mielone z serem - 3500 przepisów (strona:107/234)

Carpaccio z buraka w kolejnej odsłonie 213

listki botwiny kilka kwiatów i młodych listków nasturcji( w tym momencie jest ich wysyp na moim ukochanym balkonie ) polski twardy ser "Rubin Old Poland" kilka dużych kaparów marynowanych ulubiony gęsty sos balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Buraki należy ugotować w skórce, tak aby były miękkie. Można też kupić ugotowane.  Pokroić je w cieniutkie(...)niemal przeźroczyste plasterki i ułożyć na talerzu.  Powinny lekko na siebie nachodzić. Na burakach rozsypać rukolę i botwinkę, dodać kilka cieniutkich plastrów sera ( ja do tego używam obieraczki do warzyw ).Na wierzchu ułożyć kapary, kwiaty i listki nasturcji. Doprawić oliwą, sosem balsamicznym, solą i pieprzem

Jemy Pijemy
Pęczak z dynią, fetą i jarmużem 200

posiekanych igieł świeżego rozmarynu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego cynamonu sól morska, świeżo mielony pieprz do posypania: pestki dyni listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 mała dynia piżmowa (butternut) lub hokkaido (600-800 g) 50 g sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu

Poezja smaku
Czarne tagliolini z mięsem mielonym i warzywami z parowaru 216

Po kilku dniach, gdzie czas mi nie pozwolił na większe gotowanie, w końcu dziś mogłem pomyśleć nad ciekawym obiadem. Jakiś czas temu kupiłem czarny makaron tagliolini

Parowar Faceta
Hiszpańska carbonara 1566

czerwona papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 4 ząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy(...)niego jogurt naturalny, starty ser, sok z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy je na jednej łyżce oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodajemy do niego posiekane listki rozmarynu, drobno posiekaną chili bez pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę

Poezja smaku
Bezglutenowy sernik pomarańczowy na spodzie biszkoptowym 152

blachę nasmarowaną tłuszczem i ugnieść, wypełniając porządnie brzegi. Na wierzch masy rozsmarować dżem. Składniki na masę serową: 1 kg zmielonego sera - można oczywiście zmielić samemu ale jest z tym sporo zachodu; bardzo dobrze sprawdził się twaróg mielony z Kauflandu 200 ml cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Ja ucieram ręcznie, wydaje mi się, że mikserem nie do końca otrzymuję dobry efekt. Po utarciu tłuszczu dodawać po jednym żółtku oraz sporej łyżce mielonego twarogu - cały czas ucierając. Dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Dorzucić otartą skórkę z pomarańczy (nie ocierać białego miąższu bo masa serowa będzie gorzka), skórkę kandyzowaną i rodzynki. Wymieszać

Ze smakiem bez glutenu
Cordon bleu 3265

osób) 2 filety z kurczaka (po ok. 250g, bez polędwiczek) 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej) kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko(...)cieńsze plastry, jednak tak, aby pozostały połączone jednym z boków. Następnie ubijamy na sznycle o równomiernej grubości. Sznycle posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem i cząbrem. Kładziemy plaster szynki oraz ser, po czym składamy na pół pilnując, aby brzegi zostały możliwie szczelnie zamknięte (patrz zdjęcia). Jajko starannie roztrzepujemy. Zawinięte sznycle obtaczamy dokładnie najpierw w jajku, a potem w bułce tartej

Kulinarna Pokusa
Pieczone pierogi z mięsno-serowym nadzieniem 204

Gotową masę owijamy folią  i wkładamy do lodówki.4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce. 5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem i czosnkiem. Podsmażamy aż mięso przestanie być surowe, dodajemy(...)pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami. 6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze

Szefowa kuchni
Risotto z marchewką, kukurydzą i koperkiem 233

chochli gorącego rosołu mięsno - warzywnego 1/2 łyżeczki soli (ale jeśli rosół jest dostatecznie posolony, nie dodawaj już soli) 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula kilka łyżek startego żółtego sera łyżeczka świeżego posiekanego lub suszonego koperku 1 duża ugotowana marchewka (najlepiej z rosołu), pokrojona drobno Przygotowanie : Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej(...)stanie się kremowy, miękki, lekko al dente. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i kukurydzę, posól, jeśli trzeba. Możesz też dodać trochę świeżo mielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj i duś jeszcze trochę. Na koniec dodaj śmietanę, koperek i ser żółty. Połącz dobrze i od razu podawaj. Świeżo przygotowane risotto jest najsmaczniejsze. Dziękuję za oryginalny przepis i wskazówki, jak zrobić tak pyszne

Anioszek w kuchni
Sałatka z fetą 132

oliwek 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka  musztardy 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty opłukujemy  pod bieżącą wodą, osuszamy, przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pomidorki pokrojone na pół oraz ser feta. posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Produkty na sos połączyć ze sobą dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie

kgwjanczewo
Sałatka z kolorowym tortellini i świeżym ogórkiem z koperkiem 167

półmisek: 25 dag kolorowych tortellini z szynką prosciutto 2-3 krótkie świeże ogórki 1 czerwona papryka 50 g ostrego sera żółtego ½ cebuli 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek świeżego koperku 1 łyżka majonezu Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Tortellini ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą(...)osączyć, wsypać do miski, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, świeżego ogórka oraz posiekaną drobno cebulę i pokrojony w kostkę ser żółty, posypać posiekanym koperkiem dodać łyżkę majonezu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Schłodzić w lodówce i podawać. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Czosnkowe risotto z pietruszką według Gordona Ramsey’a 182

natrafiłam na  jeden z moich ulubionych programów, a mianowicie Hell’s Kitchen prowadzoną przez mojego idola kulinarnego, charyzmatycznego Gorodna Ramsey’a.  W odcinku tym zawodnicy mieli za zadanie ugotować m. in. risotto. Potrawę wydawałoby się dość prostą w przygotowaniu. Okazało się jednak, że sprawia ona zawodnikom spore trudności, a większość z przygotowanych dań jest odsyłana(...)sposób przygotowania prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 litr bulionu drobiowego* Duży pęczek natki pietruszki Łyżka masła Świeżo mielony pieprz, sól morska Pietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i oddzielamy listki od gałązek

Kolizje Smaków
Spaghetti z groszkiem i marchewką 151

pieprz oregano bazylia zioła prowansalskie ziele angielskie liść laurowy pieprz w kulkach ulubiony ser do posypania spaghetti Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Krótko smażyć, dodać mięso mielone. Gdy mięso się zarumieni zalać winem i poczekać aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory(...)kulkach, liść laurowy. Po ok 10 minutach dodać marchewkę i groszek (można z zalewą wg uznania - będzie lepszy sos). Przyprawić wg uznania. Makaron wymieszać z sosem i posypać serem (np. parmezanem). I gotowe! :) Smacznego

Trufelkowo
Kreteńska zapiekanka z bakłażanów 162

zrobiło się słonecznie. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich bakłażanów, 1 puszki pomidorów pelati, 2 dużych szalotek, 2 ząbków czosnku, 200 gram sera feta, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu.  Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem(...)patelnię również dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po następnej minucie zawartość puszki pomidorów pelati, łyżkę octu balsamicznego i 400 ml wody. Całość doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem i od czasu do czasu mieszając, gotowałem na małym ogniu przez około 20 minut - do czasu odparowania mniej więcej połowy wody. Umyte bakłażany pokroiłem w plastry o grubości

Wyprawy kulinarne
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WIEJSKĄ KIEŁBASKĄ 188

SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➧ 30 dag Wiejskiej Kiełbasy  ➧6 Ziemniaków ➧1 Papryka czerwona  ➧6 Pieczarek ➧1 Cebula ➧20 dag Sera Żółtego Tartego ➧1 Jajko ➧300 ml Śmietany 18 % ➧Sól i pieprz do smaku ➧1 Łyżka mielonej papryki czerwonej  ➧1 Łyżka drobno siekanej pietruszki PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w plastry, podsmażam na oleju(...)osolonej wodzie.  3. Warzywa kroję w plastry lub słupki. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowane ziemniaki kiełbasę,warzywa. 5. W misce łączę śmietanę,przyprawy,natkę ,jajka i ser. Dokładnie mieszam i zalewam całą zapiekankę. 6. Piekę w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut,  7.Podaję odrazu. SMACZNEGO

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania