mięso rozmrażam dzień wcześniej, a potem tylko gotuję makaron, podsmażam mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa) makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy(...)porcje - pół paczki) sól do ugotowania makaronu 6 łyżek startego żółtego sera (po 2 łyżki na porcje) Zagotowujemy wodę z solą - soli nie żałować, ale nie przesadzać:) Nie wlewać oliwy! Sama woda i sól Jak woda zacznie się gotować to włożyć makaron i gotować ok. 15 minut - sprawdzić czy jest gotowy po ok. 10-12 minutach. Lepiej, żeby makaron był
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comząbki czosnku jajko - 2 szt. mąka - 2-3 łyżki. jogurt - 100 g ser żółty - 100-200 g u mnie ser Grana Padano- link tutaj sól, pieprz, przyprawy do smaku zioła do smaku kwaśna śmietana WYKONANIE Cukinia, marchew i czosnek mielonego (najlepiej z małymi otworami), Otrzymaną masę dodać jajka, sól, pieprz, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Ciasto(...)powinno mieć zarówno brązy nie są płynne, ale nie gruby. Zetrzeć ser. Rozprowadzić ciasto na formochkam (mam silikon). Posypać tartym serem i wysłać go w piecu. Piec w temperaturze 200-250 stopni przez około czterdziestu minut. Gotowość można sprawdzić wykałaczką
w mojej kuchnisosem z pieczonej papryki z fetą i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg schabu wieprzowego bez kości 1/2 papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo: 1 duża cebula wykałaczki lub nić kuchenna Sposób przygotowania: Schab kroimy na około 1cm plastry i rozbijamy jak na kotlety(...)dłoniach bazylią suszoną. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie odsączamy suszone pomidory z oleju, paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paski (około 1cm szerokości). Ser feta kroimy w kostkę około 1x1cm. Na każdy plaster schabu nakładamy pasek papryki, obok słupek sera feta i suszone pomidory (1-2 sztuki w zależności od wielkości kawałka). Zwijamy ścisło roladkę
Kolorowy Przepisowniksmakiem w pamięci Wam zostanie. Składniki: 150 g makaronu pappardelle, 150 g surowego jak najchudszego boczku, 1 główka czosnku, 50 g sera białego typu śródziemnomorskiego w kostkach z czosnkiem i pietruszką Apetina, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, całe oliwki czarne, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, oliwa truflowa, świeże oregano. Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę(...)kolor, a następnie dodajemy oliwki (tyle ile lubimy). Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente, odcedzamy i przekładamy na patelnię z boczkiem. Przed podaniem do makaronu dodajemy ser śródziemnomorski, doprawiamy chili, pieprzem. Polewamy niewielką ilością oliwy truflowej i dodajemy świeże oregano. Rada: surowy boczek można zastąpić parzonym lub wędzonym, ale smak zostanie zmieniony. Smacznego
Moniki Smakołykibardzo lubię to połączenie. składniki: 1 duży brokuł 5 jajek 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, u mnie gouda 5 łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku mielony pieprz kolorowy Jogurt i majonez przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz trochę zmielonego czarnego pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać(...)Osączyć i wystudzić, duże różyczki podzielić na mniejsze. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ser żółty również pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowany sos i jeszcze raz wymieszać
Monia miesza i gotujeolej kokosowy bezzapachowy (2 łyżki) - 2 łyżki masła - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki z 2-3 kromek chleba (użyłam własnego chleba na zakwasie) - zioła prowansalskie (pominęłam) - długo dojrzewający żołty ser Grzanki: - 2 -3 kromki chleba - olej kokosowy bezzapachowy lub masło - chili i zioła prowansalskie (pominęłam(...)ok.15 minut, cały czas mieszając. 5 minut przed końcem dodać kremówkę i doprawić zupę solą, świeżo mielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (gdy dajemy) i kurkumą. Następnie zupę odstawić z palnika i zostawić chwilę aż zgęstnieje. Zupę podawać posypaną grzankami, startym żółtym serem i szczypiorkiem. Smacznego
Smaczne Zdroweosób) - 250 g białego sera (u mnie półtłusty) - 3-4 łyżki śmietany 18% lub 12% lub jogurtu naturalnego - 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu - 0,5 łyżeczki soli - 1 czerwona papryczka chili - 1 garść natki pietruszki - 1 garść bazylii - 1 garść mięty(...)ser rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili i zioła, mieszamy, konsumujemy z pieczywkiem lub bez :) można dodać inne zioła, np. kolendrę, szczypiorek czy tymianek, w tym temacie panuje pełna dowolność
Gocha gotuje!przygotować coś naprawdę pysznego. W prostocie tkwi siła. I taka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czemu w nazwie jest „a la pizza”? No cóż… nie ma sera mozzarella i innych dość istotnych składników, ale… jest smak. Idealna na imprezę – u nas znika w oka mgnieniu w szczególności w towarzystwie domowych sosów np. czosnkowego. Idealna też(...)pszennej niespełna szklanka ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży odrobina oleju różowa sól himalajska w młynku Stovit czarny świeżo mielony pieprz kilka pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej 2 ząbki czosnku ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety nie miałam) sos pomidorowy, passata pomidorowa lub ketchup na spód Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna
Słodkie okruszkipłatki) orzeszki pinii miód olej z orzechów laskowych ( można zastąpić zwykłym olejem rzepakowym) miód ocet balsamiczny gruszkowy (można zastąpić zwykłym lub kremem balsamicznym) 3-4 gałązki świeżego tymianku świeżo mielony pieprz czarny sezam (opcjonalnie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Roladkę pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Na każdym plasterku umieścić po kilka(...)czasie gdy serek się zapieka, na talerzu układamy rukolę. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy dookoła rukoli. 3. Jeszcze ciepłe plasterki sera kładziemy na rukoli, skrapiamy octem balsamicznym i olejem z orzechów laskowych, a całość posypujemy świeżo- mielonym pieprzem. Smacznego
DefinicjaSmakuPyszne danie, kolejny hit na imprezach. Czosnkowe pieczywo - kocham. Mięsne pulpeciki - kocham. Zapiekany ser - kocham. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować tak pyszne danie! :) Jeżeli Wy również tak samo uwielbiacie każdy z wymienionych przeze mnie składowych tego dania, uwierzcie - Wy musicie tego spróbować. Potrzebujemy: Drożdżowe bułeczki: 90 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży(...)czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane
MamaOskarkaSKŁADNIKI: 1 średniej wielkości cukinia ok. 30 dkg. mięsa mielonego 4 duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić(...)dodać mięso mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić słodką oraz ostrą papryką KROK 4 nafaszerować wcześniej przygotowanym mięsem cukinię i wstawić do piekarnika, dopóki cukinia nie stanie się miękka wyjąć, obłożyć cukinię serem i ponownie
smacznieinatematpół szklanki śmietany 12 lub 18 % - 3/4 szklanki bulionu lub wody - 1 łyżka mąki pszennej - pół łyżeczki mielonej papryki - sól do smaku - suszony szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Plastry schabu rozbijam jak na kotlety, na każdym z nich układam po plasterku szynki i sera. Zwijam w roladki i układam w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. W garnuszku mieszam lekko podgrzany bulion
Kuchnia z widokiem na ogródswoją delikatnością, połączoną z ostrością zaskakuje. Składniki 3 porcje: 200 g makaronu BAVETTE n.13 Barilla, 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu, 1/2 dojrzałego awokado, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente(...)Soli używamy mniej niż zwykle ponieważ pasta będzie słona. W tym czasie przygotowujemy pastę. Awokado wyciągamy pestkę i wydrążamy miąższ. Koperek drobno siekamy, tak, aby mieć 2 duże łyżki. Ser mieszamy z awokado i za pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Doprawiamy dużą ilością pieprzu i chili, dodajemy koperek i mieszamy. Ma być ostry, wyrazisty smak. Pastę mieszamy
Moniki Smakołykimięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1-2 jajka 1 czerstwa bułka, namoczona w mleku lub wodzie (zamiennie 2 łyżki bułki tartej) 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy sól cynamon zioła prowansalskie papryka w proszku pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek pietruszka tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy WYKONANIE Mięso mielone łączymy z bułką
Zofianamakaronu penne 30 dag kalerosse 1 cukinia ½ pora 1 cebula 1 czerwona papryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól himalajska do smaku świeżo mielony pieprz do smaku szczypior do posypania Wykonanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć(...)durszlaku. Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz resztę pokrojonych warzyw i wędliną , dusić pod przykryciem 7-8 minut mieszając od czasu
Wanilia i Kardamongrochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej Składniki: 1 główka włoskiej kapusty 1 kg chudego sera 10 dag masła 4 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku mielony kminek do smaku 1 pęczek szczypiorku olej przyprawa jarzynka do posypania gołąbków Przygotowanie: Kapustę podzielić na liście, delikatnie spłukać(...)zaparzyć we wrzątku i odcedzić. Masło ucierać w mikserze, dodawać po kolei jajka i ser. Następnie wsypać bułkę tartą i przyprawić według smaku podanymi przyprawami. Na końcu wsypać drobno posiekany szczypiorek i faszerować liście kapusty, formując gołąbki. Włożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, posypać jarzyną i upiec w temperaturze 200 stopni około 30 minut
Tradycyjna Kuchnia