mielone z serem - 3500 przepisów (strona:103/234)

Nadziewany mięsem zapiekany kalafior 392

drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Drobiowe pulpeciki jako dodatek do domowego rosołu 175

przepis, na drobiowe pulpeciki, dodatek do domowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego  2 łyżki  sosu sojowego  Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej

Taste Of My Day
Lazania meksykańska 156

dobrze zastąpić ciasto na lazanię. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Naprawdę warto. SKŁADNIKI: 1/2 kg  mięsa mielonego, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 papryka czerwona (mała) 1 papryczka chili, pomidory krojone z puszki, fasola czerwona z puszki kukurydza z puszki, 30 dag sera żółtego, 5 placków tortilli, pieprz, papryka słodka i ostra bazylia, WYKONANIE: Cebulę, i  papryki kroimy(...)mięso mielone. Do mięsa dodajemy paprykę z cebulą i wszystko dusimy około 30 minut. Kolejno dodajemy pomidory z puszki. Dusimy jeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia  do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy  farsz, posypujemy startym serem

W kuchennym oknie Ewy
Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką 187

małym ogniu patelnię – tutaj najlepiej nadaje się taka z cienkim dnem, chipsy robią się szybciej. Na środek patelni kładziemy łopatką papier do pieczenia z serem na wierzchu. Czekamy aż ser się rozpuści, na jego powierzchni zaczną pokazywać się bąble i dziurki, całość zrobi się lekko złota.   Chipsa ściągamy wkładając pod papier łopatkę. W miarę stygnięcia, chipsy będą robiły się(...)przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI 6-8 jajek M 3-4 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki majonezu 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry ½ łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczki sosu sriracha lub tabasco 5 pełnych łyżek pomieszanych startych twardych serów – Parmezanu, Grana Padano, cheddara 2 cieniutkie plasterki bekonu 3-4 gałązki drobnego szczypioru

Karo in the Kitchen
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 179

pestki200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego)4 ząbki czosnku3 łyżki masła1/4 łyżeczki nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżka ziół prowansalskicholiwa z oliweksól morskaświeżo mielony pieprz3 jajka1/2 szklanki śmietanyPrzygotowanie:Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaharować zimną wodą i wrzucić(...)śmietaną, solą i pieprzem. Mieszanką polać warzywa. Na wierzch pokruszyć dużą ilość sera szopskiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa z oliwekświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku

Food Square
SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 344

sól – wg upodobania 0,05 zł Razem 4,80zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW I FOREMEK (5 min) Zaczynamy od starcia sera na grubych lub średnich oczkach tarki. Najlepiej użyć kilku rodzajów wyrazistych serów, żeby suflet miał głębszy smak, chociaż zwykła gouda też może być, tylko wtedy trzeba nieco bardziej przyprawić całą potrawę aby uniknąć mdłego posmaku. Białka oddzielamy(...)świeżo mielonym pieprzem, ziołami (u nas oregano, może być też suszona pietruszka lub zioła prowansalskie), chili oraz solą. Przypraw powinno być nieco za dużo na tę chwilę, gdyż do masy dodajemy jeszcze jajka – warto więc spróbować czy jest to wystarczająco aromatyczna. Odstawiamy rondelek z beszamelem na 2-3 minuty, aby sos nieco ostygł, następnie dodajemy starty ser

Nerds Kitchen
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 359

Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: ¾ szklanki słodkiej śmietanki 22% 1 jajko 10 dag startej  mozzarelli 10 dag  pleśniowego sera Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki(...)sicie. Studzimy. Rozkładamy warzywa na cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez

Wanilia i Kardamon
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM 145

płat gotowego ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie mielona słodka papryka A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i gotować około 5 minut w osolonej(...)pół. Jajka połączyć ze śmietanką, doprawić wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi, pokrojoną szynkę i kawałki sera koziego. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i papryką. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 175

Składniki (śr: 18-20 cm): Spód migdałowo-makowy - 60g mąki migdałowej -50g maku mielonego -15g oleju kokosowego nierafinowanego -25g syropu kokosowego (może być miód/ syrop klonowy itp.) Masa serowa -500g sera twarogowego (u nas bez laktozy) -2 jajka -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -100g śmietanki kokosowej -50g skrobi -50g wody kokosowej (pozostałej(...)odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy z karobu

Candy Pandas
Tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską 174

około 4 małe szczypty Ziół Małgorzaty Skworcu 1 duże jajko bułka tarta odrobina soli himalajskiej (można pominąć) czarny mielony pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba tostowego odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę wałkujemy. Na każdej kromce układamy plasterek sera (warto go przeciąć, aby nie wystawał za kromkę), cienki plasterek kiełbasy krakowskiej (ja często kroję

Słodkie okruszki
Makaron rigatoni z sosem mięsnym 179

pomysł, więc dziś na obiad podałam taki wymysł. Autorowi bardzo dziękuję za urozmaicenie gotowania ;) Składniki 450 g mięsa mielonego 500 g makaronu rigatoni 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 świeża czerwona papryka ok 200 g startego sera przyprawy - sól, pieprz, papryka w proszku, chili, bazylia, tymianek Sposób przygotowania Makaron ugotować w wrzącej i osolonej wodzie

pink envelope
Makaron z sosem szpinakowym i bekonem 228

paczka mrożonego szpinaku ( 500 g ) 100 ml słodkiej śmietanki 12 % sól , pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu kawałek startego żółtego sera – najlepiej cheddar ale może być inny 1 łyżka masła Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Szpinak rozmrażamy , odciskamy wodę , powstałą po rozmrożeniu i podsmażamy

Ogrodnik w podróży
Ekspresowe spaghetti po bolońsku 170

mięso rozmrażam dzień wcześniej, a potem tylko gotuję makaron, podsmażam mięso i zalewam sosem. Można posypać startym "zwykłym" żółtym serem lub parmezanem (ja wolę zwykły, np. gouda). Składniki: słoik gotowego sosu po bolońsku (u mnie Łowicz) 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie garmażeryjne, ale bardzo dobra będzie łopatka wieprzowa) makaron typu spaghetti (ilość wedle uznania, u mnie na trzy(...)porcje - pół paczki) sól do ugotowania makaronu 6 łyżek startego żółtego sera (po 2 łyżki na porcje) Zagotowujemy wodę z solą - soli nie żałować, ale nie przesadzać:) Nie wlewać oliwy! Sama woda i sól Jak woda zacznie się gotować to włożyć makaron i gotować ok. 15 minut - sprawdzić czy jest gotowy po ok. 10-12 minutach. Lepiej, żeby makaron był

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com