tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli 1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto(...)minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym i polej czekoladą. Udekoruj orzeszkami i wstaw do lodówki do stężenia. Rada: Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem aby nasiąkł a tuż przed
Smakołyki AsiBucka Scotta i jego żonę Cindy, którzy przynieśli im 22 takie kanapki. Mężczyźni spędzili przy nich 3 godziny, aby później wrócić do domu. Składniki (4 porcje) -1 słoik masła orzechowego (ok 400g) -1 słoik dżemu lub galaretki porzeczkowej (ewentualnie borówkowej) -400 g boczku w plastrach -4 łyżki masła -2 łyżki oleju -4 chlebki włoskie (lub 4 półbagietki/2 bagietki) Przygotowanie(...)oleju, odłożyć na ręcznik papierowy by ociekł z tłuszczu. Pieczywo rozkroić wzdłóż. Posmarować masłem. Podpiec kilka minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu wydrążyć środki. Jedną połowę chlebka wypełnić masłem orzechowym, drugą dżemem. Ułożyć usmażony boczek. Złożyć kanapkę. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 1465,8 kcal Tłuszcz: 84,2g Białko: 53,8g Węglowodany: 127,3g Smacznego :-) Przepis bierze udział
Zielona Kuchniałyżki cukru trzcinowego (lub innego słodzidła) 2-3 czubate łyżki mleka w proszku (w wersji wegańskiej można użyć kokosowego) 2-3 czubate łyżki wiórków kokosowych 1 czubata łyżka masła orzechowego 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka (zamiennie z kokosowym) Wykonanie? Nic prostszego! Do miseczki przekładamy masło orzechowe i olej kokosowy, wlewamy podgrzane wcześniej mleko, wsypujemy mąkę/kasz
Kuchnia ElliePrzeglądałam sobie jakby nigdy nic internet w poszukiwaniu inspiracji aż tu nagle zobaczyłam TE ciasteczka. Nie mogłam im się oprzeć szczególnie, że w lodówce miałam zapas masła orzechowego. Dzieci zachwycone, ja uradowana. Przepis oczywiście troszkę zmodyfikowałam. W wersji bezglutenowej oczywiście mąki i proszek muszą być atestowane. Dyniowe, bezglutenowe ciastka orzechowe z kawa i bakaliami(...)puree z pieczonej dyni (nie powinno być zbyt wodniste) 75 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 150 g syropu klonowego/miodu w wersji nie wegańskiej 100 g mąki ryżowej 120 g mąki owsianej 35 ml bardzo mocnej kawy 50 g rodzynek lub/i posiekanej czekolady 1 płaska łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu nasiona z połowy
Dzieje kuchennej Wiewióryspaghetti z sosem porowo – orzechowym. Nie jesteś pewien tego połączenia? Gwarantuję Ci, że będziesz pozytywnie zaskoczony Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g pora (1 mały) 1 łyżka masła orzechowego 50 ml mleczka kokosowego (lub innego mleka roślinnego) 100 ml wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia pora i cebuli (u mnie olej kokosowy) przyprawy(...)kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Całość podsmaż do zmięknięcia. Dodaj trochę soli i innych przypraw, czy też ziół. W międzyczasie ugotuj makaron. Kiedy warzywa zmiękną dodaj do nich masło orzechowe, mleczko kokosowe i wodę. Całość od czasu do czasu mieszaj i gotuj około 5 – 10 minut (do uzyskania konsystencji sosu). W razie potrzeby dopraw. Po tym czasie
Via Gustowypróbowaniu tego przepisu :) Nie zapomnijcie dziś wieczorem jej przygotować aby już jutro cieszyć się pysznym, zdrowym i pożywnym śniadaniem :) 1/2 szkl płatków owsianych 1 szkl mleka 2 łyżki masła orzechowego łyżeczka nasion chia łyżeczka miodu banan łyżka owoców goji łyżka posiekanych migdałów Wieczorem wymieszać płatki owsiane z mlekiem, masłem orzechowym, miodem i nasionami chia. Odstawić do lodówki na całą
Smakołyki AsiWyglądają i smakują jak najlepsze pralinki ze sklepu. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno orzechy ziemne jak i włoskie, a ściślej masło orzechowe :) Gotowe czekoladki można polać gorzką czekolada, ale oczywiście nie jest to konieczne :) Składniki: 1 batat, ugotowany 3 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki kokosowej kropelka aromatu waniliowego 5 daktyli Daktyle namoczyć w wodzie
Chocolate Muffin Blogprzygotowania spodu. Płatki pełnoziarniste żytnie ( KONIECZNIE TAKIE ) umieszczamy w malakserze i rozkruszamy na "pył". KROK II : Daktyle (wcześniej namoczone w wodzie), miksujemy na gładki mus wraz z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny wody. KROK III : W jednej misce łączymy wszystkie składniki na spód : rozkruszone płatki żytnie, daktyle z masłem orzechowym, kakao oraz rozpuszczony olej kokosowy. UWAGA! W razie
Kuchnia Elliepolecam jak najbardziej. Niedługo pojawią się dla Was rabaty na zakupy u nich 😎 Składniki na 1 porcję: -60 g płatków jaglanych -szklanka wody -łyżeczka kakao -2 łyżki masła orzechowego -pół banana -odrobina wiórków kokosowych do posypania Przygotowanie: 1.Płatki zalewamy wrzątkiem i dodajemy kakao. Gdy namięknął dodajemy masło orzechowe i mieszamy. 2. Przekładamy do miski, dodajemy banana
Zdrowie i pysznie na talerzuSerniczki z masłem orzechowym. Edyta Guhl. Co najlepiej zrobić w niedzielne, deszczowe popołudnie? Zjeść domowego serniczka, a najlepiej dwa :-) Dzisiejsze serniczki z masłem orzechowym konsystencją przypominają sernik nowojorski. Dla wzmocnienia smaku dodałam drobno posiekane migdały, dobre są też orzechy ziemne lub laskowe. Sposob przyrządzenia jest prosty. Mieszamy wszystkie
dolcevitainmykitchenKrówki mogą być zdrowe i nie muszą kosztować majątku za opakowanie! Wystarczy kilka składników i takie cudowne słodkości można przygotować w domu. Warto zaopatrzyć się w dobre jakościowo masło orzechowe min 90% zawartości orzechów. Polecam te z Primaviki - nie są drogie i mają super skład :) Składniki: 5 łyżek masła orzechowego 2 miarki odżywki białkowej (ok 4 łyżki) 1 łyżka wody
Chocolate Muffin Blogmasła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (polenta) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie* 2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie* ok. 100 g czekolady, pokrojonej na drobne kawałki ok. 3/4 szklanki rodzynków, żurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie(...)dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać - sól oraz żółtka i miksujemy całość. Dodajemy obie mąki, miksujemy, a następnie dorzucamy wszystkie dodatki i delikatnie miksujemy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 15 minut, by je schłodzić. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je w odstępach
Cooking MonsterMój ukochany maj wciąż trwa. Przychodzę do Was z przepisem na pyszny koktajl z domieszką masła orzechowego. Ten koktajl skradł moje serce- wypróbujcie koniecznie ten przepis. Składniki: 1 banan 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka miodu woda Przygotowanie: Banana i seler pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do kielicha. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładki
KukuleczkiWartości odżywcze w 100 g: 380 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 26 g; T: 27 g. Składniki Spód - 4 wafle ryżowe - 2,5 łyżki masła orzechowego Masa - 2 łyżki kaszy manny - 0,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego - 2-3 łyżki syropu klonowego - 80 g wiórek kokosowych Polewa - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Wafle kruszmy(...)bardzo drobno. Dodajemy do nich masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki. W rondelku zagotowujemy mleko i gotujemy na nim kaszę mannę. Gdy zacznie gęstnieć wlewamy syrop klonowy oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód. Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią nasze ciasto. Ciasto najlepiej przechowywać
Health-Fit-Lifesięgamy po drożdżowe, które w połączeniu z kakao czy szklanką mleka jest idealne na osłodę pochmurnych dni. Tym razem dla odmiany wieniec upiekłam z trzema nadzieniami: powidłami, nutellą i masłem orzechowym. To właśnie ono nadało charakterystycznego smaku. To ciasto upiekłam w ceramicznej formie z kominkiem, którą możecie kupić w SterfaUlubiona.pl , tutaj: klik Składniki: 500 g mąki 1 szklanka mleka(...)jajka 50 g drożdży 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 1/2 szklanki powideł śliwkowych 1/2 szklanki nutelli 1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe mleko i sól
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia