Kolejna odsłona warstwowej sałatki tortowej na bazie krakersów. Tym razem z mielonką z puszki zamiast tuńczyka jak poprzednio. Sama nie wiem, która smaczniejsza, każda ma to „coś”. Jest również bardzo elegancka i dekoracyjna. Krakersy tworzą idealne warstwy, dzięki czemu po zastygnięciu sałatka doskonale się porcjuje. Krakersy są słone, więc nie ma potrzeby dosalać sałatki. Moja ulubiona! Składniki(...)sztuk krakersów ? 6 jajek ugotowanych na twardo ? 100 g sera żółtego ? 8 łyżek majonezu ? 1 puszka mielonki wieprzowej ? 2 łyżki keczupu ? sól, pieprz do smaku ? szczypiorek i roszponka do dekoracji Wykonanie: ? Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 12 sztuk krakersów (3×4). ? Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z 4 łyżkami majonezu
To co kochamzarazem smacznym. Mięso ze ścinek jest mięsem z reguły najtańszym, a więc w obecnej chwili i cen jakich mamy ścinki wp. to dobry wybór na wyroby takie jak swojska mielonka, pieczeń, pulpety, wkładka do zup czy do bigosu, a nawet można zrobić fajną kiełbaskę. Jak widać na zdjęciach mielonka wyszła fajnie jest wszystko co powinno być w mielonkach tego typu(...)Mamy sporą ilość pysznej galaretki, smalczyk pod wieczkiem do posmarowania chleba i samo mięso. Mielonka z takiego mięsa jest smaczna konsystencja odpowiednia, więc polecam. Smacznego
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Delikatna wędlina przygotowana w domu zawsze będzie o wiele lepsza niż ta ze sklepu. Mielonka z kurczaka i szynki jest mięciutka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Polecam szczególnie z domowej roboty chlebem ;-) Przepis przygotowany w oparciu o domowy szynkowar. Składniki: 60 dag piersi z kurczaka, 30 dag szynki, 10 dag słoniny, 1 łyżeczka soli peklowej (z małą górką), biały pieprz(...)miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i dodać żelatynę rozpuszczoną w 1 łyżce wody. Dzięki temu mielonka wzbogaci się o pyszną galaretkę. Ponownie dokładnie wymieszać. Przygotować specjalny woreczek foliowy i umieścić go w szynkowarze. Teraz przełożyć do niego przygotowaną wcześniej masę. Ważne jest żeby zawartość dobrze ubić
Świat Domowej Kuchniłyżeczka soli peklowej (z małą górką), biały pieprz do smaku, 1 łyżeczka żelatyny. Delikatna wędlina przygotowana w domu zawsze będzie o wiele lepsza niż ta z sklepu. Mielonka z kurczaka i szynki jest mięciutka, wilgotna i bardzo aromatyczna. Polecam szczególnie z domowej roboty chlebem ;-) Przepis przygotowany w oparciu o domowy szynkowar. Kurczaka, szynkę i słoninę zmielić maszynką do mielenia(...)miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i dodać żelatynę rozpuszczoną w 1 łyżce wody. Dzięki temu mielonka wzbogaci się o pyszną galaretkę. Ponownie dokładnie wymieszać. Przygotować specjalny woreczek foliowy i umieścić go w szynkowarze. Teraz przełożyć do niego przygotowaną wcześniej masę. Ważne jest żeby zawartość dobrze ubić
Świat Domowej KuchniDomowa mielonka, czyli kiełbasa słoikowa cieszy się niesłabnącą popularnością zarówno u nas w domu, jak i na blogu. Dla jednych, to smaki dzieciństwa, dla innych nowe odkrycie, co by nie było, na pewno warto spróbować. Tym bardziej, że dzisiejsze mielonki, pozostawiają wiele do życzenia. Na blogu jest już przepis na idealną słoikową , taką naczochowaną, przepyszną. Tamta ma tylko (dla niektórych(...)wykorzystać do kanapek do pracy, szkoły, itp. Czosnek zwykły zastąpiłam niedźwiedzim- jest bez intensywnego aromatu, ma też delikatniejszy smak, a walory zdrowotne pozostają... Ta wersja bardziej przypomina smakiem tradycyjne mielonki, dostępne wiele lat temu- obecnych nie jadam, więc nie mam porównania. W domowej słoikowej nie mamy żadnych konserwantów (tylko sól i naturalne przyprawy), nie mamy cukru, glutenu, itp. Nie dodaję
Smaczne ZdroweMielonka drobiowa – domowa wędlina z kurczaka. Wędlinę przygotowałam w szynkowarze, urządzeniu do przygotowywania domowych wędlin, dużo lepszych niż sklepowe i na pewno duuużo zdrowszych. 2 kg mięsa drobiowego, 1,5 łyżki listków świeżego tymianku, 3 – 4 ząbki czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz, 200 -250 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego), 3 -4 łyżeczki żelatyny. Mięso zemleć razem z tymiankiem i czosnkiem(...)Wlać bulion, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, wygniatać, aż masa będzie kleista. Do przygotowania mielonki powinniśmy użyć specjalnego woreczka do szynkowaru, łatwiej jest wówczas wyjmować gotową wędlinę. Woreczek włożyć do szynkowaru. W woreczek włożyć masę mięsną, dokładnie ją upychając. Mięso przykryć płytką dociskową z założoną sprężyną. Docisnąć wieczkiem i zamknąć. Włożyć termometr
królestwo garówPoniższy przepis był już przeze mnie przedstawiany z tą różnicą tylko, że ta mielonka jest w słoiku i był tu zastosowany proces pasteryzacji, a w pierwszej wersji była to mielonka z praski parzona za pomocą cyrkulatora. W smaku i konsystencji różnicy nie stwierdzam natomiast myślę że w słoiku taka mielonka jest lepsza ze względu dłuższy okres spożycia. SUROWIEC(...)wszystkie przyprawy i składniki dokładnie mieszamy (skrobię ziemniaczaną dodajemy na sam koniec) i pakujemy ściśle masę mięsną w słoiki. Teraz pasteryzujemy dwa razy po 30 min.w odstępie 24 godzinnym. Mielonka jest bardzo smaczna mięciutka soczysta. POLECAM
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kolejny ale bardzo lubię domowe wędliny... Bo wiem co jem. Lubię je również za to, że naprawdę łatwo je zrobić i można przy tym uzyskać dowolny smak. W przypadku mielonki z folii trzeba jedynie zaopatrzyć się w specjalny rękaw foliowy do parzenia, a można go bez problemu kupić w necie lub w sklepach z artykułami masarskimi. Polecam wykonać jej większą(...)łopatki, 1/2 kg chudego boczku 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz ewentualnie 1/2 kg skórek wieprzowych - ugotowanych i wystudzonych ulubione przyprawy: majeranek, tymianek, etc. Skórki wieprzowe dają gwarancję ścisłości mielonki. Dzięki zawartej w nich naturalnej żelatynie utworzy się również przepyszna i ścisła galaretka. Można użyć 2 łyżeczek żelatyny ale ja wolę wersję naturalną. Skórki należy ugotować z dodatkiem przypraw: soli
Ze smakiem bez glutenuKolejna odsłona warstwowej sałatki tortowej na bazie krakersów. Tym razem z mielonką z puszki zamiast tuńczyka jak poprzednio. Sama nie wiem, która smaczniejsza, każda ma to „coś”. Jest również bardzo elegancka i dekoracyjna. Krakersy tworzą idealne warstwy, dzięki czemu po zastygnięciu sałatka doskonale się porcjuje. Krakersy są słone, więc(...)potrzeby dosalać sałatki. Moja ulubiona! Składniki: • 36 sztuk krakersów • 6 jajek ugotowanych na twardo • 100 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • 1 puszka mielonki wieprzowej • 2 łyżki keczupu • sól, pieprz do smaku • szczypiorek i roszponka do dekoracji Wykonanie: • Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 12 sztuk krakersów (3×4). • Ser żółty zetrzeć
To co kochamSłoikowa mielonka „Szlachecka „ Szlachecka , bo szlachta jada na bogato , a więc w mieloneczce nie można, nie pomyśleć o szyneczce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mielonka ze słoika , to jedna z najsmaczniejszych kiełbas , pod warunkiem ,że jest wyrobem domowym . Naprawdę prosta w wykonaniu , mimo że na pierwszy rzut oka wydaje się być kłopotliwa . Jeśli chodzi(...)przez około 60 minut . Pozostawiamy do przestygnięcia w garze – wyjmujemy gdy wystygną i wkładamy do lodówki . Drugiego dnia , można już testować jak smakuje „Szlachecka” mielonka , ale najsmaczniejsze są po 3-4 tygodniach , kiedy przesiąkną przyprawami . W lodówce spokojnie wytrzymują do 3-4 miesięcy , dłużej u mnie nigdy domownicy nie pozwalają im żyć " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyLubicie mielonki? Właściwie nie powinienem pytać, każdy lubi :) To tak jak kremówki, kremówki też każdy lubi :) A nawet jeśli nie, to tę mielonkę pokochacie. Na zewnątrz galareta, na górze smalczyk, a w środku aromatyczne mięsko... Przypomina mi to konserwy, które jadłem na koloniach blisko 30 lat temu. Tylko to jest jeszcze lepsze. Ta mielonka to kolejny wpis z serii słoikowych(...)się zapoznać tutaj (oczywiście polecam zapoznanie się z całym asortymentem sklepu). Fajnych przypraw mają pod dostatkiem, ale my skupiliśmy się na tych do wszelakich słoikowych smarowideł: mięs, pasztetów, mielonek, itp. Właśnie żeby smaki dzieciństwa sobie przypomnieć. Chociaż akurat tym razem zrobiliśmy wyjątek i zamiast gotowej mieszanki sami dobraliśmy różne przyprawy. Ale jeśli wam się nie chce bawić w odmierzanie
Marder&Marder ManufactureTitówka „, wędzona , podsuszana , mielonka wieprzowa Mielonka wieprzowa jest sama w sobie pyszna , jeśli jest domowa i znamy jej skład . Titówka , powstała niechcący , a właściwie przypadkiem , gdyż przy wędzeniu dostała na chwilkę zbyt wysokiej temperatury i spadła . Szybko ją wyłowiłam z mojej wędzarniczej beczki , ale już nie była tak ładna jak jej siostry . Więc zawisła bidula najpierw na jabłonce Titówce(...)tygodni , jak się pomarszczy jak staruszka i stwardnieje jak tyłek nosorożca , jest gotowa do degustacji Kroimy cieniutko , podajemy z w…dką Smacznego ! Artykuł „Titówka „, wędzona, podsuszana , mielonka wieprzowa pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyzestaw „Singiel” do wyrobu domowych wędlin. To jest mój pierwszy produkt z szynkowaru . Kompletnie nie wiedziałam, jak się do tego zabrać, dlatego powstał nieskomplikowany przepis na mielonkę. Jest lekko pikantna i bardzo aromatyczna. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada S firmy Tradismak 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej firmy Tradismak 3-4 pomidory suszone(...)wyjęcie gotowego wyrobu. W tym celu zdejmujemy klamrę i układamy szynkowar w zlewie do góry nogami. 16. Polewamy go wrzątkiem, kiedy podkładka sama opadnie podnosimy pojemnik i przekładamy gotową mielonkę na talerz. 17. Wokół mięsa powinna pojawić się warstwa galaretki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Przetwory , śniadania i kolacje Tagged: domowa wędlina , mielonka , suszone pomidory , szynkowar , Tradismak , wieprzowina , wołowina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPrzepis na mielonkę z szynkowara okazał się kolejnym trafionym. Ta domowa wędlina bardzo nam posmakowała i na dodatek, w przeciwieństwie do szynki i schabu , nie trzeba było na nią tak długo czekać - peklowanie mięsa zajęło tylko 24 godziny. Polecam, to naprawdę pyszna i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. składniki: 1/2 kg zmielonej karkówki 1/2 kg zmielonej łopatki(...)było powietrza i zamknęłam szynkowar. W wysokim garnku podgrzałam wodę do temperatury 80 stopni, wstawiłam szynkowar (woda sięgała 2 cm poniżej jego krawędzi) i utrzymując stałą temperaturę parzyłam mielonkę 2 godziny. Po tym czasie wyjęłam szynkowar z wody, ostudziłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Rano wyjęłam gotową mielonkę z szynkowara i nie pozostało nam nic innego, jak delektować
babka w formieubij tłuczkiem do mięsa, w ten sposób wydzieli się naturalna żelatyna i wędlina będzie zwarta. ZMIEL DWUKROTNIE w maszynce na grubych oczkach. MASOWANIE TO NAJBARDZIEJ PRACOCHŁONNY element zrobienia dobrej mielonki. Ja używam do tego robota kuchennego lub maszyny do chleba (program wyrabianie), jeśli ich nie posiadasz możesz odpuścić sobie bieganie/ fitness/ siłownię :) Należy połączyć mięso z resztą składników i masować(...)około 20 minut, masa musi być kleista, taka żelatynowa, jeśli do tego się nie przyłożysz mielonka będzie się kruszyć. DO SZYNKOWARA WŁÓŻ SPECJALNY WOREK i bardzo dokładnie napełniaj go masa mięsną, małymi partiami, aby nigdzie nie było powietrza. Kiedy wykorzystasz całe mięso zamknij szynkowar pokrywką ze sprężyna. SZYNKOWAR WSTAW DO LODÓWKI na około 10 godzin. Przygotuj garnek z gorącą wodą
Kuchnia bezglutenowa Loli