kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono(...)pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków (mączystych, typ BC) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli nadzienie: 400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka) 1 cebula sól pieprz majeranek do gotowania: liść laurowy ziele angielskie do podania: cebula boczek kwaśna śmietana Ziemniaki, które zawierają dużo skrobi, bardzo szybko ciemnieją. Przygotowując
Obiad gotowybyło choć troszkę zdrowiej, proponujemy sałatę 4 hamburgery 1 h składniki: hamburgery: 500 g mielonego mięsa wołowego 4 bułki do hamburgerów 4 plasterki pomidora 4 plasterka ogórka kiszonego pokrojonego wzdłuż 4 plasterki czerwonej cebuli 4 plasterki sałaty 4 plastry sera cheddar gałka muszkatołowa 1 łyżeczka musztardy sarepskiej czerwona słodka papryka sól pieprz 1 jajko sos: 2 łyżki majonezu(...)ogórki kiszone, bardzo drobno posiekane pół łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sałata: główka zielonej sałaty 1 pomidor 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz, 1 ząbek czosnku wykonanie: Mięso mielone doprawić: gałką, solą, pieprzem, czerwoną papryką, musztardą i bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jajko. Uformować płaskie kotleciki. Smażyć (polecam patelnię grillową) z każdej strony po około 15 minut Bułki
Ania i Marcin gotująolej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona, Sos: 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika, 3 ząbki czosnku, bazylia lub 300ml gotowego sosu bolognese. Ponadto: 2-3 garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Jajka, mleko i mąkę razem zmiksować(...)oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki. Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika
W kuchni u MonikiSkładniki na farsz: 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 1 cebula 1 mała marchewka 2-3 łyżki startego żółtego sera przyprawa gyros ostra papryka pieprz 2 ząbki czosnku olej Pierś kroimy drobniutko. Posypujemy przyprawami. U mnie była to przyprawa gyros, mielony pieprz, ostra papryka. Cebulę siekamy. Podsmażamy na złoty kolor na oleju, po czym dodajemy pokrojoną pierś, przeciśnięty przez praskę(...)czosnek oraz startą na małych oczkach marchewkę. Smażymy całość do momentu, aż mięso będzie miękkie. Farsz studzimy, po czym dodajemy do niego starty ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku
Walijskie Pichceniewody, szczypta cukru, 1 łyżeczka soli, 100 g mąki żytniej, 100 g (3 łyżki) pasty z suszonych pomidorów z serem corregio, 2 łyżki oleju rzepakowego, 200 g maki pszennej, 50 g siemienia lnianego złotego, świeżo mielona papryka chili do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól, chili, pastę(...)jest od grubości ciasta, a im cieńsze tym smaczniejsze. Pastę pomidorową można zastąpić pomidorami suszonymi w oleju, ale trzeba je zmiksować za pomocą blendera i dodać 5 g startego sera żółtego. Smacznego
Moniki Smakołykikolację. Składniki – Frittata z brukselką: 250 g brukselki 5 jajek 30 g cebuli 50 g boczku lub kiełbasy 100 g sera parmezan 1 ząbek czosnku 30 g masła klarowanego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1-2 łyżeczki siekanej natki pietruszki Przygotować patelnię – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić(...)patelni rozgrzać część tłuszczu, dodać obrany i wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną cebulę. Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebuli. Dodać drobno pokrojony boczek lub kiełbasę oraz brukselkę i lekko podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do masy jajecznej dodać ser oraz podsmażoną zawartość patelni. Całość wymieszać a następnie wylać na gorącą patelnię. Smażyć ok 2-3 minuty a następnie wstawić
Ola la LCHFśrednich ziemniaków 300g dowolnego mięsa mielonego 2 średnie pomidory 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka zimnej wody warzywna przyprawa uniwersalna pieprz śmietana garść startego sera żółtego Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę, a następną tworzymy z pokrojone w talarki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma(...)mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym
Kuchenna Kontrrewolucyaporem niedużym pokrojonym drobno, do smaku dodać na koniec smażenia maggi, 1 łyżeczka papryka ostra mielona, wszystko chwilę podsmażać na większym ogniu i ostudzićjajka, mleko, olej, cukier, vegetę dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, dodać pieczarki i ser feta pokrojony w kosteczkęteraz wszystko "byle jak" wymieszać na gęste ciastonakładać prawie do pełna do foremek silikonowych
W Mojej Kuchni Lubięcukinii 15 dag wędzonego lub pieczonego fileta z kurczaka 10 dag sera pleśniowego Bavaria Blu mini 50 ml wytrawnego białego wina 1 płaska łyżka klarowanego masła 1 cebula dymka ze szczypiorem Ziarna sezamu do posypania Rozkłócone jajko do posmarowania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Por kroimy na pół krążki, cukinię(...)kostkę wędzonego kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia. Doprawiamy farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera pleśniowego. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy
Wanilia i Kardamongrillu odkrywamy. Składniki:6 porcji 4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie: W garnku gotujemy ziemniaki(...)miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę. Do masy dodajemy starty ser, drobno posiekany rozmaryn, fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku pokrojonego w kostkę. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Zapiekamy w grillu, na górnym rożnie
Moniki Smakołykisobie oponki z polewą). Dla mnie najsmaczniejsza była wersja bez dodatków (bez lukru i bez posypypywania mielonym ksylitolem), ale ja uwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie wyszło 21). Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 250g dobrego białego sera (półtusty lub tłusty) - 250g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ700 (lub pszennej) - 1 duże jajko(...)łyżka spirytusu i laska wanilii) - 5g sody - 1/2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - ok.700ml oleju do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy) W misie miksera rozdusić biały ser, dodać jajko, szczyptę soli oraz ksylitol i dokładnie rozetrzeć (utrzeć) wszystko. Następnie dodać ekstrakt waniliowy oraz mąkę wymieszaną z sodą. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, (ja przecieram
Smaczne Zdrowelodówce :) Na szczęście nie ma tego złego... i teraz jest jak znalazł na zakończenie dnia. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi w różnych wariacjach. Kruche herbatniki i wilgotny ser to bardzo smaczne połączenie. Całość można zakończyć polewą czekoladową (czego zwolennikiem jest mój Mąż), jednak o tej porze roku zwyciężyły owoce i galaretka. Spód (21cm): 200 g pełnoziarnistych herbatników maślanych(...)aluminiową lub papierem do pieczenia, wylepić masą herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa 500 g mielonego twarogu (tłustego lub półtłustego) 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyzki mąki ziemniaczanej Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodać po 1 jajka, ekstrakt waniliowy i mąkę. Masę (będzie miała
Pełny talerzosób): 4 żółtka 200-250 ml śmietany 30 % (rzadkiej) 20-30 dag tartego sera żółtego (dobrze topliwego) 1 opakowanie cienko krojonego boczku wędzonego (100-150 gram) 1 opakowanie ulubionego makaronu (u nas świderki) 1-2 cebule sól, świeżo mielony pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Makaron wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości (al dente). W tym czasie posiekaną cebulę(...)podsmażamy na patelni. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek i przyrumieniamy. Starty ser żółty mieszamy z żółtkami i śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy makaron uzyska odpowiednią miękkość odlewamy wodę i pozostawiamy w garnku na małym gazie. Mieszamy z podsmażoną cebulką i boczkiem, a następnie zalewamy serem z jajkami i śmietaną. Pozostawiamy na gazie do rozpuszczenia sera, mieszając delikatnie
Kuchnia po mojemujest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii i Tunezji). Ziarenka kuskusu są w świecie muzułmańskim symbolem szczęścia(...)papryka żółta1 papryka czerwona1 świeża czerwona papryczka chilli4 dymki1/2 pęczka świeżego koperku200 g świeżego lub mrożonego groszku1 garść czarnych oliwek2 łyżki oliwy40 g sera fetaKurczak2 piersi kurczaka (około 400 g)1 czubata łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 cytrynaoliwaTzatziki1/2 dużego ogórka250 g jogurtu naturalnego greckiego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami
Smakowity Blog Kulinarny