mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:542/1172)

Kolorowe pieczone kotlety drobiowe 1113

Cieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki(...)Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 3.  Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia

Szefowa kuchni
Wyluzowany ptak z modrą żurawiną i jabłkiem 154

gorąca wodą żeby parowała i wstawiam naczynie z kurczakiem, zmniejszam temp do 180 stopni i piekę godzinę i  30 minut. W między czasie podlewam kurczaka sokami które wytworzył. Mus z kapusty: Odłożoną kapustę miksuję blenderem dzięki czemu powstanie fajny mus do mięsa

wesoła kuchnia
Musaka - pyszna grecka zapiekanka 633

należy do Was. Polecam pyszne letnie danie :)  SKŁADNIKI (na dużą foremkę do zapiekania - dla 5-6 osób) 3 małe bakłażany 1 średnia cukinia 1 biała cebula 300 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów w zalewie 2 duże pomidory malinowe 3 liście laurowe 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki kuminu sól, pieprz kilka łyżek startego parmezanu do posypania(...)wzdłuż w centymetrowe plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lub skrapiamy 2 łyżkami oliwy. Wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na reszcie oliwy. Dodajemy liść laurowy i smażymy do miękkości. Następnie wrzucamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Kiedy się już podsmaży wrzucamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab gotowany. Wędlina na kanapki czy na pieczeń na obiad? 182

Schab gotowany. Wędlina na kanapki czy pieczeń na obiad?                Składniki: 1 - 1,2 kg schabu wieprzowego 1,5 łyżki soli na litr wody 1 łyżeczka cukru 4 - 5 listków laurowych 6 - 8 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka czubrycy czerwonej wody tyle aby mięso było zakryte Do dużego garnka włożyłam

Moje Małe Czarowanie
Korzenna karkówka 154

przecieru pomidorowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka miodu kilka listków świeżej bazylii 2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go na około 1,5 cm porcje. Lekko rozbijamy pięścią. Do miski przekładamy ketchup, koncentrat pomidorowy, musztardę, olej i miód. Wszystko dokładnie ze sobą(...)zamykanego pojemniczka i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia pieczemy na grillu lub patelni grillowej. Kilka razy obracamy je, by równomiernie się ugrillowało (my grillowaliśmy około 20-25 minut, obracając mięsko co 5 minut). Uwagi: Ja posmarowałam marynatą karkówkę z jednej strony, na ten plaster mięsa kładłam następny, smarowałam go marynatą i tak do wyczerpania. Następnie pierwszy kawałek

Smaki Na Talerzu
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 197

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na faszerowaną cukinię. Tym razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku. Podstawową nutę smakowo - zapachową  daje oregano i czosnek. Tak przygotowana cukinia stanowi dla mnie pełne danie obiadowe. Jest to również doskonała ciepła przekąska na imprezki. Składniki (obiad dla 4 dorosłych osób(...)skórki i kroimy. Do mięsa dodajemy przyprawy: oregano, majeranek, bazylię, lubczyk, pieprz, cukier, sól do smaku, keczup oraz pokrojone pomidory. Całość mieszamy i dusimy 10 minut pod przykryciem. Dodajemy kaszę, mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do cukinii. Wierzch posypujemy mozzarellą. Cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach dół + grzałka z termoobiegiem

Smak mojego domu
Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami 428

tego jakaś lekka sałatka (tudzież pieczone ziemniaki) i zwykły kurczak nabiera niecodziennego charakteru :) Składniki: 1 kurczak o wadze 1,5-1,7 kg Przyprawy do natarcia kurczaka: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 4 ząbki czosnku sok z cytryny Farsz: 500 g pieczarek 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe(...)cytryny i wstawić go do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz: Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przesmażamy. Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso, dodajemy wystudzone pieczarki, posiekaną pietruszkę, jajko oraz odciśniętą z mleka bułkę. Dosypujemy sól, pieprz i odrobinę vegety. Całość dokładnie wyrabiamy za pomocą dłoni przez kilka minut aż masa dokładnie się

My simple kitchen
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 122

ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base(...)liście laurowe 3-4 pepperoncino INGREDIENTS: 1-2 hams of chicken 1 vegetables for making soup 1 onion 2-3 garlic cloves allspice peppercorn bay leaves 3-4 pepperoncinos . Mięso umyj, włóż do garnka, wsyp łyżkę soli zalej zimną wodą i odstaw na 1-2 godziny. Warzywa obierz, cebulę opiecz nad palnikiem, jeśli nie masz kuchenki gazowej opiecz

Martyna Cooks
Tartaletki z gęsią i kasztanami 149

lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego koloru. Nadzienie: Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonymi ziarenkami jałowca. Smażymy na suchej patelni skórą do dołu. Podsmażoną pierś przekładamy

Oryginalny smak
WOLNO PIECZONY UDZIEC Z INDYKA W SOSIE BARBECUE 196

Smaczne mięsko z indyka wolno pieczone w domowym sosie barbecue - tego nie można nie spróbować. Składniki : ok 2 kg udziec indyka  2 łyżki pieprzu  1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju do smażenia  Sos barbecue: 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki soku z cytryny  2 łyżki wędzonej papryki ostrej ( ewentualnie słodkiej) 2 łyżki miodu(...)łyżeczka soli  Składniki sosu wymieszać. Mięso umyć,osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Rozgrzać olej na głębokiej patelni i obsmażyć mięsko ze wszystkich stron. Mocno zrumienione przełożyć do naczynia żaroodpornego i, używając pędzelka, dokładnie posmarować sosem barbecue. Wstawić do piekarnika i piec 3 godziny w 120 st.C. Nie przykrywać,nie przewracać

Niespełnione zdolności kulinarne
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 150

białek i też mieszamy.    Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując  spore placki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na ok. 10 minut.    W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso.    Placki są rumiane - czyli gotowe.    Zaczynamy układankę. Placek smarujemy sosem tzatziki

Maminek kulinarny
Karkówka pieczona w warzywach pachnących ziołami prowansalskimi 173

dzisiejszy obiad proponuję smaczną karkówkę pieczoną z warzywami. To doskonała propozycja łatwy i szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez kości, 2 marchewki, 1 por, 500g ziemniaków , 2 cebule, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki ziół prowansalskich, 100 ml oleju, sól , pieprz , oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry i lekko rozbijam. Oprószam(...)dwóch stron papryką słodką, solą oraz pieprzem. Na oliwie obsmażam mięso z dwóch stron. 2. Marchewkę, pora, ziemniaki oraz cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Olej mieszam z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam warzywa. Mieszam. 3. Warzywa razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam podsmażoną karkówkę. Rękaw związuję i układam na blaszce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 180

ostrej papryki jest złocisty i chrupiący na zewnątrz i idealnie miękki i wilgotny w środku. Jeszcze zanim wyciągnęłam go z piekarnika w kuchni rozchodził się przepiękny zapach świątecznej pieczeni. Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się w odpowiednie składniki - glazurę przygotowałam z użyciem  Owocowej Rapsodii St. Dalfour imbir i pomarańcza . To ona nadaje temu daniu(...)ząbki czosnku.  Związać nogi kurczaka sznurkiem. Polać mięso roztopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 1 godzinę i 30 minut. Posmarować kurczaka dokładnie pomarańczowo - paprykową masą i wstawić do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aby zrobił się lekko brązowy i lśniący. Kurczaka podajemy z pieczonymi warzywami (ziemniaki, pietruszka, marchew, cebula) oraz chrupiącą sałatą

Kulinarne Inspiracje
Udawane skrzydełka – można zjeść cały kubełek i nie pójdzie w boczki 585

Takie skrzydełka nikomu nie wadzą, a wszystkim robią dobrze. Przysmak typu fast, a zdrowy fest! Pieczone i z niespodzianką w środku 😉 Założę się, że

Wiszniówka
KROKIETY Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI I SEREM 103

jednak warte swojego smaku (moja córka uwielbia naleśniki i z racji tego, że dość często je piekę, to mam okazję przygotować i krokiety). Z każdym farszem smakują wyśmienicie, zarówno do barszczu jak i bez niego. Tym razem przygotowałam krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem. Pożywne danie, które można przygotować zarówno na obiad, jak i danie na imprezy. Polecam :) Składniki

Zrób to smacznie
Rolada z mielonego mięsa 226

pasek. Przy pomocy folii zaczynamy zwijanie rolady- począwszy od tej strony gdzie farsz jest na równi z mięsem. Staramy się mocno ściskać, ale nie na tyle, by cała zawartość chciała uciec. Gotową roladę owijamy plastrami boczku, przekładamy delikatnie na brytfannę i pieczemy w 170⁰C przez ok 1 godzinę i 15 minut. Studzimy całkowicie i dopiero wtedy kroimy w plastry

Kuchnia w czekoladzie
Lasagne (lasagne bolognese) 116

sosu beszamelowego a następnie wyłóż połowę mięsa. Następnie połóż kolejne piętro płatów makaronowych, sos beszamelowy i resztę mięsa. Na wierch połóż jeszcze płaty makaronu, dodaj porcję sosu beszamelowego i połowę porcji sera. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piecz około 15 min. Wyjmij, posmaruj resztką sosu beszamelowego i pozostałym serem serem, a następnie ponownie włóż do piekarnika

nietylkopasta.pl
Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką 182

Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z mięsa mielonego. 158

wodzie. Do miski wrzucamy mięso mielone, odsączone bułki, jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką mięso, rozgniatamy na całej dłoni na grubość 1 cm. kładziemy ser i formujemy roladkę a następnie owijamy ją plastrem boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się ładnie zarumienią. Po czym odwracamy na drugą stronę i znowu przypiekamy do zarumienienia

Magia jedzenia.
Mięsno-warzywne kulki w cieście 203

dokładnie mieszamy z mięsem *** *** Z masy mięsnej formujemy kuleczki. Najlepiej ręce posmarować olejem, wówczas łatwiej jest uformować mięso *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki *** *** Paseczkami z ciasta obtaczamy kuleczki mięsne naokoło *** *** Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Przed pieczeniem kulki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem (ja tego nie zrobiłam). Pieczemy przez około 35-40 minut

Blog z Apetytem
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 165

świeżego tymianku 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina * nie bójcie się tanich kawałków wołowiny, długo pieczone zaskoczą was cudowną konsystencją, doskonałą nie tylko do burgerów Przygotowanie: 1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i obsmażamy dokładnie mięso na brązowy kolor ze wszystkich stron, odkładamy na talerz 2. Szalotki i czosnek obieramy, wrzucamy w całości

Słodki Kompromis
ODTŁUSZCZONE PIECZONE PĄCZKI – czyli FIT KARNAWAŁ 372

Łączy działanie pary i gorącego powietrza, tak jak robią to najlepsi szefowie kuchni i posiada specjalne funkcje pieczenia wydobywające z potraw to, co najlepsze (np. specjalna funkcja do pizzy). Dotykowy wyświetlacz ma 15 trybów grzania i funkcję szybkiego nagrzania. Termosonda do mięs to dla mnie zbawienie – teraz już wołowina i steki, za które wyleciałam z MasterChefa nie będą

Ostra na Słodko
DOMOWA SHOARMA Z KURCZAKA 664

pierś przekrawam wzdłuż na połówki i kroję w cienkie plasterki. Z podanych składników przygotowuję marynatę, mieszam z mięsem i odkładam do lodówki. Podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej patelni na średnim ogniu - często mieszam. Podaję z ulubioną surówką i frytkami lub pieczonymi ziemniakami

JejKuchnia
Schab z suszonymi owocami 133

Przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wstawić do lodówki na 24 godziny.  Po tym czasie mięso wyjąć, obłożyć pozostałymi owocami ( jabłka, morele, brzoskwinie i masłem. Przykryć i wstawić do piekarnika z termoobiegiem góra/dół nastawionego na 160 C. Piec 60 minut. Wyjąć i przestudzić, żeby się lepiej kroił. Smacznego

Gosia gotuje
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 174

obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciekawostki kulinarne: dynia 154

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata

My Chcemy Jeść
Krokiety z grzybami Kominkami: 131

Smażymy naleśniki: 1 jajko Ok łyżeczki Sody, szczypta soli, Szczypta Cukru Mleko Maka Robimy farsz: Kominki, cebula, pieprz, sól Kominki gotujemy do miękkości, następnie przekrecamy przez

Olga Piecze i Gotuje
Drobiowe kuleczki w parmezanie 168

drobno ścieramy, najlepiej w młynku. Jajko rozbijamy i łączymy z odrobiną przypraw- soli i pieprzu.   Z mięsa formujemy dłońmi malutkie kuleczki, mniej więcej wielkości małego orzeszka włoskiego. Obtaczamy w jajku, a następnie w parmezanie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ⁰ n a ok 15-20 minut. W trakcie pieczenia kilka razy obracamy

Kuchnia w czekoladzie
Pierś kaczki smażona i pieczona 176

focaccią z szalotkami a rezultat był wyśmienity. Pyszny obiad wjechał na stół ku uciesze domowników. Jadacie mięso? jakie najczęściej? czy jesteście wegetarianami lub weganami? Opowiedzcie o tym w komentarzach. A dziś moja propozycja dla mięsożerców. Pierś z kaczki smażona i pieczona. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przepis #10 Klopsiki w sosie pieczarkowym 168

przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek, pieprz ziołowy Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do mięsa z kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Z tak powstałej masy lepimy klopsy oraz delikatnie obtaczamy je w mące. Piekarnik rogrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim klopsiki około 15-20 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni

Health-Fit-Life
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i kolorowymi warzywami 364

smakowało. Składniki do tej zapiekanki ryżowej można przygotować sobie dzień wcześniej - ugotować ryż, zamarynować, a nawet obsmażyć, mięso. Potem, zanim nagrzeje się piekarnik, zróbcie tylko sos i dodajcie do kurczaka warzywa konserwowe z puszki. Złożenie wszystkiego w całość trwa tylko chwilę, pieczenie zaledwie 30 minut i pyszny obiad gotowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szaszłyki wieprzowe z warzywami 190

cienki plasterki. Na drugi dzień rozgrzej grill,namocz bambusowe patyczki w wodzie. Nabij kolejno, boczek, cebula, mięso, warzywa itd. na przemian, lekko dociskając. Grilluj na otwartym grillu po 3 minuty z każdej strony, cały czas odwracając. Podawaj szaszłyki z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem naan . The post Szaszłyki wieprzowe z warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pierogi z mięsem gotowanym i pieczarkami 184

Prezentujemy pomysł na wykorzystanie mięsa z zupy, szczególnie z rosołu, gotowanego, zdrowego, drobiowego, wołowego czy też wieprzowego. Lubimy pierożki więc gotując takie mięso zaplanować warto takie

kgwjanczewo
Pasta z pieczonej ryby i jajek. Pasta rybna na kanapki. 264

polecam przygotowanie takiej pasty, minimum wysiłku, maximum smaku :) Polecam :) Składniki - kawałki pieczonej ryby ( u mnie kawałek pieczonego karpia i pół pstrąga ) - 2 jajka ugotowane na twardo - zielona cebulka lub szczypiorek - majonez - sól, pieprz Wykonanie Rybę oddzieliłam od skóry i ości. Mięso zmieliłam wraz z jajkami w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodałam majonez. Całość doprawiłam do smaku

Kuchnia z widokiem na ogród
PASZTET Z GĘSI 130

oczkach przepuszczamy mięso i warzywa trzykrotnie.  Przepuszczamy tez wcześniej namoczone w rosole w którym gotowały się mięsa, bułki. Aksamitny farsz mięsny doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową . Dobrze wyrabiamy. Gotowy farsz przekładamy do blaszek keksówek . U mnie wyszły trzy blaszki. Pieczemy godzinę w 180 st . W piekarniku podczas pieczenia stoi tez naczynie z wodą, żeby pasztet nie wysechł podczas

Z Majeczką w kuchni
Gołąbki pieczone w piekarniku 6013

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne tradycyjne gołąbki, które wszyscy bardzo lubimy. U mnie w wersji pieczonej w piekarniku, które upiekłam w 

Marta Gotuje
Pierś z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie 147

grubości na dwie części. Wymieszać razem miód, musztardę i olej, a następnie dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Mięso przełożyć do marynaty, przemieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 20-25 minut. Smacznego! Przepis znaleziony  tutaj

kuchnia doski
LAZANIA 151

mieszamy. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia. Naczynie żaroodporne wykładamy jedną warstwą makaronu, na którą nakładamy część mięsa i sosu beszamelowego, następnie kolejną warstwę makaronu itd. Na koniec całość posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec około 35 minut

Przepisy kulinarne babci Antoniny
BABECZKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM 149

mogą być kwadraty takie by zmieściły się do foremek. Mięso doprawiam solą i pieprzem. Foremki wykładam mięsem. Następnie robię farsz. FARSZ Z JARMUŻEM Farsz odkładam na bok by przestygł. Następnie za pomocą łyżki faszeruję babeczki. Na wierzch kładę ser żółty. Piekę w piekarniku przez 30 min Góra-dół w 180 stopniach.  Przekąskę podaję na ciepło

Gotowanie Patki
kaczka z gruszkami 108

piekąc ptaka przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20-30 minut ( inaczej w czasie dzielenia na porcje z mięsa wypłynie sok i stanie się ono łykowate). Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy

Miód i pieprz
Pieczone kotlety z indyka z cukinią :) 146

posiekaną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj drobno startą cukinię i smaż ok. 5 minut. Co chwilę mieszając. Mięso z indyka wymieszaj z jajkiem i przyprawami. Dodaj warzywa z patelni i ponownie wymieszaj.  Uformuj kotlety i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut

Zdrowie na języku :P
Pieczarki faszerowane mięsem krabowym 172

cebulka się zeszkli, a pieczarki będą miękkie. Patelnię zdjąć z ognia, a masę przestudzić.  Dodać odsączone mięso krabowe, pokruszony bekon, szczyptę płatków chilli, pieprz i wbić jajko. Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać do kapeluszy pieczarek.  Pieczarki ułożyć na blasze do pieczenia i zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem. 356

kurczaka drobno posiekać. Świeży brokuł podzielić na różyczki i zblanszować. Mrożony - rozmrozić. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 25 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę (lub folię) i piec jeszcze 5 - 10 minut dla uzyskania chrupkiego wierzchu

zadanie-gotowanie
sałatka "ananas" 268

łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z ananasa sól, pieprz do smaku ponadto: przyprawa do pieczonego kurczaka 4 łyżki oliwy orzechy włoskie (całe połówki) łyżka soku z cytryny Składniki sosu wymieszać, dostawić w chłodne miejsce na czas przygotowywania sałatki. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć obficie przyprawą do kurczaka, wlać oliwę, wymieszać, odstawić na 30 minut

6niebo
NAJPROSTSZY PIECZONY BOCZEK 306

Uwielbiam wszelkie pieczenie i są one podstawą naszych kanapek czy też koronnym daniem na świątecznym stole. Dzisiejszy boczek przypadnie do gustu wszystkim lubiącym wilgotne i aromatyczne mięsa. Polecam! Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście

Przepisy Aleksandry
Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie 160

warzywa oraz część mięsa i makaronu. Obsypujemy startym serem żółtym i zalewamy częścią sosu. Następnie układamy pozostałe mięso oraz makaron. Zalewamy pozostałym sosem oraz wstrząsamy delikatnie naczyniem, aby sos równomiernie rozlał się po całej zapiekance. Na górę dodajemy posiekane orzechy. Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. przez 20-25 minut. 10 minut przed końcem posypujemy z wierzchu serem

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
boczek rolowany nadziewany z porem 95

majeranku łyżka masła Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa mielonego dodać jajko, pora, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na boczku i zwinąć w roladę. Owinąć sznurkiem bawełnianym i umieścić w blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około półtorej godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kuchenne abc - folia aluminiowa 217

przechowywania serów, mięs czy też jarzyn - opakowane w folię dłużej zatrzymują swój smak, aromat i witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych, gdyż duszą się we własnym sosie." Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁUSZKIEM 128

obiadu proponuję bardzo winną sałatkę z zasmażanych buraczków.Świetna przystawka do obiadu  z mięsem. 1 kg.buraków czerwonych 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka kminku sól cukier puder 1 kwaśne jabłko ****************************************************  Buraki szorujemy szczoteczką i płuczemy.Pieczemy je w Piekarniku lub gotujemy ,zalewając je wrzącą wodą ,po czym odstawić do wystygnięcia.W rondelku najlepiej teflonowym  roztopić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowy Ajwar – pasta z pieczonej papryki i bakłażana 146

Od kilku lat przygotowuję pewne dania obiadowe z dodatkiem ajwaru (czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana) kupowanego w sklepie. Jako, że staram się unikać

Moja Delicja
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 160

zapiekania pokrywamy sosem pomidorowym. Na sos układamy plastry cukinii na zmianę zielony i żółty. Na cukinię dajemy mięso mielone, sos pomidorowy i kolejną warstwę cukinii. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 20 minut . Smacznego

Kuchenne Wariacje
Kotlety mielone z pesto i pestkami dyni 168

Robimy pesto: pestki dynii miksujemy w blenderze, dodajemy suszone pomidory, liście bazylii, sól i pieprz. 2. Do mięsa mielonego dodajemy jako, bułkę tartą, przygotowane pesto, sól, pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy w pestkach dyni.  3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut

Szefowa kuchni
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 168

koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Podawać na gorąco.  Smacznego

Fit-amina
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 148

cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso i część miąższu z cukinii. Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki.   Faszerujemy cukinię. Pieczemy 35 min w 180C. Ok 5 min przed końcem pieczenia cukinię sypiemy serem

Passion of Cooking
Ziemniaczki zapiekane - ziołowe 112

ziemniaczki robię bardzo często i od bardzo dawna, jako dodatek do dania lub nawet bez dodatków typu mięso, bo po prostu lubię :) pasują też do dań z grilla. Moje ulubione, obok tych ziemniaczków Justi, które znacznie później "odkryłam" :) Można je przed pieczeniem podgotować na półtwardo - wtedy czas pieczenia się skróci. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka papryki

Kolorowy Przepisownik
Pasztet z kaczki 128

wylewać tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, grzybami i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 230

Święta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez!     Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu

W kuchni Karmel-itki
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 129

stał się bardziej gęsty.Aby nabrał koloru pieczemy. Po tym wszystkim przekładamy schab do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągamy z piekarnika kroimy w kromki i polewamy resztką sosu.Efekt? Jak na pierwszym zdjęciu:-)Ps. na pierwszym zdjęciu obok mięsa postawiliśmy miseczkę z pyszną fasolą, na którą przepis już wkrótce

Smaki Brazylii
Kurczak w pesto z mozzarellą 319

PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy , delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu. Smarujemy sosem pesto , tak , by mięso było w całości pokryte. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia odwijamy z folii i pokrywamy plasterkami mozzarelli. Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy gorące! * Świetnym dodatkiem

Ostra na Słodko