kwasów omega-3, wpływających m.in. bardzo korzystnie na pamięć, zdolności i poziom inteligencji. 100g mielonego siemienia lnianego 5 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki miodu (do smaku) 2 łyżki masła orzechowego /pasty sezamowej 1-2 łyżki wody (opcjonalnie) Siemię wyrobić z miodem i odrobiną wody (jeśli jest taka potrzeba). Dodać zmiksowane (malakserem) wiórki i masło orzechowe. Całość dokładnie wymieszać
Di gotujeszklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć ) szczypta cynamonu i imbiru mielonego Appetita Na kruszonkę: ( nie jest konieczna) 1 łyżka masła orzechowego ( czubata ) 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki, tj. masło orzechowe, orzechy mielone, cukier i płatki
kolorowotorcikowojako słodzik policzyłam ksylitol): 241 kcal w tym: B: 4 g; W: 17 g; T: 18,5 g. Składniki Spód - 160 g mąki owsianej - 60 g masła orzechowego 100% - 140 ml mleka roślinnego Masa kokosowa - 200 g wiórek kokosowych - puszka mleczka kokosowego - cukier/ słodzik wedle uznania Bita śmietana - stała część z jednej puszki mleczka kokosowego - cukier słodzik wedle uznania(...)Dodatkowo - ok 25 g migdałów Wykonanie Spód Mąkę owsianą łączymy z masłem orzechowym oraz mlekiem tak aby powstała jednolita, zwarta masa. Następnie wykładamy ją na wcześniej przygotowaną formą ( moja ma wymiary 24 x 24 cm - wyłożyłam ją papierem do pieczenia). Chowamy do lodówki. Masa kokosowa Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miseczki a następnie wkładamy do lodówki
Health-Fit-Lifejeżeli już mamy ugotowaną lub używamy ciecierzyce konserwową to wykonanie tego curry zajmuje 15 minut. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 3 średniej wielkości marchewki * 400 ml mleka kokosowego * 50 ml masła orzechowego * 800 g ugotowanej ciecierzycy * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 papryczka chili * 1 łyżka oleju/oliwy * 1 łyżka pasty curry * 1 łyżka sosu sojowego * sól, pieprz *Ewentualne dodatki do podania: ryż(...)czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę i chwile podsmażamy na oleju. Dodajemy marchewkę i pastę curry. Smażymy aż marchewki zmiękną. Do miękkiej marchewki wlewamy mleko kokosowe i masło orzechowe oraz dodajemy ugotowaną ciecierzyce. Całość gotujemy około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem
MohiellaPyszne domowe masło orzechowe bez chemii.. w dodatku nie za miliony. Jest kaloryczne, ale zdecydowanie wolę jeść orzechy niż chipsy czy paluszki. Przygotowanie go zajęło mi niecałe 10 minut... W smaku jest słodko-słone i lejące się, czyli takie jak chciałam. Użyłam orzechów nie solonych, ponieważ sama chciałam zadecydować ile soli mi potrzeba w tym maśle. Również nie prażyłam(...)orzechów jak to widziałam w niektórych przepisach, bo zapomniałam... ale wyszło i jest pyszne. Zapraszam więc do mojej propozycji na masło orzechowe. Składniki 1 szklanka orzechów ziemnych nie solonych 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1-2 łyżek miodu do smaku szczypta soli (można więcej) Orzechy blendujemy z miodem i olejem na gładką masę. Olej dodajemy stopniowo, może nie będzie
Justa próbuje gotowaćprzepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy w misce
mojewypiekiinietylkoprzepis na domową ) - 180 g uprażonych orzechów laskowych - 90 g amartantusa ekspandowanego - 400 g białej czekolady - 340 g Candy Buttons (dałam różowe) - 200 g białych chipsów czekoladowych - 360 g masła orzechowego - ok. 75 ml ciemnego rumu (opcjonalnie) Granolę miksujemy, jednak tylko na tyle, aby pozostały większe kawałki. Candy Buttons, chipsy czekoladowe, pokrojoną białą czekoladę oraz masło orzechowe rozpuszczamy w misce
mojewypiekiinietylkoproponuję 3-składnikowe. Szybkie w przygotowaniu, smaczne, i zdrowe :). A to znaczy, że można się nimi zajadać bez ograniczeń! Zapraszam! Składniki: 2 banany 10 daktyli 3 łyżki masła orzechowego (100% orzechowe) Wykonanie: Banana obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do zamrażarki na ok 30 minut. Do blendera wrzucić daktyle (można je pokroić na pół), masło orzechowe
Trufelkowonastępnie bierzemy się za przygotowanie kremu. migdałowy krem jeśli lubicie bardziej słodkie dodajcie trochę cukru lub zdrowego słodziku 150 g płatków jaglanych 3 łyżki rodzynek 1,5 łyżki masła orzechowego z migdałów Płatki zalewamy ciepłą wodą, odrobinę ponad powierzchnię płatków, dodajemy rodzynki i odstawiamy na kilka minut. Kiedy płatki wsiąkną wodę mieszamy je z masłem orzechowym i przekładamy do malaksera
Kuchnia EllieJedna z lepszych propozycji śledzi na blogu. Kremowy sos na bazie masła orzechowego, z olejem z pistacji. Delikatne, pyszne śledzie w sosie z delikatną, korzenną nutą. Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju z pistacji 2 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżka soku z cytryny szczypta
Mango Papajajagody, szpinak i pokrojonego banana z dodatkiem soku pomarańczowego, jogurtu naturalnego i miodu. 4. Koktajl z płatkami owsianymi i bananem Składniki 1 banan 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Zmiksuj na gładką masę płatki owsiane i pokrojonego banana z dodatkiem jogurtu naturalnego, masła orzechowego, mleka i miodu
ale Pysznieśredni banan 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej Moje dwie warstwy to był krem z kasztanów (kupiłam w Lidlu, zużyłam pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy to był domowej roboty dżem pożeczkowo-agrestowy- może być dowolny, ale doradzałabym coć kwaskowatego, śliwkowe powidła też dadzą radę. Moje dwie warstwy to był krem(...)kasztanów (kupiłam w Lidlu, zużyłam pół słoiczka)- można pominąć, albo zastąpić jakimś masłem orzechowym:-) Moje 3 warstwy to był domowej roboty dżem porzeczkowo – agrestowy- może być dowolny, ale doradzałabym coś kwaskowatego, śliwkowe powidła też dadzą radę. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować, dodać mączną mieszankę, wymieszać, zagotować 2 minutki i zdjąć z ognia. Powstały
greenscarfciecierzyca, to pewnie bym się nie domyślił. Co czym można zastąpić? Na pewno, jeśli nie jesteś fanem kakao , to dobrym zamiennikiem dla niego będzie karob lub rozpuszczona czekolada. Masło orzechowe możesz zrobić z dowolnych orzeszków lub kupić w sklepie dobrej jakości (100% orzechów). Ja poszedłem po najniższej linii oporu i użyłem najtańszych z możliwych orzechów, czyli arachidowych. Syrop daktylowy można(...)walory dietetyczne, ale przede wszystkim karmelkowy smak. Znajduje się on w niektórych sklepach, ale zachęcam do samodzielnego wykonania. Wyjdzie znacznie taniej. Sprawdź koniecznie: Przepis na syrop daktylowy Przepis na masło orzechowe Z czym to się je? Polecam z naleśnikami lub pieczywem. Na zdjęciach widać akurat naleśniki z mąki gryczanej , ale wszystkie inne też będą super! Zobacz pozostałe przepisy na naleśniki
Blendmanprawdziwe bomby kaloryczne. Do tego karmel wykonany jest na bazie słodzika, który mimo że jest glukogenny i tak nie polecam stosować zbyt często. Składniki na keto batoniki karmelowo-orzechowe: Składnik i na ciasto kokosowe w wersji bez jajek: 100 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 20 g miąższu kokosowego i 100 ml wody lub 120 ml gotowej śmietanki(...)batonik składa się z 2 blatów ciasta, które należy przełożyć karmelem, następnie lekko przycisnąć drugim kawałkiem ciasta, który także pokryć karmelem. Jeśli nie chcecie używać słodzików polecam karmel zastąpić masłem orzechowym np. z migdałów, orzechów pekan, laskowych itp. Na wierzchu posypać pokruszonymi orzechami, płatkami migdałów, słonecznikiem itp. To wszystko już kwestia Waszej inwencji twórczej. Odczekać aż karmel lub masło orzechowe
Ola la LCHFprzed obraniem ze skórki) 1/2 szklanki (120 ml) mielonego siemienia lnianego 1 łyżka (15 ml) niesłodzonego kakao (ja używam kakao z wiatrakiem) 2 łyżki (30 ml) gładkiego 100% masła orzechowego (lub migdałowego) Dodatki: 1 mały banan płatki migdałowe i/lub kokosowe Wykonanie: W blenderze miksujemy mleko kokosowe z pokrojonymi w plasterki bananami, siemieniem lnianym, kakao i masłem orzechowym na gładką masę
Lamarida.pl