Udka Tandori , pyszny kurczak Udka Tandori , są po prostu genialne . Oczywiście nie mam oryginalnego , pieca tandori , ale mój europejski piekarnik też dał radę Przyprawa Tandori nie jest już rzadkością i bez problemu zakupicie ją choćby na allegro . Ten przepis nie jest skomplikowany i nie zawiera wielu składników , ale uwierzcie na słowo i zdjęcie , jest mega pyszny Polecam szczególnie tym ,którzy(...)nacięcia . Ponownie odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie Obsmażamy z obu stron na dużym ogniu i wkładamy do piekarnika wygrzanego do 200 C .Zapiekamy do momentu , aż mięso pięknie się zrumieni , a nakłute widelcem będzie łatwo się oddzielać . Najłatwiej użyć do tej potrawy, patelni którą można używać w piekarniku z metalową lub odpinaną rączką Serwujemy na gorąco
Ogrodnik w podróżyczarny - liść laurowy -6 szt - ziele angielskie - koncentrat pomidorowy - 4 łyżki płaskie bułki tartej - mąka do obtaczania klopsików Fasolę jaś namocz w wodzie przez 12 godzin. Mięso wieprzowe przypraw przyprawą do pieczeni i czosnkiem niedźwiedzim, wstaw do lodówki na 12 godzin. Namoczoną fasolę, przełóż do garnka, zalej wodą i zacznij gotować z gałązkami świeżego rozmarynu przez 30 minut(...)garnka. Pokrój na grubą kostkę boczek, usmaż na suchej patelni, dodaj do całości. Do fasolki dodajemy, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotuj na małym ogniu. Zacznij wyrabiać mięso, dodaj jajka, bułkę tartą i około 1/3 szkl. wody. Mięso wyrabiaj co najmniej 10 minut, im dłużej tym lepiej. Formuj kulki dość małe i układaj na talerzu. Każdą kulkę obtaczamy
SMYKWKUCHNIpieczenia cukinia wchłonie trochę ostrości i całość złagodnieje. Poddusić ok 10 minut. Wydrążone cukinie lekko posolić i skropić oliwą lub olejem. Ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdą łódeczkę cukinii nałożyć odrobinę usmażonego mięsa, na wierzch ułożyć paski mozzarelli odsączonej z zalewy. Przykryć mięsem "do oporu" - można lekko ugnieść całość. Jeśli robicie w zwykłej blaszce to całość należy przykryć folią(...)żaroodpornym czas pieczenia można wydłużyć o ok. 10 minut, ale również należy przed końcem pieczenia otworzyć, żeby się przyrumieniło. Podawać można z ryżem lub kaszą jaglaną. Przed podaniem można oprószyć natką pietruszki lub świeżą bazylią. Smacznego 😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę mięsa to można je wykorzystać, np. do faszerowania pomidorów lub do makaronu
Ze smakiem bez glutenugroszkiem i kalafiorem Babka drożdżowa z czekoladą Biszkopt – przepis Skrzydełka kurczaka pieczone Prosty przepis na pizze Zapiekanka z jarmużem Zapiekanka makaronowa z mięsem i brokułami Wątróbka z jabłkiem i orzechami Kurczak pieczony w całości Pasztet ze szpinaku i kaszy jaglanej Pasztet z kaszy gryczanej Pasztet z soczewicy czerwonej Pesto ze szpinaku Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Ryż
Dorota Smakujeokoło 300 gram) - ser mozzarella (1 kulka) - 1 pomidor - 3 łyżeczki bazyliowego pesto (najlepiej domowej roboty) - sól, pieprz - oliwa z oliwek Do podania: surówka coleslaw , pieczone ziemniaczki Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pierś z kurczaka podzielić na kotlety, z jednej piersi powinny wyjść 3. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem i lekko przesmażyć na oliwie z oliwek, po około(...)jest ser mozzarella. Kulkę odsączyć z zalewy i również pokroić na plasterki, ułożyć na pomidorach. Całość zapiekać przez około 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką coleslaw
Zgrabne Gotowaniesypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie spiszą się też na romantycznej randce! Spróbujcie! SKŁADNIKI : MIĘSO: * polędwica wieprzowa – 250 g * olej – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * małe jajko – 1 szt * mleko – 125 ml * chili – do smaku * olej do smażenia SOS: * sos sojowy ciemny(...)łyżka * szczypiorek – 1 łyżka * chili – 1 szt * koncentrat pomidorowy – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na wok z odrobiną rozgrzanego oleju, smażymy przez ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , jajkiem , mlekiem i chili – dokładnie mieszamy. W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej
Ostra na SłodkoSzynkę piekłyśmy z Mamą na niedzielny obiad, ale jak to u mnie bywa, mam mały poślizg na blogu:) Wrzucam jednak ten przepis dzisiaj zamiast innych, bo do Wielkanocy zostało parę dni, a to mięsko się idealnie nadaje na świąteczny obiad...polecam. Składniki : 1,2 kg szynki b/k 5 dkg suszonych śliwek 5 dkg suszonych moreli(...)godziny. Po 24 godzinach obrócić mięso na drugą stronę i ponownie natrzeć marynatą z dna pojemnika. Pozostawić w lodówce na kolejną dobę Po tym czasie zapeklowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 80 minut w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st.C. Smacznego
Gosia gotujemięciutką karkówkę, pieczoną z pieczarkami w delikatnym pomidorowym sosie. Moja siostra Ula jadła tę karkówkę u znajomej i bardzo jej posmakowała, stąd też przepis na nią. Trochę zmieniłam technikę przyrządzania, bo zamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny(...)porozchylać mięso, aby sos wszedł pomiędzy każdy plaster. – Cebulę obrać i pokroić w plastry. Pieczarki umyć i pociąć na plasterki. – Mięso posypać cebulą i pieczarkami. – Piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu, w temp. 220 st.C
To co kochamśmietanki 30 %(małe) 2 zupy cebulowe w proszku PRZYGOTOWANIE: karczek kroimy w plastry jak na kotlety,śmietankę mieszamy z zupami w proszku, mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy naszą mieszanką pieczemy ok 1-1,5 godz w 180 stopniach ja zawsze sprawdzam widelcem mięso czy już jest miękkie gotowe-pycha!! można jeść tylko z sałatką lub z ziemniaczkami
Swojskie jedzonkodyni Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę około 1 cm wielkości, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 do 60 minut (w zależności od odmiany dyni), do momentu aż zmięknie. Do upieczonej dyni dodajemy śmietanę i masło i blendujemy na gładkie puree. Jeśli jesteście posiadaczami robotów(...)dyni na zimę Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek kroimy w kostkę około 1 cm wielkości, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 do 60 minut (w zależności od odmiany dyni), do momentu aż zmięknie. Upieczoną dynię blendujemy na gładkie puree, przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 10-20 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryką słodką i chowamy do lodówki na czas przygotowania mięsa mielonego i rozgrzania piekarnika. Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;) 2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka. 3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy
Gotowanie...to proste !łyżki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie : Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut następnie zmiksować na drobne kawałki z marchewką ( blenderem, maszynką do mielenia mięsa) następnie wymieszać z pozostałymi składnikami, piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni, ciastka wyciągać z papilotek dopiero jak wystygną bo na gorąco mogą być za miękkie
zdrowa vege kuchniaEmpanadas to pierożki a ciasta zbliżonego do kruchego/chlebowego/francuskiego, które można przygotować pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Nadziewane zazwyczaj mięsem, serem lub tuńczykiem. Istnieje ich wiele rodzajów w zależności od kraju i regionu. Osobiście uwielbiam te pieczone. Ten przepis na ciasto jest o tyle uniwersalny, że nadaje się także do smażenia na tłuszczu, także jeśli preferujecie(...)pieprzem i smażyć aż mięso się zetknie. Po tym czasie dodać cayenne, słodką paprykę, tabasco i sofrito (albo passatę pomidorową), całość smażyć kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować, dużą filiżanką wycinać kółka. Na każdy "placek" kłaść łyżką farsz, posypać go tartym żółtym serem. Zalepić. Gotowe pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku
Zielona Kuchniasoczyste i delikatnie drobiowe roladki. Składniki*: piersi z kurczaka pieczarki starty żółty ser sól, pieprz olej folia do pieczenia Formowanie roladek Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na mniejsze kawałki (z podwójnej piersi powinny powstać 3 kawałki). Mięso rozbić za pomocą tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować piersi z kurczaka) i przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowane kotlety(...)wstawić do lodówki na kilka godzin (aby mięso przegryzło się z przyprawami). Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać pieczarki. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Ewentualnie można je podlać odrobiną wody. Ostudzić. Rozbite piersi kurczaka położyć na folii do pieczenia, następnie położyć usmażone pieczarki i dodać starty
Ugotować