Znacie kogoś, kto nie lubi masła orzechowego? Ja chyba nie... Proste do zrobienia w domu, smakuje wspaniale i jest dużo lepsze i zdrowsze niż te sklepowe masła. Składniki: ok. 500 g orzechów arachidowych (ziemnych, fistaszków) 1/4 łyżeczka soli opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni, mieszać, aż nie zrobią się lekko brązowe i nie zaczną(...)rozdrabniane w malakserze lub blenderze, a ciepłe zniszczą i stępią ostrza nożyków. Część orzechów odłożyć i bardzo drobno pokroić. Ostudzone orzechy posolić (ja dodaję cukru pudru, gdyż wolę słodsze masło orzechowe) i wrzucić do misy malaksera lub mielić blenderem - orzechy będą się stopniowo rozdrabniać aż do uzyskania konsystencji masła. Pod sam koniec dodać odłożone wcześniej pokrojone orzechy i dokładnie wymieszać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem Nigelli Lawson. Zmieniłam proporcje składników i dokonałam kilku drobnych modyfikacji. Za orzeszkami ziemnymi nie przepadam, masło orzechowe też nie jest moim faworytem, ale za to uwielbiam je w wypiekach i innych deserach. Sernik jest naprawdę przepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy(...)sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa: 500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata) Wierzch: 110g śmietany 18% 30g gorzkiej czekolady (może być mleczna) 10g cukru Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym
Di gotujemleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol -2-3 łyżki śmietanki kokosowej (lub jogurtu greckiego) Ciasteczka serduszka -110g mąki gryczanej -80g mąki kasztanowej -60g ksylitolu -60g masła orzechowego bez soli i cukru -60g oleju kokosowego (lub masła) -2 płaskie łyżeczki cynamonu -2 małe jajka - ½ łyżeczki sody CIASTECZKA W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/mas(...)ksylitol. W misce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę kasztanową, cynamon oraz sodę. Do suchych składników dodać masło orzechowe, rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać serduszka. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia
Candy Pandasbomba! Nie tylko kaloryczna 😋 Pochwalcie się czy świętujecie Światowy Dzień Czekolady a jeśli tak, to jak...?? Składniki: ½ szklanki mleka 100g masła ¾ szklanki cukru trzcinowego 4 łyżki ciemnego kakao ½ szklanki masła orzechowego 2½ szklanki płatków owsianych 30g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu wraz z cukrem trzcinowym, mlekiem oraz kakao. Do płynnej masy dodajemy(...)płatki owsiane i masło orzechowe. Mieszamy aż do jego całkowitego wchłonięcia. Dużą brytfannę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę wykładamy, przykładamy drugim kawałkiem folii lub papieru i wałkujemy na placek o wys. ok 7mm, wyrównując jednocześnie boki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy schładzamy najlepiej w lodówce, a następnie kroimy w małe prostokąciki
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na ok 12 muffinek : 280 g patków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy piernikowej 300 g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 dojrzałe banany masło orzechowe (do posmarowania) paczka popcornu Przygotowanie : Foremkę do babeczek wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Do blendera wlać jogurt, dodać jajka i obrane ze skóry banany. Następnie dodać(...)koktajl. Przelać masę do foremek. Wstawić foremkę do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Gdy babeczki lekko przestygną, przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Smacznego Po ostygnięciu posmarować masłem orzechowym i przyczepić popcorn
zdrowa vege kuchniajest pyszna! Najlepiej smakuje z gęstym jogurtem i bananami, świetna jako zwykła przekąska albo dodatek do deserów. Granolę przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Polecam! :) Składniki: 2 łyżki gładkiego masła orzechowego 2 łyżki melasy szczypta soli 3/4 szklanki płatków owsianych Masło orzechowe wymieszać z melasą i szczyptą soli. Dodać płatki owsiane i dokładnie połączyć. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć
Domowa cukiernia EwySkładniki: 100 gram makaronu, do smaku cynamon mielony, 100 gram jogurtu naturalnego, 3 łyżki masła orzechowego, 20 gram rodzynek Sposób przygotowania: Gotujemy makaron.Jogurt mieszamy z masłem orzechowym i polewamy nim kluski.Dekorujemy całość cynamonem i rodzynkami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytnerkowców jest najbardziej stała z pośród całej trójki. Masło z migdałów konsystencją znajduje się pomiędzy włoskimi a nerkowcami. Smak: z orzechów włoskich – pierwszy raz spotkałyśmy się z tak tłustym masłem orzechowym. Jednak nie ma co się dziwić, bo włoskie orzechy faktycznie należą do tych najtłustszych. Masło posiada charakterystyczną goryczkę tych orzechów, którą osobiście bardzo lubimy, ale nie da się(...)połączyć ją z czekoladą. Cóż, ten duet również sprawdził się rewelacyjnie :D Bez wątpienia są to świetnej jakości masła, które warto spróbować. Spaghetti ze szpinakowo-orzechowym pesto z masłem z orzechów włoskich Nutura ( przepis ) Placuszki migdałowe z malinami i masłem z nerkowców Nutura Domowa czekolada z masłem migdałowym Nutura ( przepis ) Chrupiące batony z masłem z nerkowców Nutura, popcornem
Candy PandasSposób przygotowania 1 . Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.). 2 . Orzechy prażymy na suchej patelni i pozbawiamy skórki. 3. Orzechy blendujemy na masło orzechowe. 4. Daktyle (bez wody) blendujemy na gładką pastę. 5. Łączymy masło orzechowe z pastą z daktyli, kakao i mlekiem. Krem jest bogaty w: - magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który reguluje
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZielone batony to źródło zdrowej i mocnej energii. Przygotowane z suszonych owoców i masła orzechowego stanowią pożywną przekąskę. Zielony kolor zawdzięczają sproszkowanemu jarmużowi, który jest tutaj wyczuwalny dosłownie leciuteńko :) Batony są słodziutkie i mocno orzechowe. Składniki: 100 g daktyli suszonych 100 g rodzynek 100 g masła orzechowego "active" 100% (Primavika) 2 łyżki sproszkowanego jarmużu Przygotowanie
Zdrowie na języku :PPrzepis na ok. 20 sztuk ciastek. Składniki: 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej 100 g masła 110 g masła orzechowego 1 jajko 100 g cukru trzcinowego Przepis: Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe oraz cukier, wszystko miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie
Emcia PichciMasło orzechowe Jest jednym ze sztandarowych produktów kuchni amerykańskiej, jego prostą recepturę z łatwością możemy odtworzyć we własnej kuchni. Można oczywiście prawie w każdym sklepie, nabyć słoik gotowego masła, lecz ( przynajmniej w moim wypadku) jeden rzut oka na skład oferowanego produktu (i nie mam tu ma myśli żadnego konkretnego producenta), wystarczy abym zrezygnował z zakupu. Jeżeli mamy ochotę poczuć oryginalny(...)smak orzechowego masła, a przy okazji zrezygnujemy z dodania, tak jak ma to miejsce w produkcji przemysłowej, utwardzonego oleju (wcale nie jest to jeszcze najgorszy z "dodatkowych polepszaczy", które są dodawane w oferowanych w handlu produktach) który zastąpimy miodem, to nie dość że produkt będzie smaczniejszy, ale również i zdrowszy. Możliwości komponowania dodatków naprawdę jest wiele, jednak za pierwszym
Miód i pieprztylko gęstsze i zawsze przy pomocy rąk lub samodzielnie łyżeczką :D Budyń jaglano-orzechowy 30g płatków jaglanych 1 szkl. mleka (u nas ryżowe) lub wody 1/2 banana 1 łyżka masła orzechowego Mleko zagotować, po czym wsypać płatki. Gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 7minut, aż płatki dobrze zgęstnieją (można też użyć ugotowanej i zmiksowanej kaszy jaglanej). Banana zmiażdżyć widelcem(...)papkę i połączyć z masą jaglaną i masłem orzechowym. Jeśli ktoś preferuje bardziej gładką konsystencję, typowo budyniową, można jeszcze zblendować. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoDosyć długo nie mogłam się przekonać do masła orzechowego. Przekonała mnie do niego w końcu moja córka, no i jak zaskoczyłam , to teraz nie mogę się już powstrzymać, żeby nie włożyć od czasu do czasu palca do słoika :-). Ostatnio na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem przygotowywaliśmy właśnie takie domowe masło. Bardzo mi smakowało, więc i ja postanowiłam je sama zrobić. Mówię(...)gębie, a praca przy nim żadna. Masło można wykorzystać między innymi do pieczenia ciast, ja upiekłam je z gruszkami i drożdżowe bułeczki z truskawkami . Domowe masło orzechowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g orzeszków ziemnych 50 g cukru 100 g miękkiego masła Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni, aż będą lekko złociste. uważamy, żeby
Kulinarne przygody GatitySkładniki: - jaja 1 szt. - WPC 30 g - mąka żytnia (20 g) - jogurt naturalny (50g) - masło klarowane (5g) - proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczkI - masło orzechowe (30g) Wykonanie: Wymieszać jajo z jogurtem odżywką białkową, mąką i proszkiem do pieczenia. Placka usmażyć. Przekroić placka jak biszkopt, rozsmarować masło orzechowe na jednej części placka i przełożyć drugą częścią. 489 Kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas