hrupiące pieczone udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem to smakowity pomysł na ekspresowy obiad. Delikatne mięso i chrupiąca skórka z ziołowo-cytrusowym aromatem to dowód na to, że drób nie musi być nudny. Udka z kurczaka polecam podać z pieczonymi ziemniakami, ryżem albo lekką sałatką z oliwą z oliwek. * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kg udek
Food Squaremięsożerną i stęsknił się za zwykłym domowym obiadem, a że jego ulubionym mięsem jest karkówka to i pomysł był dość prosty w realizacji... Składniki: Porcja na około 3-4 osoby 1 kg karkówki surowej 1 kg ziemniaków 1/2 główki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 1 rękaw do pieczenia Opcjonalnie(...)ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st. Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich smażonych dań
NaKońcuJęzykateż daniem rodzinnym, świątecznym, imprezowo-karnawałowym, czyli wolno pieczonych schab owinięty w boczek. Polecam serdecznie, bo to fajna odskocznia od tradycyjnego schabu, a do tego mięso soczyste i aromatyczne, dzięki długiemu procesowi pieczenia w niskiej temperaturze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięso ułożyć w rękawie foliowym, zlać marynatę, dodać do mięsa, spiąć boki, na górze zrobić małe nacięcie nożyczkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C. Piec 1 godzinę. Gdy używasz termometru kuchennego, mięso jest gotowe gdy osiągnie 85`C. Na ostatnie 10 minut rozciąć rękaw, rozchylić i dopiec mięso przed krojeniem odczekać 10 minut, by nie wyciekły soki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czosnkiem, wędzoną papryką, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Dokładnie mięso nacieramy powstałą marynatą, i zamknięte odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przygotowujemy papier do pieczenia. Wycinamy odpowiednio duże kawałki, aby można mięso zawinąć. Na każdym kawałku kładziemy porcję mięsa, dodajemy podzieloną na wszystkie marynatę. Zawijamy i zszywamy, ze wszystkich stron, zszywaczem biurowym. Patelnię rozgrzewamy, bez dodatku tłuszczu, kładziemy
mojewypiekiinietylkopieczonego na piwie. Kto jednak do tej pory nie zdecydował się na taki sposób pieczenia MUSI, po prostu MUSI to nadrobić. Soczysty, kruchy, idealny! Koniecznie należy upiec razem z nim ziemniaczki i marchewki, nabierają wyjątkowego smaku i są pysznie kremowe. Ja wymyśliłam sobie, że odrobinę piwa odleję, a w to miejsce do butelki dodam odrobinę miodu. Dzięki temu mięso(...)wyciekające piwo nie wpływało do środka, a wyciekało po skórce kurczaka. Na blaszce pod kurczakiem układam ziemniaki i marchewkę. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni i piekę kurczaka godzinę na każdy kilogram mięsa. Co jakiś czas dosypuję szczyptę doli do butelki aby piwo zaczęło wyciekać. Gdy to przestanie skutkować (piwo w końcu się wygazuje), polewam kurczaka piwem które uprzednio
Cook&LoveRobi się praktycznie samo, bo jedyne co musimy z nim zrobić to przesmażyć do zrumienienia i włożyć do żeliwnego garnka, aby piekło się w bulionie w piekarniku. Tyle! A macie obiad, który zachwyci każdego - pyszny sos i wspaniałe mięso! Jeśli wolicie delikatniejsze w smaku potrawy zmniejszcie ilość papryczek chipotle - one są bardzo ostre, ale nie rezygnujcie z nich zupełnie - dzięki(...)papryczki chipotle, przykrywamy garnek przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy garnek z piekarnika, delikatnie wyciągamy mięso i jeszcze lekko przy pomocy wody i mąki zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziołowy sos: 1 pęczek natki pietruszki, starta
Plate of JoyScheller uczestnikom polskiej edycji Masterchefa (oczywiście trochę musiałam go zmodyfikować). Mięso jest mięciutkie, aromatyczne i po prostu przepyszne! Doskonale komponuje się także z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ;) Warto zaskoczyć nim rodzinę podczas niedzielnego obiadu. BIODRÓWKA PO PROWANSALSKU Z SOSEM Z TYMIANKU I PIEPRZU ORAZ RATATOUILLE PO NICEJSKU I PIECZONE MŁODE ZIEMNIACZKI Składniki na biodrówkę po prowansalsku: - około(...)posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, cebulą, solą, pieprzem i bułką tartą. Masę rozwałkowujemy na cienki placek (najlepiej na folii), przycinamy do wielkości i kształtu mięsa i układamy ją na posmarowanej wcześniej musztardą biodrówce. Całość pieczemy jeszcze przez około 5 minut, żeby panierka zrobiła się chrupiąca i nabrała złocistego koloru. Składniki na sos: - 100 ml czerwonego wina, wytrawnego - 3 owoce pieprzu
Życie zamknięte w smakubrakuje też wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (przepis) . Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu. Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się(...)też dolmades, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Smakowity Blog KulinarnyFrancji królują kurczaki z Bresse, hodowane tradycyjnie na pastwiskach i karmione naturalnymi paszami (w Polsce takim odpowiednikiem mięsa z wolnej hodowli jest Kurczak Zagrodowy http://zagrodowy.pl/ ). Francuzi, podobnie jak Włosi, cenią sobie prostotę w przygotowywaniu drobiu – często pieką je w całości z dodatkiem rozmaitych farszy. W Afryce króluje kurczak podawany w sosach na bazie masła oraz olbrzymiej ilości przypraw. Podobnie(...)jest nadziać kawałki kurczaka. Przed położeniem szaszłyków na ruszt warto delikatnie posmarować je oliwą z oliwek i następnie piec z każdej strony po około 4 minuty. Dania z kurczakiem a zdrowie Dania z kurczakiem są przede wszystkim bardzo zdrowe, ponieważ mięso to zawiera wysoką zawartość naturalnego białka, które bardzo łatwo się przyswaja. Jednocześnie kurczak ma mało tłuszczu, a przez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNajlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30 minut Poziom trudności : Dość łatwe Liczba porcji : 2 Frikadeller po duńsku, crufte w Chorwacji, Serbii i Bułgarii, po estońsku lihapallid. W Austrii nazywane są Fleischlaibchen – totalny odpał:) Klopse i polpette Lepsi są tylko nasi zachodni sąsiedzi, którzy(...)już raczej zapożyczenie z niemieckich Koeningsberg Klopse lepionych z anchovie, podawanych w kaparowym sosie. Poza tym pulpety są z gotowanego mięsa, które po przemieleniu i połączeniu z pozostałymi składnikami, trafiają w formie kształtnych kulek do pieca. Na koniec trzeba dodać do nich sos pomidorowy. Trochę pracy jest, jednak gwarantujemy, że tak lekkich i pysznych pulpetów jeszcze nie jedliście! Składniki: Mięso
Niedzielny kucharzpieczonych warzyw, aromatyczna i rozgrzewająca. Wszystko dzięki niepozornej cieciorce, której nie podejrzewacie pewnie o pewne właściwości:). Zupa z cieciorki i kalafiora robi się sama. Cała praca to zmiksowanie składników. Czas przygotowania : 45 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Gdyby zrobić szybką sondę co jest afrodyzjakiem kulinarnym pewnie większość odpowiedziałaby, że ostrygi, krewetki, czerwone mięso, czekolada, awokado, melon(...)rozgrzewający. Tylko cieciorka spełnia jego zdaniem wszystkie warunki. Tak jest, cieciorka rozgrzewa krew, co o tej porze roku ma wartość nie mniejszą niż walory miłosne:) Nasza zupa krem z pieczonej cieciorki jest odżywcza, sycąca, ma przyjemny orzechowy smak i świetnie nadaje się na rozgrzewający lancz do pracy. Przepis pochodzi z bloga Floatingkitchen.com Składniki: Główka kalafiora 2 puszki cieciorki
Niedzielny kucharzchwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie
kgwjanczewoSoczyste i chrupiące, a do tego szybkie w przygotowaniu, bo pieczone w piekarniku. Czego chcieć więcej? No może tylko do kolekcji pieczonych ziemniaczków i ulubionej surówki :) Polecam. Składniki - 8 pałek z kurczaka - 2 jajka - pól szklanki mleka - domowa wegeta lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka - czosnek mielony - papryka mielona - bułka tarta Wykonanie W misce mieszam ( bełtam(...)chłodne miejsce ( do lodówki ) na co najmniej pół godziny. Po tym czasie zamarynowane pałki przekładam do bułki tartej, dokładnie panieruję w niej, nadmiar strzepuję. Opanierowane kawałki mięsa przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach z termoobiegiem około 50 minut. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródgrillowanie pstrąga (i innych podobnych do niego ryb) wymaga przestrzegania kilku zasad. To co jest jego zaletą z punktu widzenia grillowania – zwłaszcza krótkie pieczenie i mała zawartość tłuszczu – może stać się wadą w tym sensie, że mięso stanie się np. suche i nadmiernie spieczone. Ważny jest również dobór przypraw i dodatków – w naszym przepisie stawiamy na sprawdzone w tego rodzaju(...)przeznaczonym do pieczenia ryb i umieszczamy nad dobrze rozgrzanym grillem, ale na dość wysokim poziomie. Opiekamy po 6 minut na stronę (pod koniec pieczenia możemy obrócić ryby więcej razy). Skórka powinna się lekko zezłocić, natomiast mięso pozostać soczyste, choć upieczone. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-111 {margin: auto;} #gallery-111 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center
Kulinarna Pokusa