Ciekawym daniem na obiad jest faszerowana pieczona papryka. Przygotowanie jej nie zajmuje bardzo dużo czasu i można to zrobić dużo wcześniej przed pieczeniem. Składniki: 4 - 6 dużych papryk 2 cebule 500 g mięsa mielonego podsmażone świeże lub mrożone grzyby 3 pomidory 1 szklanka ryżu sól pieprz oregano bazylia Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę(...)obrać ze skóry, usunąć twarde części i pokroić w kostkę. Pomidory i przyprawy dodać do mięsa, smażyć aż odparuje nadmiar płynu. Paprykę umyć, uciąć wierzch i usunąć gniazda nasienne. Do papryki włożyć farsz, przykryć odkrojoną częścią papryki i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temperaturze 180 o C przez około godzinę, do momentu aż papryka zmięknie
Mama Gotujełyżki rozmarynu 2 łyżki słodkiej papryki 4 ząbki czosnku obrany i przekrojony na pół 1/2 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki majeranku NIE UŻYWAMY TŁUSZCZÓW DO PIECZENIA nasz schab ma w sobie wystarczająco Sposób: Mięso oczyszczamy i myjemy. Do szklanej miski wlewamy około 1.5 litra wody dodajemy czosnek,majeranek i sól. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka,kilkanaście godzin(...)zwykle preferuje cała noc w lodówce pod przykryciem. Następnie mięso myjemy i przyprawiamy tymiankiem ,rozmarynem ,słodka papryka i umieszczamy w worku do pieczenia. Pieczemy bez oleju około 1 godziny w 200°C po upływie 40 minut proszę zmniejszyć temperaturę do 180°C Mięsko jest soczyste i miękkie. Podajemy z ziemniakami Smacznego
Viola cooks with passionoliwą. Mięso wykładamy na grubość około 1 cm. Posypujemy obficie oregano i wykładamy na nie paprykę,posypujemy solą. Następnie zawijamy mięso w roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso z góry
Moje-pitraszeniehrupiące pieczone udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem to smakowity pomysł na ekspresowy obiad. Delikatne mięso i chrupiąca skórka z ziołowo-cytrusowym aromatem to dowód na to, że drób nie musi być nudny. Udka z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami, ryżem albo lekką sałatką z oliwą z oliwek. * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kg udek
Food Squaremięsożerną i stęsknił się za zwykłym domowym obiadem, a że jego ulubionym mięsem jest karkówka to i pomysł był dość prosty w realizacji... Składniki: Porcja na około 3-4 osoby 1 kg karkówki surowej 1 kg ziemniaków 1/2 główki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 1 rękaw do pieczenia Opcjonalnie(...)ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st. Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich smażonych dań
NaKońcuJęzykateż daniem rodzinnym, świątecznym, imprezowo-karnawałowym, czyli wolno pieczonych schab owinięty w boczek. Polecam serdecznie, bo to fajna odskocznia od tradycyjnego schabu, a do tego mięso soczyste i aromatyczne, dzięki długiemu procesowi pieczenia w niskiej temperaturze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięso ułożyć w rękawie foliowym, zlać marynatę, dodać do mięsa, spiąć boki, na górze zrobić małe nacięcie nożyczkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C. Piec 1 godzinę. Gdy używasz termometru kuchennego, mięso jest gotowe gdy osiągnie 85`C. Na ostatnie 10 minut rozciąć rękaw, rozchylić i dopiec mięso przed krojeniem odczekać 10 minut, by nie wyciekły soki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czosnkiem, wędzoną papryką, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mięso nacieramy powstałą marynatą, i zamknięte odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przygotowujemy papier do pieczenia. Wycinamy odpowiednio duże kawałki, aby można mięso zawinąć. Na każdym kawałku kładziemy porcję mięsa, dodajemy podzieloną na wszystkie marynatę. Zawijamy i zszywamy, ze wszystkich stron, zszywaczem biurowym. Patelnię rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu, kładziemy
mojewypiekiinietylkopieczonego na piwie. Kto jednak do tej pory nie zdecydował się na taki sposób pieczenia MUSI, po prostu MUSI to nadrobić. Soczysty, kruchy, idealny! Koniecznie należy upiec razem z nim ziemniaczki i marchewki, nabierają wyjątkowego smaku i są pysznie kremowe. Ja wymyśliłam sobie, że odrobinę piwa odleję, a w to miejsce do butelki dodam odrobinę miodu. Dzięki temu mięso(...)wyciekające piwo nie wpływało do środka, a wyciekało po skórce kurczaka. Na blaszce pod kurczakiem układam ziemniaki i marchewkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę kurczaka godzinę na każdy kilogram mięsa. Co jakiś czas dosypuję szczyptę doli do butelki aby piwo zaczęło wyciekać. Gdy to przestanie skutkować (piwo w końcu się wygazuje), polewam kurczaka piwem które uprzednio
Cook&LoveRobi się praktycznie samo, bo jedyne co musimy z nim zrobić to przesmażyć do zrumienienia i włożyć do żeliwnego garnka, aby piekło się w bulionie w piekarniku. Tyle! A macie obiad, który zachwyci każdego - pyszny sos i wspaniałe mięso! Jeśli wolicie delikatniejsze w smaku potrawy zmniejszcie ilość papryczek chipotle - one są bardzo ostre, ale nie rezygnujcie z nich zupełnie - dzięki(...)papryczki chipotle, przykrywamy garnek przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy garnek z piekarnika, delikatnie wyciągamy mięso i jeszcze lekko przy pomocy wody i mąki zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziołowy sos: 1 pęczek natki pietruszki, starta
Plate of JoyScheller uczestnikom polskiej edycji Masterchefa (oczywiście trochę musiałam go zmodyfikować). Mięso jest mięciutkie, aromatyczne i po prostu przepyszne! Doskonale komponuje się także z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ;) Warto zaskoczyć nim rodzinę podczas niedzielnego obiadu. BIODRÓWKA PO PROWANSALSKU Z SOSEM Z TYMIANKU I PIEPRZU ORAZ RATATOUILLE PO NICEJSKU I PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Składniki na biodrówkę po prowansalsku: - około(...)posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Masę rozwałkowujemy na cienki placek (najlepiej na folii), przycinamy do wielkości i kształtu mięsa i układamy ją na posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby panierka zrobiła się chrupiąca i nabrała złocistego koloru. Składniki na sos: - 100 ml czerwonego wina, wytrawnego - 3 owoce pieprzu
Życie zamknięte w smakubrakuje też wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (przepis) . Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu. Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się(...)też dolmades, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Smakowity Blog KulinarnyFrancji królują kurczaki z Bresse, hodowane tradycyjnie na pastwiskach i karmione naturalnymi paszami (w Polsce takim odpowiednikiem mięsa z wolnej hodowli jest Kurczak Zagrodowy http://zagrodowy.pl/ ). Francuzi, podobnie jak Włosi, cenią sobie prostotę w przygotowywaniu drobiu – często pieką je w całości z dodatkiem rozmaitych farszy. W Afryce króluje kurczak podawany w sosach na bazie masła oraz olbrzymiej ilości przypraw. Podobnie(...)jest nadziać kawałki kurczaka. Przed położeniem szaszłyków na ruszt warto delikatnie posmarować je oliwą z oliwek i następnie piec z każdej strony po około 4 minuty. Dania z kurczakiem a zdrowie Dania z kurczakiem są przede wszystkim bardzo zdrowe, ponieważ mięso to zawiera wysoką zawartość naturalnego białka, które bardzo łatwo się przyswaja. Jednocześnie kurczak ma mało tłuszczu, a przez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNajlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy(...)już raczej zapożyczenie z niemieckich Koeningsberg Klopse lepionych z anchovie, podawanych w kaparowym sosie. Poza tym pulpety są z gotowanego mięsa, które po przemieleniu i połączeniu z pozostałymi składnikami, trafiają w formie kształtnych kulek do pieca. Na koniec trzeba dodać do nich sos pomidorowy. Trochę pracy jest, jednak gwarantujemy, że tak lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście! Składniki: Mięso
Niedzielny kucharzpieczonych warzyw, aromatyczna i rozgrzewająca. Wszystko dzięki niepozornej cieciorce, której nie podejrzewacie pewnie o pewne właściwości:). Zupa z cieciorki i kalafiora robi się sama. Cała praca to zmiksowanie składników. Czas przygotowania : 45 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Gdyby zrobić szybką sondę co jest afrodyzjakiem kulinarnym pewnie większość odpowiedziałaby, że ostrygi, krewetki, czerwone mięso, czekolada, awokado, melon(...)rozgrzewający. Tylko cieciorka spełnia jego zdaniem wszystkie warunki. Tak jest, cieciorka rozgrzewa krew, co o tej porze roku ma wartość nie mniejszą niż walory miłosne:) Nasza zupa krem z pieczonej cieciorki jest odżywcza, sycąca, ma przyjemny orzechowy smak i świetnie nadaje się na rozgrzewający lancz do pracy. Przepis pochodzi z bloga Floatingkitchen.com Składniki: Główka kalafiora 2 puszki cieciorki
Niedzielny kucharz