mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:240/1172)

Chrupiące kopytka z papryką 322

Babci wałkować rulony na stolnicy. Smakują prosto z wody, polane sosem lub gulaszem z dodatkiem surówki. Także odsmażone, szczególnie na chrupko i podane z mięsem lub z warzywami. Uwielbiam je z gulaszem, bitkami, pieczoną kaczką lub z kotletem de volaille. Najczęściej podaję z mięsem i ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę

Zasmakuj Kuchni
Kurczak w majeranku na słodko 188

łyżek majeranku Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w majeranku i schłodzić. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać musztardę, miód i wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem miodowo-musztardowym. Piec 60 minut w temperaturze 200 o C, mieszając mięso co jakiś czas. Uwaga – sprawdzona rada 1)       z pozostałego tłuszczu można

Świat Smaku
Kurczak pieczony 148

przygotowałam także kurczaka pieczonego. Przepis znajdziecie poniżej. Ja takiego kurczaka najczęściej przygotowuję na blaszce z rusztem i często na jej dno wlewam trochę wody.  Kurczak pieczony Przygotuj blachę do pieczenia, nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżeczkę, łyżkę, papierowe ręczniki, folię spożywczą. Przygotuj składniki: 1 tuszkę sprawionego kurczaka, 2 łyżeczki soli, 1-2 łyżki mielonej czerwonej papryki(...)mieszanką natrzyj ze wszystkich stron kurczaka. Kurczaka przełóż do miski. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki. Zamarynowane mięso ułóż na blasze i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez 60-90 minut

blog.moje-pasje.info
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 308

Jako dodatek mamy do niej słodko-ostry sos, który idealnie wpasowuje się w klimat dania. Polecam! :) Roladę podawałam na ciepło w towarzystwie pieczonych ziemniaków i karmelizowanej marchewki. Na samo wspomnienie zrobiłam się głodna ! :D Składniki: Mięso: 1kg schabu sól, pieprz ziołowy papryka słodka 4 ząbki czosnku czosnek granulowany przyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowej(...)oleju, około 1 minuty na każdą stronę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy, aż się ładnie połączą. Zalewamy mięso sosem, wierzch posypujemy rozmarynem, zamykamy naczynie i pieczemy 90minut w 180 stopniach.  SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 143

Niby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej • 250 g wołowiny(...)ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w kostkę. • Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami. • Dodać przyprawy i natkę pietruszki. • Mięso przełożyć do keksówek i piec w 200 st.C przez 40 minut. Ja podaję zawsze z  sosem pieczarkowym i ziemniakami puree

To co kocham
Żeberka w białej marynacie 112

Żeberka w białej marynacie z jogurtu, majonezu i musztardy są bardzo kruche i mięciutkie. Jest to zasługą worka foliowego, bo pieczenie w nim nie wysusza mięsa. A samo przypieczenie na końcu daje ładny kolor i chrupiącą skórkę. Ja takie żeberka przygotowuję latem na obiad w ogrodzie. Użyłam żeberek(...)solą i pieprzem. • Włożyć żeberka do marynaty pokrywając je całe i odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. • Przed pieczeniem włożyć żeberka z marynatą do worka foliowego i szczelnie zamknąć. • Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st.C, po czym żeberka wyjąć z worka

To co kocham
LAZANIA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i mięsa 140

SKŁADNIKI :  1 główka kapusty włoskiej 50 dkg chudego mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę  1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę  3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru(...)osolonym wrzątku. Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwiczka pod zieloną kruszonką 324

łyżka na 1 polędwiczkę). Na wierzchu układamy kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut (w zależności od grubości) – polędwiczka powinna być lekko różowa (nie może być krwista, ale nie powinna też być szara). Po upieczeniu odczekujemy ok. 5 minut zanim pokroimy mięso. Gdy polędwiczka odpocznie, kroimy ją w grube plastry. Ja danie podałam z karmelizowanymi marchewkami(...)skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Przyprawiamy suszonym tymiankiem i/lub rozmarynem. Podsmażamy, aż się ładnie skarmelizują. Pod koniec delikatnie solimy i pieprzymy. Zamiast puree ziemniaczanego do polędwiczek możemy podać np. pieczone ziemniaki z piekarnika czy kaszę, ale ja lubię puree, bo można przygotować je wcześniej, a potem tylko odgrzać. Zobacz także: Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad

Poezja smaku
Udka z kurczaka po chińsku z surówką coleslaw 378

dzisiejszego obiadu najbardziej zadowolony jest mój P., bo nie dość, że jest mięso, to na dodatek w Jego ulubionej wersji- po chińsku :)  Udka są bardzo miękkie i soczyste, aromatyczne, słodkie i lekko pikantne, a surówka... chyba nie muszę jej zachwalać, bo czy jest ktoś, kto nie lubi Coleslawa? Domowa wersja jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza od kupnej(...)pieczenia i wlać marynatę. Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz. Nastawić piekarnik na 200 stopni. Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut. Jeżeli lubicie chrupiącą skórkę, to należy rozciąć rękaw, odkryć udka i piec przez kolejne 10 minut- lub do zarumienienia się skórki. Coleslaw: Kapustę poszatkować

Kraina Miodem Płynąca
Szaszłyki z papryką i miodem. 157

nadziej na szpadki na przemian z papryką i cebulą. Ułóż na grillu, posmaruj z góry marynatą , piec około 10 minut. Następnie odwróć szaszłyki, posmaruj marynatą i piec ponownie około 10 minut. Gdy mięso jest już upieczone, a papryka i cebula są już miękkie nie pozostaje nic innego tylko zjeść nasze szaszłyki póki są gorące

Przepisy i porady kulinarne
Klops z mięsa mieszanego 333

czosnek oraz wszystkie przyprawy Żółtka jaj wbiłam do masy, a białka ubiłam na pianę i taką dodałam do mięsa, wyrobiłam do połączenia składników. Dodałam kilka łyżek kaszy manny, ponownie wyrobiłam ( można ręką) W foremce o wymiarach 30 cm x 12 cm piekłam około 65 min. w temp

Proste Potrawy
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 359

curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami i mięsem Składniki: na 25 gołąbków 500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo -wołowe 1 mały por 300 g kasztanowych pieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól i pieprz(...)mięsem mielonym. Dopraw nadzienie solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Nałóż porcje farszu na liście i zawiń jak krokiety czyli załóż liść na farsz, następnie złóż boki do środku i zwiń. Przygotuj duże naczynie żaroodporne, ja użyłam żeliwnej patelni. Ułóż gołąbki ciasno na patelni. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz przez

codojedzenia
SZYNKA PIECZONA Z PAPRYKĄ I SOSEM SOJOWYM 203

suszonej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej w płatkach. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę i dokładnie nacieram mięso. Odkładam do lodówki na 12 godzin. Mięso przekładam do woreczka do pieczenia i piekę około 50 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 185

Pyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory(...)krzyż od góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz

Moja Delicja