Dzisiaj mamy dla was prawdziwie domowy przysmak. Domowa pyszna mielonka. To taki produkt, który w sklepie raczej omijamy, bo nie jest najwyższych lotów. Ot, po prostu tanie przemielone mięso, nafaszerowane barwnikami i aromatami, żeby jako tako wyglądało i pachniało. Taka powiedzmy "wędlina" stojąca w rankingu nieco (bardzo nieco) wyżej od parówek. A to tak naprawdę bardzo krzywdzące dla mielonki (zresztą(...)parówek również). Bo potrafi być ona naprawdę wysokogatunkowa i bardzo smaczna. To nie tak, że każda mielonka to paskudztwo i trzeba unikać. To, niestety, producenci żywności hipermarketowej tak zdewaluowali jej wartość i ukierunkowali nasze myślenie. Dlatego właśnie my postanowiliśmy odczarować mielonkę i pokazać, że może ona być nie tylko dobra, ale i gatunkowa, że to nie byle jakie mięso byle
Marder&Marder ManufacturePrzepyszna domowa mielonka ze słoika - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ze aromatycznym smalczykiem na górze i galaretką, w której można moczyć chleb i wyjadać prosto ze słoika. No i przede wszystkim bez chemicznych dodatków, których jest mnóstwo w kupnych mielonkach. Znakomita na śniadanie lub kolację. Serdecznie zapraszam do przyrządzania takich domowych mielonek, bo są tak smaczne, że trudno się od nich(...)kilka ząbków czosnku (wg. uznania, u mnie 3) szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia na średnich oczkach (jeśli chcemy mieć większe kawałki mięsa w mielonce to mielimy na najgrubszych oczkach). Dodać przyprawy i mieszać dokładnie dolewając po trochu zimnej wody. Doprawione i wymieszane mięso włożyć do wyparzonych słoików dokładnie uciskając. Nie nakładać do samego końca
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesłodko, czy też wytrawne i przygotowywało się różne dziwne dla dzisiejszych miłośników kuchni potrawy. Tak powstawały domki Baby Jagi , torcik z kaszy manny , czy kotlety z mielonki faszerowane serem. Ten przepis to był jeden z lepszych sposobów przygotowania oszukanych kotletów schabowych z kiełbasy mielonki, mortadeli, czy też z konserwy turystycznej! Obecnie czasami jednak wracamy z Piotrem do smaków dzieciństwa, gdyż(...)proste, tanie dania były również smaczne! Powiem jednak, że kiedyś kiełbasa mielonka, czy mortadela była dużo bardziej smaczniejsza. Obecnie taka kiełbasa jest tania i mniej wartościowa niż schab, a ten przepis na kiełbasę w panierce może być ratunkiem dla niejednego domowego budżetu, który ledwo dyszy do 1 każdego miesiąca! Jak zrobić Kotlety z mortadeli. Kotlety panierowane z kiełbasy : Składniki: kiełbasa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMielonka wieprzowa – classic W przyszłym tygodniu , mam świniobicie , więc czas posprzątać zamrażarkę . Oczywiście w łapki wpadło mi zawieruszone mięsko wieprzowe , a nic tak dobrze nie smakuje z takich kawałków , jak mielonka w słoiku . Tym razem bez czarowania , stara receptura i prostota – w końcu ma zniknąć w kilka dni , zanim nowy wieprzek się w lodówkach zagnieździ " class="wp-smiley(...)mieszamy tak długo ,aż niemiłosiernie oblepi nam ręce i będzie niczym dobry klej stolarski Teraz upychamy cierpliwie do wyparzonych słoików o prostych brzegach ( z pękatych,będzie później trudno wyjąć mielonkę ) , tak żeby pozbyć się powietrza i wszelkich dziur . Teraz zakręcamy , w garnku układamy ścierkę , na niej ustawiamy słoiki , zalewamy wodą , tak aby sięgała około 3 cm od wieczka . Nastawiamy
Ogrodnik w podróżyLubicie mielonki? Przygotowanie takiej w domu jest bardzo proste. Nie ma nic lepszego niż domowe wędliny na kanapki. Pyszna, zwarta, idealnie doprawiona z kawałkami papryki. Zachęcam wszystkich do zrobienia mielonki samemu. Zasmakuje wszystkim i tym dużym i tym małym ;) Do wykonania mielonki wykorzystałam zestaw do robienia wędlin "Singiel" od firmy Tradismak . Składniki: * 300 g mięsa(...)mielone przełożyć do szynkowaru. Zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na około 18 godzin. W garnku zagotować wodę. Zmniejszyć palnik grzewczy do minimum. Do garnka włożyć szynkowar. Gotować tak mielonkę około 45-50 minut. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody. Schłodzony wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. I na tym koniec, teraz pozostaje tylko wyjąć mielonkę z szynkowaru
Zrób to smacznieUwielbiam mielonki z galaretką. Tym razem postawiłam na mielonkę w słoiku z galaretką i dodatkiem czosnku. Wyszła pyszna, soczysta i jest prosta w wykonaniu a co najważniejsze domowa ;) Dużym plusem domowych kiełbas w słoiku jest ich długi termin do spożycia. Mielonka jest idealna na kanapki lub można też zabrać ze sobą słoiczek mielonki do pracy czy na wycieczkę(...)mielonki wykorzystałam zestaw promocyjny "Słoikowa" od Tradismak . Składniki: * 600 g piersi z kurczaka * 600 g łopatki wieprzowej * 3-4 ząbki czosnku * 3 łyżeczki przyprawy "sekretna" * 1 łyżeczka soli peklowej (peklosmaczek) * 1 łyżeczka soli czosnkowej * 1 łyżeczka żelatyny spożywczej * 1/3 szklanki wody Wykonanie: Pierś z kurczaka i łopatkę wieprzową przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa
Zrób to smacznieŁatwa a przede wszystkim smaczna i domowa mielonka z szynkowara uda się każdemu. Już dawno "chodziła" za mną taka domowa mielonka z odrobiną galarety i własnie taka wyszła moja wędlinka. Pierwsza kanapka z mielonką już zjedzona ;) Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwą posiadaczką szynkowara , dzięki uprzejmości Tradismak . I wiecie co? Żałuję, że wcześniej nie miałam tego sprzętu(...)praską i wstawić do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąć z lodówki i wstawić do wysokiego garnka. Zalać wodą ciut ponad wysokość mięsa. Mielonkę wstawić do gotowania. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć mielonkę około 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody do wystudzenia. Następnie
Zrób to smaczniePyszna mielonka z aromatyczną galaretką i tłuszczykiem na górze - domowa kiełbasa ze słoika. Domowa - wiadomo najlepsza. Wiesz co jesz, bez zbędnych wypełniaczy, polepszaczy i nadmiaru konserwantów. Mogą się schować kupne konserwy i mielonki. Mielonka choć domowa nie jest jednak całkowicie pozbawiona konserwantów. Dodatek konserwanta w postaci soli peklowej nie tylko nadaje mięsu apetyczny, różowy kolor - konieczny jest ze względów bezpieczeństwa(...)niestety azotan potasu, myślę jednak, że w mojej mieszance jest go o wiele, wiele mniej. Chyba, że jestem w błędzie? Temat będę zgłębiać, tymczasem zapraszam do przepisu. Przygotowanie domowej mielonki jest banalnie proste, choć nieco rozłożone w czasie. Inspirowałam się przepisem Beaty stąd . Składniki na 3-4 słoiki a`330 ml: 400 g łopatki 450 g karczku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Domową mielonkę w słoikach zrobiłam specjalnie dla mojego męża. Tak ostatnio podczas rozmowy wspomniał, że z chęcią by taką zjadł. A ja oczywiście najpierw przewertowałam kilkanaście stron by poczytać wskazówki jak ją zrobić i zdecydowałam się podjąć wyzwanie. Choć przyznam szczerze, że to nic trudnego. Następnego dnia pojechałam po mięso i wzięłam się do pracy. Jeszcze przed całym procesem(...)przygotowań przypomniałam sobie o całym procesie pasteryzacji i tyndalizacji. Na początku pomyślałam, że sama pasteryzacja wystarczy bo przecież migiem zjemy cztery słoiczki tej mielonki. Ale z drugiej strony gdyby nam się odwidziało, to szkoda by się zmarnowała. Tak więc postanowiłam moje słoiczki z mielonką poddać tyndalizacji, czyli trzy razy co 24h pasteryzowałam słoiki. I teraz spokojnie mogą sobie dłużej postać
W kuchni u MonikiEkspresowa sałatka z mielonką, papryką i kukurydzą z dodatkiem szczypiorku to pyszne połączenie smaków, oryginalna przekąska, ciekawy i tani pomysł na szybką sałatkę do pracy. Można ją modyfikować według własnych upodobań, zmienić proporcje lub dodać ulubione składniki. składniki na 3 porcje 400 g mielonki 2 czerwone papryki duży pęczek szczypiorku z dymki puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu(...)czarny pieprz sól przepis Mielonkę kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do miski. Czerwoną paprykę również kroimy w małą kostkę i dodajemy do miski z wędliną. Szczypior z dymki siekamy po czym wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami sałatki. Odsączoną z zalewy kukurydzę łączymy z zawartością miski. Na końcu dodajemy majonez, wszystko doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy
Smakowite DaniaMięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Mielonka drobiowa z szynkowaru'; listonic_content='1 kg mięsa drobiowego 50 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny spożywczej 2–3 łyżeczki soli do peklowania ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka
Proste-przepisy.plNiewiele chyba jest przetworów mięsnych które obrosły tak złą sławą jak sklepowe mielonki. Nierzadko to najtańsze dostępne wędliny, z podłych gatunków mięsa lub po prostu z odpadów pozostałych po jego rozbiorze, smakiem i konsystencją przypominają konserwy dla psów. A da się je zrobić prosto, zdrowo, naprawdę smacznie i bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Jedyne, co potrzebne do zrobienia mielonki(...)się przyda. Jeśli robimy wędliny w domu – wiemy w 100% co w nich jest i korzystamy zawsze z jak najwyższej jakości składników. I takie też kupujemy mięso na naszą mielonkę– ma być odpowiednio poprzerastane tłuszczem, nie za chude, ultraświeże . Zawsze pamiętamy o jego przeznaczeniu i odpowiednich proporcjach –nie da się zrobić dobrej, soczystej i kruchej wędliny bez tłuszczu. To tłuszcz
Karo in the KitchenMięso z kurczaka jest naprawdę fajne – zdrowe i niskokaloryczne, a jeśli je dobrze przyrządzimy – również smaczne. Dlatego dziś zrobiłem w szynkowarze mielonkę z kurczaka. Wykorzystałem do niej zarówno piersi, jak i udka, by mięso nie było zbyt suche. Spróbujcie sami! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów(...)wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka bazylii listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Mielonka drobiowa z szynkowaru'; listonic_content='1 kg mięsa drobiowego 50 ml gorącej wody 1 łyżeczka żelatyny spożywczej 2–3 łyżeczki soli do peklowania ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki czerwonej 1 łyżeczka
Proste-przepisy.plDomowa mielonka to poezja, do tego ogóreczki i ciepły chlebek. Smakuje bosko, od teraz będę robić częściej takie słoikowe mięsiwa na kanapki. Pierwszy słoik został zjedzony prawdę mówiąc zaraz po pasteryzowaniu (pierwszym), kolejny już doczekał trzech pasteryzacji i nocy w lodówce. Różnica w smaku była ogromna - po trzech pasteryzowaniach mięso było dużo bardziej wyraziste, więc ostrożnie z przyprawami. Składniki: (porcja(...)płaska) pieprzu 5 łyżek wody Połowę mięsa mielimy w maszynce do mięsa, drugą połowę tniemy na kawałki o boku około 3cm. Oba mięsa mieszamy, dodajemy sól do peklowania, doprawiamy. Mielonka bardzo wzmacnia swój smak, zbyt mocne doprawienie spowoduje, że będzie zbyt intensywna w smaku. Doprawiamy z rozwagą. W tym przypadku lepiej mniej przypraw niż więcej. Do wyparzonych słoików nakładamy
Gotowanie i blogowanieNasi czytelnicy wiedzą, że co jakiś czas proponujemy nowy przepis na wędlinę domową, tym razem na blogu króluje Mielonka drobiowa ze słoika . Wędlina jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są słoiki, mięso z ćwiartek kurczaka i przyprawy. Do utrwalenia mielonki drobiowej tym razem został wykorzystany piekarnik. Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych(...)albo inne np.: wędlinę drobiową ze słoika lub karkówkę ze słoika z krojonego mięsa. Najsmaczniejsza z wędliny ze słoika jest galaretka, która wytwarza się podczas przygotowywania takich wędlin domowej. Mielonka drobiowa ze słoika jest idealna jako prowiant, który można zabrać pod namiot, na piknik, w miejsce gdzie nie ma sklepu a jeść trzeba Składniki na 4 słoiki: 5 ćwiartek kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię