które unikają laktozy oraz cukru. Jest kilka możliwości zamienników więc każdy znajdzie idealną opcję dla siebie. Składniki na 2 porcje: 1/4 szkl. kaszy jaglanej 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego 1 szkl. mleka bez laktozy (lub roślinnego w wersji vegan) 4 kostki gorzkiej czekolady + 4 łyżki mleka bez laktozy (lub roślinnego w wersji vegan) + 1 łyżeczka ksylitolu/cukru/miodu Garść prażonych(...)razy w ciepłej wodzie. Gotujemy na małym ogniu w szklance mleka, do momentu aż zostanie minimalna ilość mleka ponad poziom kaszy. Studzimy kaszę. Blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym i bananem. Przekładamy do pucharków. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z mlekiem i słodzidłem. Polewamy budyń i posypujemy orzeszkami
Czarnawisienkapieczenia Średni banan 50 ml mleka kokosowego 15 ml oliwy Duża marchewka Pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego KREM 100 g twarogu (ja użyłam w wersji bez laktozy ) 2 łyżki masła orzechowego 50 g banana + domowy dżem porzeczkowy Do miski przesiej mąkę ryżową i gryczaną, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, żółtko, mleko i oliwę. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach a banana rozgnieć(...)masę. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu przetnij na pół i odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj krem Do miski przełóż twaróg, masło orzechowe i banana. Całość dokładnie zmiksuj. Na przestudzony spód ciasta wyłóż i rozsmaruj 2 łyżki dżemu porzeczkowego, a następnie wyłóż ¾ kremu. Całość przykry druga częścią ciasta i wyłóż
365 dni dookoła kuchnimaślanki. Zagęściłam ją łyżką mąki lnianej i łyżką mąki kokosowej. Dodałam porcję (30 g) odżywki białkowej. Smażyłam na patelni bez dodatku tłuszczu, na średnim ogniu. Podałam z masłem orzechowym i dżemem 100 % malin. Na porcję poniżej użyłam ok. 120 g maślanki (9 łyżek). Miarkę (15 g) odżywki białkowej, którą możecie zastąpić mąką (1 łyżka), łyżkę mąki lnianej i 1 jajko(...)Placki smażyłam na średnim ogniu, na patelni bez dodatku tłuszczu. Smaży się je dość długo, ale są warte każdej minuty! Swoim plackom nie żałowałam syropu daktylowego. Dodatkowo daktyle nadziałam masłem orzechowym. To już rozpusta
Kucharzycasłodyczy oraz alternatywnych dla nich rozwiązań! Lubisz burgera, ale to masa tłuszczu? Zajadasz się codziennie pizzą, ale nie wpływa to najlepiej na Twoją figurę? Jesz tabliczkami czekoladę Oreo? Kochasz masło orzechowe i czekoladę z czekoladek Reese's? Lubisz zjeść pysznego kebsa ale później czujesz się fatalnie? Mam dla Ciebie rozwiązania! Tajskie drobiowe burgery kokosowe Burgery z czerwonej fasoli Meksykańskie(...)orkiszowa Fit pizza proteinowa! Pizza z salami na spodzie z pełnoziarnistej tortilli Tarta LCHF ala pizza z salami Pełnoziarnista klasyczna pizza z szynką Fit Reese's - czekoladki z masłem orzechowym Pełnoziarniste pity Zdrowsza czekolada z OREO
Czarnawisienkauprawiają sport i stosują środki spożywcze specjalnego przeznaczenia, jakim są odżywki białkowe. Dzisiejsza propozycja jest dla osób ciężko trenujących. Gofry z dodatkiem odżywki (tutaj mieszanina aminokwasów) podane z 100% masłem orzechowym o smaku czekoladowym. Taki posiłek powinien być spożywany przed treningiem. Posiłek jest prosty w wykonaniu, łatwy do spakowania do pudełeczka typu lunch box, jest pożywny, smaczny i dodaje mnóstwo(...)Całość ubij mikserem na gładką masę. Gofrownicę nagrzej, przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju kokosowym. Z w/w ilości otrzymasz 4 duże gofry. Jedna porcja to dwa gofry. Gofry podajemy z masłem orzechowym. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIlubię przygotować coś na ciepło, coś na co zwyczajnie nie mam czasu w ciągu tygodnia. Omleciki, placuszki - to jedne z moich ulubionych propozycji. A z dodatkiem owoców i masła orzechowego, które jak już podkreślałam niejednokrotnie na moim blogu, jest swoistym "paliwem dla mózgu" doda energii na cały dzień. Składniki 100 gram białego sera 1 jajko(...)żółtkiem, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Całość łączymy delikatnie z ubitą pianą. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (masło lub olej) z obu stron na złoty kolor. Podajemy z masłem orzechowym i figami. To moja propozycja. Ale równie dobrze będą smakowały z cukrem pudrem czy ulubionym dżemem. Jeśli szukasz innych inspiracji, polecam Ci moje: Placuszki z serka Ricotta
Mój Smak na Życiekremu alkoholizowane owoce, które świetnie się z nim komponują :) Składniki na 2 porcje: 1 duże dojrzałe awokado 1 mocno dojrzały banan 3 łyżki kakao naturalnego 1 czubata łyżka masła orzechowego 1-2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie; można zastapić płynnym miodem lub syropem klonowym) 1-2 łyżki mleka kokosowego (do nadania rzadszej konsystencji, można pominąć) 2 garści wiśni w alkoholu(...)świeżych lub mrożonych lub owocowej konfitury i dodać odrobinę alkoholu, np rumu lub brandy) Awokado i banana obieramy, kroimy na mniejsze części i wkładamy do misy blendera. Dodajemy kakao, masło orzechowe i ewentualnie syrop z agawy. Blendujemy wszystko razem, aż powstanie gładki krem. Jeśli jest za gęsty-rozrzedzamy mlekiem kokosowym. Tak przygotowany krem jest w zasadzie gotowy, ale polecam jeszcze
Zawsze głodna!zabrakło również pysznych dodatków zawartych już w gotowym zestawie od Vegg :) Składniki: 50 g płatków owsianych 200 ml mleka kokosowego 1 banan 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżeczka pasty daktylowej 1 łyżka mix'u smakołyków (ziarna słonecznika, nasiona konopi, migdały, daktyle, miechunka) Przygotowanie: Banana obierz. 2/3 zmiksuj bądź rozgnieć widelcem na mus. Pozostałą część pokrój. Zagotuj(...)łyżeczkę wiórków kokosowych. Gotuj 4-5 minut. Następnie wmieszaj mus bananowy. Wyłóż na talerzyk. Udekoruj pozostałą częścią banana, obsyp łyżeczką wiórków kokosowych i mix'sem ze słoiczka, dodaj masło orzechowe i pastę daktylową
Zdrowie na języku :Pdrugie śniadania swoim dzieciom. Wystarczy polać roztopioną czekoladą i udekorować czekoladową posypką, a gwarantuję że znikną. Składniki na 12 muffinek : 4 dojrzałe banany 300g płatków owsianych górskich 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50g orzechów włoskich Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy (nie musi być super drobno, można część zostawić w formie płatków(...)możliwości zmielenia). Wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Banany zblendować na gęsty mus lub rozgnieść na widelcem, zostawiając połowę jednego banana do dekoracji. Do mąki dodać rozdrobnione banany, masło orzechowe, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Wymieszać dokładnie i przełożyć do foremek na muffinki. Piec 25-30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wystudzić. 1 babeczka to niespełna 200 kcal
DietologSkładniki (na 12 porcji) Na spód : - 4 łyżki masła orzechowego (ok. 100g), - 3 łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g), - 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g), - 6 łyżek miodu (ok. 144g). Na nadzienie: - 1 ½ szklanki suchej kaszy jaglanej (ok. 270g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml) - 2 łyżki miodu (ok. 48g), - 4 łyżki mleka kokosowego(...)łyżki wiórków kokosowych (ok. 30g). Do posypania - łyżka wiórków kokosowych (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Łączymy ze sobą płatki owsiane, masło orzechowe, wiórki kokosowe i miód. 2. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę dociskamy i wkładamy do lodówki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachporanek! <3 SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki żytniej - kawa rozpuszczalna łyżka - soda oczyszczona łyżeczka - aromat waniliowy kilka kropel - 70g truskawek -70g nektarynek (1 nektarynka) - 20g masła orzechowego WYKONANIE: *rozgrzej piekarnik do 180* 1) Ubij białka na sztywną pianę. 2) Do białek dodaj mąkę, kawę, sodę, aromat waniliowy, wymieszaj. 3) Posiekaj owoce na małe kawałki. 4) Naczynia(...)naczyń, bądź do większej ilości): -łyżkę masy białkowej -owoce - łyża masy białkowej -owoce -łyżka masy białkowej - owoce - łyżka masy białkowej Na końcu na środku ułóż kilka owoców oraz masło orzechowe. Do piekarnika na 35minut. WSZYSTKO MA: 354kcal B:30 W:40 T:12 JEDEN MUFFIN MA (jeśli dorobicie 2): 177kcal B:15 W:20 T: 6 JEDEN MUFFIN MA (jeśli
fitolarun.blogspot.comdlaczego dzieci miałyby być gorsze? Co prawda, ja dzieckiem (patrząc na metrykę) nie jestem, ale robiąc i później zajadając sushi z banana cieszyłem się potwornie. Ręce troszkę ulepione masłem orzechowym, ale co z tego? Przecież zlizać można! Super prosta i fajna przekąska, która sprawdzi się na kinder party i będzie sprawiała radość nie tylko tym małym, ale również dużym dzieciom(...)składniki i to w dodatku takie, które uwielbiam. Jeśli obtoczyć w preparowanej pszenicy, to otrzymalibyśmy zdekonstruowaną kanapkę mistrza – dla tych co nie są w temacie, to kanapki z masłem orzechowy i bananem wcinał Adam Małysz. Artykuł Sushi z banana pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanniewielu kalorii. Podstawą domowych lodów naturalnych są mrożone banany. W sezonie letnim często mam jakieś w lodówce. Wystarczy dodać do nich jakieś inne mrożone owoce bądź na przykład masło orzechowe, zmiksować i gotowe :) A z polewą czekoladową są już całkiem mega :) Lody: 3 banany 3 kiwi (lub dowolne inne owoce, zazwyczaj daję z bananami w proporcji 1:1) Przygotowanie(...)Przełóż do salaterek, polej czekoladą i delektuj się :) Polewa: 2 paski czekolady gorzkiej (dałam z orzechami laskowymi) 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka sojowego łyżka kakao łyżka masła orzechowego 100% Przygotowanie: Umieść czekoladę, olej i mleko w rondelku, podgrzewaj na wolnym ogniu Jak zacznie skwierczeć zdejmij z ognia i dobrze wymieszaj Dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz wymieszaj
pyszne zdrowościzdrowe śniadanie na szybko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków żytnich 1 łyżka płatków jaglanych 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka otrąb owsianych ok. 200 ml mleka łyżeczka masła orzechowego cynamon 1 banan W miseczce umieścić płatki jaglane, nasiona chia i otręby. Wymieszać. Płatki owsiane i żytnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Zagotować mleko. Zalane wcześniej wodą(...)gorącym mlekiem i przykryć. Odstawić na 5 minut. Pokroić banana. Po odczekaniu 5 minut przemieszać owsiankę , przykryć i odstawić na kolejne 5 minut. Zamieszać ponownie, na wierzchu ułożyć kawałki masła orzechowego. Wyłożyć wcześniej pokrojonego banana, oprószyć cynamonem. Wpis dodaję do akcji Mobilna Owsianka Śniadaniowa
FitKotowsianej drobno mielonej bezglutenowej -40g skrobi z tapioki (lub kukurydzianej/ziemniaczanej) Krem z batatów -350-400g batatów (jeden duży) -70g moreli niesiarkowanych (lub daktyli) -2 duże łyżki masła orzechowego Polewa morelowo- czekoladowa -50g moreli niesiarkowanych -2 łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -ulubiona herbata Richmont (do nasączania blatów) -orzechy włoskie(...)KREM Z BATATÓW Obranego batata, pociąć na mniejsze kawałki i ugotować na parze. W tym morele namoczyć na kilak minut do napęcznienia w gorącej wodzie. Przestygniętego batata, morele i masło orzechowe zmiksować blenderem na gładką masę. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ulubioną herbatką Richmont, posmarować go kremem z batata i przykryć kolejnym blatem. Powtórzyć te czynności jeszcze 4 razy, górnego ostatniego
Candy PandasSkładniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy jaglanej (ok. 39 g), - 3/4 szklanki mleka 2% + łyżka (ok. 200 ml), - 5 daktyli (ok. 23 g), - łyżka masła orzechowego (ok. 20 g), - 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1 . Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.). 2 . Kaszę jaglaną(...)mleka i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. 4. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem 1/4 szklanki mleka na gładką pastę. 5. Daktyle (bez wody) miksujemy z masłem orzechowym na gładką pastę. 6. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka. 7. Rozdrabniamy orzechy. 8. W kubeczku umieszczamy krem jaglany następnie krem daktylowo-orzechowy. Całość oblewamy czekoladą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachananas Składniki (2 porcje): 100 g kaszy jaglanej 220 ml napoju roślinnego (u mnie sojowy) 100 g banana 1 łyżka syropu z agawy 20 g masła orzechowego (u mnie z nerkowców) 1 łyżkaTropicana Blend (Unicorn Superfoods) 1 łyżka Antioxidant Blend (Unicorn Superfoods) Przygotowanie: Kaszę jaglaną podprażaj przez ok. 5 minut w suchym rondelku. Następnie(...)momentu zagotowania gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kolejno odstaw kaszę na 15 minut, aby lekko ostygła. Kaszę zmiksuj z napojem roślinnym, bananem, syropem i masłem orzechowym. Postaraj się uzyskać jak najgładszą konsystencję. Masę podziel na dwie części, a każdą z nich wymieszaj z owocowo-warzywnymi mieszankami. Stwórz dwie porcje deseru miksując obydwa
Zdrowie na języku :Pdyni, a konkretnie marynowanie jej z miodem i kurkumą. Składniki; 1 kg dyni hokkaido 1 litr wywaru drobiowego 100 ml śmietanki do zup 18 % 3 łyżki masła orzechowego niesłodzonego kawałek świeżego korzenia imbiru kilka gałązek świeżego tymianku oliwa sól morska orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st opni C z termoobiegiem na około 25 minut. W garnku zagotować bulion, dorzucić upieczoną dynię. Dodać starty imbir i masło orzechowe, gotować 20 minut. Na koniec doprawić ewentualnie solą, lekko przestudzić, dodać śmietankę i zmiksować. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Krem z dyni przełożyć do miseczki, udekorować orzechami i podawać
Gosia gotujepieczenia 1,5 łyżeczki sody 1,5 szkl. orzechów (u mnie włoskie i nerkowca) 1/3 szkl. ziaren słonecznika Polewa 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka śmietanki 18% Opcjonalnie: orzechy oraz słonecznik do posypania ciasta Sposób Jabłka obrać, pokroić w kostkę, orzechy posiekać na drobniejsze kawałki (najłatwiej za pomocą nakładki(...)piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Po wystudzeniu ciasto polać polewą przygotowaną z czekolad, śmietanki oraz masła orzechowego, posypać posiekanymi orzechami (u mnie orzechy nerkowca
Kuchenne aromatytakiej potrzeby, aby go wspomagać. Drugim jest to, że nie dodając tłuszczu do tahini mogę wykorzystać je później, np. do zrobienia chałwy. Pasta tahini, tak samo jak masło orzechowe, może być przechowywana (szczelnie zamknięta) nawet przez kilka miesięcy i nie wymaga umieszczania w lodówce, dlatego też warto na raz wykonać jej troszkę więcej, jeśli jesteśmy pewni jej smaku i mamy(...)Najpopularniejszymi sosami, do których dodaje się tahini, są sos tahini oraz hummus. Dodatkowo tahini, tak jak wspomniałem, można wykorzystać do zrobienia domowej chałwy, a niektórzy wykorzystują ją nawet jak masło orzechowe i smarują nią pieczywo. Możliwości naprawdę jest wiele. Dla osób na diecie roślinnej jest to bardzo cenne źródło przede wszystkim wapnia, dlatego warto włączyć sezam (najprościej w postaci pasty
Blendmankruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki dżemu wiśniowego 3 łyżki rozpuszczonej czekolady Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą(...)kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będzie złote. Wyjąc i wystudzić. Kratki na wierzchu napełnić czekoladą, dżemem i masłem orzechowym
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZagotuj wodę i zalej wrzątkiem rodzynki lub żurawinę. Odstaw na 10 minut. Ustaw piekarnik na 180°C i pozwól mu się rozgrzać. Wymieszaj jajka z amarantusem i wiórkami. Dodaj masło orzechowe. Wsyp rodzynki lub żurawinę i ponownie wymieszaj wszystkie składniki. Na blachę do pieczenia wyłóż papier. Przy pomocy łyżki formuj z masy kulki i wykładaj na papier lekko rozpłaszczając. Wstaw(...)łyżki) rodzynek lub suszonej żurawiny 1 i 1/3 szklanki (około 40 g) amarantusa w wersji popping 12 g (2 łyżki) wiórek kokosowych 2/3 łyżeczki masła orzechowego (najlepiej migdałowego) bez soli i cukru Opcjonalnie 1 łyżka miodu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!szklanki waniliowego mleka sojowego (ja kupuję alpro bo jest bez GMO) Karmel: 1 szklanka namoczonych daktyli szklanka orzechów u mnie pół na pół włoskie i migdały 2 duże łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Kaszę ugotować w mleku sojowym.Kasza musi wchłonąć całe mleko - gotować trzeba dłużej niż instrukcja na opakowaniu. Odstawiamy kaszę z kuchenki i czekamy aż troszkę ostygnie i blendujemy jeszcze(...)więc nie można czekać za długo. Od razu po miksowaniu przełożyć do foremki. Orzechy wrzucić do malaksera i zmielić na proszek. Dodać daktyle i znów zblendować. Na koniec dodać masło orzechowe i ostatni raz wymieszać. Nakładać na wierzch masy serowej. Na wierzchu można sypnąć płatków migdałowych. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Mama z Motylem