masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:81/411)

Wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym na Halloween i nie tylko (wegańskie) 175

startej marchewki - 2 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka rodzynek - 1 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego - 2 banany - 3 łyżki cynamonu - 2-3 łyżki ksylitolu - 2 łyżki masła orzechowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na opcjonalny krem: (świetnie smakuje również bez niego) - 125g serka kremowego naturalnego (Apetina, wegańskiego - Valsoia) - 1-2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczka miodu/syropu klonowego Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy

Be Fit Be Strong
Kremowa owsianka czekoladowo-pomarańczowa :) 164

płatków owsianych bezglutenowych (Amisa - Eko Hurtownia) 200 ml napoju z mlekiem kokosowym o smaku czekoladowym (Rebel Kitchen - Eko Hurtownia) 50 ml świeżego soku z pomarańczy 1 czubata łyżeczka masła orzechowego z nasionami konopi (Profusion - Eko Hurtownia) 2 kostki surowej czekolady o smaku pomarańczowym (Pana Chocolate - Eko Hurtownia) szczypta cynamonu  dodatki: banan, kuleczki owsiane o smaku banana i czekolady (Made(...)Good - Eko Hurtownia), kostka surowej czekolady o smaku pomarańczowym (Pana Chocolate - Eko Hurtownia) Przygotowanie: Do rondelka wsyp płatki, cynamon, zalej napojem kokosowym i sokiem pomarańczowym oraz dodaj czekoladę i masło orzechowe.  Od zagotowania gotuj na małym ogniu, pod przykryciem do uzyskania kremowej, gęstej konsystencji.  Gotową owsiankę przełóż do miseczki i udekoruj dodatkami

Zdrowie na języku :P
Tajski makaron z kurczakiem / Thai noodles with chicken 280

łatwy w przygotowaniu na pewno wyjdzie nawet tym najmniej zaawansowanym w trudnej sztuce gotowania Tym razem proponuję makaron z kurczakiem po tajsku, czyli w pysznym sosie na bazie masła orzechowego, imbiru i pikantnego chilli. Taka micha zachwyci każdego domownika, polecam na pyszny obiad w zabieganym dniu. Scroll down for recipe in English Tajski makaron z kurczakiem (4-6 porcji) Składniki(...)starta na tarce 2 dymki, posiekane 3 łyżki posiekanych liści kolendry (plus ekstra do podania) 1/4 szklanki uprażonych na suchej patelni orzeszków ziemnych, posiekanych Składniki na sos: 1/4 szklanki masła orzechowego 1/4 szklanki gorącej wody 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka imbiru, startego 1-3 łyżeczki pikantnego sosu chilli

karmelowy
Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem 132

zwykłego) 1 szklanka wody 1 puszka dobrze schłodzonego mleczka kokosowego 5 łyżek niesiarkowanych wiórków kokosowych 5-6 łyżek ksylitolu Karmel daktylowy: 1 szklanka daktyli bez pestek 2 łyżki masła orzechowego dobrej jakości szczypta soli do dekoracji: orzeszki ziemne niesolone Kaszę jaglaną przepłukać i gotować (najlepiej pod przykryciem) około 15 minut, do wchłonięcia całego płynu i odstawić. Po przestudzeniu dodać stałą(...)masę, wygładzić. Daktyle umieścić w niewielkim garnuszku, zalać wrzątkiem do ich całkowitego przykrycia i podgotować do lekkiego odparowania wody około 5 minut (wtedy daktyle szybciej zmiękną). Po przestudzeniu dodać masło orzechowe i szczyptę soli. Zblendować całość na gładką masę. Rozsmarować na masie jaglanej i schłodzić przez całą noc w lodówce. Przed podaniem posypać orzeszkami ziemnymi. inspiracja Artykuł Kokosowy jagielnik

Fitkot
Wegańskie monte 113

ksylitolu 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z wanilii Masa czekoladowa: 200 g daktyli bez pestek (około 30 sztuk) 2 łyżki (30 ml) kakao 3 łyżki (45 ml) niesłodzonego masła orzechowego 3/4 szklanki wody z namaczania daktyli Wykonanie: Daktyle wrzucamy do niewielkiej miski i zalewamy wrzątkiem tak, żeby były całkowicie zanurzone w wodzie. Moczymy przez około 15 minut. Namoczone daktyle wybieramy(...)łyżką z miski i wrzucamy do blendera dolewając 1/4 szklanki wody pozostałej po ich namoczeniu. Miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy do niej masło orzechowe, kakao i pół szklanki wody i miksujemy aż składniki się połączą. W ten oto sposób masa czekoladowa jest gotowa Przekładamy ją do szklanek, w których będzie nasze docelowe monte i zabieramy się za przygotowanie masy

Lamarida.pl
Kawowy pudding z kokosową śmietanką i chia (VEGAN) 123

mniejsze pucharki biała warstwa 1/2 puszki mleczka kokosowego  2 łyżki nasion chia łyżka wiórków kokosowych warstwa ciemna 6 łyżek płatków jaglanych 1-2 łyżki naturalnego kakao łyżeczka masła orzechowego łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/3 paczki daktyli suszonych (ok. 50 g) szczypta cynamonu Przygotowanie: Mleko kokosowe mieszamy z wiórkami kokosowymi i nasionami chia . Odstawiamy na co najmniej 10 minut do lodówki(...)razie gdyby masa zbyt mocno stężała, można dolać odrobinę wody i dokładnie przemieszać. Płatki jaglane, daktyle i kawę zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy masło orzechowe, kakao i szczyptę cynamonu. Podlewamy odrobiną ciepłej wody, a następnie miksujemy na gładki mus. W razie gdyby wyszedł zbyt gęsty - dalej podlewamy odrobiną wody. Pucharki wypełniamy do 3/4 wysokości warstwą ciemną

Kuchnia Ellie
Kasza jęczmienna w sosie dyniowo-orzechowym z papryką 200

kubeczki smakowe. Po prostu musicie tego spróbować! Przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 200g kaszy jęczmiennej - 130ml mleczka kokosowego - 100g puree z dyni - 2 cebule - papryka - 1 czubata łyżka masła orzechowego - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: ugotowana cieciorka(...)Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżce oleju, aż cebula się zeszkli. Wszystkie składniki: puree, masło orzechowe, mleczko i przyprawy umieszczamy w misie blendera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Paprykę kroimy w kosteczkę i wraz z dyniowo-orzechowym sosem przekładamy na patelnię do smażącej się cebuli

Be Fit Be Strong
Low-carb pad thai z makaronu z alg morskich z tofu i zielonym groszkiem 126

dieta wcale nie musi być pełna wyrzeczeń. ;) * SKŁADNIKI na 2 porcje 300 g makaronu z alg morskich kostka tofu (200 g) 300 g świeżego groszku w strąkach 2 łyżki masła orzechowego 100% 3 łyżki sosu sojowego sok z 1 limonki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca 2 ząbki czosnku kawałek kłącza imbiru garść orzechów arachidowych olej sezamowy(...)PRZYGOTOWANIE Makaron odsącz z wody i porządnie przepłucz pod bieżącą wodą. Tofu pokrój w kostkę. Groszek obierz ze strąków. Przygotuj marynatę: otrzyj imbir i ząbki czosnku na tartce, dodaj masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki, miód oraz pastę z tamaryndowca. Wymieszaj i część dodaj do makaronu, a część do tofu i odstaw na przynajmniej kwadrans. Na patelni rozgrzej olej

Food Square
Nernik - wegański sernik z nerkowców :) 138

się nawet szybko, jest proste, aczkolwiek potrzeba nieco czasu na moczenie orzechów czy tężenie ciasta w lodówce. Jednakże wszystko rekompensuje smak, który jest cudownie pyszny. Spód to zlepek daktyli, masła orzechowego i wiórków kokosowych. Natomiast kremowa masa serowa to w głównej mierze nerkowce połączone z kilkoma innymi składniki, dzięki którym całość nabiera niebywałego smaku. Oczywiście nernik jest wegański, bezglutenowy(...)przez to lepiej się prezentował. Choć myślę, że i poniższa wersja zadowala. Jak myślicie?  Spód: 250 g daktyli (Edena) 80 g wiórków kokosowych (Edena) 150 g wybranego masła orzechowego (u mnie pistacjowe) szczypta soli Masa serowa: 300 g nerkowców (Edena) 70 g ksylitolu w pudrze (Edena) 125 ml mleka kokosowego (Edena) 1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka soku

Zdrowie na języku :P
Kurczak w sosie z czekoladą / Chicken mole 210

łyżeczki mielonych goździków 3 duże pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę (lub 1×400 g puszka krojonych pomidorów) 2 łyżki rodzynek 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka masła orzechowego 30 g startej gorzkiej czekolady sól i pieprz Przygotowanie: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż kurczaka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia(...)patelni cebulę, czosnek i chilli i smaż przez 5 minut, do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj sezam, migdały i przyprawy i smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj pomidory, rodzynki, bulion, masło orzechowe i czekoladę i dokładnie wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 5 minut. Przelej sos do pojemnika blendera lub zmiksuj na gładki sos. Włóż kurczaka

karmelowy
Orzechowy budyń jaglany 158

porcja): 5 łyżek kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanek mleka migdałowego + ok. 1/2 szklanki mleka do dolania w trakcie przygotowania  1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka masła orzechowego 1 kopiata łyżeczka kakao ulubiony słodzik: np. stewia, miód, syrop klonowy lub z agawy (u mnie 3 tabletki stewii i 1 łyżka syropu z agawy)** Wykonanie: Orzechy laskowe prażyć(...)suchej patelni, następnie przelać raz gorącą a raz zimną wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 1 i 1/2 szklankami mleka, gotować około 20 minut, pod koniec dosłodzić oraz dodać masło orzechowe i wymieszać. Ostudzić przez chwilę, przełożyć do misy blendera, dodać zmielone orzechy oraz kakao. Miksować, dolewając mleka aż do uzyskania ulubionej konsystencji i w razie konieczności dosłodzić. Przełożyć

Healthy food explorer
Tarta z awokado i słonecznikiem w miodzie 128

Warto wypróbować i być otwartym na nowe smaki.  Składniki: Spód: 100 g daktyli bez pestek + wrzątek do zalania 30 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej  40 g masła orzechowego 30 g wiórek kokosowych 50 g słonecznika łuskanego Nadzienie z awokado: 2 dojrzałe awokado (ok. 300 g po obraniu) 20 g oleju kokosowego 80 g płynnego miodu 2 łyżki(...)Daktyle zalać w miseczce gorącą wodą do pokrycia, przykryć talerzykiem i pozostawić na 30 minut. Po tym czasie odsączyć z wody, a po wystudzeniu wraz z olejem kokosowym i masłem orzechowym zmiksować blenderem na w miarę jednolitą masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i zmielony słonecznik, całość wymieszać. Masę wyłożyć na dno okrągłej formy o średnicy 22 cm (lub mniejszej, wtedy

Nastoletnie Wypiekanie
Daktylowe babeczki brownie z kremem kokosowym i malinami 156

ciasta z upieczonej muffinki i kremem wypełnić wydrążony otwór. Składniki na ok 9-10 babeczek 300 gramów daktyli 2 banany 2 jajka 60 gramów gorzkiej czekolady 1 łyżka (czubata) masła orzechowego 2 łyżki (czubate) oleju kokosowego 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej świeże maliny, do dekoracji cukier puder, kakao(...)łyżki cukru pudru D aktyle zalać wrzątkiem i po 30 minutach odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C (grzanie góra- dół). W misce umieścić czekoladę, olej kokosowy i masło orzechowe. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuścić składniki w kąpieli wodnej (uważać, aby miska nie dotykała wody). Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno

olalacooking
Pełnoziarniste muffinki jabłkowo-orzechowe 287

tutaj :) Składniki: Suche: 70g mąki pełnoziarnistej (typ 1850 lub 2000) – pszennej, żytniej lub orkiszowej 70g erytrolu/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Mokre: 70g masła orzechowego – bez soli i cukru 70g oleju kokosowego 1 jajko 100g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 duże jabłko (może być trochę więcej   Kruszonka z płatków owsianych (opcjonalnie(...)cynamonu   Przygotowanie: Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach (tip dla leniwych: można krótko miksować w malakserze, wychodzi prawie to samo ;)). Starte jabłko mieszamy ze wszystkimi mokrymi składnikami: masłem orzechowym, olejem kokosowym, jajkiem i jogurtem naturalnym. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, erytrol/ksylitol, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Łączymy mokre i suche składniki i mieszamy niezbyt dokładnie

Jak gotować i nie zwariować
Ciasto czekoladowe z owocami. Moje Brownie. 131

czekolady z jak największą zawartością kakao 3/4 szklanki (90 g) mąki 1/2 – 3/4 szklanki (90g – 130g) cukru trzcinowego 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego 3 jajka 3 łyżki masła orzechowego 100% z kawałkami orzeszków lub gładkiego 1 łyżka kakao szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: świeże owoce lub mrożone owoce, których wcześniej NIE rozmrażamy (u mnie duża garść jeżyn) Przygotowanie(...)Następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz solą i wymieszać. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6) Na wierzch ciasta nałożyć łyżeczką masło orzechowe i za pomocą wykałaczki/patyczka zrobić esy floresy. 7) Na koniec równomiernie ułożyć owoce. 8) Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. 9) Przed podaniem

Fitsweet.me
Ciasto czekoladowe z owocami. Moje Brownie. 126

czekolady z jak największą zawartością kakao 3/4 szklanki (90 g) mąki 1/2 – 3/4 szklanki (90g – 130g) cukru trzcinowego 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego 3 jajka 3 łyżki masła orzechowego 100% z kawałkami orzeszków lub gładkiego 1 łyżka kakao szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: świeże owoce lub mrożone owoce, których wcześniej NIE rozmrażamy (u mnie duża garść jeżyn) Przygotowanie(...)Następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz solą i wymieszać. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6) Na wierzch ciasta nałożyć łyżeczką masło orzechowe i za pomocą wykałaczki/patyczka zrobić esy floresy. 7) Na koniec równomiernie ułożyć owoce. 8) Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. 9) Przed podaniem

Fitsweet.me