Dziś chciałabym pokazać moje pudełeczko z lunchem, bo na śniadanie miałam tylko jogurt. Lunch: Grillowana pierś z kurczaka w panierce z oregano i mielonego ziela angielskiego Kuskus z warzywami - papryka kolorowa, cebula, groszek, oliwki i ser feta, koperek, Wszystko skropione oliwa i sokiem z cytryny. Do tego wszystkiego tzatziki. Pomysł na ten obiad zaczerpnęłam od Jamiego - "Dania
Codzienne Gotowaniecebula spora garść mrożonej kukurydzy spora garść mrożonego zielonego groszku 3 suszone pomidory z zalewy sól, pieprz do smaku, szczypta przyprawy do mięsa mielonego, suszona bazylia do podania: parmezan i liście bazylii lub żółty tarty ser i natka z tymiankiem Przygotowanie: Czosnek i cebulę siekam drobno, przesmażam na oliwie, dodaję posiekane suszone pomidory oraz mięso. Gdy mięso zmieni kolor
Zasmakuj Kuchniłyżki oleju 2 całe cebulki dymki 0,5 papryczki chili 0,5 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku sól ziołowa pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy 30 g sera Camembert Przygotowanie: 1) Bakłażana umyć, osuszyć, przekroić na połowę, ponacinać delikatnie miąższ nożem (uważać, żeby nie uszkodzić skórki), natrzeć czosnkiem przeciśnietym przez praskę
Fitsweet.mestosunkowo późno. Ale nigdy nie jest za późno! Jako pierwszy powstał dżem jabłkowo-bananowy. Słodki, świetnie komponuje się z owsiankami i białym serem. Składniki -2 kg kwaśnych jabłek -1 kg dojrzałych bananów -3 łyżeczki mielonego cynamonu -600 g cukru -sok z 1 cytryny -1 szkl. wody Przygotowanie Jabłka umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do garnka
Zielona Kuchniamajeranku - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano - sól morska (szczypta) - pieprz świeżo mielony (do smaku) - 3 łyżki oliwy - 250g przecieru pomidorowego - kilka plasterków żółtego sera Sposób przygotowania: - pieczarki pokrój i usmaż na patelni, gotowe przełóż do małego naczynia, - na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę, dołóż usmażoną
MintTasteJakiś czas temu mignął mi filmik gdzie była rolada z szynką i serem w środku owinięta boczkiem. Zrobiłam i mogę śmiało powiedzieć, że jest przepyszna :) Świetna z ziemniaczkami i surówką, a także na zimno na kanapki. Córka, która nie przepada za mięsem mielonym wcina tylko uszy się jej trzęsą. Polecam bo naprawdę warto :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego(...)wołowe 1 jajko 0,5 szklanki bułki tartej łyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy
Pani na deserwiększych cebul 4-5 szklanek gorącej wody Masło do smażenia Sól do smaku 2 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe Duża szczypta mielonego czarnego pieprzu Szczypta tymianku Opcjonalnie: Grzanki lub groszek ptysiowy Tarty żółty ser Przygotowanie: Przygotowaną cebulę pokroić cieniutko w półkrążki, dusić na maśle około 25 minut na nie dużym ogniu, uważać aby masło się nie przypaliło
W garach u Gosipieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/4 szklanki mleka 3 jajka 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 6 plasterków szynki pokrojonej w kosteczkę 3 łyżki startego żółtego sera lub parmezanu do posypania muffinek papilotki do muffinek Białka ubijamy z solą.Mleko i żółtka mieszamy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
Sama słodycz i szczypta chilipieprzu. Składniki 1,5 kg młodej cukinii pokrojonej w cienkie plasterki czerwona cebula pokrojona w piórka ćwierć szklanki oliwy szczypta cynamonu świeżo mielony pieprz drobno posiekany pęczek koperku szklanka białego wina szklanka startego żółtego sera (na koniec) Przygotowanie Cukinie mieszamy z cebulą i koperkiem, a oliwę z winem i przyprawami. Mieszamy całość w misce (oprócz sera) i przekładamy
Ugotowane pozamiataneSałatka idealna na uroczystości czy rodzinne imprezy. Ciekawa w smaku i w wyglądzie a dodatkowo bardzo zdrowa :) Polecam przede wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tego ciekawego składnika! Zapraszam. Sałatka z kuskusu z serem feta Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 szklanka bardzo gorącej wody 1 mała papryka: czerwona, zielona, żółta 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoiczek ogórków
Tagebuch po polskułyżeczka suszonej natki pietruszki 1 duży por 1 pomidor 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos: 4 jajka 1 szklanka mleka 2% 15 dag sera mozzarella w bloku sól do smaku pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie dania: Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego
Wanilia i Kardamonczarnego makaronu tagliolini barwionego atramentem, 100 g szynki parzonej Nove, kiełki rzodkiewki, sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki miksujemy za pomocą blendera, dodajemy rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki Smakołykisię idealnie Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych ,mielone orzechy laskowe są równiez dodatkiem w spodzie sernika.Składniki na spód sernika:60 g sucharków pełnoziarnistych60 g mielonych orzechów laskowych40 g masła1 łyżka ksylitoluSkładniki na masę serową:750 g sera 3x mielonego200 g kwaśnej śmietany2 łyżki mąki ziemniaczanej4 jajka L160-200 g ksylitolu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!więcej uwagi poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i … Składniki: - opakowanie krakersów solonych- łosoś wędzony w plastrach- ser feta- serek mascarpone- rukola, skórka z limonki, cytryny, świeży rozmaryn- świeżo mielony pieprz Łososia dzielimy na nieduże porcje. Na krakersy nakładamy serek mascarpone, najlepiej przy użyciu woreczka i tylki w kształcie gwiazdki. Aby wzbogacić
mojewypiekiinietylkoprzystawka to strzał w dziesiątkę! Uwielbiam pleśniowe sery oraz truskawki. Ocet balsamiczny i pieprz nadają rasowego charakteru :)Składniki na 1 porcję:1 ser camembert10 truskawek1 łyżka masła2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegolistki świeżej miętyświeżo mielony pieprz.Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier
Bon Appetit Małgorzatypodsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec
Pasja SmakuZapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym...Smakowite makaronowe rurki oblepione pomidorowym sosem.Dodatek szynki drobiowej, pieczarek, czosnku i cebuli.Całość przykryta startą mozzarellą.A
Gospodyni Miejskadrugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis, na drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej
Taste Of My Daydobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki, 30 dag sera żółtego, 5 placków tortilli, pieprz, papryka słodka i ostra bazylia, WYKONANIE: Cebulę, i papryki kroimy(...)mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy farsz, posypujemy startym serem
W kuchennym oknie Ewymałym ogniu patelnię – tutaj najlepiej nadaje się taka z cienkim dnem, chipsy robią się szybciej. Na środek patelni kładziemy łopatką papier do pieczenia z serem na wierzchu. Czekamy aż ser się rozpuści, na jego powierzchni zaczną pokazywać się bąble i dziurki, całość zrobi się lekko złota. Chipsa ściągamy wkładając pod papier łopatkę. W miarę stygnięcia, chipsy będą robiły się(...)przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI 6-8 jajek M 3-4 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki majonezu 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry ½ łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczki sosu sriracha lub tabasco 5 pełnych łyżek pomieszanych startych twardych serów – Parmezanu, Grana Padano, cheddara 2 cieniutkie plasterki bekonu 3-4 gałązki drobnego szczypioru
Karo in the Kitchenpestki200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego)4 ząbki czosnku3 łyżki masła1/4 łyżeczki nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżka ziół prowansalskicholiwa z oliweksól morskaświeżo mielony pieprz3 jajka1/2 szklanki śmietanyPrzygotowanie:Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaharować zimną wodą i wrzucić(...)śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa z oliwekświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku
Food Squaresól – wg upodobania 0,05 zł Razem 4,80zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW I FOREMEK (5 min) Zaczynamy od starcia sera na grubych lub średnich oczkach tarki. Najlepiej użyć kilku rodzajów wyrazistych serów, żeby suflet miał głębszy smak, chociaż zwykła gouda też może być, tylko wtedy trzeba nieco bardziej przyprawić całą potrawę aby uniknąć mdłego posmaku. Białka oddzielamy(...)świeżo mielonym pieprzem, ziołami (u nas oregano, może być też suszona pietruszka lub zioła prowansalskie), chili oraz solą. Przypraw powinno być nieco za dużo na tę chwilę, gdyż do masy dodajemy jeszcze jajka – warto więc spróbować czy jest to wystarczająco aromatyczna. Odstawiamy rondelek z beszamelem na 2-3 minuty, aby sos nieco ostygł, następnie dodajemy starty ser
Nerds KitchenSól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: ¾ szklanki słodkiej śmietanki 22% 1 jajko 10 dag startej mozzarelli 10 dag pleśniowego sera Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez
Wanilia i Kardamonpłat gotowego ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie mielona słodka papryka A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i gotować około 5 minut w osolonej(...)pół. Jajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi, pokrojoną szynkę i kawałki sera koziego. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i papryką. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachSkładniki (śr: 18-20 cm): Spód migdałowo-makowy - 60g mąki migdałowej -50g maku mielonego -15g oleju kokosowego nierafinowanego -25g syropu kokosowego (może być miód/ syrop klonowy itp.) Masa serowa -500g sera twarogowego (u nas bez laktozy) -2 jajka -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -100g śmietanki kokosowej -50g skrobi -50g wody kokosowej (pozostałej(...)odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy z karobu
Candy Pandasokoło 4 małe szczypty Ziół Małgorzaty Skworcu 1 duże jajko bułka tarta odrobina soli himalajskiej (można pominąć) czarny mielony pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba tostowego odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę wałkujemy. Na każdej kromce układamy plasterek sera (warto go przeciąć, aby nie wystawał za kromkę), cienki plasterek kiełbasy krakowskiej (ja często kroję
Słodkie okruszkipomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Autorowi bardzo dziękuję za urozmaicenie gotowania ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 500 g makaronu rigatoni 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 świeża czerwona papryka ok 200 g startego sera przyprawy - sól, pieprz, papryka w proszku, chili, bazylia, tymianek Sposób przygotowania Makaron ugotować w wrzącej i osolonej wodzie
pink envelopepaczka mrożonego szpinaku ( 500 g ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % sól , pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu kawałek startego żółtego sera – najlepiej cheddar ale może być inny 1 łyżka masła Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , odciskamy wodę , powstałą po rozmrożeniu i podsmażamy
Ogrodnik w podróżymięso rozmrażam dzień wcześniej, a potem tylko gotuję makaron, podsmażam mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa) makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy(...)porcje - pół paczki) sól do ugotowania makaronu 6 łyżek startego żółtego sera (po 2 łyżki na porcje) Zagotowujemy wodę z solą - soli nie żałować, ale nie przesadzać:) Nie wlewać oliwy! Sama woda i sól Jak woda zacznie się gotować to włożyć makaron i gotować ok. 15 minut - sprawdzić czy jest gotowy po ok. 10-12 minutach. Lepiej, żeby makaron był
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comząbki czosnku jajko - 2 szt. mąka - 2-3 łyżki. jogurt - 100 g ser żółty - 100-200 g u mnie ser Grana Padano- link tutaj sól, pieprz, przyprawy do smaku zioła do smaku kwaśna śmietana WYKONANIE Cukinia, marchew i czosnek mielonego (najlepiej z małymi otworami), Otrzymaną masę dodać jajka, sól, pieprz, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto(...)powinno mieć zarówno brązy nie są płynne, ale nie gruby. Zetrzeć ser. Rozprowadzić ciasto na formochkam (mam silikon). Posypać tartym serem i wysłać go w piecu. Piec w temperaturze 200-250 stopni przez około czterdziestu minut. Gotowość można sprawdzić wykałaczką
w mojej kuchni