mielonka - 285 przepisów

Domowa mielonka prasowana z galaretką 356

Nigdy wcześniej nie robiłam sama mielonki, tym bardziej prasowanej, tym bardziej w szynkowarze. Obawiałam się, że wędlina będzie zbyt twarda albo że rozleci się po wyjęciu z szynkowaru lub przy krojeniu. Obawy okazały się zupełnie niesłuszne. Podjęłam wyzwanie Dobrej Kiełbasy i było warto. Mielonka wyszła pyszna, soczysta a przy tym bardzo dobrze zbita, można ją kroić nawet na bardzo cienkie(...)plasterki. Zanim zabrałam się do pracy zrobiłam małe rozpoznanie – jak zabrać się do przygotowania mielonki, a przede wszystkim jak użyć szynkowaru. Ufff, okazało się, że sposobów na przygotowanie mielonki domowej jest tyle ile osób, które je prezentują. Niby to normalne, ale wszystkie te przepisy znacznie się różniły. Raz każą trzymać wędlinę w szynkowarze przez dobę, raz przez dwie, jeszcze

OstryKęs
Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa 162

Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa fot. Moja Książka Kucharska Mielonka - domowa kiełbasa słoikowa Domowa mielonka w słoiku Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Domowa mielonka słoikowa to jest właśnie to :) Pyszna kiełbasa  z galaretką i smarowidełkiem w postaci tłuszczyku, a co ważne, bez "dziwnych dodatków" - jedynie naturalne zioła i przyprawy. Prawdziwa kiełbasa słoikowa, którą z powodzeniem można(...)przygotować w domu. Najlepsza mielonka domowa - przepis na 100% niepowtarzalnego smaku. Jak zrobić mielonkę w słoiku Tak naprawdę, przygotowanie mielonki w domu wcale nie jest trudne. Należy jedynie pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Do zrobienia własnej, domowej kiełbasy w słoiku wybieramy tylko najświeższe mięso, a wszystkie narzędzia, czyli maszynka do mielenia, noże, miski, słoiki i deska do krojenia powinny być

Moja Książka Kucharska
Mielonka domowa 199

Mielonka zrobiona domowym sposobem gwarantuje nam niepowtarzalny smak i pewność,że jemy mięso bez dodatkowych wypełniaczy.Poza tym jest ona bardzo prosta w wykonaniu.Składniki:-ok. 1,5 kg mięsa, np. łopatki-pieprz   Mięso kroimy na małe kawałki i zanurzamy na ok. 10 godzin w solance:-1,5 l wody-7-8 dkg soli-płaska łyżka soli peklowej(...)Wstawiamy do garnka zalanego wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez 60 minut na niewielkim ogniu, licząc od momentu zagotowania się wody.   Po wystudzeniu mielonka nadaje się już do spożycia.Słoiki z mielonką przechowujemy w chłodnym miejscu.Smacznego

Maminek kulinarny
Domowa mielonka na kanapki 50

Domowa mielonka gotowana Prosty przewodnik krok po kroku jak zrobić mielonkę z mięsa mielonego w domu. Mielonka wieprzowa w osłonce lub w rękawie do pieczenia, gotowana na parze to znakomita domowa wędlina dla całej rodziny. Kilka prostych składników, łatwe wykonanie i masz pyszną domową mielonkę na kanapki, dla dużych i małych smakoszy. Mielonka parzona z łopatki bez wędzenia, bez żelatyny(...)pektosolu, w słoikach lub jako gruba wędlina. Jak zrobić mielonkę w folii? Mielonka domowa w folii Domowa mielonka na kanapki na zimno lub na ciepło jako ” pieczeń” z mięsa mielonego do obiadu. Mój przepis na domową wędlinę jest lżejszy, zdrowszy bo jest to mielonka na parze. Mieloną kiełbasę możesz przygotować w osłonce, albo jak ja w rękawie

Dieta moja pasja
Mielonka bosmańska 225

Mielonka bosmańska. Wyszła świetna wędlina. Mimo, że z konieczności użyłam zupełnie innych sitek do mielenia, wędlina wyszła bardzo smaczna. W stosunku do przepisu oryginalnego zwiększyłam ilość przypraw i dodałam pieprz marynowany, który okazał się znakomitym dodatkiem. Nie miałam osłonki o dużej średnicy, tylko 5,5 cm, więc może nawet to większe zmielenie było w moim przypadku korzystne.Przepis ze strony(...)Wyroby Domoweskładniki (na 1 kg mielonki)200 g wieprzowiny kl I400 g wieprzowiny kl. II240 g wieprzowiny kl. III (ścięgnista)160 g cielęciny (łopatka) przyprawy1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka gorczycy mielonej 1 łyżeczka cukru1 łyżeczka imbiru  1 łyżeczka czosnku granulowanego20 g pieprzu zielonego z zalewy ( to mój dodatek

Stare Gary
KIEŁBASA SŁOIKOWA, DOMOWA MIELONKA 7269

razy do roku. Zawsze przygotowujemy ją według sprawdzonego od lat przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit(...)trzeciego dnia jeszcze ok.20-30 minut. Wówczas mamy gwarancję, że zawartość takiego słoika nam się nie zepsuje. Można także gotować jednego dnia 3h, ja jednak preferuję ten pierwszy sposób.Taka mielonka to smak naszego dzieciństwa. :-)Składniki:- 2 kg mięsa z łopatki- 1kg karkówki- 0,5kg surowego, chudego podgardla (można zastąpić boczkiem)- 0,5kg surowego boczku- 3 lekko kopiaste łyżeczki czarnego pieprzu

Smaczne Zdrowe
MIELONKA W SŁOIKU 181

domowe wędliny, domowe mięska...Pyszne. Tę mielonkę lubimy i My dorośli i dzieciaki..a  a ta pyszna galaretka !mniam..Składniki:1,5 kg łopatki1,5 kg boczku3 łyżki soli czosnkowej Kamis1 czubata łyżka majeranku Kamis1 płaska łyżka pieprzu Kamis1 łyżeczka ostrej papryki Kamis500 ml wodyWykonanie:Łopatkę i boczek dobrze zmielić. Dodać wszystkie przyprawy, wlać wodę, dokładnie wymieszać,aż mięso

Z Majeczką w kuchni
Domowa mielonka drobiowa 152

Przed Wami kolejna propozycja na domową wędlinę kanapkową - tym razem prosta mielonka drobiowa gotowana na parze. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka torebka żelatyny (na 2 litry wody) pół szklanki wody 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pół łyżeczki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka majeranku pół łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Mięso połączyłam z czosnkiem i przyprawami. Wsypałam żelatynę, dolałam

Kulinarny Pamiętnik
Mielonka wieprzowa na dwa sposoby 126

Mielonka wieprzowa do kanapki. Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem. Można ją oczywiście dowolnie modyfikować i dowolnie komponować dodatki. 80 dag łopatki wieprzowej10 dag  wędzonego boczku 3 ząbki czosnku1 łyżeczka cukru pudru1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzuI. Majeranek do obtaczaniaII. 2-3 łyżki startego żółtego serapół łyżeczki oregano Ok. 2/3 przygotowanej łopatki zmielić razem z boczkiem. Pozostałe mięso pokroić w drobną

Praktyczna pl
Wędliny domowe-mielonka 188

Zaczęłam doceniać, szynkowar , który od roku stał w szafce. Jednak inspiracja z waszych blogów sprawiła, że dzisiaj powstał domowy wyrób. Mielonka. Pyszna, zdrowa, dlatego już mam plan na następne wyroby.Najważniejsze,że można tworzyć przeróżne wędliny i z rożnych mięs. Czego potrzebujemy: 70 dag mięsa mielonego ( u mnie łopatka) 30-40 dag filet z indyka ( może być filet z kurczak

W kuchennym oknie Ewy
Domowa mielonka ze słoika 150

tylko przez 20 minut od momentu zagotowania, wtedy będziemy mieli pewność, że taki wyrób może być długo przechowywany.  Rada: Jeżeli mamy  pewność, ze mielonki zjemy do tygodnia wystarczy jak raz zagotujemy:)  Smacznego

Niezły Młynek
Domowa mielonka z szynkowara 238

lepszego jak domowe wyroby...tym razem zapraszam na pyszną drobiowo- wieprzową mielonkę z dodatkiem  Rozkosznej przyprawy zrobionej w szynkowarze Duet ..Mięsko jest pyszne...pachnące przyprawami...[tym razem do mięsa dodałam peklosól] ..ilość mięsa zależy od pojemności szynkowara , a przyprawy oczywiście według własnego gustu.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe drobiowe mięso wieprzowe np.z  łopatki

Moje domowe kucharzenie
Mielonka na kanapki 196

Domowa mielonka ...dużo lepsza niż ze sklepu.....oczywiście zrobiona w szynkowarze..i z dodatkiem przyprawy Kebabczeta , którą można kupić tutaj... mięso mielone  2 łyżeczki soli peklującej  2-3 łyżeczki żelatyny przyprawa Kebabczeta około 50 ml wody Do mięsa dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Wyrobione mięso przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Mielonka na kanapki 203

Kolejny wyrób z szynkowaru...niedługo zapomnę jak robiłam i jakie przyprawy dodawałam...mam sporo różnych zaległych przepisów..z szynkowaru również..ale brak wolnego czasu nadal doskwiera...Taką podobną mielonkę już wcześniej robiłam...ale tym razem do środka dodałam roladki ze schabu z ogórkiem kiszonym...Ilość mięsa,przyprawy..wedle gustu..i pojemności szynkowaru.. około 1,2 kg mięsa mielonego

Moje domowe kucharzenie
Mielonka drobiowa 217

mielonkę robiłam już jakiś czas temu...była pyszna...ilość mięsa i przypraw wedle gustu i pojemności szynkowaru.. mięso drobiowe gulaszowe lub pierś z kurczaka przyprawa Natura Smak-John przyprawa Smaczuś peklosól żelatyna Mięso pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami , przełożyć do szynkowaru. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać

Moje domowe kucharzenie