pyszne kulki. Kulki które będą może trochę z wyglądu przypominały trufle. I tak się zaczęło. Kulki mocy wg Ulli 150 gram kaszy gryczanej niepalonej 8 śliwek suszonych 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka brązowego cukru do obtaczania : wiórki kokosowe, kakao Nie kupuję kaszy w woreczkach plastikowych, pakowanych w pudełka, to bezsensowne. Po co produkować następne śmieci ? Wolę kupić kaszę(...)opakowaniu lub tyle ile potrzebuję w danym momencie. Kaszę odważyłam na wadze . W garnku zagotowałam wodę i dodałam kaszę, gotowałam ją 10 minut. Do misy blendera dajemy śliwki, cukier, masło orzechowe i ugotowaną lekko przestudzoną kaszę. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Masę za pomocą łyżki bierzemy do ręki i robimy kulki, kulki obtaczamy albo w wiórkach kokosowych, albo w kakao
Kuchnia na wzgórzupostanowiłam wypróbować. Ma ona dość specyficzny zapach ale po upieczeniu znika, ciasteczka wykonane z tej mąki są niezwykle kruche. Składniki 1 i 1/2 szklanki mąki teff 1 szklanka masła orzechowego 1/2 szklanki syropu klonowego 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki łączymy razem za pomocą miksera. Ja swoje ciasto włożyłam na 10 minut do zamrażarki(...)było bardziej zwarte i łatwiej nakładało się ciasteczka. Za pomocą łyżki nakładamy ciastka na pergamin. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Można polać czekoladą, mi bardzo smakował posmak masła orzechowego, do którego podchodziłam trochę specyficznie, ale w tych ciastkach bardzo mi smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineSkładniki: 5 łyżek serka wiejskiego Light 3/4 szklanki wody 1 jajko około 5 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka masła orzechowego Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy (mąki dosypujemy aż w cieście podczas miksowania będzie widoczna malutka dziurka - powinno być lejące, jak do zwykłych naleśników). Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto, tak żeby naleśniczki były wielkości mniej więcej 10x10(...)większe mogą się rozpadać podczas odwracania. Podajemy z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku jest to twaróg z wiórkami kokosowymi i odrobiną masła orzechowego. Smacznego
Moje-pitraszeniekuleczek” użyłam whisky, ale możesz też dodać dowolny inny alkohol lub pominąć ten składnik. Przepis nie zawiera glutenu i jest odpowiedni dla wegan, zapraszam // Składniki: 200 g masła orzechowego 40 g cukru (najlepiej brązowego) 100 ml mleczka kokosowego (u mnie 85%) 15 g gorzkiej czekolady 40 g orzechów laskowych 2 łyżeczki whisky lub innego alkoholu 30 g cukru pudru(...)wymieszaj, aby czekolada roztopiła się. Orzechy laskowe zmiel (na przykład w młynku do kawy) lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj je do przyrządzonego karmelu z czekoladą. Do całości dodaj też masło orzechowe, whisky oraz cukier puder. Wszystkie składniki wymieszaj i zostaw do ostudzenia. Kiedy masa wystygnie uformuj z niej kulki – z podanych proporcji otrzymałam 15 sztuk. Gotowe kuleczki
Via Gustopodwójnej porcji i wyszło naprawdę sporo) 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce 2 łyżki pasty curry - u mnie: łagodna 'korma' 2 łyżki masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami orzeszków 250g kalafiora, pokrojonego na małe kawałki (to jest mniej-więcej połowa niewielkiego kalafiora) 400g puszka, lub około 250g ugotowanej ciecierzycy 200g mleka kokosowego Rozgrzej olej(...)sporym garnku. Dodaj cebulę i smaż na malutkim ogniu przez 5-10min, aż do miękkości. Dodaj czosnek, mieszaj przez 30 sekund, a następnie dodaj pastę curry i masło orzechowe. Dobrze wymieszaj. Wrzuć kalafiora i odcedzona ciecierzycę, wlej mleko kokosowe i 100ml wody. Dopraw do smaku, przykryj, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut, a następnie zdejmij pokrywkę
Lejdi of the houseproste i niewymagające umiejętności kulinarnych małe co nieco. Możecie zjeść w ramach deseru lub śniadania, zamiast tradycyjnej jaglanki. W przepisie użyłam tahini, jeśli nie macie pod ręką, możecie zastąpić masłem orzechowym lub migdałowym. Smak nieco się zmieni, ale nadal będzie pysznie. Jako wielka fanka kaszy jaglanej, mleka kokosowego i wszystkiego co słodkie – polecam! Łatwy pudding jaglany, czyli zdrowy deser(...)Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj pudding 100 g surowej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody do gotowania (250 ml) 1 łyżka tahini (lub masła orzechowego) 2 łyżki syropu klonowego (lub innego syropu albo miodu) 100 ml mleka kokosowego domowego lub z kartonu (nie z puszki) 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli mus owocowy 1 banan 100 g mrożonych truskawek (mogą być
Powiedz dietom nieSkładniki: 4 jajka 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków 1/2 szkl. oleju 1 łyżka kremowego masła orzechowego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej Kurkumowy lukier 2/3 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki mleka Wszystkie składniki na babkę powinny być(...)jajka do misy miksera. Dodaj cukier i miksuj na wysokich obrotach przez 6 minut, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość, zrobi się jasna i puszysta. Zmniejsz obroty miksera dodaj masło orzechowe i wlewaj ciurkiem olej (cały czas miksuj). Teraz wsyp wymieszane składniki suche i miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto wyłóż do przygotowanej formy
Delicious PlaceJESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.). #myAmbition Składniki: 1 szkl ugotowanego ryżu 1/2 szkl suszonych daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego 1/4 szkl mleka (może być roślinne lub krowie) szczypta cynamonu 3/4 szkl gorącej wody do daktyli dekoracja: kleks jogurtu naturalnego, odrobina cynamonu oraz mięta Przygotowanie: Daktyle przekrajamy na pół(...)odstawiamy aby zmiękły (ok. 1 godz). Po tym czasie zlewamy z daktyli wodę i przekładamy je do większego naczynia w którym będziemy blendować. Do daktyli dodajemy ryż, kakao, masło orzechowe, cynamon oraz dolewamy mleko. Miksujemy na gładki krem. Gotowy krem przekładamy do szklanek. Na koniec kładziemy kleks jogurtu, posypujemy cynamonem oraz dekorujemy miętą. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneszkl. mąki gryczanej 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 średnie jabłka 2 łyżki mleka chudego 2 łyżki masła orzechowego wiórki kokosowe olej kokosowy Sposób przygotowania: Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać ksylitol i jogurt naturalny. Mokre składniki dobrze połączyć. Mąkę i proszek do pieczenia razem mieszamy. Mokre składniki łączymy(...)obieramy. Następnie usuwamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Gotowe jabłka wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Mleko podgrzewamy(może być mikrofala) gdy jest gorące dodajemy masło orzechowe i mieszam. Powinna wyjść gęsta konsystencja. Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni i na małym ogniu smażymy placuszki. Gdy zarumienią się przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy polane sosem orzechowym i posypujemy
Prosto i Smacznie z AnetąTarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną jest u mnie numerem jeden wśród świątecznych wypieków. W planach miałam zrobić zdjęcie całej tarty, jednak zanim się obejrzałam połowy już nie było ;) Tarta jest szybka w wykonaniu, więc jeśli jeszcze nie upiekliście słodkości na święta to nic straconego, jeszcze zdążycie :) Spód: -250g mąki pszennej -125g cukru -3 łyżki(...)wyłożyć papier do pieczenia i wsypać obciążnik (groch,fasola, ryż). Ciasto piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Nadzienie: -375 g serka Philadelphia (cream cheese) -300 g masła orzechowego -pół szklanki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód. Bita śmietana: -500 ml śmietany kremówki -3 łyżki cukru -1 śmietanka
Receptura smakuBrakuje Wam pomysłu na pożywne śniadanie? W takim razie zapraszam do mnie ;) Składniki: 4 łyżki płatków quinoa firmy Melvit 3/4 szklanki wody 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego (użyłam tego z Marks and Spencer z syropem klonowym i orzechami pekan) 1 łyżeczka płynnego miodu (u mnie akacjowy) lub syropu klonowego 1 łyżeczka pokrojonych orzechów laskowych Przepis: Płatki zalewamy wodą(...)gotujemy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec ściągamy garnuszek z ognia i trzymamy płatki jeszcze przez 1 minutę pod przykryciem. Następnie płatki przekładamy do miseczki, dodajemy masło orzechowe, pokrojonego w plastry banana, całość polewamy płynnym miodem i posypujemy pokrojonymi orzeszkami
Emcia PichciSkładniki: (na keksówkę) 400g herbatników 5 szklanek mleka 5 opakowań puddingu w proszku (u mnie z Lidla) 3 łyżki Nutelli 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 puszki kajmaku 3 łyżki masła orzechowego solonego POLEWA: 1/2 puszki kajmaku 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady duża garść orzeszków ziemnych Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. W garnku zagotować 4 szklanki(...)proszek puddingowy. Ugotować klasyczny budyń, podzielić na 3 części, wystudzić. Każdą część zimnego puddingu połączyć z innym dodatkiem: jedną z nutellą i rozpuszczoną czekoladą, drugą z kajmakiem, trzecią z masłem orzechowym. Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć czekoladową masę, przykryć następną warstwą herbatników, dać krem kajmakowy, znów herbatniki, krem orzechowy, i tak dalej, do wykończenia kremów. Mi wyszły po dwie
Cakes By Kejtsody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki startej i odsączonej cukinii opcjonalnie: 1/4 szklanki orzechów laskowych Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki ulubionego mleka 3 łyżki masła orzechowego Ciasto: zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę(...)sól. Dodaj startą cukinię, orzechy, zblendowaną masę i dokładnie wymieszaj. Przełóż gęste ciasto do formy i piecz przez ok. 40-50 minut. Polewa: podgrzej mleko, dodaj kostki czekolady i masło orzechowe. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Polej polewą wystudzone ciasto. Przepis dodaję do akcji: Organizator: WEGANON Sesje (2012, Ben Lewin) to odważny film, przekraczający pewne tabu, ale jego twórcy zadbali
Qlinarnie i QlinarnieDomowe masło orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu i o wiele tańsze niż w sklepie. Wystarczy dobry sprzęt i... oczywiście orzeszki. Naprawdę warto je włączyć do swojej diety, ponieważ zawiera mnóstwo wartościowego białka, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne antyoksydanty sprzyjające pracy układu sercowo-naczyniowego. Poza tym stabilizuje poziom insuliny, zawiera dużo błonnika i witaminy E - zwanej witaminą młodości, które sprzyja(...)spowolnieniu procesów starzenia. Samo zdrowie! Masło można połączyć z różnymi dodatkami, np. sezamem, czekoladą, miodem, czy suszonymi owocami. Polecam eksperymentowanie! orzeszki ziemne (*) sól (opcjonalnie) Obrane orzeszki ziemne należy podprażyć na suchej patelni (dodałam sól), a następnie przełożyć do malaksera i miksować przez kilkanaście minut. (Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.) Gotowe masło przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki
Di gotujegodziny. Do przygotowania przepisu użyłam blendera kielichowego Amica BTK 5011 IN . Świetnie poradził sobie z mieleniem maku, a także z miksowaniem. Mój poprzedni blender "umarł" z przegrzania przy robieniu masła orzechowego a ten radzi sobie z twardymi składnikami bezproblemowo dzięki funkcji "pulse". Warto zwrócić uwagę także na system chroniący go przed przegrzaniem! Dobrze, że posiada szklany kielich bez zbędnych zagłębień(...)temu można go z łatwością wymyć (także w zmywarce). Jestem bardzo zadowolona z tego zakupu także używam go nie tylko do robienia słodkości, ale także smoothies, koktajli, hummusów i maseł orzechowych. Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na stronie www.oetker.pl
Mania Wypiekania