mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:351/1172)

Obiad z woreczka 8305

Prościej już być nie może. :-) Potrawa, z którą da sobie radę nawet największy kulinarny antytalent. Obrać, pokroić, wymieszać, zamknąć w worku i piekarniku. Po filozofii. :) Mięso jest miękkie i aromatyczne, podobnie jak ziemniaki. Smacznego! 1kg ziemniaków 500g polędwiczek wieprzowych 500g pieczarek 3 duże cebule 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa (lub w innych proporcjach według uznania) 4 łyżki oleju 1. Ziemniaki(...)olej. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. 4. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy przez 1h w temperaturze 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia nacinamy rękaw wzdłuż by woda odparowała a warzywa i mięso się przypiekły

Szefowa kuchni
Szaszłyki drobiowe z frytkami z batatów. 175

warzywa. Bataty obrać, umyć i pokroić w paski. Dodać dwie łyżki oliwy, sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć frytki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, powyżej na kratce wstawić mięso (patyki z szaszłykami ułożyłam na prostokątnym naczyniu żaroodpornym, do którego kapał sok z mięsa i warzyw). Zapiekać około 30 minut. Po tym czasie

zadanie-gotowanie
Kasza zapiekana z mięsem 134

rozgrzać masło i usmażyć pieczarki pokrojone drobno. Doprawić je solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, a następnie mięso mielone, pieczarki warstwę sera żółtego i drugą połowę kaszy. Wierzch posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż ser się rozpuści i będzie rumiany Po wyjęciu posypać natką pietruszki. kasza zapiekana

O kuchni z uczuciem
Biblijny chleb Ezechiela 184

krwi 0 Rh+, wyczytałam, że nie powinnam jeść żadnego pieczywa, żadnych makaronów, większości nabiału, pić napoi gazowanych...Same zakazy podstawowych produktów! Natomiast powinnam jeść mięso, chleb Ezechiela i Esseński. To tak w skrócie. Wówczas nie piekłam jeszcze chleba w domu, ale te dwie nazwy chleba utkwiły mi gdzieś w podświadomości. Już 3 lata temu, upiekłam namiastkę chleba esseńskiego, pod nazwą(...)pachnie jak żaden chleb upieczony dotychczas przeze mnie. Nigdy nie miałam w składzie swoich chlebów takiego zestawu zbóż i ziaren.   Biblijny chleb Ezechiela Na zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba 150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej   200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy ziarno prosa w młynku na mąkę 200g wody

Leśny Zakątek
Pasztet z perliczki 180

mimo iż bardzo je lubię. Tym razem udało mi się spisać kolejność działań, a że pasztet wyszedł bardzo dobry, więc przepis wstawiam. Piekłam w aluminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki 10x 23 cm) 450 g ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku  surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka(...)godziny. Na ostatnie 15 minut wrzucić umytą wątróbkę. Mięsa i wątróbkę wyjąć z wywaru. Część wywaru odlać i   namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i  mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze

Stare Gary
Ananasowe klopsiki z teriyaki 192

Proste, pieczone klopsiki z teriyaki (domowym!) to danie które może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki(...)drobno posiekać lub zetrzeć na tarce). Solimy i pieprzymy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i dodajemy do mięsa. Wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. Dłońmi wysmarowanymi olejem kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C (220°C z termoobiegiem) przez 15 minut. W tym czasie do rondelka

Poezja smaku
Boczek pieczony w rękawie 191

Składniki : boczek, mój miał niewiele  bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do

Proste Potrawy
Kotlety jagnięce na świąteczny obiad 175

jest gotowe do smażenia lub grillowania. Zajmuje to zaledwie kilka minut. Zanim więc przystępuję do termicznej obróbki mięsa, najpierw przygotowuję wszystkie przystawki na ciepło i zimno. Proponuję rodzime warzywa jak ziemniaki, kalafior i brukselkę. Mój mąż lubi pieczone pomidory…Dla każdego coś dobrego… Kotlety jagnięce smażę na mocno rozgrzanym maśle. Są soczyste w środku różowe(...)Moim zdaniem jest to jedno z lepszych mięs do smażenia. Jeśli wolicie mięso bez kości to polecam polędwicę z jagnięciny . Kotlety jagnięce Składniki: na 2 porcje 4 kotlety jagnięce 1 czosnek solo 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła do smażenia Do podania pieczone warzywa, ziemniaki, kalafior i brukselka pieczone

codojedzenia
Królik w warzywach i w winie 112

krążyłam. W końcu przełamałam się. W domu stwierdziłam, że nie taki „diabeł straszny” i  przygotowałam go na sposób, jaki tu wi dzicie . Gdybym miała opisać jakie to mięso , powiedziałabym że białe i bardzo delikatne ( coś jak pierś z kurczaka ale znacznie delikatniejsze ). Nie potrzebnie miałam opory. Składniki: Królik Sól Pieprz kolorowy świeżo mielony 1 duża żółta cebula 1 czerwona(...)doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na królika wykładamy mieszankę groszku z marchewką. Całość podlewamy przygotowanym sosem z cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości mięsa około godzinę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 129

mięso na tackach nie powinno pływać w wodzie, ponieważ jest to oznaka nieświeżości. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy mięso z hodowli ekologicznej – stawiamy wtedy na jakość, a nie na ilość. Mięso dostarcza nam białka, witamin i żelaza, jednak w większych ilościach ma niekorzystny wpływ na nasz organizm (m.in. obciąża nerki i zwiększa ryzyko chorób serca), dlatego jedzmy je nie częściej niż(...)potrawy są ciężkostrawne – obciążamy wątrobę podczas smażenia powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje, natomiast te korzystne (nienasycone kwasy tłuszczowe) ulęgają rozpadowi Jeśli chcecie jeść zdrowo, wybierajcie pieczenie, grillowanie bez tłuszczu, gotowanie czy duszenie. Składniki (3 porcje): Mięso mielone z indyka 250g 10 łyżek otrębów pszennych 2 ząbki czosnku 1 jajko Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz Sos: 450 g pieczarek

Powiedz dietom nie
Łopatka w kruchym cieście 169

kruchym cieście smakuje wyśmienicie, a przepis jest na tyle prosty, że każdy początkujący kucharz sobie z nim poradzi. Mięso tak przygotowane jest fantastyczne na ciepło i na zimno, można je również układać na półmisku i podawać na rodzinnych spotkaniach. Moja pieczeń jest uzupełniona jajami, ale Wy możecie dodać szparagi, paprykę lub korniszony w całości. Dla wielbicieli pikantnych smaków polecam zamianę(...)przyprawy.  4. Tortownicę smarujemy olejem, spód i boki wykładamy ciastem, nakładamy 3/4 mięsa, układamy jaja, przykrywamy pozostałym mięsem tworząc zgrabne pagórki. Przykrywamy wierzch pozostałym ciastem i nakłuwamy z wierzchu.  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok 1,5 - 2 godzin

Apetyczna babeczka
Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem 151

roślinnego lub roztopionego masła (Wybierzcie 2 opcję, jeśli chcecie, żeby gofry były bardziej chrupiące.) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g szpinaku (świeży lub mrożony) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Farsz 200 g mięsa mielonego wieprzowego pół papryki średnia cukinia średnia cebula ok. 200 g czerwonego pesto pomidor malinowy ząbek czosnku olej/oliwa do smażenia sól(...)miksujemy/mieszamy na gładką masę, do połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Farsz Na patelni z odrobiną oleju/oliwy (2-3 łyżki) podsmażamy mięso z dodatkiem czosnku i odrobiną soli. Robimy to na mocniejszym ogniu

Pyszny Duet
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki 200

Składniki do szaszłyków kroimy w dużą kostkę. Marynujemy je w przygotowanej przed chwilą marynacie. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy w dowolnej kombinacji warzywa i mięso. Rada: Warto patyczki od szaszłyków zmoczyć w wodzie, aby podczas pieczenia na ruszcie się nie spaliły. Smacznego! Artykuł Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza po bolońsku 228

godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części(...)cieście rozsmarować wystudzony sos, może być lekko ciepły i oprószyć startym na tarce serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C na najniższą półkę. Piec około 20 min. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Pizza Tagged: przecier pomidorowy , ser żółty , wieprzowina

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania