masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:85/411)

Sałatka z kaszą gryczaną ( na słodko ) - Lubelski Kociołek 248

szkl. kaszy gryczanej prażonej ( np. KUPIEC ) 1 czerwony grejpfrut lub 1 pomarańcza 1/2 mango garść orzechów laskowych 5 daktyli suszonych sos orzechowy: 1,5 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego niesolonego 2 łyżki soku z grejpfruta/  pomarańczy Wykonanie: Wodę zagotować, można dodać odrobinkę, ale naprawdę odrobinkę soli. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. Do gotującej się wody wsypać kaszę - ugotować(...)ńczę obrać, wykroić cząstki. Mango obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę. Kaszę wymieszać z orzechami i owocami. Przygotować sos: Miód podgrzać, aż stanie się płynny. Do płynnego miodu dodać masło orzechowe i sok - dokładnie połączyć składniki. Sałatkę z kaszy polać sosem i wymieszać. Ewentualnie sos podawać osobno. Do sałatki możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Własnoręcznie zrobione apetyczne prezenty na Święta 248

oprzeć. Żadna pozycja z kupnej bombonierki nie może się z nimi równać! A potrzebujemy tylko czterech składników: 1 czekolada gorzka (100 g), 1 czekolada mleczna (100 g), 4 łyżki masła orzechowego (niesolonego i niesłodzonego) oraz suszone jagody goji (lub suszona żurawina). Obie czekolady wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w metalowej misce, postawionej na garnku z małą ilością gotującej się(...)wody). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia (mogą pozostać niewielkie niewymieszane kawałki masła). Wylewamy do małej foremki wyłożonej folią aluminiową (u mnie keksówka) i posypujemy jagodami goji lub żurawiną (możemy użyć też orzechów). Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Potem ostrym nożem kroimy na niewielkie cukierki. Przechowujemy w lodówce. Fot. Porcelana Dotty i sztućce Aspen marki

Poezja smaku
Ciasteczkowe potwory 188

szklanka ksylitolu lub pasty daktylowej 1 ¼ szklanki roślinnego mleka 170 g roślinnego jogurtu (np. sojowego) ½ laski wanilii ¼ szklanki oleju arachidowego Krem orzechowy: ¾ szklanki kaszy jaglanej 3 duże łyżki masła orzechowego 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.  Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę(...)największe odstępy miedzy nimi. Piecz przez 15 minut. Wyjmij i zostaw do przestudzenia. W międzyczasie przygotuj krem. Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie gotowa, dodaj masło orzechowe, banana, oraz syrop klonowy. Zmiksuj całość na gładki krem. Spróbuj, czy smak Ci odpowiada. Jeżeli krem jest za mało słodki, możesz dodać więcej syropu klonowego.  Przekładaj ciasteczka: na jednym

Roślinna - blog wegański
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 174

CIASTO CZEKOLADOWE z masą serowo-orzechową jest ciężkie i słodkie. Dodatek... Artykuł CIASTO CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Dietetyczny blok czekoladowo – orzechowy 201

jeszcze mamy luty to już mam dla was pierwszy, dietetyczny przepis. Zaczynamy od dietetycznego bloku czekoladowo – orzechowego . Dietetyczny blok czekoladowo – orzechowy 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 60 g masła orzechowego 30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady 30 g kremu migdałowego, użyłam tego KLIK 50 g śmietanki kokosowej garść orzechów, nasion słonecznika lub innych ulubionych bakalii Kaszę jaglaną(...)ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przełóż ją do misy malaksera, dodaj masło orzechowe, krem migdałowy, odżywkę białkową oraz śmietankę kokosową. Całość dokładnie zmiksuj. Do gotowej masy dodaj orzechy (lub inne bakalie). Całość wymieszaj dokładnie. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch. Gotowy blok wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj pokrojony na grube plastry.Blok

365 dni dookoła kuchni
9 najlepszych przepisów na świąteczne ciasta 326

maku niebieskiego - 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki - 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca - 1/3 szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny - 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE(...)zmielonych orzechów laskowych - 150 g maki pszennej typ 450 - 80 g mąki krupczatki - 140 g zimnego masła - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników - 2 łyżki masła orzechowego - 1 jajko ekologiczne - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę

SMYKWKUCHNI
Granola z masłem orzechowym, gorzką czekoladą nasionami chia i błonnikiem 194

jednej miseczce nie poprzestaniecie :) SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka płatków orkiszowych 3/4 szklanki słonecznika 3/4 szklanki ulubionych orzechów (u mnie włoskie, laskowe i nerkowce) 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki miodu 1 łyżka nasion chia 1 łyżka błonnika witalnego po upieczeniu: 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 80% kakao) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misce mieszamy(...)płatki, orzechy, pestki słonecznika, nasiona chia oraz błonnik. W mikrofali lub w garnuszku podgrzewamy masło orzechowe i łączymy z suchymi składnikami. Dodajmy miód i dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut. Po tym czasie wyjmujemy granolę mieszamy i pieczemy kolejne 5-7 minut

DefinicjaSmaku
Fit granola "Snickers" 198

być, ani nudne, ani dołujące :) Przedstawiamy pyszną granolę, która zaspokoi chęć na słodkości, jednocześnie nie powodując wyrzutów sumienia! :) SKŁADNIK: 2 szklani płatków owsianych 1 mały banan 1 kopiasta łyżka masła orzechowego 8 suszonych daktyli 2 łyżki obranych fistaszków 4 kostki gorzkiej czekolady  Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia W misce rozgniatamy widelcem lub blenderem(...)banana oraz masło orzechowe.  Dodajemy płatki i mieszamy tak, aby banan z masłem oblepił  dokładnie wsyztskie płatki. Najlepiej zrobić to ręką. Płatki mogą zbijać się w większe kupki, ręką lepiej się je rozdziela. Rozkładamy powstałą masę na blachę i wkładamy do piekarnika na półkę o jedną wyżej niż środkowa. Pieczemy z termoobiegiem (wtedy zaczynamy od 170 stopni

Kuchnia od dwojga
PROTEIN PANCAKE KAKAOWO-BANANOWY PRZEKŁADANY MASŁEM ORZECHOWYM 109

Składniki: - 1 jajko - mąka żytnia – 1 łyżka (15 g) - odżywka białkowa (czekoladowa) (20 g) - kakao – (6 g) - banan (100 g) - masło orzechowe (25 g) - proszek do pieczenia - ½ łyżeczki - masło klarowane do smażenia (2 g) Wykonanie: Wszystkie składniki zblendować. Usmażyć dwa placki. Na usmażonym  pancake rozsmarować masło orzechowe. Przełożyć drugim plackiem. Pokroić na 4 części. 474 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
MORELOWY OMLET PROTEINOWY 126

również zasadotwórczo, a tym samym są idealnym owocem dla osób cierpiących na nadkwasotę. Składniki - jaja 1 szt. - Odżywka białkowa (20 g) - mleko 0,5% (30 g) - morela (70 g) - masło orzechowe – 1 łyżka (25 g) - olej kokosywy/ masło klarowane (3 g) Wykonanie: Morelę pokroić w plasterki. Jajo wymieszać z mlekiem i odżywką. Do masy jajecznej dodać pół moreli. Usmażyć(...)maśle klarowanym z obu stron pod przykryciem na małym ogniu lub na suchej patelni (jeśli masz dobrą patelnię). Gotowego omleta, jeszcze ciepłego posmarować masłem orzechowym, podawać z drugą połową moreli. 448,5 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Kostka z dyni z czekoladą 158

upieczcie dynię a potem ją zmiksujcie. Kostka z dyni z czekoladą.                 Składniki: 250 g pure z dyni 250 g masła orzechowego 3 łyżki miodu                  Czekolada: 70 g masła 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka spirytusu Dynię upiekłam(...)zmiksowałam i przełożyłam do garnka. Do garnka włożyłam także masło orzechowe i miód i podgrzewałam mieszając aż masa stała się gładka i jednolita. Przełożyłam masę do naczynia płaskiego, wyłożonego folia spożywczą, wyrównałam wierzch. Wstawiłam naczynie do lodówki na minimum 2 godziny. W czasie jak kostka stygła zrobiłam czekoladę czyli włożyłam do garnka wszystkie składniki na czekoladę i podgrzewając rozpuściłam wszystko

Moje Małe Czarowanie
TOSTY FRANCUSKIE 141

najbardziej ponury poranek.       SKŁADNIKI 4 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 jajka, 2 łyżki mleka, ½ łyżeczki cukru trzcinowego Diamant, ¼ łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 banan, 2 truskawki, krem czekoladowy, masło orzechowe, syrop trzcinowy złocisty Diamant 2 łyżki masła WYKONANIE Chleb kroimy na trójkąty. Jajka mieszamy z mlekiem, cukrem i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy masło. Jajka dokładnie moczymy w masie jajecznej(...)stron. Kładziemy na patelnie, smażymy z obu stron na złoto. Smarujemy kremem czekoladowym lub masłem orzechowym, układamy banany i truskawki, polewamy syropem. #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant

słodki bratek
CIASTECZKA LION 146

szkl. mąki graham, 3 łyżki mąki pszennej, 1/3 szkl. brązowego cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g posiekanych orzechów arachidowych, ½ szkl. posypki Lion, 1 jajko, 2 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru), 100 g masła WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajko, a następnie mąki wymieszane z proszkiem, cukrem i płatkami, dokładnie mieszamy, dodajemy

słodki bratek
Ciasteczka „Snickers”, czyli ciastka owsiane karmelowo – orzechowe 293

orzechowe Składniki: 1 łyżka mąki 3 łyżki miękkiego masła 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 50 g orzechów ziemnych solonych 50 g orzechów laskowych 4 łyżki masy krówkowej 4 łyżki masła orzechowego 50 g czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona(...)malakserze do momentu aż będą rozdrobnione (mogą pozostać większe kawałki) Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałeczki. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Do miski dodajemy masę krówkową, jajko, masło, masło orzechowe.  Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.   Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż

Mania Gotowania
FIT CZEKOLADKI 169

Pyszne domowe czekoladki na bazie masła orzechowego i odżywki białkowej.       SKŁADNIKI gotowe korpusy czekoladowe, 1/3 szkl. masła orzechowego, 1 łyżka cukru trzcinowego Diamant, 1/3 szkl. mleka, 25 g odżywki białkowej o smaku orzecha laskowego, 1łyżka kakao, gorzka czekolada, mielone orzechy laskowe WYKONANIE Masło miksujemy z cukrem, mlekiem, odżywką i kakao. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Nadziewamy

słodki bratek