy 15 min. Serwujemy na gorąco z czym kto lubi... Smacznego

chleba naszego
FILET Z KURCZAKA PIECZONY Z CEBULKĄ I SMAŻONY MAKARONEM 156

pieczonyw prażonej cebulce ze smażonym Makaronem Chow Mein i warzywami , to idealna propozycja na obiad i nie tylko.Lubicie? My bardzo :) Polecam każdemu.  SMACZNEGO :)  SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Mięso 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej (jeśli lubimy) 5 łyżek suszonej lub prażonej cebulki Makaron(...)Dodajemy przyprawy,sos sojowy oraz prażona cebulkę (można dodać suszoną).  Zamykamy rękaw a następnie pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Kiedy upłynie ok 60 min pieczenia mięsa, zaczynamy przygotowywać makaron.   Makaron Chow Mein przekładamy do metalowej miski a następnie zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy, pozostawiamy pod przykryciem ok 7 min. Makaron odcedzamy. Na patelnię wylewam

Gotowanie Patki
Piyaz - turecka sałatka z fasolki i pomidorów... 162

Pojechała z nami na londyński kemping (jak widać na załaczonych tam obrazkach) i okazała się być znakomitym akompaniamentem do mięs z grilla. Przy okazji wiezienia sałatki gdziekolwiek i braku jakichkolwiek kuchennych udogodnień, pominęłam punkt  wcześniejszego zalewania cebuli sosem/dressingiem. I powiem szczerze specjalnie wielkiej różnicy w smaku nie wyczułam. Tyle tylko, że doszłam do wniosku, że pływajace w occie pomidorki(...)torbie znalazł słoiczek przygotowanego sosu, dodany do reszty w ostatniej chwili.  Przepis z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa . Składniki: (na okolice 3-4 porcji, jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków na przykład) 400g puszka białej fasolki (u mnie - 'butter beans', czyli swojski 'Jasio') 1/2 średniej, czerwonej cebuli 2 łyżki posiekane natki pietruszki garść (jakieś 8 sztuk) pomidorków

Lejdi of the house
Domowe sposoby na ketchup 194

Ketchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu pomidorowego z domieszką ziół naszprycowanych samą chemią. W większości domach, ketchupu nie używają dorośli a właśnie nasze dzieci. Dlatego może warto spróbować przekonać domowników do domowego ketchupu. Jak go zrobić? Ketchup na bazie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Escalivada z anchois 145

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na katalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 1 średniej wielkości bakłażan - 3 papryki - kilka pomidorków koktajlowych - 3 ząbki czosnku - 8 filecików anchois - pół łyżeczki bazylii - pieprz do smaku - 2 łyżki oliwy z oliwek(...)skrapiamy oliwą. Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 1 godzinę. W międzyczasie warzywa kilkukrotnie przewracamy, aby równomiernie się przypiekły. 2. 20 minut przed końcem pieczenia dokładamy pomidorki koktajlowe oraz czosnek w łupince. 3. Upieczone do miękkości warzywa odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pomidorki kroimy na pół, czosnek wyciskamy z łupinek, paprykę obieramy ze skóry, usuwamy nasiona

Bez Cebuli
Idealny bigos 252

białej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w 1 – 1,5 cm kostkę. Białą kapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb (nie będzie potrzebny) i szatkujemy na cienkie paski. Kapustę kiszoną

Poezja smaku
Sos tatarski 175

tatarski to chyba najlepszy towarzysz dla różnego rodzaju wypiekanych na świąteczny stół mięs. Idealnie łączy się ze schabem, mięsem z grilla, ale można go też podać na wigilijny stół, bo przecież śledzie w sosie tatarskim to niemalże klasyka. Nie warto sięgać w sklepie po słoik z sosem tatarskim, można zrobić go bardzo szybko w domu, a ten własnoręcznie wykonany(...)też trochę zindywidualizować np. dodając posiekany koperek – fajnie odświeży całość – szczególnie w połączeniu sos tatarski i śledzie. Możecie dodać też kapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat

Eat me! Fit me!
Pikantny chutney morelowy 156

smaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I  już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych, dojrzałych moreli 2 twarde kwaśne jabłka (użyłam zielonych) 150 g cukru brązowego

Kuchnia Prezydentowej
Wykwintny sernik wg Aleex 432

Zbliża się wyjątkowy, magiczny czas świąt. Święta w mojej kuchni to mieszanina różnorodnych wspaniałych zapachów. Aromat korzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w ekspresie, podawana z wyjątkowym deserem. Jednak dla mnie najmilszym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jest aromat pomarańczy. Urodziłam się w czasach, kiedy cytrusy były synonimem luksusu, czegoś niedostępnego(...)pojawiały się na półkach sklepowych. Pamiętam, gdy jako dziecko wyczekiwałam świąt. W moim domu celebrowało się każdą chwilę: przedświąteczne porządki, po których dom pachniał czystością, ubieranie choinki pachnącej piernikami, pieczenie mięs, które drażniły zmysły podczas postnej Wigilii w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Ale świąteczny nastrój dopełniała mama, która przynosiła do domu pomarańcze. Tylko kilka. Nie wiem do dziś, jak udawało

W mojej kuchni
Menu na tydzień: Dania dla św. Mikołaja 133

kapustą, mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne do naszych łazanek, tyle że zamiast makaronu jest ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko(...)piekarnika. Efekt absolutnie niecodzienny! Środa: Yangchow, czyli ryż smażony z polędwiczką, krewetkami i groszkiem Ten przepis warto mieć w pamięci, gdyż świetnie nadaje się do wykorzystana resztek pieczonego mięsa, które zasmażone razem z krewetkami zyskuje zupełnie nowy smak. Dane można też zrobić używając świeżego mięsa. W obydwu przypadkach potrawa jest doskonała. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Czwartek

Niedzielny kucharz
Skąd się wziął gyros? Poznaj jego historię 252

Wycieczka do Grecji nie może się obyć bez skosztowania najpopularniejszego w tym kraju dania typu fast food, czyli gyrosa. Kawałki mięsa opiekanego na ruszcie, do tego aromatyczny chlebek pita, sałatka, tzatziki i frytki… to połączenie smaków jest naprawdę palce lizać! Skąd jednak w ogóle gyros wziął się w kuchni greckiej i jaki jest jego rodowód? Oto kilka interesujących faktów(...)poza Grecją w innych miejscach na świecie? W wersji typowo greckiej z całą pewnością tak. Można jednak powiedzieć, że grecki gyros to tylko jedna z wariacji na temat pieczonego mięsa – obecnego wszak również w innych zakątkach świata. Arabska szawarma, meksykańskie tacos al pastor i gyros zdają się mieć jednego przodka. A jest nim nie inne danie niż… kebab

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Lekka sałatka ze szpinakiem, fetą i ziarnami 180

Pyszna i lekka sałatka, którą zrobicie w kilka chwil. Idealna na lekki obiad, kolację lub jako dodatek do grillowanego mięsa. 1/2 op. młodego szpinaku 1 kostka fety kilkanaście pomidorków koktajlowych ogórek szklarniowy 4 łyżki prażonych ziaren do sałatki (słonecznik, pestki dyni, pini) 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu ziołowego 1 łyżeczka kolorowych ziół do sałatek Szpinak dokładnie płuczemy(...)mieszamy z sosem ziołowym. Na talerzach rozkładamy szpinak, ogórki, pomidorki i fetę. polewamy łyżką oliwy i posypujemy ziarnami i kolorowymi ziołami do sałatek. Sałatkę podajemy z grzankami lub pieczonym mięsem

Smakołyki Asi
Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczanym ze szczypiorkiem, porem i kolendrą + masterchef 185

kęsem chce się więcej i więcej i więcej. Nie zapominajmy też o innych atutach - w końcu to danie, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego zaangażowania finansowego czy czasowego ;) KURCZAK PIECZONY Z MAŚLANYM NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM ZE SZCZYPIORKIEM, POREM I KOLENDRĄ Składniki: - 1 kurczak - 600 gram ziemniaków - pęczek szczypiorku - 1 cebula - kawałek pora - 1 jajko - 3 łyżki masła - 1 łyżeczka kurkumy(...)pieprzem i solą. Takim farszem nadziewamy kurczaka, a następnie go zaszywamy. Układamy mięso w brytfance. Jeżeli zostało nam jakieś nadzienie, możemy uformować z niego kulki i ułożyć wokół kurczaka. Mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni. Najpierw, przy 30 minut, piersią do góry, a następnie, przez 15 minut, piersią do dołu.  Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka. Przyjmuję zasadę

Życie zamknięte w smaku
Kurczak tandoori. 576

Kurczak tandoori wywodzi się z pakistańskiej części Pendżabu, a jego nazwa pochodzi od rodzaju glinianego pieca, w którym tradycyjnie był pieczony. Mięso jest długo marynowane w jogurcie z przyprawami, w tym barwiącymi na czerwono i żółto. Najczęściej spotkać można wersje mocno czerwone, za co odpowiedzialne są chili, pieprz kajeński, lub kaszmirskie chili (łagodniejsze, ale mocno barwiące). Żółte i pomarańczowe(...)zaczęła się od zaserwowania jej pierwszemu premierowi niepodległych Indii, którym był Jawaharlal Nehru . Obecnie kurczak popularny jest na całym świecie, a ponieważ trudno w europejskim domu lub ogrodzie o piec tandoor , to najczęściej przyrządza się go na grillu, lub po prostu w piekarniku. Moja wersja (jak widać) jest łagodna, ale rodzaj i ilość przypraw odpowiedzialnych za kolor jest kwestią indywidualną

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania