dodatku cukru Składniki na małą blaszkę 25x 20 cm: 100 g mąki pszennej 200 g daktyli 1 banan 100 ml mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, owsiane) 100 g dowolnego orzechowego masła łyżeczka proszku do pieczenia 50-100 g orzechów (dowolnych, z grubsza posiekanych) 50 g kakao- 2 czubate łyżki Przygotowanie: Posiekaj drobno daktyle i zalej je ciepłym mlekiem. Jeżeli masz czas(...)się przez 15 minut namoczyć daktylom (będzie łatwiej blendować) a jak nie, to od razu dodaj do tego banana i masło orzechowej. Zeblenduj wszystko na gładką masę. Do powstałej masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj do połączenia składników. Przełóż wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp
greenscarfinnego słodu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii 3 szklanki płatów owsianych szczypta cynamonu szczypta soli ok 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady 3 czubate łyżki masła orzechowego Przygotowanie : Masło/olej rozpuścić w garnku dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia dodać cynamon, sól i płatki owsiane dokładnie wymieszać (ewentualnie można dodać 1-2 łyżki wody(...)wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki, w tym czasie zagotować wodę w małym garczku, położyć na nim miskę (najlepiej plastikową) i rozpuścić czekoladę z masłem orzechowym, czekoladę wylać na płatki owsiane, posypać na wierzchu pozostałą 1/4 masy płatków. Odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki aż ciasto zrobi się twarde
zdrowa vege kuchniadługo zwlekałam - całość smakowała jak mleczny pudding ryżowy! Krem wyszedł również bardzo słodki - za sprawą mocno dojrzałego melona i syropu klonowego. Dla równowagi polałam go więc sosem z masła orzechowego, który ostatnio przygotowuję niemal codziennie. Tak więc jeśli macie ochotę na taką orzechową polewę, wystarczą dwa składniki, 30 sekund i gotowe. Jeśli chodzi o melona, który stanowi podstawę smakową tego(...)ryżu mleko migdałowe (lub zwykłe) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu owczego (lub greckiego) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego pół małego melona Cantaloupe (około 200 g) Sos orzechowy: łyżka masła orzechowego typu smooth + 6 łyżek mleka Połączyć oba składniki energicznie mieszając i odstawić na 5 minut. Przygotowanie kremu: Płatki zalać gorącym mlekiem 1 cm ponad ich poziom i wymieszać. Odstawić
Poranek na słodkoszklanki mąki pszennej razowej ~1/3 szklanki płatków owsianych ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~4 łyżki poppingu z amarantusa (jeśli nie masz możesz pominąć) ~1/2 szklanki cukru ~2 czubate łyżki masła orzechowego ~100g masła (pokrojonego w kostkę) ~jajko ~40g pestek słonecznika ~40g pestek dyni ~dwie pełne łyżki miodu Wszystkie składniki na ciasteczka umieścić na stolnicy i zagnieść na gładką masę. Odstawić
chili & sugarBananowe pancakes z sosem orzechowym* *masło orzechowe + mleko (na zdjęcia nawet nie patrzcie, bo nie warto) W biegu smażę placki, gdzieś pomiędzy krojeniem chleba a mieszaniem ciasta dolewam zbyt dużo mleka. Sos robię zbyt gęsty, a placki smażę z płynnym wnętrzem.Choć z pośpiechu już ich smaku nawet nie pamiętam. Nie lubię takich poranków. Dni potem też za szybko
More food, love and dreamsPancakes są niesamowicie orzechowe. Spora ilość masła i zdecydowany posmak mąki kasztanowej jest na tyle intensywny i ciekawy, że chciałoby się jeść je non stop. Chipsy kokosowe nadają ciekawą konsystencję. Placuszki są bezglutenowe i bez laktozy. Alergenem(...)jedynie orzechy. Śmiało możemy je zabrać do szkoły, po kilku godzinach (nawet na zimno!) będą nadal świeże - nie wysychają tak jak większość. Mąkę kasztanową, chipsy kokosowe i masło orzechowe o znakomitym składzie posiadam z Frisco.pl . Składniki: 30g mąki kasztanowej 1 jajko 20g chipsów kokosowych (możemy dodać wiórki kokosowe) 60g jogurtu bez laktozy 25g masła orzechowego + dodatkowo owoce
Czarnawisienkakarmelizowanymi migdałami Masa migdałowa: 100 g migdałów 50 ml wody 50 g cukru trzcinowego łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatałowej kropla ekstraktu pomarańczowego Masa orzechowa: 200 g masła orzechowego 80 g oleju kokosowego łyżka miodu szczypta cynamonu Masa migdałowa: Na głęboką patelnię wlej wodę, dodaj cukier, cynamon, kardamon, gałkę muszkatałową oraz ekstrakt pomarańczowy. Całość doprowadź do wrzenia mieszając(...)się roztapiać. Migdały przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby stworzyły płaską taflę. Pozostaw do przestygnięcia na ok. 2h. Masa orzechowa: W rondelku z grubym dnem rozpuść masło orzechowe z olejem kokosowym, miodem i szczyptą cynamonu. Gotową mieszankę odstaw na 10 minut do przestygnięcia. WYKOŃCZENIE: Migdałową taflę przełóż do silikonowej keksówki, a następnie wlej do niej masę orzechową
365 dni dookoła kuchniciasto- -180 g mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy ziemne. Smak masła jest wyjątkowy(...)około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód to sprawia. Wyjmij z piekarnika i wystudz kompletnie .Nie wyjmuj z formy. W kąpieli wodnej roztop masło orzechowe czekoladowe Primavika . Wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mieszanki ziaren od Ziarenkowo . Posmaruj tartę z wierzchu póki masło jest jeszcze ciepłe. Jak zauważyliście, brakuje trójkącika- ktoś nie wytrzymał po prostu
Z Kuchni Do Kuchnipieczywo! ŚNIADANIE 2 – BANANOWY OMLET Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: 3 jajka, 1 duży banan, 2 czubate łyżki mąki pszennej, cukier + czekolada mleczna ŚNIADANIE 3 – TOSTY FRANCUSKIE Z MASŁEM ORZECHOWYM SKŁADNIKI: pieczywo pszenne tostowe, masło orzechowe, jajka, cukier puder, masło do smażenia Ps. Do przygotowania jajek ( i w sumie nie tylko jajek, ale wszystkich moich smażonych dań) zawsze używam dobrej
Ostra na Słodko355g) mąka pszenna 2 i ½ szklanki (385g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Masło roztop w rondelku i na małym ogniu gotuj, aż uzyska bursztynową barwę i orzechowy zapach, około10 minut. Odstaw na 5 minut, aby ostygło. Żółtka ubij mikserem z cukrem i solą(...)spalonego masła nie powinno się używać. Co innego palone masło, po angielsku “brown butter” po francusku “beuerre noisette”. Czyli brązowe lub orzechowe masło, które bardzo często wykorzystuje się w kuchni francuskiej. Nazwa “masło orzechowe” doskonale oddaje smak palonego masła. Dzięki procesowi karmelizowania masło zyskuje głęboki orzechowy/sezamowy smak. Przez
kuron.com.plWami przepisem. Znalazłam go na blogu „Pieprz czy wanilia”. Zapraszam do oryginału —>KLIK :) spód torcika: 150 kakaowych ciastek owsianych 2 batoniki orzechowe Pierrot łyżka masła orzechowego masa: 300 g gorzkiej czekolady 350 g śmietanki 36 % 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 100 g masła w temperaturze pokojowej 18 -20 sztuk ptasiego mleczka waniliowego lub śmietankowego do posypania(...)łyżeczki kakao 2-3 kostki białej czekolady Ciasteczka na spód miksujemy z batonikami i całość mieszamy z masłem orzechowym. Wykładamy nimi dno foremki (średnica 20-21 cm) i odstawiamy do lodówki. Czekoladę łamiemy w kosteczkę lub siekamy. Śmietankę zagotowujemy wraz z kawą. Zdejmujemy z ognia i partiami wsypujemy czekoladę, cały czas mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy masło
Mienta blogwłożyć do szklanki, zalać mlekiem i śniadanie gotowe :). Dla kogo: dla dzieci dla tych, którzy chcą wykonać coś słodkiego z dziećmi dla mających zepsuty piekarnik Składniki: pół szklanki masła orzechowego 1/4 szklanki kremu typu Nutella 5-6 paluszków (najlepiej bez soli) 3 łyżki masła (miękkiego) 3 szklanki płatków śniadaniowych, najlepiej kwadratowych np. CiniMinis (ja użyłam zagranicznych Chex Chocolate) szklanka(...)cukru pudru Wykonanie: Z cukru pudru, masła orzechowego, Nutelli i masła ugniatamy jednolitą masę (będzie miała konsystencję plasteliny). Bierzemy paluszek i oblepiamy jego podstawę masą, tak by stworzył się pień. Cały paluszek należy obkleić masą - nie może jej być zbyt mało, bo płatki muszą się do niej wbić. Po obklejeniu paluszka należy zacząć wbijać w masę płatki śniadaniowe
Mania Wypiekaniakonsystencja stanie się typowo "ciasteczkowa". Są pysznie orzechowe, słodkie i delikatne. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, ale również jako przekąska między posiłkami. Za ich pysznie orzechowy smak odpowiada masło orzechowe , które stanowiło część paczki od firmy Myprotein . Dosłownie zakochałam się w nim od pierwszego spróbowania! Zostało wyprodukowane w 100% z orzechów z całymi łupinami przez co jest(...)7kcal w tym 11,5g białka , 14,1g tłuszczu , 32,5g węglowodanów oraz 3,5g błonnika . SKŁADNIKI: 150g kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem 40g mielonych migdałów 50g masła orzechowego Myprotein 2 małe jajka 30g żurawiny suszonej 30g miodu cynamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić Do kaszy dodać jajka, migdały, masło, miód i dokładnie wymieszać lub zmiksować
peanutbuttermonsterkolendra – 1 łyżeczka * kumin – 1 łyżeczka * kurkuma – 1 łyżeczka * chili – 1 szczypta * olej sezamowy – 3-4 łyżki SOS ORZECHOWY: * mleczko kokosowe – 200 ml * masło orzechowe – 4 czubate łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta(...)mięso i pieczemy / smażymy. Są 2 sposoby – możemy usmażyć miso na patelni grillowej lub upiec w piekarniku w 180C z opcją grill SOS ORZECHOWY: Mleko kokosowe grzejemy dodajemy masło orzechowe oraz pozostałe składniki – wszystko razem gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Uważajmy, by nie przypalić. Podajemy gorące ( u mnie dodatkowo z grillowanym, kolorowymi paprykami ) Smacznego
Ostra na Słodkojest ona na polskim rynku już baaardzo długo i wciąż się rozwija wprowadzając coraz to nowe produkty oraz ulepszając je. Co znalazło się w mojej paczce? Od lewej: masło orzechowe Active , hummus oliwkowy , hummus paprykowy , cieciorka w sosie pomidorowym , paprykarz wegetariański , pasztet sojowy z pomidorami , pasztet pomidorowy z cieciorką , wege pulpety w sosie pieczeniowym , wege sznycelki , masło migdałowe , tahini(...)masło z nerkowców , mix orzechowy crunchy , deser słoneczna pomarańcza z ziarnami A tutaj zgraja maseł orzechowych...Jak widać Primavika ma ich różne rodzaje, z najrózniejszych orzechow - a to co na zdjęciu to jeszcze nie wszystko...W dodatku oferta stale się powiększa! :o ♥ Każdy miłośnik orzechów znajdzie coś dla siebie :) Po więcej informacji zapraszam na stronę PRIMAVIKA *klik* . Znajdziecie tam również
breakfast of dreamscytryny skórka otarta z 1/3 pomarańczy 4 małe jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu krem orzechowy 6 łyżek masła orzechowego 2 łyżki serka twarogowego (użyłam sernikowego z Piątnicy, mojego ulubionego do kremów) 1 łyżka śmietany kremówki 1,5 łyżeczki cukru pudru wierzch posiekane orzechy włoskie / maliny / posiekane pistacje / kawałki białej czekolady(...)pomocą drewnianej łyżki. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę orzechową przekładamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 40-50min. W małej miseczce łączymy masło orzechowe, serek, cukier i śmietankę. Całość możemy utrzeć łyżką, bez potrzeby użycia miksera. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Na już schłodzone wykładamy krem orzechowy i dekorujemy orzechami, kawałkami czekolady, owocami
Raj dla Podniebieniadowolnych owoców - świeżych lub mrożonych. Ja skorzystałam z dobrodziejstwa mrożonych owoców marki Poltino . Wybrałam czarne porzeczki. Do napoju takiego koniecznie musicie dodać nieco zdrowych kalorii. Sprawdza się tu każde masło orzechowe. W moim shaku znajdziecie masło kokosowe, ale z "braku laku", jak to mówią - możecie dodać także orzechowe, tylko dobrej jakości ! PRZEPIS NA NAPÓJ POTRENINGOWY Składniki: 200 ml mleka(...)roślinnego 1 łyżka masła kokosowego garść mrożonych porzeczek Poltino 3 łyżki płatków owsianych Przygotowanie: 1. Do pojemnika wsypać mrożone porzeczki i płatki owsiane. Dodać masło kokosowe lub inne masło orzechowe. Całość zalać mlekiem roślinnym - ja bardzo lubię ryżowo-migdałowe, ale tu także daję Wam wolną rękę i wybór. 2. Wszystkie składniki dokładnie zblenderować. 3. Napój pić od razu po przygotowaniu
kolorowotorcikowoSkładniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 50 g gorzkiej czekolady 2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 4 szt. pralin orzechowych 100 g zmielonych orzechów włoskich(...)pieczenia. Czekoladę razem z pralinami rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy mikserem z letnią rozpuszczoną czekoladą, dodajemy masło orzechowe. Następnie dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i dalej wszystko miksujemy, aż składniki się połączą. Ubite białka delikatnie łączymy
Kuchnia MagdaLeny