się upiekło.Takie mięsko można upiec również w piekarniku . boczek sól, pieprz majeranek przyprawa do mięsa wieprzowego odrobina oleju Przyprawy wymieszać z odrobiną oleju i natrzeć mięsko, odstawić do lodówki na kilka godzin, aby mięsko przeszło smakiem przypraw.Następnie piec w kombiwarze lub piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 180-200 stopni
Moje domowe kucharzenieekologicznego dostawcy czy też od przysłowiowej Baby ze wsi. Kaczka wiejska, ma na prawdę dość mocno zbite mięso, treściwe i ciemne, wymagające odpowiedniej obróbki cieplnej. Nie przekraczamy temp. 180 stopni, używamy najlepiej naczynia żeliwnego, to w nim kaczka będzie idealna! Ja kaczkę piekę w temp. 160 stopni C, czas jest(...)uzależniony od jej wagi, ta na zdjęciu nie była zbyt duża nie przekraczała 2 kg, piekłam ją 2,5 godziny. Duże kaczki piekę nawet 3,5 godziny. Cechy charakterystyczne, po których poznacie, że kaczka jest dobra to: mięso na nóżkach podniesie się ku górze i odsłoni kość, po wbiciu szpikulca nie leci krew, skórka wytopiła się na tyle, że jest
SMYKWKUCHNIFormuję kulki, układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią. Burgery: Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko(...)całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione , kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Sos: Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz.i mieszam. Bułki kroję na pół, układam liście szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego
wesoła kuchniabardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod wpływem majonezu i ketchupu rozpływa się ona praktycznie w ustach. Danie idealnie pasuje na codzienny obiad, jak i na bardziej odświętne przyjęcie. Kurczak jest chyba najłatwiejszym do przygotowania mięsem, dobrze przejmuje smak przypraw(...)posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały. Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 50 minut
Kuchcik gotujeKrokiety z mięsem to jedne z moich ulubionych. Naleśniki nadziane, panierowane i pieczone, podane z barszczykiem, po prostu pycha. SKŁADNIKI : około 20 naleśników(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso z obranymi warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie. Mięso i jarzynę wyciągamy, studzimy, następnie mielimy w maszynce do mięsa łącznie z obraną cebulą i czosnkiem. W wywarze moczymy bułkę, wyciskamy ją i dodajemy do farszu
Kulinarne Fantazje MarioliOdstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Roladę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut, zmniejszając grzanie do 180 stopni i pieczemy przez 70 minut - na ostatnie 20 minut odkrywamy mięso by się przyrumieniło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimnie leżakowanie trwa min. 12 godzin. Pieczemy kaczkę w przykrytym naczyniu ok 1,5 h w temp 200 stopni lub wyższej. Pod koniec pieczenia odkrywamy i włączamy termoobieg lub jak ja to uczyniłam - wyjęłam kawałki mięsa na pokrywkę naczynia i tak dopiekłam z 20 minut. Karmelizowany burak: Buraki obrałam i pokroiłam w cienkie kawałki. Następnie ugotowałam do miękkości. Odcedzone(...)Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?" Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka
Karczma HonoriettyCZERWCA : 1. SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2.ODWRÓCONY JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK 3. ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM I MOZZARELLĄ LINK 4. FIT 3 BIT (bez pieczenia) LINK 5. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK 8. KRUCHE CIASTO Z SEREM
Zdrowie i pysznie na talerzuBoczek pieczony w majeranku i czosnku piekę kilka razy do roku, bardzo go lubimy. Obowiązkowo pojawia się na święta. Miękki, aromatyczny, doskonały jako domowa wędlina na kanapki, jako przekąska. Tym razem już zamarynowany boczek posypałam przed samym pieczeniem dodatkowo papryką wędzoną, zyskał bardzo na smaku. Polecam :) Składniki - ok. 1 kg boczku surowego - 3 ząbki czosnku - majeranek - papryka wędzona mielona(...)dokładnie ucieram z solą i majerankiem. Powstałą papką nacieram mięso ze wszystkich stron , zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie boczek odwijam z folii, nacieram z każdej strony wędzoną papryką. Przekładam do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Naczynie wkładam do zimnego piekarnika, piekę pod przykryciem ok. godzinę - półtorej, w czasie pieczenia klika
Kuchnia z widokiem na ogródgranulowanego sól,pieprz do natarcia Wykonanie: Karkówkę dobrze nacieramy sola i pieprzem, Odstawiamy na min dobę do lodówki. Czosnek mieszamy z paprykami, nacieramy mięso, znów odstawiamy na dobę. Po tym czasie wkładamy do rękawa, pieczemy godzinę
Z Majeczką w kuchniMięso jadam dwa-trzy razy w tygodniu. Kiedyś niemal codziennie, jednak mam wrażenie, że jego jakość jest coraz gorsza i mój organizm nie domaga się go często. Jako że mięsożercą jednak jestem, to czasami napada mnie ochota na kawałek dobrej wołowiny czy kaczuchy. Zazwyczaj kupuję jeden-dwa steki, cienko kroję i wykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle(...)miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny
Poezja smakusię rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam! Pasztet drobiowy z żurawiną Składniki na 2 formy 11 x 11cm: 2 udka z kurczaka 400g piersi z indyka(...)dodajemy jajka, kaszę mannę w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie
Smak mojej kuchniDzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego(...)czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty, jest gotowy. Po upieczeniu zostawiam mięso w zamkniętym piekarniku do czasu aż całkiem wystygnie. Następnie owijam folią aluminiową i przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródprzygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy nasze piersi przez 30-35 minut, pamiętając o tym by po pierwszych 10 minutach przesmarować wierzch mięsa odrobiną oliwy. Następnie mięso wyjmujemy, kroimy ostrym nożem na grube plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprz