łyżki niesłodzonego kakao 1-2 łyżki wody pozostałej z namoczenia daktyli Nadzienie: stała część z 2 puszek mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez co najmniej dobę 1 szklanka gładkiego masła orzechowego 100% 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku) Do dekoracji: orzeszki ziemne starta gorzka czekolada listki mięty Wykonanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem tak, żeby(...)Córci Wstawiamy tortownicę do lodówki i zabieramy się za przygotowanie masy. Do blendera wkładamy stałą część z mleka kokosowego (płynną częśc zachowujemy do późniejszego wykorzystania np. w koktajlu). Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i syrop z agawy. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy ją na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy wierzch i chłodzimy do lodówce przez kilka godzin lub całą
Lamarida.plkostki do pieczenia Kasia 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie: 4 łyżki masła orzechowego Karmelizowany rabarbar: 150 g cukru 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże(...)rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Masło orzechowe bardzo delikatnie podgrzewamy w mikrofali - tylko tyle, żeby było smarowne. Następnie smarujemy nim ciasto, a później wykładamy na nie karmelizowany rabarbar, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego
Kulinarne przygody Gatitysłodziwa 9 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szklanka mleka 100 ml oleju rzepakowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 szklanka wrzącej wody opcjonalnie: kopiasta łyżka masła orzechowego (50 g) i pół posiekanej gorzkiej czekolady (50g) Mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i mieszamy dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Wlewamy powoli wrzątek i mieszamy dokładnie. Masa(...)kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą
Kucharzycaziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 utrwalacz do bitej śmietany (opcjonalnie) Dodatkowo: masło orzechowe orzeszki ziemne kajmak kawa na poncz słodycze do dekoracji, u mnie batoniki Snickers, krówki i batoniki Twix Biszkopt pieczemy według przepisu . Moje piekłam w 2 foremkach o średnicy(...)paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy kawą i smarujemy masłem orzechowym (można rozrobić je z wodą, żeby miało nieco rzadszą konsystencję). Następnie nakładamy krem i posypujemy orzeszkami. Do środka tortu zużywamy około połowy kremu. Powtarzamy z pozostałymi spodami. Ostatni spód
Ciastkozercygalaretki, bo będzie potrzebowała trochę czasu na stężenie i kremu budyniowego. Składniki na wafel ryżowy: 100 g ryżu dmuchanego (preparowanego) 80 g białych pianek 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki masła orzechowego Składniki na brownie Składniki na krem budyniowy (wystarczy zrobić go z połowy składników) +zielony barwniki spożywczy, niebieska galaretka (udało mi się ją kupić w Kauflandzie), kakao Brownie pieczemy według(...)jest przygotować sobie wcześniej, bo potrzebuje około pół godziny w lodówce, żeby stężeć. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pianki i mieszamy na małym ogniu aż zupełnie się rozpuszczą. Dodajemy masło orzechowe, mieszamy do uzyskania jednolitego koloru, dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Całość można robić na małym ogniu, bo pianki, kiedy stygną, bardzo szybko sklejają ryż. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej
Ciastkozercybył przygotowany z sercem, tego jestem pewien. Miałem okazję wypróbować dość klasyczne pappardelle z owocami morza i sosem pomidorowym oraz genialne pappardelle z tajskim twistem z sercami wołowymi, masłem orzechowym i chili, które dosłownie mnie oszołomiło i na pewno po nie jeszcze wrócę. Szef kuchni — Piotr Andruszko kupił moją duszę również rozpływającym się w ustach raviolo(...)tylko z dwóch składników — włoskiej mąki i świeżych żółtek Foccacia Raviolo z bobem i pecorino Pappardelle z owocami morza i sosem pomidorowym Pappardelle z sercami wołowymi, masłem orzechowym i chili Miętowy sos angielski z rabarbarem sous-vide i crumble Agata Anioł - współzałożycielka Brylantowej 16 Brylantowa 16 ul. Brylantowa 16, Wrocław
Food Squaremiodu 30 g budyniu waniliowego łyżka limoncello (można pominąć) skórka otarta z pomarańczy puszka mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce) Polewa daktylowa: 300 g daktyli bez pestek 4 łyżki masła orzechowego Olej kokosowy rozpuść z miodem na wolnym ogniu. W misce wymieszaj mąkę z komosy ryżowej, płatki owsiane, kakao, cynamon i sól. Suche składniki wymieszaj ze składnikami mokrymi(...)stopni ok. 35 minut. W tym czasie przygotuj karmel. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20 minut. Następnie odcedź wodę (nie wylewaj, może się przydać). Do daktyli dodaj masło orzechowe i zblenduj. Gdy karmel będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody z moczenia daktyli. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, pozostaw na ok. 30 minut do przestygnięcia. Na koniec posmaruj
365 dni dookoła kuchnilaski wanilii lub sproszkowana wanilia 2 łyżki syropu z agawy lub miodu szczypta soli opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 100 g daktyli 70 ml wody 2 łyżki masła orzechowego ½ łyżeczki soli wiórki gorzkiej czekolady do posypania Przygotowanie: Spód tortownicy o wymiarach około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Migdały mielimy i mieszamy z kakao. Daktyle wkładamy do dwóch(...)wody) i syropem z agawy lub miodem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Masę wykładamy na spód orzechowo-daktylowy. Drugą porcję daktyli (razem z wodą) miksujemy z masłem orzechowym i solą. Gotową polewę wylewamy na masę jaglaną i równomiernie rozprowadzamy. Dekorujemy wiórkami czekolady i wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeskoro tak bardzo smakowały M. Jedna z nich to hummus, bo mistrzynią hummusu jestem ja i to każdy wie, kto mój hummus jadł. Tym razem jednak podkręcony jest masłem orzechowym, rodzynkami i tymiankiem. Druga pasta to naprawdę doskonała wariacja na temat zielonej soczewicy, niepalonej kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Trzecia pasta jest tak banalnie prosta, właściwie(...)Uwaga! Tym razem rodzynki zostały zmiksowane z pozostałymi składnikami, natomiast ja wmieszałabym je osobno jednak. 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 łyżka pasty tahini 1 łyżka masła orzechowego szczypta tymianku sól sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sezamowego namoczone we wrzątku rodzynki Wszystkie składniki prócz rodzynek umieszczam w kielichu blendera. Dodaję również
Mango Papajakokosowego (400 ml); 1 łyżka oleju; 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody + 1/2 łyżki vegety); Sok wyciśnięty z 1/2 limonki; 2 czubate łyżki kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzeszków); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodatkowo, do posypania po wierzchu: 1/3 szklanki posiekanej, świeżej kolendry; 1/3 szklanki drobno posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych. Szklanka(...)czym zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować przez 20 - 30 minut, aż dynia stanie się miękka. Zdjąć z ognia. Odstawić na 20 minut do lekkiego przestygnięcia, dodać masło orzechowe i zblendować na gładki krem. Ponownie postawić zupę na średnim ogniu i podgrzać, od czasu do czasu mieszając. Do ciepłej zupy wlać mleczko kokosowe, sok z limonki. Przyprawić solą
Gospodyni Miejskaraty". Tu wsypujemy/wlewamy wszystko do jednej miski i łączymy składniki. Upieczony chlebek dyniowy sam w sobie jest mega pyszny. Ale jeśli chcecie go nieco stuningować, polecam posmarować wierzch masłem orzechowym, wymieszanym z odrobiną miodu oraz posypać posiekanymi cukierkami krówkami. Ja wybrałam bananowe krówki od Super Krówka . Pasują idealnie ! PRZEPIS NA CHLEBEK DYNIOWO-BANANOWY Składniki: 2 szklanki mąki owsianej(...)rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 50 minut. Upieczony chlebek dyniowo-bananowy wyjąć z blachy i położyć na kratce. Pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Chlebek dyniowo-bananowy posmarować masłem orzechowym, wymieszanym z odrobiną miodu oraz posypać posiekanymi cukierkami krówkami oraz ziarnami sezamu. Smacznego
kolorowotorcikoworodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana and Nut Butter (vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds Kawowa Owsianka z Chia / Mocha Chia-Oatmeal (raw vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds(...)orzechami i czekoladą autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Owsianka budyniowa z gruszką, orzechami i czekoladą autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Pieczona owsianka fisztaszkowo - bananowa i trochę o maśle orzechowym autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Owsianka mocno czekoladowa autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Owsianka chałwowa (z gruszką i tahini) autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Owsianka
Chocolate Stop Temptingfilmiku swoją uwagę poświęcę właśnie śniadaniom. A że u mnie zawsze musi być na słodko, posiłek ten bogaty jest w owoce, miód, a nierzadko też masło orzechowe. Oczywiście to tylko moje propozycje, możecie je dowolnie modyfikować i ... ulepszać. Nie będę się rozpisywać zbyt długo, wszystko co miałam powiedzieć powiedziałam w filmiku, więc po prostu zapraszam do oglądania. ;) NR 1 - Jaglanka(...)zrobić własną, zdrowszą wersję..? ;) Nic prostszego! Połowę banana rozgniatamy widelcem na papkę. W ulubionym kubku zalewamy cztery łyżki płatków owsianych połową szklanki mleka (letniego!). Dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę masła orzechowego, banana i... mieszamy. Oczywiście możemy posłodzić do smaku. Wbijamy jajko i łączymy wszystkie składniki. Wstawiamy do mikrofalówki na 3-4 minuty i ... gotowe! Podajemy z ulubionymi dodatkami
Kuchnia Elliemałe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Esencja Knorr do duszonych warzyw ( lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka(...)patelni wszystkie "smaczki" ze smażenia klopsików). 4. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki i dodać do warzyw. Esencję do duszonych warzyw Knorr rozpuścić w 1 szkl wrzątku, wymieszać z masłem orzechowym i również wlać do warzyw. Dodać klopsiki (razem z "sosem"), wszystko wymieszać i poddusić jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie i wszystkie smaki się połączą. W razie potrzeby dosolić
Kto ugości moich gości?hansi-theme-font:minor-latin;} 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka ( lub 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody ) 1 łyżka miodu 1,5-2 łyżki masła orzechowego banan niesolone orzeszki ziemne szczypta cynamonu Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)zalać mlekiem i gotować pod przykryciem do miękkości ( około 15-20 minut ). W międzyczasie obrać ze skóry banana i pokroić go w ukośne plasterki. Ugotowaną kaszę wymieszać z masłem orzechowym i miodem. Jaglankę przełożyć do miseczek. Na każdej porcji ułożyć plastry banana, posypać orzeszkami ziemnymi i oprószyć cynamonem. Smacznego
kolorowotorcikowo