mielonka - 285 przepisów (strona:6/19)

Drobiowa szyneczka z szynkowara z suszonymi pomidorami 172

razem szynkeczka mielona, ale nie oszukujmy się są mielonki i "mielonki", do tych sklepowych zazwyczaj mieli się psa z budą i łańcuchem (jak mawiała moja ś.p. babcia Wandzia). Moja mielonka jest z piersi kurczaka, więc chuda- będzie pasować dbającym o linię. Prócz "zwykłych" przypraw dodałam do niej suszone pomidory, które nadały wędlince charakteru. 2 pojedyncze piersi z kurczaka

Krylowa Kuchnia
Mielonka z łopatki i boczku 175

Domowa mielonka z łopatki i boczku. Smaczna i wiemy co jemy, bo takie wyroby są o wiele lepsze od kupnych. Choć raczej takiej mielonki to w sklepach się nie kupi. Idealna na kanapki na śniadanie lub kolację. mielonka z łopatki i boczku

Ewa w kuchni
MIELONKA ZE ŚWIEŻĄ PIETRUSZKĄ (Z SZYNKOWARA) 162

Pyszna, miękka, zwarta mielonka z szynkowara. Tym razem dodałam do niej świeżą natkę pietruszki. Wyszła idealna, aromatyczna, doprawiona według naszych smaków, a dodanie do niej natki pietruszki to był "strzał w dziesiątkę". Przepis jest naprawdę prosty, a mielonka uda się każdemu. Samo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jednak musi ona "leżakować" kilka godzin przed gotowaniem i po gotowaniu(...)zestawu  Singiel  od firmy  Tradismak ). Praskę zamknąć i wstawić do lodówki na około 14-16 godzin. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka i parzyć mielonkę około 1 godziny w temperaturze 80-85 stopni. Następnie szynkowar wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wstawić szynkowar do lodówki na około 12 godzin

Zrób to smacznie
Szybka sałatka „Samo zło”;) 415

takiego menu nie stanie;) 2 zupki chińskie (sam makaron) / ewentualnie myślę, że nada się też makaron ryżowy lub chow mein 1 długi ogórek zielony ok. 200-220 g mielonki tyrolskiej (ja wykorzystałam konserwę turystyczną z puszki firmy Krakus, gdyż z dostępnych w moim sklepie ta miała najbardziej znośny skład) 2 łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz(...)łączymy ze sobą, mieszamy. Gotowe;) Uwagi: Ja sałatkę przygotowałam jak w przepisie, a więc makaron zalałam niewielką ilością wrzątku. Sałatka miała dość miękką konsystencję (napęczniały makaron oraz ogórek i mielonka starte na tarce). Mi brakowało czegoś do pochrupania. Myślę, że sałatka mogłaby być lepsza gdyby najpierw przygotować sos i wymieszać go z makaronem, tak by pozostał on choć odrobinę twardawy

Smaki Na Talerzu
Zupa dyniowa z kiełbasą lub mielonką 179

trochę skrawków dyni, którą postanowiłam wykorzystać do sporządzenia zupy dyniowej. A ponieważ mąż mój stwierdził, że zupa musi mieć "wkładkę" więc pomyślałam o dodaniu do niej kiełbasy lub mielonki ze słoika, która akurat zalegała mi w lodówce. Przygotowując zupę można poprzestać na wersji bez mięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę chabaniny.  Składniki(...)litry zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się  Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry

Ze smakiem bez glutenu
Mielonka z szynkowaru 266

Przepyszna domowa mielonka z szynkowaru. Jak każda wędlina z szynkowaru potrzebuje nieco czasu, aby mięsko odpowiednio przegryzło się z przyprawami. Chociaż dla mnie większą udręką jest czekanie, aż wędlina wystygnie i można ją w końcu jeść. Taka domowa mielonka jest rewelacyjna na kanapki, ale dzięki zwartej konsystencji może też z powodzeniem znaleźć się na półmisku wędlin. Bardzo łatwo się kroi(...)zlewie lub w garnku z zimna wodą, a potem schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Po upływie nocy, czyli kolejnego dnia wyjąć szynkowar z lodówki, otworzyć, wyjąć mielonkę z woreczka, pokroić i delektować się swojską wędlinką. Smacznego! *temperaturę wody sprawdzamy termometrem, który zwykle jest dołączany do zestawu z szynkowarem. Jeśli nie mamy termometru nie dopuszczamy po prostu do zagotowania

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mielonka z indyka i papryki z szynkowaru 207

lepszego niż mięsko przyrządzone bez chemii, z ulubionymi przyprawami. Do tej pory w szynkowarze robiłam filet z indyka , schab z majerankiem i schab ze śliwką , dziś pokusiłam się o mielonkę z indyka z dodatkiem papryki. Wyszła przepyszna, musicie koniecznie spróbować! 0,5 kg. udźca z indyka 0,5 kg. świeżej papryki 0,5 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli(...)ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso i paprykę zmielić w maszynce do mięsa (paprykę można pociąć na długie i cienkie paski, wtedy w mielonce będą większe kawałki papryki - ja zmieliłam). Do mięsa wsypać przyprawy i zimną wodę. Kilka minut wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita. Zamiast zwykłej soli można dodać soli peklowej (mięso będzie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Mielona łopatka ze słoika 176

paczkę od Tradismak , a w niej zestaw "Słoikowa" - słoiki i przyprawy do wyrobu domowych wędlin w słoikach :-) fajna sprawa :-) Korzystając więc z okazji, że mam już co trzeba, zrobiłam mielonkę słoikową, o której dziś mowa :-) Trochę się bałam jak wyjdzie, bo mieszanki przypraw są naprawdę mocne, pachną obłędnie, aż wierci w nosie ;-) Obawy moje były jednak bezpodstawne :-) a mój najlepszy(...)tester w dziedzinie mięs i wędlin (czyt. mój mąż) stwierdził, że smakuje kapitalnie :-) W koło mielonki zebrała się delikatna galaretka, nie taka twarda jak po dodaniu żelatyny, tylko lekka. A mielonki wyszły mi trzy słoiki po 350 ml - te z zestawu ;-) No więc oceńcie... SKŁADNIKI 1 kg łopatki 2 łyżeczki Peklosmaczek K 3 łyżeczki Dobry Smak Sekretna 3 łyżki zimnej

Czary - gary w kuchni
Mielonka z udek kurczaka 249

Mielonka z udek kurczaka to pomysł na domową wędlinę na kanapki. Do przygotowania poniższej mielonki będziecie potrzebować szynkowar oraz wyluzowane i zmielone udka z kurczaka. Domową mielonkę możecie dowolnie przyprawić (ja dodałam sól, pieprz i czubrycę czerwoną). Składniki na szynkowar o pojemności do 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (waga bez kości i skórek) 1/4 szklanki

Ugotować
Pasta z mielonki, jajek i żółtego sera + film 383

Pyszne smarowidło do pieczywa czyli pasta z mielonki, jajek i żółtego sera to ciekawe połączenie składników, które tworzy oryginalną kompozycję smakową i jest bardzo prostym oraz szybkim w przygotowaniu pomysłem na urozmaicenie śniadaniowych propozycji.   składniki na około 600 g pasty 250 g mielonki 150 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku szczypta czarnego pieprzu 3 łyżki(...)majonezu przepis Do miski przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy mielonkę, dodajemy starte na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka oraz żółty ser. Opłukany szczypiorek drobno siekamy a następnie wrzucamy do pozostałych składników. Całość doprawiamy czarnym pieprzem , dodajemy majonez i wszystko dokładnie ze sobą łączymy

Smakowite Dania
Ziołowa mielonka z szynkowara 292

kolejny domowa wędlina, jakiej nie znajdziemy w sklepie. Bo kupując mielonkę kupujemy mięso oddzielone mechanicznie, przynajmniej ja czytając przypadkowe etykiety nie spotkałam się z inną wersją. Smaczna, pachnąca ziołami szyneczka poleca się na kanapki. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli(...)zalewamy przygotowanym roztworem i ugniatamy mieszając przez około 5-10 minut, do momentu aż mięso wchłonie wodę i stanie się klejące. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu mielonkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam trochę, ugniatam i tak do wyczerpania składników). Na koniec

Szefowa kuchni
Kiełbasa słoikowa z karkówki 533

Kiełbasa słoikowa, tym razem wieprzowa, taka domowa mielonka. Kiełbasa na co dzień, bardzo zwyczajna. Od  dłuższego  czasu z większą   przyjemnością  zjadam  kiełbasy  domowe  niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi  się  nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać(...)mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb, mielonka i ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki  450 g karkówki wieprzowej 350 g chudego boczku 1,5 płaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku ( 1 łyzeczka peklowej, 05 zwykłej 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub startego

Stare Gary
Mielonka z szynkowara 235

pysznymi przyprawami do wykorzystania przy produkcji własnych wędlin. Jest wykonany  ze stali nierdzewnej przez firmę Stalgast znaną z produkcji urządzeń dla gastronomi. Jako pierwszą wykonałam w nim pyszną mielonkę z galaretką, na którą serdecznie zapraszam. Składniki: 850g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki  Peklosmaczku 3 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki przyprawy  Rozkoszna Sposób przygotowania: Mięso umyć(...)absolutnie zalać górnej części urządzenia. W miejsce do tego przeznaczone  na końcu wbić termometr. Garnek z szynkowarem umieśćić na gazie. Zagotować wodę do temperatury 80 stopni i parzyć mielonkę przez 80 minut. Temperatura końcowa na termometrze, to 71 stopni. Szynkowar wyjąć z garnka i schłodzić wstawiając go do naczynia z zimna wodą, ostudzony wstawić do lodówki na minimum

Gosia gotuje
Bułeczki nadziewane na gorąco + film 191

szybko i w takim samym tempie zajada, po prostu  rozpływają się w ustach. Posypane startym żółtym serem smakują wyśmienicie. składniki na 8 bułeczek 8 małych bułeczek puszka mielonki 300 g 1/2 czerwonej papryki 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 3 łyżki oliwy mały słoiczek przecieru pomidorowego 10 dag startego żółtego sera sól i pieprz tymianek i bazylia przepis(...)lekko skrapiamy oliwą z oliwek i środki smarujemy obranym ząbkiem czosnku . Układamy w formie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika aby się odrobinkę zarumieniły. W tym czasie kroimy mielonkę w kostkę , jajko drobno siekamy a paprykę i cebulę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy ziołami tymiankiem i bazylią, całość mieszamy

Smakowite Dania
Drobiowa mielonka z indyka na kanapki - szynkowar 193

Była, na kanapki,  potrawka z kurczaka i mięsa mielonego wieprzowo-wołowego . A tym razem mielonka drobiowa z indyka. Bardzo podobna do potrawki. Jest w niej trochę mięsa drobiowego mielonego, trochę filetów z piersi indyka w kawałkach... Majeranek, papryka słodka, mielona. Mało soli, mało pieprzu. A po co dużo? :) Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia(...)krajalnicy. Składniki na ok. 680 gramów gotowej mielonki: 500 gramów mielonego z indyka 400 gramów filetów z piersi indyka 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Mięso mielone przekładamy do salaterki Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno) Ubite filety kroimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 177

twardo było osobno w pudełko. W liceum tylko masło i powidła śliwkowe.  Nie dla mnie.  Dla Joasi, która aż do matury woziła dla mnie bułki z mielonką tyrolską.  Bułki były z przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek z serem

KUCHARNIA
Szynkowar – opis i recenzja 121

tego żyć. Moi Drodzy, przedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych mięs na kanapki – karkówki, mielonki drobiowej, boczku, schabu, łopatki itd. Ogranicza nas własna kreatywność. Z czego składa się szynkowar? Mój szynkowar składa się z 4 elementów: pojemnika, podkładki dociskowej, sprężyny i pokrywki. Niektóre zestawy zawierają(...)dziękuję! A ja w zamian jeszcze dziś opublikuję przepis na domową karkóweczkę!   Przykładowe przepisy na dania z szynkowaru: Karkówka z szynkowaru Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego

Proste-przepisy.pl
domowe wędliny - mielonka drobiowa z szynkowara 332

było powietrza i zamknęłam szynkowar. W wysokim garnku podgrzałam wodę do temperatury 80 stopni, wstawiłam szynkowar (woda sięgała 2 cm poniżej jego krawędzi) i utrzymując stałą temperaturę parzyłam mielonkę 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano wyjęłam gotową mielonkę z szynkowara i nie pozostało nam nic innego, jak kolejny

babka w formie
Jak działa szynkowar? 117

użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę czy kurczaka. Jest to przyjazne urządzenie do eksperymentów kulinarnych i poszukiwań nowych, ciekawych smaków. Materiał, z jakiego zbudowany jest szynkowar, musi być wysokiej jakości i być odpornym na działanie(...)sprawdzić ich ofertę! Do czego może Ci się przydać szynkowar? Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu przygotujesz: szynkę drobiową szynkę wieprzową pierś z indyka karkówkę schab rolady mięsne pasztety golonki kiełbasy mielonki Aby przygotowywane mięso nie było zbyt suche lub surowe, należy produkty parzyć w odpowiedniej temperaturze. Powinna ona być kontrolowana przez cały okres parzenia. Odpowiednią temperaturę możesz kontrolować dzięki termometrowi, który

Kuchnia MagdaLeny
Jak działa szynkowar? 117

użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę czy kurczaka. Jest to przyjazne urządzenie do eksperymentów kulinarnych i poszukiwań nowych, ciekawych smaków. Materiał, z jakiego zbudowany jest szynkowar, musi być wysokiej jakości i być odpornym na działanie(...)sprawdzić ich ofertę! Do czego może Ci się przydać szynkowar? Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu przygotujesz: szynkę drobiową szynkę wieprzową pierś z indyka karkówkę schab rolady mięsne pasztety golonki kiełbasy mielonki Aby przygotowywane mięso nie było zbyt suche lub surowe, należy produkty parzyć w odpowiedniej temperaturze. Powinna ona być kontrolowana przez cały okres parzenia. Odpowiednią temperaturę możesz kontrolować dzięki termometrowi, który

Kuchnia MagdaLeny
Konserwa turystyczna wg.JackaW 257

Konserwę którą  zaprezentuje zrobiłem podpierając się przepisem Centralnego przemysłu mięsnego z roku 1960 szyfr 417. Zrobiłem  mielonki na dwa sposoby wykorzystując  dodatek  2% skrobi ziemniaczanej i 10% wywaru z gotowania skórek ,oraz 3% skrobi ziemniaczanej i 20% wywaru z gotowania skórek. Po otwarciu obu puszek byłem zaskoczony małą różnicą w konsystencji , miękkości. Osobiście myślałem(...)stopni .Między obróbką termiczną puszki słoiki odpoczywają w pokojowej temp. Po ostatniej obróbce termicznej studzimy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze studzenie przeprowadzamy w lodówce. Teraz przedstawiam cztery zdjęcia mielonki z dodatkiem 3% skrobi ziemniaczanej i 20% wywaru z skórek wieprzowych. Pokazaną konserwę turystyczną polecam jest smaczna warto wykonać .Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Moda na chemiczne produkty czyli wędliny z szynkowara bez peklowania 178

Wyrób domowy mięs By zrobić mięso bez dodatkowych substancji konserwujących i szkodliwych, należy posiadać własny sprzęt w domu tzw. szynkowar . Jest to sprzęt przeznaczony do parzenia szynek,mielonek i innych mięsnych wyrobów.Mieści się w nim kilogram mięsa, ale jeśli trzeba, to znajdą się mniejsze. Dzięki niemu możemy na własną rękę zrobić mięso ,,naturalne’’ bez E.Gotowana szynka z własnymi, nieszkodliwymi(...)kiedy ktoś ma chęć robić własne wyroby. Zostaje pytanie zasadnicze : Jakie można zrobić wędliny z szynkowara bez peklowania? Należą do nich: szynki drobiowe (pierś z kurczaka lub z indyka) mielonki szynki wieprzowe (karkówka, schab) rolady mięsne pasztet kiełbasy golonka parzona boczek prasowany i rolowany Dlatego warto zainwestować w taki sprzęt! Smacznego i przede wszystkim powodzenia!   Artykuł Moda na chemiczne

sierotka maRysia w kuchni
Mielonka drobiowa z szynkowaru 160

Dawno nie było nic z szynkowaru, jakoś zapomniałam o nim.No i zrobiłam na święta mielonkę drobiową, wyszło smacznie, tylko może za mocno zmieliłam mięso, po prostu poszłam na łatwiznę i włożyłam mięso do thermomiksu , ustawiłam za długi czas i nie sprawdziłam.Tak to czasem bywa,jak robi się kilka rzeczy naraz,ale mimo to mielonka się udała i już prawie

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 276

smak i aromat. Teraz nadziewa się kiełbasy mechanicznie, ale kiedyś mięso do jelita wkładało się przez lejek palcami, stąd jej tradycyjna nazwa palcówka, ta była tak tradycyjnie zrobiona. Nasza Mielonka dojrzewająca powstała dzięki inspiracji, a właściwie dzięki zdjęciu, które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa i słoniny, które wcześniej przeszło etap(...)cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy. Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, ta mielonka dojrzewająca jest tylko z jednego gatunku mięsa: przerośniętej karkówki, miała dłuższe etapy leżakowania, oraz inaczej przebiegał etap doprawiania. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, a smakuje jak np. metka rycerska. Ogonówka- szynka suszona . Postanowiłam przygotować ogonówkę, , miałam pewne wątpliwości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
domowa wieprzowa mielonka słoikowa... 168

minut, wystudzić w garnku, na drugi dzień dzień gotować ponownie z 30 minut, wyjąć z wody i wystudzić. Słoiki w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu przechowywać - pyszna domowa mielonka słoikowa, jest najlepszym mięskiem na kanapki, można słoik zabrać na biwak, wyjazd, wiemy co jemy z jakich składników, galaretka, smaluszek to jest najlepsze z mielonki............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mielonka wieprzowa z nutką dymu 235

czyli trzy krotna pasteryzację.  Robiłem na dwa sposoby i różnicy w smaku ani konsystencji nie widać więc polecam sterylizację bo jest przede wszystkim szybciej. Pierwsze trzy zdjęcia to mielonka poddana sterylizacji następne fotki to mielonka pasteryzowana. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Studencka patelnia z łopatką konserwową 159

Studencka patelnia z łopatką konserwową Studencka patelnia to danie z tego co zostało po kątach w kuchni Na studiach mielonka , czy konserwa turystyczna nie raz robiła za mięso w sosie bolońskim lub jako kotlet w panierce . I Wiecie co , to smakowało , ok nie było najzdrowsze ale nie najgorsze Ta wersja , to bogaty student , bo zamiast mielonki jest łopatka konserwowa , która

Ogrodnik w podróży
Mielonka ,,jak dawniej'' 245

godzin. Teraz zdejmujemy docisk i studzimy w zimnej wodzie około 5 min dalsze studzenie odbywa się w lodówce w temp 4-6 stopni przez około 10 godz. SMACZNEGO. Mielonka jest bardzo smaczna mięciutka soczysta daje się nawet rozsmarować . Taka mielonka to naprawdę smak dzieciństwa POLECAM

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Mielonka z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim 197

Szynkowar cały czas w użyciu i co rusz tworzę w nim jakąś wędlinkę. Kolejna jaka powstała to mielonka z kurczaka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Oczywiście do mięsnej masy można dodać inne przyprawy wtedy nasza wędlina zyska inny smak. składniki: 1 kg mięsa z udek lub ćwiartek kurczaka bez kości 9 g soli pekowej 9 g zwykłej soli, ja dałam himalajską(...)temperaturę 72 C. Potem szynkowar schłodzić w zimnej wodzie. Odkręcić docisk i wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Po chłodzeniu szynkowar polać dobrze ciepłą wodą i wydobyć mielonkę. I można kroić na kanapki

Monia miesza i gotuje
Klopsiki mięsne z puree z czerwonej soczewicy 208

Ostatnio nie miałem pomysłu na szybki obiad, w lodówce była mielonka - na pierwszy rzut oka mielonka to trzeba zrobić mielone hehehe ale miało być coś prostszego, bez mozolnego stania przy patelni i smażenia góry kotletów :) no i szybka decyzja zrobię małe klopsiki zapiekane w piekarniku. Jak postanowiłem tak zrobiłem, a że żona chce teraz odżywiać się bardziej fit to jako

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Pyszne i szybkie kanapeczki na ciepło 1839

dole:  Pyszne i szybkie kanapeczki na ciepło 1 opakowanie chleba krojonego (ok. 600g) margaryna do smarowania 5-6 parówek 1 pęto kiełbasy zwyczajnej 2 pomidory 5-6 plastrów mielonki 40 dag sera żółtego natka pietruszki pieprz Chleb posmarować margaryną i przełożyć na brytfannę. Parówki pokroić w krążki. Kiełbasę, pomidora i mielonkę pokroić w małą kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce

Gotuję Testuję
Mielonka w słoiku, z galaretką 259

Aromatyczna mielonka  z galaretką, świeży chlebek, pomidorek - dla mnie kolacja idealna. Zamykamy mięso w słoikach i otwieramy, gdy mamy na nie ochotę. Pysznie i wygodnie. Tłusty boczek dodaje się, aby mielonka nie była sucha. Jeśli nie macie dostępu do tłustego boczku, zamieńcie proporcje. Dajcie 0,4 kg łopatki i 0,6 kg boczku. Składniki (5 słoiczków

Smak mojego domu
Słoikowa mielonka bez żelatyny 685

Wszelkiego rodzaju słoikowe mielonki na stałe zagościły w moim domu, domownicy je uwielbiają. Za każdym razem są pyszne, chociaż nie mają identycznego składu. Po prostu daję do nich takie mięso jakie akurat mam "pod ręką". Oczywiście można uniknąć tego całego „zachodu” i kupić mielonkę w sklepie, ale przygotowanie jej w domu wbrew pozorom jest bardzo łatwe. Spróbujcie, a przekonacie

Kuchenne zapiski Edyty
Mielonka drobiowa z szynkowaru 161

Szynka domowej roboty? To proste i bardzo wciągające zajęcie. Na początek mam dla Was prosty przepis na delikatną mielonkę drobiową z czosnkiem niedźwiedzim. Zdecydowałam się na nią ze względu na Dzieci. Moi Chłopcy bardzo lubią chudy drób, który idealnie nadaje się na kanapki do szkoły :-) Czas przygotowywania:  jedna doba (mięso dwukrotnie leżakuje w lodówce) Czas pieczenia/gotowania(...)godziny Ilość porcji:  około 1,5 kg mielonki

AniaGotuje.pl
Pieczony filet z kurczaka na kanapki 669

Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka w osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa ze słoika karkówka ze słoika Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
NAJLEPSZE GOLABKI W BIALEJ KAPUSCIE 204

moje goł ąbki z białej kapusty - mam nadzieję, że Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 duża główka białej, luźnej kapusty 300g ryżu długoziarnistego 250g wieprzowiny mielonej 1 puszka dobrej mielonki konserwowej 1 duża cebula 3 kapelusze suszonych, wcześniej obgotowanych, grzybów 2 kopiaste łyżki bułki tartej 1/2 szklanki + 1 szklanka esencjonalnego rosołu (może być z koncentratu) 1 całe jajko sól pieprz(...)tłuszczu.  Obgotowane wcześniej grzyby drobno siekamy. Bułkę tartą zalewamy 1/2 szklanki ciepłego rosołu, pozostawiamy, aby napęczniała. Krok 3. Łączymy ze sobą ugotowany ryż, mięso mielone, dobrej jakości mielonkę, zrumienioną cebulę, posiekane grzyby, dodajemy bułkę tartą i jajko, zioła, doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę.  * farsz do gołąbków możemy doprawiać naszymi ulubionymi ziołami i przyprawami, mogą to być : lubczyk

Moja Książka Kucharska
Sałatka z ryżem,szynką i ananasem. Co zjeść na drugie śniadanie? 341

Chętnie o tym poczytam. Może macie jakieś ciekawe podpowiedzi, które mogłabym wcielić w życie u siebie? Miłego wieczoru! Sałatka z ryżem, szynką i ananasem 200 g szynki konserwowej lub mielonki tyrolskiej (w kawałku, nie w plastrach) 1 szkl. surowego ryżu 1 puszka kukurydzy (puszka - 340 g ) 3/4 puszki ananasów (puszka - 565 g ) 2-3 łyżki majonezu (według uznania(...)łyżki natki pietruszki sól, pieprz Ryż ugotować na sypko i wystudzić. Szynkę lub mielonkę pokroić w kostkę. Ananasy odcedzić z zalewy i pokroić na kawałki wielkości około 1 cm . Kukurydzę odcedzić. Ryż, ananasy, szynkę i kukurydzę wrzucić do miski, dodać majonez, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać i gotowe! --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zapraszam na mój Instagram - kasiac2016

Posadzone i zjedzone
Mielonka z łopatki 184

zrobienia np. kanapek. Poza tym taka konserwa to wspomnienie dzieciństwa i beztroski. A my lubimy takie sentymentalne podróże. Dlatego właśnie postanowiliśmy zamknąć w słoiku kawałek łopatki, w postaci mielonki, w postaci konserwy właśnie. Wyszło naprawdę pysznie, ostatnio każdego ranka szykujemy sobie z nią kanapki do pracy.       Potrzebujemy: 3 kg łopatki wieprzowej 60 g peklosoli 4 ząbki czosnku(...)wody zastępując ją zimną. Musimy to robić stopniowo, aby słoiki nam nie popękały. Gdy będą już zimne, wkładamy je na noc do lodówki. Po takiej pasteryzacji możemy przechowywać naszą mielonkę w lodówce nawet do pół roku, Ale gwarantujemy Wam, że zniknie o wiele wiele wcześniej ;) Smacznego

Marder&Marder Manufacture
MIELONKA CZOSNKOWA Z SZYNKOWARA 176

ramach testowania otrzymałam zestaw http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Singiel/373 to zestaw dla jednej osoby,ale dla Nas jest idealny.Wolimy częściej robić wędlinę i mieć ją świeżutką.   Na pierwszy ogień poszła mielonka mocno czosnkowa,która wyszła bardzo smaczna....no,ale cóż się dziwić.W końcu mamy prawie samo mięsko,tym razem użyłam drobiowego. Składniki:   0.60 dag udźca z indyka(...)otwieramy) zalewamy zimną wodą...gdy praska będzie już chłodna wstawiamy do lodówki,najlepiej na noc.Rano otwieramy...najlepiej na 30 sekund wstawić do gorącej wody,następnie odwrócić do góry i mielonka z łatwością sama się wysuwa. Mięsko wyszło smaczne,mocno czosnkowe więc takie jakie uwielbiamy,do tego sporo galaretki i co najważniejsze wiemy co jemy...mniam

Niespełnione zdolności kulinarne
Mielonka dojrzewająca a la salami 169

Dziś do cyklu Domowe wędliny, czyli wiem co jem , dołącza kolejna propozycja, czyli mielonka dojrzewająca a la salami. Przepis wypatrzyłam u Joli i Piotra na blogu  Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię . A ponieważ lubię wędliny dojrzewające (na blogu znajdziecie  ziołowy schab z pończochy ,  schab z pończochy, czyli domowa wędlina  i  schab karkowy z pończochy ) postanowiłam(...)przetestować ten przepis. Kiełbasa wyszła doskonała, w smaku przypomina trochę salami. Najlepiej smakuje cienko pokrojona. Mielonka dojrzewająca a la salami Czas przygotowania:  6 dni + obsuszanie 7-10 dni Składniki: 1500 g karkówki 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego

Kulinarne przygody Gatity
Domowa mielonka drobiowa (z piersi kurczaka) 302

dotąd najsmaczniejsza domowa wędlina przygotowana z szynkowara - mielonka drobiowa z piersi kurczaka. Delikatna, lekko wilgotna i pyszna w smaku. Piersi kurczaka zmieliłam na średnich oczkach i przyprawiłam solą, pieprzem i ziołami do drobiu. Taka domowa mielonka drobiowa idealnie smakuje podana ze świeżymi warzywami. Szczerze polecam! :) Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka 1 łyżeczka soli peklowej 1 łyżeczka ziół

Ugotować
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 171

rozplanujemy sobie kolejne etapy zrobimy to raz ,dwa... Zapraszam na gołąbki w trochę innym wydaniu. Składniki; 40 dag ryżu 20 dag kaszy jęczmiennej 40 dag mięsa mielonego 1 słoik mielonki (lub z puszki) około 30 dag. 20 dag pieczarek 1 łyżka masła 1 cebula 3 ząbki czosnku główka kapusty białej lub włoskiej sól, pieprz sok pomidorowy Przygotowanie; Z kapusty wyciąć(...)ugotować kasze. Wodę do gotowania  należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody. Dodać również do całości. Wszystko dokładnie

Radość kipiąca uśmiechem.
MIELONKA W SŁOIKU 149

trasę,nie zawsze ma możliwość kupienia dobrej jakości wędliny czy stołowania się w barach.Nie mogę pozwolić by kupował te obrzydliwe konserwy.Wystarczy kawałek mięsa,odrobina chęci i mamy zdrową,pachnącą mielonkę bez zbędnych dodatków. Składniki:   ok 1kg łopatki wieprzowej ok 1kg boczku lub podgardla główka czosnku trochę soli pieprz,papryka ostra lub słodka czubryca czerwona 3/4szkl przegotowanej wody  Mięso(...)lubicie spokojnie można pominąć.Można dowolnie przyprawić masę mięsną wg własnego gustu i smaku.Jednak kto lubi eksperymenty to polecam bo mój mąż stwierdził,że odkąd dodaje czubryce to mielonka jest wyśmienita.Kupuję ją przez internet lub w sklepie ze zdrową żywnością,taką bez konserwantów i sztucznych dodatków.Staramy się po prostu unikać tego co zbędne

Niespełnione zdolności kulinarne
Mielonka tyrolska z szynkowara 221

proste urządzenie jakim jest szynkowar, koszt jego nie jest duży a będzie nam służył długo. Składniki: 1 kg wieprzowiny II klasy 18 gram soli peklowej 5 gram przyprawy do mielonki tyrolskiej 2 łyżeczki żelatyny 50 ml zimnej wody Wykonanie: Mięso mielimy w maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową, przyprawę tyrolską, żelatynę i wodę. Wyrabiamy ręcznie aż uzyskamy odpowiednią(...)specjalnym woreczku ( ułatwia wyjęcie z szynkowara )  i wkładamy do szynkowara. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ( można na całą noc ).Po upływie tego czasu parzymy mielonkę w szynkowarze w temp.80-85 o C przez około 1 ½ godziny, z szynkowara usuwamy sprężynę, zamykamy ponownie i schładzamy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Mielonka wieprzowa z papryką ze słoika 138

lekko pikantna mielonka jest dobrą alternatywą dla kupnych wędlin. Robi się ją bardzo łatwo i dość szybko. Jest soczysta i miękka. Świetnie się kroi na plasterki. Może być przechowywana pół roku, a gdy zrobimy ją ze świeżego mięsa dbając o czystość to nawet i rok, chociaż szanse na to są znikome. Taka mielonka może nieraz nas uratować gdy pustki

Wiem co jem
Wyrób własny: Domowa Mielonka czyli Mój Luncheon Meat 195

wystudzeniu wstawiam do lodówki na 10-12 h (ja wstawiam na całą noc). Kolejnego dnia wkładam szynkowar na 2 minuty pod strumień gorącej wody, ułatwi to wyjęcie zawartości. Wyjmuję mielonkę i kosztuję! Ja osobiście jestem zachwycona smakiem i delikatnością. Luncheon meat ze sklepu nawet się nie umywa do takiego zrobionego w domu. Smacznego

IzaGotuje
Domowa mielonka (słoikowa) 142

Domowa mielonka to alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka!    Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy

Ugotować