Tym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mielę w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej piersi kurczaka dodaję podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, przyprawy, doprawiam solą (dwie duże szczypty), pieprzem (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać dłonią). Tak przygotowaną masę przekładam do foremki aluminiowej, delikatnie ugniatając. Górę smaruję olejem. Pieczenie pieczeni drobiowej: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia Gotujepierwszej świeżości, więc nadała się idealnie) Przygotowanie: Składniki na bulion oczyściłam i obrałam. Mięso zalałam ok.3,5 -4 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam na wolnym ogniu ok. 2 godziny (po pierwszych 45 minutach łyżką cedzakową zebrałam szumy białkowe). Po tym czasie dodałam warzywa oraz pieczoną cebulę i gotowałam kolejną godzinę. Wlałam białe wino i podgotowałam ok. ½ godziny(...)oliwy z oliwek, oprószyłam papryką wędzoną, tymiankiem, odrobiną soli i piekłam do miękkości w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Wraz z burakami podpiekłam na złoto cebulę (dodałam do bulionu wraz z innymi warzywami) oraz czosnek. Czosnku nie obieramy, tylko pieczemy w skórkach. Cebula i czosnek pieką się oczywiście krócej, niż buraki, więc pamiętajcie, aby ich pilnować
Kate's KitchenSmaczny dodatek do pieczywa. Pieczeń rzymską wzbogaciłam zielonymi szparagami, które nadały jej dodatkowych walorów smakowych i odżywczych. S kładniki 500 g mielonej łopatki wieprzowe 1 czerstwa bułka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka oleju 4 zielone ugotowane szparagi przyprawa Kuchta Tradismak sól pieprz 1 łyżka płatków owsianych 1 aluminiowa foremka Tradismak 1. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, dobrze odciskamy. Cebulę(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 2. Składniki dodajemy do mięsa, razem z jajkami. Wyrabiamy na gładka masę. Całość doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem. 3. Dno foremki smarujemy odrobiną oleju i wysypujemy płatkami owsianymi. 4. Układamy masę mięsna warstwami a między nimi, na przemian szparagi. 5. Pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , śniadania
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydomu, staram się również sama piec bułki, ale nie zawsze pozwala na to czas. Burgery to również tak wdzięczny temat, że dzięki kilku prostym składnikom można całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku. 1 bułka do hamburgerów 125g mięsa mielonego 1 garść mieszanki sałat 3 suszone pomidory
Szefowa kuchniŁosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wrzucamy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażamy, mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Mieszankę warzywną włożyć(...)rondla dodać bulion, gotujemy gdy warzywa będą miękkie mieszamy z śmietaną. Udka uduszone podajemy razem z pieczonymi ziemniakami oraz mieszanką warzywną. Smacznego
kgwjanczewoProste i szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim smakoszom kebabów i potrawy gyros. Doskonałym dodatkiem będą frytki lub pieczone ziemniaki, a do tego sałatka z sosem czosnkowym. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka przyprawa gyros/kebab oliwa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć i pokroić w paski lub kostkę. Przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać(...)oliwą i mocno przyprawić przyprawą gyros/kebab, wymieszać i przykryć przejrzystą folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Patelnię rozgrzać, wrzucić mięso i smażyć je na średnim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż mięso będzie miękkie
Passions hobbies lifeprzepisu możecie też upiec. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, bez termoobiegu. Na blachę do pieczenia kładziemy papier, na nim równo rozkładamy klopsy, tak by się ze sobą nie stykały i pieczemy je 15-20 minut, na środkowej półce piekarnika. Obracamy je w połowie czasu pieczenia. Klopsiki gotowe. Możecie podać je z każdym dowolnym sosem – pieczeniowym, pomidorowym, grzybowym czy koperkowym(...)klopsy wykąpały się w sosie pieczeniowym ciemnym, którego bazą był sos spod pieczonej łopatki. Całość podana z zasmażanymi buraczkami i młodymi ziemniakami, z masłem i koperkiem. Bardzo pysznie, bardzo klasycznie. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na klopsy? SKŁADNIKI 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 jajko M lub L 1 mała cebulka 1 duży ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka
Karo in the KitchenWstawić połówki bakłażanów do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 15 minut. Wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn - ok 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć mięso. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć krótko(...)piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Skórka bakłażanów powinna być miękka i dać się bez trudu pogryźć, jeśli będzie twarda trzeba wydłużyć nieco czas pieczenia. Formę z bakłażanami można przykryć folią aluminiową, wtedy szybciej dojdą. Wpis bierze udział w akcji
Kulinarne Inspiracjestrach kupować. Postanowiłam więc upiec go sama. Prosta sprawa, tym bardziej, że część składników można sobie przygotować dzień wcześniej. Poniża ilość składników starczyło na dwie małe aluminiowe foremki do pieczenia. Polecam jest bardzo smaczny z chrzanem lub z żurawiną, albo zwyczajnie na kanapki z kiszonym ogórkiem. Na dwie foremki aluminiowe Potrzebujemy: 1 udko z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka(...)koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do masy jajka i słodką paprykę i bardzo staranie mieszamy. Smakujemy czy jest wystarczająco pikantny i słony, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Foremki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy około 40min. w piekarniku rozgrzanym do 180C. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/lada przedsięwzięcie, więc kiedy już je robię to po prostu pełny gar. Odkryłam, że pieczone gołąbki są bardzo smaczne i jest o wiele lepiej je przyrządzić w brytfance niż w garnku. Dlatego najczęściej wstępnie przygotowane gołąbki zapiekam w piekarniku. Lubimy gołąbki z mięsem , moje dzieci najbardziej z ryżem. Ja z mężem z chęcią zjem wegetariańskie gołąbki z kaszą(...)łososia 1 duża cebula 3 łyżki świeżego kopru ½ łyżeczki białego pieprzu 1 jajko 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 300 g ryżu basmati, waga sucha 200 ml bulionu do pieczenia 2 łyżki masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych 150 g serka philadephia 1 mała cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 ml śmietanki 200 ml bulionu z ryby
codojedzeniaprzekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 20 minut. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na 5-6 części, lekko spłaszczyć dłonią. Każdą posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, dać chwilę polędwiczkom odpocząć. Na patelnię
Moja Galeria Smaku