szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ( tak tak, pomimo proszku należy dodać też sodę ;) 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 bardzo dojrzałe banany 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki soli garść posiekanych orzechów ( wedle uznania) Wykonanie: Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą łączymy. Następnie dodajemy do nich zblendowane banany, jajka, olej(...)mleko, masło orzechowe oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy raz jeszcze. Ciastem wypełniamy papilotki. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około 30 minut. ( do suchego patyczka
The Sweet Damselmiód. Bazą białej warstwy jest kasza jaglana z dodatkami. #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella Składniki: 5 szkl płatków Lubella corn flakes kakao i miód 100 g masła 1 łyżka masła orzechowego 1/2 szkl kaszy jaglanej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mąki kokosowej Przygotowanie: Płatki mielimy na bardzo drobno (wychodzi 1 szkl(...)dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Potem wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę pod przykryciem na gorącej gazówce na 30 min. Płatki mieszamy z roztopionym masłem i masłem orzechowym aż masa będzie przypominać mokry piasek. Na papierze do pieczenia formujemy z masy prostokąt wielkości kartki a4 i mocno dogniatamy. Do przestudzonej kaszy dodajemy cukier i blendujemy na najbardziej
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżeczki curry - kawałek brokuła - laska selera naciowego - kawałek pora (biała część) - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 4 suszone grzyby mung - łyżeczka masła orzechowego - kawałek awokado - sok z cytryny Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut - Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut - Posiekać drobno czosnek i chili - Marchewkę obrać(...)naciowy, groszek, brokuła i paprykę - Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą - Warzywa dusić przez 4-5 minut - Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty - Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado
Wegańska kuchnia orientalnamogła ;-))) Makowiec dla każdej młodej gospodyni, z bardzo dużą ilością dodatków w masie, bo właśnie taki mi się marzył z liofilizowaną żurawiną, orzechami włoskimi, nerkowca, migdałami, skórka pomarańczową i masłem orzechowym, i taki gdzie nie ma mowy o żadnym kręceniu maku! To jedziemy z tym tematem, bo ciasto wyszło mi fenomenalnie i teraz to mogę wystawić język tym co niby(...)maku niebieskiego - 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki - 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca - 1/3 szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny - 6 łyżek masła orzechowego z orzechów laskowych - 1/3 szklanki miodu - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki nasion chia Mak gotujemy przez 12 minut, odcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE
SMYKWKUCHNIkraju. Pogoda nie rozpieszczała nas dotychczas, więc póki co trzeba się nią cieszyć. Ale wracając do zdrowego koktajlu to polecam dzisiaj koktajl na bazie migdałowego mleka z bananem i orzechowym masłem. Koktajl jest naprawdę smaczny i pożywny. Akurat miałam ochotę aby coś zjeść na szybkiego i wpadłam na pomysł – zdrowy koktajl. Zdrowy koktajl Składniki: 1 porcja 250 ml migdałowego(...)mleka 30 g orzechowego masła, 2 łyżki z czubkiem 1 mrożony banan do posypania nasiona konopi i kokosowe chipsy Wszystkie składniki oprócz nasion konopi i kokosu umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na jednolitą masę. Wlej koktajl do szklanki i posyp nasionami i kokosem. Smacznego! Zamiast migdałowego mleka można wybrać inne roślinne mleko lub zmiksować koktajl z krowiego mleka
codojedzeniakoszyczka.. jednak poczas przygotowania ciasta zorientowałam się, że jedyne co z tego wyjdzie to poważny zakalec. Zatem spróbowałam z goframi. I udały się. Na bazie puree z marchewki, masła orzechowego, mixu mąk bezglutenowych i wody. Ze szczyptą soli i cukru. Proste i smaczne. Przepis stuprocentowo autorski. Składniki (na 8 gofrów): 1 marchew ugotowana na parze i zblendowana(...)puree 1 łyżka masła orzechowego 2/3 szklanki mixu mąk bezglutenowych szczypta soli szczypta cukru 2-3 łyżki ciepłej wody Wszystkie składniki mieszam do uzyskania gładkiej, jednolitej masy o konsystencji śmietany. Nagrzewam maszynę do pieczenia gofrów i nakładam pierwszą porcję. Piekę około 3-4 minuty, studzę upieczone gofry na kratce i nakładam kolejną porcję ciasto
Mango Papajasię 25 lat temu! 100 lat synu! Składniki: • 2 szklanki mąki • 2 łyżki cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli, szczypta sody • 3 banany • 1/2 szklanki masła orzechowego • 2/3 szklanki tłustego mleka • 1 jajko • 2 łyżki spirytusu • 1 litr oleju do smażenia Polewa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki. • Banany(...)zmiksować, wymieszać z masłem orzechowym, mlekiem, jajkiem i spirytusem. • Mokre składniki połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać na gładką masę. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Najlepiej smaży się w misce, bo ma wąskie dno i szerszą górę. • Przygotować 2 łyżeczki. Jedną nabierać ciasto racuszkowe, a drugą zrzucać na rozgrzany olej
To co kochamwersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone(...)mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów i formujemy kulki. Układamy
Smakowity Blog Kulinarnyinne posiłki ;) Makaron z musztardą, cebulą, brokułem i serem żółtym szpinakowa rolada z serkiem i wędzonym łososiem A co zabrać ze sobą do szkoły? Kasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec.. Muffinki jako prezent/ Jak najbardziej(...)snikersami, kruszonką(z masłem orzechowym), nutellą i polewą (z nutelli) Mrożony (gęsty) koktajl banan-mango z orzechową granolą
More food, love and dreamspyszne! Jak niewiele potrzeba, aby zaspokoić swoje podniebienie :) Polecam Wam, koniecznie spróbujcie :) Składniki (na 8 serniczków): 80 g kaszy jaglanej słodkiej Fresano 600 ml mleka 2 czubate łyżki masła orzechowego smooth stewia wg uznania dodatkowo: truskawki, gorzka czekolada Przygotowanie: Zagotuj mleko. Wsyp kasze jaglaną i gotuj do miękkości, aż wchłonie niemal cały płyn. Odstaw do przestudzenia. Następnie przełóż(...)malaksera, dodaj masło orzechowe, stewię i zmiksuj na gładziutką, bezgrudkową masę. Przełóż do silikonowych foremek na muffinki, na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę truskawki i czekoladę. Piekarnik nagrzej w 200*C. Serniczki piecz w 160*C przez 15 minut. Gotowe :) Zajadaj ciepłe lub zimne
Zdrowie na języku :Pświątecznego koszyczka. Składniki ( 13 babeczek) suche - mąka owsiana 180 g - mąka kokosowa 60 g - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - soda oczyszczona 1 łyżeczka - cynamon 0,5 łyżeczki mokre - masło orzechowe 3 łyżki - miód 1 łyżka - 1 jajko - mleko roślinne 0,5 szklanki - banan 3 sztuki - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej rozgniatamy(...)banany. Dodajemy masło orzechowe, rozpuszczony olej kokosowy oraz pozostałe mokre składniki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec łączymy obie masy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do foremek przekładamy masę nakładając do około 3/4 wielkości foremek. Pieczemy około 25 minut. Moje babeczki udekorowałam polewą, migdałami oraz wiórkami kokosowymi. Masę przygotowałam z daktyli ( 80 gram namoczonych dzień wcześniej
Health-Fit-Lifecenny błonnik. Ciasto jest bezproblemowe, a sposób pieczenia dowolny - ja użyłam maszyny do wypieku muffinek, ale można także skorzystać z piekarnika i silikonowych foremek. Składniki: 1 łyżka masła orzechowego 30 g odżywki białkowej 40 g mąki owsianej lub żytniej 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu Rozgrzać urządzenie do wypieku babeczek. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno. Następnie(...)dodać masło orzechowe, miód i żółtka. Zmiksować. Mąkę, kakao i odżywkę wmieszać delikatnie. Nakładać po 1,5 łyżki ciasta w zagłębienie foremki. Piec 5-6 minut. Można także upiec babki w piekarniku - temp 180°C, 20 minut. Smacznego! *najlepiej wykonać mąkę owsianą w domu. Należy zmiksować na mąkę 2 szklanki płatków owsianych zwykłych, wykorzystać potrzebną ilość, a resztę przechowywać
Chocolate Muffin Blogprzekąskę. Jest bardzo chrupiąca, jednak nie bogata w charakterystyczne dla granoli "zlepki", ale to w ogóle nie obniża jej smaku! Bo jest przepyszna! Delikatnie słodka z wyczuwalnym akcentem masła orzechowego. Do tego słodkie suszone owoce i chrupiące nasiona! Pysznie i zdrowo! Składniki: 500 g płatków owsianych (Targroch) 200 g płatków jaglanych (Targroch) 120 g płatków jęczmiennych(...)ziaren słonecznika 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy) 100 g syropu daktylowego 30 g płatków migdałowych 35 g wiórków kokosowych Dodatki: 60 g jagód goji 100 g rodzynek niesiarkowanych (Targroch) 50 g nasion chia 80 g płatków kokosowych 50 g siemienia lnianego złocistego (Targroch) 100 g moreli niesiarkowanych (Targroch) Przygotowanie: Wszystkie składniki
Zdrowie na języku :Psłodkich wypieków. Otóż nic bardziej mylnego, gdyż mając już jej zapas możemy zafundować sobie przepyszną śniadaniową owsiankę w świątecznym klimacie. Zazwyczaj nie lubię rezygnować z mojej ulubionej wersji z masłem orzechowym, malinami i serkiem wiejskim, którą wprost ubóstwiam. Jednak muszę przyznać, że dzisiejszej zmiany nie pożałowałam. Owsianka okazała się obłędnie aromatyczna, co zresztą było oczywiste, a chrupiące orzechy stanowiły miłą(...)alternatywę dla płynnego masła orzechowego. Bardzo smaczna odmiana. Porcja to 325kcal w tym 10,3g białka , 14,1g tłuszczu , 36g węglowodanów oraz 14g błonnika . SKŁADNIKI: 40g otrębów owsianych 1 szklanka wody 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej 55g śliwek 15g rodzynek 5g posiekanych orzechów laskowych 5g płatków migdałowych 10g orzechów włoskich WYKONANIE: Otręby zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy
peanutbuttermonster