razem szynkeczka mielona, ale nie oszukujmy się są mielonki i "mielonki", do tych sklepowych zazwyczaj mieli się psa z budą i łańcuchem (jak mawiała moja ś.p. babcia Wandzia). Moja mielonka jest z piersi kurczaka, więc chuda- będzie pasować dbającym o linię. Prócz "zwykłych" przypraw dodałam do niej suszone pomidory, które nadały wędlince charakteru. 2 pojedyncze piersi z kurczaka
Krylowa KuchniaDomowa mielonka z łopatki i boczku. Smaczna i wiemy co jemy, bo takie wyroby są o wiele lepsze od kupnych. Choć raczej takiej mielonki to w sklepach się nie kupi. Idealna na kanapki na śniadanie lub kolację. mielonka z łopatki i boczku
Ewa w kuchnismaczne kotleciki zrobione z gotowanych ziemniaków z dodatkami. Jest to tanie, proste w przygotowaniu i smaczne danie. Polecam Składniki: 370 g ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 60 g mielonki 1 duże jajko 5 łyżek bułki tartej+ do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, curry olej do smażenia Przygotowanie: Cebule i mielonkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce oleju. Ziemniaki(...)przeciskamy przez praskę i przekładamy je do miski. Następnie dodajemy przestudzoną smażona cebulkę z mielonką oraz pozostałe składniki. Chwilę wyrabiamy masę i formujemy spore kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przepis na 8 sporych kotletów
słodkie i nie tylko historie kulinarnePyszna, miękka, zwarta mielonka z szynkowara. Tym razem dodałam do niej świeżą natkę pietruszki. Wyszła idealna, aromatyczna, doprawiona według naszych smaków, a dodanie do niej natki pietruszki to był "strzał w dziesiątkę". Przepis jest naprawdę prosty, a mielonka uda się każdemu. Samo jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, jednak musi ona "leżakować" kilka godzin przed gotowaniem i po gotowaniu(...)zestawu Singiel od firmy Tradismak ). Praskę zamknąć i wstawić do lodówki na około 14-16 godzin. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka i parzyć mielonkę około 1 godziny w temperaturze 80-85 stopni. Następnie szynkowar wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wstawić szynkowar do lodówki na około 12 godzin
Zrób to smacznietakiego menu nie stanie;) 2 zupki chińskie (sam makaron) / ewentualnie myślę, że nada się też makaron ryżowy lub chow mein 1 długi ogórek zielony ok. 200-220 g mielonki tyrolskiej (ja wykorzystałam konserwę turystyczną z puszki firmy Krakus, gdyż z dostępnych w moim sklepie ta miała najbardziej znośny skład) 2 łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz(...)łączymy ze sobą, mieszamy. Gotowe;) Uwagi: Ja sałatkę przygotowałam jak w przepisie, a więc makaron zalałam niewielką ilością wrzątku. Sałatka miała dość miękką konsystencję (napęczniały makaron oraz ogórek i mielonka starte na tarce). Mi brakowało czegoś do pochrupania. Myślę, że sałatka mogłaby być lepsza gdyby najpierw przygotować sos i wymieszać go z makaronem, tak by pozostał on choć odrobinę twardawy
Smaki Na Talerzutrochę skrawków dyni, którą postanowiłam wykorzystać do sporządzenia zupy dyniowej. A ponieważ mąż mój stwierdził, że zupa musi mieć "wkładkę" więc pomyślałam o dodaniu do niej kiełbasy lub mielonki ze słoika, która akurat zalegała mi w lodówce. Przygotowując zupę można poprzestać na wersji bez mięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę chabaniny. Składniki(...)litry zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się Do garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry
Ze smakiem bez glutenuPrzepyszna domowa mielonka z szynkowaru. Jak każda wędlina z szynkowaru potrzebuje nieco czasu, aby mięsko odpowiednio przegryzło się z przyprawami. Chociaż dla mnie większą udręką jest czekanie, aż wędlina wystygnie i można ją w końcu jeść. Taka domowa mielonka jest rewelacyjna na kanapki, ale dzięki zwartej konsystencji może też z powodzeniem znaleźć się na półmisku wędlin. Bardzo łatwo się kroi(...)zlewie lub w garnku z zimna wodą, a potem schować do lodówki, najlepiej na całą noc. Po upływie nocy, czyli kolejnego dnia wyjąć szynkowar z lodówki, otworzyć, wyjąć mielonkę z woreczka, pokroić i delektować się swojską wędlinką. Smacznego! *temperaturę wody sprawdzamy termometrem, który zwykle jest dołączany do zestawu z szynkowarem. Jeśli nie mamy termometru nie dopuszczamy po prostu do zagotowania
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielepszego niż mięsko przyrządzone bez chemii, z ulubionymi przyprawami. Do tej pory w szynkowarze robiłam filet z indyka , schab z majerankiem i schab ze śliwką , dziś pokusiłam się o mielonkę z indyka z dodatkiem papryki. Wyszła przepyszna, musicie koniecznie spróbować! 0,5 kg. udźca z indyka 0,5 kg. świeżej papryki 0,5 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli(...)ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso i paprykę zmielić w maszynce do mięsa (paprykę można pociąć na długie i cienkie paski, wtedy w mielonce będą większe kawałki papryki - ja zmieliłam). Do mięsa wsypać przyprawy i zimną wodę. Kilka minut wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita. Zamiast zwykłej soli można dodać soli peklowej (mięso będzie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepaczkę od Tradismak , a w niej zestaw "Słoikowa" - słoiki i przyprawy do wyrobu domowych wędlin w słoikach :-) fajna sprawa :-) Korzystając więc z okazji, że mam już co trzeba, zrobiłam mielonkę słoikową, o której dziś mowa :-) Trochę się bałam jak wyjdzie, bo mieszanki przypraw są naprawdę mocne, pachną obłędnie, aż wierci w nosie ;-) Obawy moje były jednak bezpodstawne :-) a mój najlepszy(...)tester w dziedzinie mięs i wędlin (czyt. mój mąż) stwierdził, że smakuje kapitalnie :-) W koło mielonki zebrała się delikatna galaretka, nie taka twarda jak po dodaniu żelatyny, tylko lekka. A mielonki wyszły mi trzy słoiki po 350 ml - te z zestawu ;-) No więc oceńcie... SKŁADNIKI 1 kg łopatki 2 łyżeczki Peklosmaczek K 3 łyżeczki Dobry Smak Sekretna 3 łyżki zimnej
Czary - gary w kuchniMielonka z udek kurczaka to pomysł na domową wędlinę na kanapki. Do przygotowania poniższej mielonki będziecie potrzebować szynkowar oraz wyluzowane i zmielone udka z kurczaka. Domową mielonkę możecie dowolnie przyprawić (ja dodałam sól, pieprz i czubrycę czerwoną). Składniki na szynkowar o pojemności do 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (waga bez kości i skórek) 1/4 szklanki
UgotowaćPyszne smarowidło do pieczywa czyli pasta z mielonki, jajek i żółtego sera to ciekawe połączenie składników, które tworzy oryginalną kompozycję smakową i jest bardzo prostym oraz szybkim w przygotowaniu pomysłem na urozmaicenie śniadaniowych propozycji. składniki na około 600 g pasty 250 g mielonki 150 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku szczypta czarnego pieprzu 3 łyżki(...)majonezu przepis Do miski przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy mielonkę, dodajemy starte na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka oraz żółty ser. Opłukany szczypiorek drobno siekamy a następnie wrzucamy do pozostałych składników. Całość doprawiamy czarnym pieprzem , dodajemy majonez i wszystko dokładnie ze sobą łączymy
Smakowite Daniakolejny domowa wędlina, jakiej nie znajdziemy w sklepie. Bo kupując mielonkę kupujemy mięso oddzielone mechanicznie, przynajmniej ja czytając przypadkowe etykiety nie spotkałam się z inną wersją. Smaczna, pachnąca ziołami szyneczka poleca się na kanapki. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli(...)zalewamy przygotowanym roztworem i ugniatamy mieszając przez około 5-10 minut, do momentu aż mięso wchłonie wodę i stanie się klejące. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu mielonkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam trochę, ugniatam i tak do wyczerpania składników). Na koniec
Szefowa kuchniKiełbasa słoikowa, tym razem wieprzowa, taka domowa mielonka. Kiełbasa na co dzień, bardzo zwyczajna. Od dłuższego czasu z większą przyjemnością zjadam kiełbasy domowe niż te kupione w sklepie. Nie zawsze chce mi się nadziewać jelita i wtedy taka ze słoika jest bardzo dobrą alternatywą. Można ją poza tym przechowywać(...)mrożenia , co też jest bardzo wygodne. Domowy chleb, mielonka i ogórki małosolne - proste a jakie smaczne! składniki - 3 słoiki 450 g karkówki wieprzowej 350 g chudego boczku 1,5 płaska łyżeczka soli lub wg własnego smaku ( 1 łyzeczka peklowej, 05 zwykłej 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 płaska łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego lub startego
Stare Garypysznymi przyprawami do wykorzystania przy produkcji własnych wędlin. Jest wykonany ze stali nierdzewnej przez firmę Stalgast znaną z produkcji urządzeń dla gastronomi. Jako pierwszą wykonałam w nim pyszną mielonkę z galaretką, na którą serdecznie zapraszam. Składniki: 850g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki Peklosmaczku 3 łyżeczki żelatyny spożywczej 2 łyżeczki przyprawy Rozkoszna Sposób przygotowania: Mięso umyć(...)absolutnie zalać górnej części urządzenia. W miejsce do tego przeznaczone na końcu wbić termometr. Garnek z szynkowarem umieśćić na gazie. Zagotować wodę do temperatury 80 stopni i parzyć mielonkę przez 80 minut. Temperatura końcowa na termometrze, to 71 stopni. Szynkowar wyjąć z garnka i schłodzić wstawiając go do naczynia z zimna wodą, ostudzony wstawić do lodówki na minimum
Gosia gotujeszybko i w takim samym tempie zajada, po prostu rozpływają się w ustach. Posypane startym żółtym serem smakują wyśmienicie. składniki na 8 bułeczek 8 małych bułeczek puszka mielonki 300 g 1/2 czerwonej papryki 1 jajko ugotowane na twardo 1 cebula 3 łyżki oliwy mały słoiczek przecieru pomidorowego 10 dag startego żółtego sera sól i pieprz tymianek i bazylia przepis(...)lekko skrapiamy oliwą z oliwek i środki smarujemy obranym ząbkiem czosnku . Układamy w formie do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika aby się odrobinkę zarumieniły. W tym czasie kroimy mielonkę w kostkę , jajko drobno siekamy a paprykę i cebulę również kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy ziołami tymiankiem i bazylią, całość mieszamy
Smakowite Dania