mielonka - 285 przepisów (strona:6/19)

Drobiowa mielonka z indyka na kanapki - szynkowar 155

Była, na kanapki,  potrawka z kurczaka i mięsa mielonego wieprzowo-wołowego . A tym razem mielonka drobiowa z indyka. Bardzo podobna do potrawki. Jest w niej trochę mięsa drobiowego mielonego, trochę filetów z piersi indyka w kawałkach... Majeranek, papryka słodka, mielona. Mało soli, mało pieprzu. A po co dużo? :) Szynka delikatna, lekka, a jednocześnie dobrze zwarta i wygodna do krojenia(...)krajalnicy. Składniki na ok. 680 gramów gotowej mielonki: 500 gramów mielonego z indyka 400 gramów filetów z piersi indyka 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Mięso mielone przekładamy do salaterki Filety myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i ubijamy przez folię spożywczą (niezbyt mocno) Ubite filety kroimy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 127

twardo było osobno w pudełko. W liceum tylko masło i powidła śliwkowe.  Nie dla mnie.  Dla Joasi, która aż do matury woziła dla mnie bułki z mielonką tyrolską.  Bułki były z przedziałkiem, mielonka z galaretką .... mmh Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek z serem

KUCHARNIA
Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) 219

Kupiłam ostatnio szynkowar.  Na pierwszy ogień, za namową Edytki, przygotowałam mielonkę wieprzową z przepisu Izy.  Przygotowanie takiej wędliny jest dziecinnie proste, a mielonka smakuje wybornie.  Z 820g mięsa wyszło mi 660g domowej mielonki.  Wydaje mi się, że to dość dobry wynik.  Już rozmyślam co teraz przygotować w szynkowarze.   W końcu na święta będzie

Sto kolorów kuchni
Szynkowar – opis i recenzja 81

tego żyć. Moi Drodzy, przedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych mięs na kanapki – karkówki, mielonki drobiowej, boczku, schabu, łopatki itd. Ogranicza nas własna kreatywność. Z czego składa się szynkowar? Mój szynkowar składa się z 4 elementów: pojemnika, podkładki dociskowej, sprężyny i pokrywki. Niektóre zestawy zawierają(...)dziękuję! A ja w zamian jeszcze dziś opublikuję przepis na domową karkóweczkę!   Przykładowe przepisy na dania z szynkowaru: Karkówka z szynkowaru Przetwory mięsne. Myśląc o sklepowych przetworach mięsnych – mielonkach w słoikach, mięsiwach, a nawet zwykłych wędlinach – trudno wyzbyć się wrażenia, że coś jest nie w porządku. Po przeczytaniu składu duże wrażenie bardzo często zmienia się w obrzydzenie. Jak tego

Proste-przepisy.pl
domowe wędliny - mielonka drobiowa z szynkowara 283

było powietrza i zamknęłam szynkowar. W wysokim garnku podgrzałam wodę do temperatury 80 stopni, wstawiłam szynkowar (woda sięgała 2 cm poniżej jego krawędzi) i utrzymując stałą temperaturę parzyłam mielonkę 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano wyjęłam gotową mielonkę z szynkowara i nie pozostało nam nic innego, jak kolejny

babka w formie
Jak działa szynkowar? 56

użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę czy kurczaka. Jest to przyjazne urządzenie do eksperymentów kulinarnych i poszukiwań nowych, ciekawych smaków. Materiał, z jakiego zbudowany jest szynkowar, musi być wysokiej jakości i być odpornym na działanie(...)sprawdzić ich ofertę! Do czego może Ci się przydać szynkowar? Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu przygotujesz: szynkę drobiową szynkę wieprzową pierś z indyka karkówkę schab rolady mięsne pasztety golonki kiełbasy mielonki Aby przygotowywane mięso nie było zbyt suche lub surowe, należy produkty parzyć w odpowiedniej temperaturze. Powinna ona być kontrolowana przez cały okres parzenia. Odpowiednią temperaturę możesz kontrolować dzięki termometrowi, który

Kuchnia MagdaLeny
Jak działa szynkowar? 56

użyć. Co to jest szynkowar? Szynkowar jest metalowym urządzeniem kuchennym przeznaczonym do parzenia wszelkiego rodzaju wyrobów mięsnych. Jak sama nazwa wskazuje, przyrządzisz w nim szynkę, ale również golonkę, mielonkę, rolady, karkówkę czy kurczaka. Jest to przyjazne urządzenie do eksperymentów kulinarnych i poszukiwań nowych, ciekawych smaków. Materiał, z jakiego zbudowany jest szynkowar, musi być wysokiej jakości i być odpornym na działanie(...)sprawdzić ich ofertę! Do czego może Ci się przydać szynkowar? Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu przygotujesz: szynkę drobiową szynkę wieprzową pierś z indyka karkówkę schab rolady mięsne pasztety golonki kiełbasy mielonki Aby przygotowywane mięso nie było zbyt suche lub surowe, należy produkty parzyć w odpowiedniej temperaturze. Powinna ona być kontrolowana przez cały okres parzenia. Odpowiednią temperaturę możesz kontrolować dzięki termometrowi, który

Kuchnia MagdaLeny
Konserwa turystyczna wg.JackaW 196

Konserwę którą  zaprezentuje zrobiłem podpierając się przepisem Centralnego przemysłu mięsnego z roku 1960 szyfr 417. Zrobiłem  mielonki na dwa sposoby wykorzystując  dodatek  2% skrobi ziemniaczanej i 10% wywaru z gotowania skórek ,oraz 3% skrobi ziemniaczanej i 20% wywaru z gotowania skórek. Po otwarciu obu puszek byłem zaskoczony małą różnicą w konsystencji , miękkości. Osobiście myślałem(...)stopni .Między obróbką termiczną puszki słoiki odpoczywają w pokojowej temp. Po ostatniej obróbce termicznej studzimy w zimnej wodzie 60 min. Dalsze studzenie przeprowadzamy w lodówce. Teraz przedstawiam cztery zdjęcia mielonki z dodatkiem 3% skrobi ziemniaczanej i 20% wywaru z skórek wieprzowych. Pokazaną konserwę turystyczną polecam jest smaczna warto wykonać .Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Moda na chemiczne produkty czyli wędliny z szynkowara bez peklowania 122

Wyrób domowy mięs By zrobić mięso bez dodatkowych substancji konserwujących i szkodliwych, należy posiadać własny sprzęt w domu tzw. szynkowar . Jest to sprzęt przeznaczony do parzenia szynek,mielonek i innych mięsnych wyrobów.Mieści się w nim kilogram mięsa, ale jeśli trzeba, to znajdą się mniejsze. Dzięki niemu możemy na własną rękę zrobić mięso ,,naturalne’’ bez E.Gotowana szynka z własnymi, nieszkodliwymi(...)kiedy ktoś ma chęć robić własne wyroby. Zostaje pytanie zasadnicze : Jakie można zrobić wędliny z szynkowara bez peklowania? Należą do nich: szynki drobiowe (pierś z kurczaka lub z indyka) mielonki szynki wieprzowe (karkówka, schab) rolady mięsne pasztet kiełbasy golonka parzona boczek prasowany i rolowany Dlatego warto zainwestować w taki sprzęt! Smacznego i przede wszystkim powodzenia!   Artykuł Moda na chemiczne

sierotka maRysia w kuchni
Mielonka drobiowa z szynkowaru 116

Dawno nie było nic z szynkowaru, jakoś zapomniałam o nim.No i zrobiłam na święta mielonkę drobiową, wyszło smacznie, tylko może za mocno zmieliłam mięso, po prostu poszłam na łatwiznę i włożyłam mięso do thermomiksu , ustawiłam za długi czas i nie sprawdziłam.Tak to czasem bywa,jak robi się kilka rzeczy naraz,ale mimo to mielonka się udała i już prawie

Moje domowe kucharzenie
Najlepsze przepisy na domowe wędliny dojrzewające 227

smak i aromat. Teraz nadziewa się kiełbasy mechanicznie, ale kiedyś mięso do jelita wkładało się przez lejek palcami, stąd jej tradycyjna nazwa palcówka, ta była tak tradycyjnie zrobiona. Nasza Mielonka dojrzewająca powstała dzięki inspiracji, a właściwie dzięki zdjęciu, które zobaczyliśmy na FB Wędzarnicza brać. Zdjęcie przedstawiało dojrzewającą kiełbasę mieloną przygotowaną ze zmielonego mieszanego mięsa i słoniny, które wcześniej przeszło etap(...)cukru, soli i przypraw podobnie jak w schabie z pończochy. Nasz przepis jest jednak zupełnie inny, ta mielonka dojrzewająca jest tylko z jednego gatunku mięsa: przerośniętej karkówki, miała dłuższe etapy leżakowania, oraz inaczej przebiegał etap doprawiania. Kiełbasa mielona suszona wyglądem zbliżona jest do salami, a smakuje jak np. metka rycerska. Ogonówka- szynka suszona . Postanowiłam przygotować ogonówkę, , miałam pewne wątpliwości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
domowa wieprzowa mielonka słoikowa... 119

minut, wystudzić w garnku, na drugi dzień dzień gotować ponownie z 30 minut, wyjąć z wody i wystudzić. Słoiki w lodówce lub w chłodnym, ciemnym miejscu przechowywać - pyszna domowa mielonka słoikowa, jest najlepszym mięskiem na kanapki, można słoik zabrać na biwak, wyjazd, wiemy co jemy z jakich składników, galaretka, smaluszek to jest najlepsze z mielonki............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Mielonka wieprzowa z nutką dymu 184

czyli trzy krotna pasteryzację.  Robiłem na dwa sposoby i różnicy w smaku ani konsystencji nie widać więc polecam sterylizację bo jest przede wszystkim szybciej. Pierwsze trzy zdjęcia to mielonka poddana sterylizacji następne fotki to mielonka pasteryzowana. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Studencka patelnia z łopatką konserwową 116

Studencka patelnia z łopatką konserwową Studencka patelnia to danie z tego co zostało po kątach w kuchni Na studiach mielonka , czy konserwa turystyczna nie raz robiła za mięso w sosie bolońskim lub jako kotlet w panierce . I Wiecie co , to smakowało , ok nie było najzdrowsze ale nie najgorsze Ta wersja , to bogaty student , bo zamiast mielonki jest łopatka konserwowa , która

Ogrodnik w podróży
Mielonka ,,jak dawniej'' 188

godzin. Teraz zdejmujemy docisk i studzimy w zimnej wodzie około 5 min dalsze studzenie odbywa się w lodówce w temp 4-6 stopni przez około 10 godz. SMACZNEGO. Mielonka jest bardzo smaczna mięciutka soczysta daje się nawet rozsmarować . Taka mielonka to naprawdę smak dzieciństwa POLECAM

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.