Polędwiczki drobiowe pieczone z rozmarynem i oliwkami. Pomysł na przyrządzenie polędwiczek drobiowych, spontaniczny. Dobór składników oraz sposób ich pieczenia można wypracować sobie indywidualnie. Mięso jest delikatne, także nie potrzebuje większych zabiegów. Zapraszam. Składniki: 8 polędwiczek drobiowych 1 garść oliwek 2 czerwone cebule 8 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu sól morska(...)słodką, dodać pokrojone w ćwiartki cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Ułożyć gałązki rozmarynu oraz oliwki, skruszyć ostrą papryczkę. Całość skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć folią aluminiową. Piec w 200 stopniach. Po 25 minutach bez folii z dodatkiem masła drugie 25 minut w do zrumienienia się. Podawać z ulubionymi sosami oraz chrupiącą świeżą bagietką
Wino Francja KuchniaKurczak z pieczarkami w formie rolady to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą • 150 g pieczarek(...)przygotowany filet z kurczaka. • Na farszu położyć ser camembert pokrojony w plastry. • Zwinąć mięso z farszem w roladę, posypać przyprawami i szczelnie owinąć najpierw w folię spożywczą, potem w aluminiową. • Piec 40 minut w temp. 180 st.C
To co kochamPulpety z indyka i cukinii , pieczone w sosie pomidorowym. Lekko i pysznie. Polecam. SKŁADNIKI: 500 ml mięsa mielonego z indyka 2 cukinie 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól i pieprz do smaku Czosnek niedźwiedzi 2 łyżki majeranku. Natką pietruszki PRZYGOTOWANIE: Cukinie obieram i trę na tarce o grubych oczkach. Cukinię solę(...)ziemniaczaną, bułkę tartą oraz jajka. Na sam koniec dodaję mięso mielone z indyka. Całość dokładnie mieszam. Formuję kotlety. Smażę na rumiano z obu stron bardzo krótko tylko by skórka się zarumieniła. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Kotleciki przekładam do żaroodpornego naczynia, zalewamy na koniec przecierem pomidorowym. Posypuję natką pietruszki. Doprawiam. Piekę w piekarniku ok 45 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiBabci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę
Zasmakuj Kuchniwałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą
Zasmakuj Kuchniłyżek majeranku Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w majeranku i schłodzić. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać musztardę, miód i wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem miodowo-musztardowym. Piec 60 minut w temperaturze 200 o C, mieszając mięso co jakiś czas. Uwaga – sprawdzona rada 1) z pozostałego tłuszczu można
Świat Smakuprzygotowałam także kurczaka pieczonego. Przepis znajdziecie poniżej. Ja takiego kurczaka najczęściej przygotowuję na blaszce z rusztem i często na jej dno wlewam trochę wody. Kurczak pieczony Przygotuj blachę do pieczenia, nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżeczkę, łyżkę, papierowe ręczniki, folię spożywczą. Przygotuj składniki: 1 tuszkę sprawionego kurczaka, 2 łyżeczki soli, 1-2 łyżki mielonej czerwonej papryki(...)mieszanką natrzyj ze wszystkich stron kurczaka. Kurczaka przełóż do miski. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Zamarynowane mięso ułóż na blasze i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 60-90 minut
blog.moje-pasje.infoJako dodatek mamy do niej słodko-ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania. Polecam! :) Roladę podawałam na ciepło w towarzystwie pieczonych ziemniaków i karmelizowanej marchewki. Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki: Mięso: 1kg schabu sól, pieprz ziołowy papryka słodka 4 ząbki czosnku czosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowej(...)oleju, około 1 minuty na każdą stronę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą. Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaNiby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny(...)ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w kostkę. • Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami. • Dodać przyprawy i natkę pietruszki. • Mięso przełożyć do keksówek i piec w 200 st.C przez 40 minut. Ja podaję zawsze z sosem pieczarkowym i ziemniakami puree
To co kochamŻeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek(...)solą i pieprzem. • Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. • Przed pieczeniem włożyć żeberka z marynatą do worka foliowego i szczelnie zamknąć. • Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st.C, po czym żeberka wyjąć z worka
To co kochamSKŁADNIKI : 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg chudego mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru(...)osolonym wrzątku. Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę
Kulinarne Fantazje Marioliłyżka na 1 polędwiczkę). Na wierzchu układamy kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut (w zależności od grubości) – polędwiczka powinna być lekko różowa (nie może być krwista, ale nie powinna też być szara). Po upieczeniu odczekujemy ok. 5 minut zanim pokroimy mięso. Gdy polędwiczka odpocznie, kroimy ją w grube plastry. Ja danie podałam z karmelizowanymi marchewkami(...)skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Przyprawiamy suszonym tymiankiem i/lub rozmarynem. Podsmażamy, aż się ładnie skarmelizują. Pod koniec delikatnie solimy i pieprzymy. Zamiast puree ziemniaczanego do polędwiczek możemy podać np. pieczone ziemniaki z piekarnika czy kaszę, ale ja lubię puree, bo można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać. Zobacz także: Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad
Poezja smakudzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :) Udka są bardzo miękkie i soczyste, aromatyczne, słodkie i lekko pikantne, a surówka... chyba nie muszę jej zachwalać, bo czy jest ktoś, kto nie lubi Coleslawa? Domowa wersja jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupnej(...)pieczenia i wlać marynatę. Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz. Nastawić piekarnik na 200 stopni. Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut. Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne 10 minut- lub do zarumienienia się skórki. Coleslaw: Kapustę poszatkować
Kraina Miodem Płynącanadziej na szpadki na przemian z papryką i cebulą. Ułóż na grillu, posmaruj z góry marynatą , piec około 10 minut. Następnie odwróć szaszłyki, posmaruj marynatą i piec ponownie około 10 minut. Gdy mięso jest już upieczone, a papryka i cebula są już miękkie nie pozostaje nic innego tylko zjeść nasze szaszłyki póki są gorące
Przepisy i porady kulinarne