mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:540/1172)

Pasztet sojowy – bez pieczenia 222

pieczenia Marzyło mi się zrobienie pasztetu, który byłby delikatny, kremowy (trochę jak mus) i niewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek). Jeśli chcesz wiedzieć(...)lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy – bez pieczenia pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Sernik straciatella z malinami 553

przestudzenia. Następnie dokładnie wymieszać je z ciasteczkami. Tortownicę (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie na dnie, mocno dociskając dłońmi (fot.1) .  Ser zmiksować na gładko za pomocą melaksera ręcznego  (fot.2)  lub przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do osobnego naczynia wbić jajka i rozkłócić je dobrze widelcem. Przelać do zmielonego(...)masę  (fot.6) . Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, a na dnie piekarnika ustawić foremkę z gorącą wodą z czajnika. Dzięki temu nasz sernik będzie bardziej wilgotny i delikatny.  Piec bez termoobiegu przez 80 minut.  Sernik odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na noc. Tuż przed podaniem wierzch ciasta obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego

Świat Ciasta
Kalafior z carry i kurkumą do kaczki lub bakłażana 192

którego wybierzecie sobie dodatki mięsne lub wegetariańskie.  Bazą wyjściową jest kolorowy i aromatyczny kalafior, a resztę możecie dokładać prosto z grilla, ja wybrałam pysznego bakłażana z fetą i pieczoną pierś z kaczki, bo potrzebowałam ugościć mięsożerców i wegetarian!!!. Goście zadowoleni, zaskoczeni kolorem kalafiora, więc spokojnie możecie dzisiaj wypróbować moje danie, bo było testowane na ludziach :). Zestaw obiadowy(...)uszkodzić mięsa, oprószamy solą i pieprzem polewamy wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Mięso odkładamy do marynowania do lodówki na godzinę. Następnie wyciągamy kaczkę i obsmażamy na patelni po 3 minuty z każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną w ćwiartki pomarańcze i jabłko. Pieczemy ok. 60 minut w 160 C. 2. Bakłażana kroimy w plastry, solimy, odstawiamy aby puścił

Apetyczna babeczka
Odrywane mini tacos 147

ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy 8 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru farsz: 200 g mięsa mielonego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduell (lub sama kukurydza) 4 łyżki startego sera żółtego Przygotowanie: ciasto: Z podanych(...)tacos ukladamy w formie, odstawiamy na 15-20 minut aby lekko wyrosły i pieczemy w piekarniku 180 stopni okolo 30-35 minut farsz: Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Następnie wrzucamy na patelnię pokrojona w kostkę paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy mięso mielone wymieszane z przeciśniętym przez praske czosnkiem oraz koncentratem. Całość smażymy. Pod koniec smażenia

Bon appetit mon amie
Ziołowy kurczak wędzony 309

Wędzone mięso kurczaka to nie lada gratka - po prostu frykas, a przyrządzone w domowej wędzarni to naprawdę wyjątkowy i niezrównany smak, jeśli macie domową wędzarnię, to

kgwjanczewo
Udka kurczaka pieczone z warzywami w rękawie 593

zimnej, mocno osolonej wody na minimum trzy godziny (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie odlewamy wodę i osuszamy mięso ręcznikiem papierowym. Dwie łyżki oleju rzepakowego mieszamy z ziołami, słodką papryką, solą i pieprzem, mieszanką nacieramy mięso z każdej strony (w tym także pod skórą, tam gdzie jest dostęp). Na patelni rozgrzewamy jeszcze trochę oleju i obsmażamy udka(...)brytfannie do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na minimum 1,5 godziny (ja piekłam chyba 1 godzinę i 40 minut). Podajemy od razu. Taki zdrowy kurczak z warzywami świetnie komponuje się z natką pietruszki (można nią posypać wierzch po upieczeniu, dodana do rękawa i poddana tak długiej obróbce termicznej straci cenne właściwości). Udka kurczaka pieczone

Kolorowy Przepisownik
Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) 260

nuggets z kurczaka podane z domowym ketchupem? Prosta i szybka przekąska, znana na całym świecie, przygotowywana na niezliczone sposoby, nie mogła się nie znaleźć na blogu. Moja wersja pieczonych nuggets jest ciut zdrowsza od tej standardowej smażonej ;) do tego słodko-kwaśny ketchup domowej roboty i mamy danie, w którym zakocha si ę  ca ł a rodzina(...)blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Z mięsa formujemy małe pulpeciki (ważące ok. 30 gram), które delikatnie spłaszczamy, formując kształt łzy, charakterystyczny dla nuggets.  Nuggets obtaczamy w kremowej panierce a na końcu w bu ł ce tartej.  Nuggets wykładamy na form ę  wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowan ą  olejem . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

La grande e la piccola cuoca
Krokiety z indyka 175

Krokiety można faszerować na wiele sposobów! Świąteczne resztki czy rosołowe mięso są idealne na farsz do krokietów . Nadziewane naleśniki można zamrozić. Mniejszą porcję można swobodnie przechować przez kilka dni w lodówce. Jeśli planuję przechować krokiety to panieruję je dopiero przed podaniem. Krokiety Składniki: 16 dużych krokietów 800 g pieczonego indyka, bez kości 1 duża cebula 2 jabłka(...)migdały Ciasto naleśnikowe 350 g mąki 3 jajka 500 ml mleka 2 łyżeczki soli olej do smażenia Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Usmaż 16 dużych i cienkich naleśników. Zmiel mięso w maszynce. Pokrój cebulę i jabłka w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa wraz z nadzieniem z indyka. Smak krokietów zależy w dużej mierze od rodzaju nadzienia

codojedzenia
Bakłażany faszerowane mięsem i pęczakiem 104

Nadzienie powstało z resztek, które miałam w lodówce. Ugotowany pęczak, mięso mielone i ser pleśniowy stworzyły pyszny farsz. składniki: 4 bakłażany ( moje miały po ok 300 g ) 300 g mięsa mielonego z indyka ( u mnie udziec ) 1 cebula 300 g ugotowanego pęczaku 150 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy ser cheddar do posypania sól,pieprz olej rzepakowy(...)Potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25 minut aż bakłażany zmiękną. Przygotować farsz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Zeszklić pokrojoną cebulę. Potem dodać mięso mielone i usmażyć. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą

Monia miesza i gotuje
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 215

pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym ogrzewaniem góra - dół i na środkowym poziomie umieściłem placki. Piekłem przez 30 minut. Czerwoną cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Ogórka przekroiłem wzdłuż(...)drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu

Wyprawy kulinarne
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 112

łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżka masła klarowanego   Cebule oraz czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej z masłem i podsmażyć cebulę z czosnkiem, po chwili dodać mięso i wszystko razem usmażyć, doprawić do smaku ( lepiej troszkę bardziej bo ciasto lekko potem osłabi ten smak ) .  Wróćmy do ciasta, dodajemy do naszego zaczynu mąkę, rozpuszczone przestudzone masło, sól, dodać(...)grzanie od dołu, na kolejne 10 minut włączamy grzanie górnej grzałki i pieczemy aż bułeczki się zarumienią.  Pyszne są na ciepło i na zimno. Możesz je podać w środku z farszem warzywnym, do grilla, do zupy.    Smacznego !  Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem

Kuchnia na wzgórzu
Zupa krem z pieczonej dyni 80

Zupka jest bardzo sycąca. Można ją wzbogacić mięsem lub pozostać tylko przy samych warzywach. Dodając mniej imbiru można sporządzić wersję dla dzieci.  Mojej dwuletniej córce doskonale smakowało, szczególnie, że podana była z kuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet(...)dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować

Ze smakiem bez glutenu
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 391

minut. Smacznego! Łosoś nie powinien być wypieczony nadmiernie, by nie stał się suchy. Lepiej jest piec go krócej, sprawdzić stopień wypieczenia, a w razie potrzeby ponownie umieścić w piekarniku. Jeśli nie masz pewności czy ryba jest już gotowa, oderwij widelcem płat mięsa z jej najgrubszej części i sprawdź, czy wnętrze nie jest surowe. Jeśli lubisz bardzo ostre dania, do marynaty

Even Better Food
Pasztet z marchewki i soczewicy 239

Tym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczeń Drobiowa z Piersi Kurczaka - Pyszna i Zdrowa 294

mielę w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej piersi kurczaka dodaję podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, przyprawy, doprawiam solą (dwie duże szczypty), pieprzem (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać dłonią). Tak przygotowaną masę przekładam do foremki aluminiowej, delikatnie ugniatając. Górę smaruję olejem. Pieczenie pieczeni drobiowej: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Gotuje