jest czerwona soczewica Inspiracją do tego przepisu była paczka od sklepu Yerba MaTe 24 – oprócz zestawu startowego do yerba mate znalazłam w niej mąkę ryżową , mąkę z tapioki , masło orzechowe i czerwoną soczewicę . Wszystkie te składniki wykorzystałam do zrobienia chleba. Jeśli interesuje Was yerba mate, zapraszam do sprawdzenia poprzedniego wpisu – tutaj link: http://viagusto.pl/zestaw-startowy-yerba-mate-taragui-maracuya-konkurs/ Zestaw startowy(...)Składniki (na formę 20 x 11 cm): 120 g mąki ryżowej 120 g mąki z tapioki 1/4 szklanki ugotowanej i zblendowanej czerwonej soczewicy (50 g suchej) 1 łyżka masła orzechowego 7 g drożdży instant 150 ml wody 1 łyżka oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Przygotowanie: Do miski daj wszystkie składniki. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem
Via Gustotego jakich dodatków użyjecie;) Składniki Spód - 80 g mąki owsianej - 30 g syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy(...)wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym. Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka są bardzo sycące dzięki dodatkom
Health-Fit-Lifetego jakich dodatków użyjecie;) Składniki Spód - 80 g mąki owsianej - 30 g syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy(...)wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym. Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka są bardzo sycące dzięki dodatkom
Health-Fit-Lifeproces, miski w których zamierzasz podać lody, możesz na moment wstawić do zamrażarki. Składniki na 2 porcje: 2 banany (uprzednio pokrojone w plasterki i zamrożone) 2 duże łyżki masła orzechowego (z dowolnych orzechów) Po szczypcie cynamonu, kardamonu i soli Wegański karmel: 4 łyżki syropu klonowego 4 łyżki śmietanki sojowej uprażone płatki migdałowe do podania Najpierw przygotuj karmel: do małego rondla(...)śmietankę. Ponownie wstaw na niewielki ogień i gotuj kolejne 3-4 minuty. Gotowy karmel pozostaw do przestudzenia – powinien wówczas nieco zgęstnieć. Do kielicha blendera przełóż mrożone bananowe kawałki, masło orzechowe oraz wszystkie przyprawy, a całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy (nie za długo, aby banany zbytnio się nie rozmroziły), pomagając sobie od czasu do czasu szpatułką. Za pomocą
Roślinna - blog wegańskiwięc jak nie macie pod ręką tego wynalazku to śmiało wykorzystajcie seler albo nawet tofu. Składniki na 4 porcje: około 300 g owocu chlebowca z puszki 2 czubate łyżki masła orzechowego puszka 400 ml mleka kokosowego 1 cebula 250-300 g pomidorów dowolnych mogą być z puszki 2-3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego płaska łyżeczka cynamonu łyżeczka mieszanki garam(...)Smaż wszystko razem przez 5 minut. Owoc chlebowca/ugotowany seler/tofu pokrój na 2 cm kawałki. Dodaj do curry. Gotuj razem 5 minut. Po tym czasie dodaj orzeszki, mleko kokosowe i masło orzechowe, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem (po łyżeczce maksymalnie) i gotuj 3-5 minut. Smacznego! Artykuł Orzechowe aksamitne curry pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfsię połamały ;C Jednak świeże były idealne! Uczmy się na błędach innych... Jeśli chcecie je zostawić na dłużej, koniecznie je przykryjcie! Piernikowy posmak, dzięki korzennej przyprawie z dodatkiem masła orzechowego i tartego jabłka (nie mogłam się zdecydować na jedno). Połączenie idealne ... Może macie jeszcze inny pomysł na ich podanie? Czym wy byście je urozmaicili? SKŁADNIKI (2 NALEŚNIKI): 1/2 szklanki płatków(...)zmielonych płatków dodajemy przyprawę do piernika i mleko, całość dokładnie mieszamy na rozgrzanej patelny teflonowej smażymy naleśniki (możemy pomóc sobie olejem kokosowym) gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami (POLECAM MASŁO ORZECHOWE I BANANY
healthy dreamsSkładniki: brownie 90 g gorzkiej czekolady (min. 74%) 2 jajka klasy M 2 bardzo dojrzałe banany 1,5 szklanki mąki jaglanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka masła orzechowego kilka łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła) 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka i sok z jednej pomarańczy (opcjonalnie) szczypta chilli Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy(...)wbijamy jajka i miksujemy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę oraz purree bananowe, a następnie składniki suche. Na koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz sok z niej, masło orzechowe, słodzidło (u mnie syrop z agawy) i szczyptę soli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 20 minut w temp
Kuchnia Ellieporcje Czas przygotowania: 30 min 1/3 szklanki kaszy orkiszowej 1/3 płatków orkiszowych 1 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka, może być roślinne 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki suszonej żurawiny 6 szt suszonych moreli 6 szt suszonych fig szczypta soli 2 łyżki płatków jadalnej róży 2 łyżki suszonej morwy ok 10 ziaren kakaowca 2 łyżki miodu(...)dente, natomiast płatki rozgotować się 2. Morele i daktyle kroimy w paski, na 10 min przed końcem gotowania dodajemy je razem z żurawiną do owsianki, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe, mieszamy i odstawiamy aż kasza i płatki wchłoną pozostały płyn 3. Przekładamy owsiankę do dwóch misek, polewamy każdą porcję miodem, dodajemy dodatki (płatki róży, zmiażdżone ziarna kakaowce, morwę
Słodki Kompromisbrzmi pysznie prawda? Tak też smakuje. Banan, masło orzechowe i czekolada to chyba najlepsze trio kulinarne na świecie. Pasuje do wszystkiego począwszy od omletów, przez kanapki aż do owsianek i budyni. Nic tylko zajadać :) Naleśniczki są odchudzone jak tylko mogą być, ale trening przed lub po ich zjedzeniu jak najbardziej zalecany! :) ...zabrakło czekoladki :( Składniki: 2 jajka 100 g mąki owsianej(...)patelnię. Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 10 minut. Na patelnię wylewać małą chochelkę ciasta i smażyć na złoto. Odkładać na talerz. Na jednego naleśnika położyć plasterki banana, posmarować masłem orzechowym,a w środku ułożyć kostkę gorzkiej czekolady. Przykryć drugim naleśnikiem. Można jeść na zimno lub na ciepło. Smacznego
Chocolate Muffin Blogtylko jagielnik Składniki: Korzenny jagielnik (śr: 13cm) -100g suchej kaszy jaglanej -300ml napoju roślinnego (u nas pół na pół ryżowe i migdałowe) lub mleko -ksylitol -3 łyżki masła orzechowego -cynamon + przyprawa korzenna -3 łyżki śmietanki kokosowej + 4 łyżki śmietanki kokosowej (do pokrycia) lub jogurt typu greckiego Dodatkowo Ciasteczka korzenne z tego przepisu (lub inne wasze ulubione ciasteczka) Pralinki(...)przykryć garnek i zostawić na 15-20 minut, kasza wpije resztę napoju i będzie jeszcze bardziej miękka. Gdy tak się stanie, odkryć garnek i poczekać aż odparuje. Następnie dodać masło orzechowe i 3 łyżki śmietanki powstałej ze schłodzonej puszki mleka kokosowego (stałą część) i całość zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Okrągłą formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia
Candy Pandashansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} PRZEPIS NA OMLECIORKI: SKŁADNIKI: -3 białka jaj -50g mąki - kawa inka 2 łyżki -kakao pół łyżki - owoce 170g -masło orzechowe 25g -szczypta sody oczyszczonej + jeśli ktoś ma ochotę to słodzik WYKONANIE: 1) Białka ubijamy na sztywną pianę. 2) Do ubitych białek dodajemy mąkę, kawę, sodę 3) Smarujemy patelnię(...)płaskiej łyżki(?) odwracamy omleta i smażymy z 2 strony. 7) Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i postępujemy analogicznie do jasnej części mocy omleta. 8) Przekładamy na talerz, smarujemy masłem orzechowym i podajemy z owocami. SMACZNEGO! Całość ma ok 490kcal
fitolarun.blogspot.comteż ją sfotografowałam, bez żadnych "upiększeń" - czysta, pyszna prostota. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 1 szklanka mleka (u mnie 1/2 mleka krowiego +1/2 szklanki mleczka kokosowego) 1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów 50 ml likieru kokosowego miód, syrop klonowy, cukier (opcjonalnie) sól Dodatki (wedle upodobania): świeże owoce suszone owoce konfitury, dżemy owocowe musy owocowe orzechy, nasiona, pestki solony(...)minut (jeśli owsianka będzie zbyt gęsta - dolej trochę mleka, natomiast jeśli będzie zbyt rzadka - nie dosypuj płatków, ponieważ one jeszcze wchłoną nadmiar płynu). Pod koniec gotowania dodać masło orzechowe, likier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Można zajadać samą tak jak ja lub podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO
Malinowo w kuchninaprawdę efektownie;) 10 – 12 babeczek 2 h masa mascarpone z karmelem: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej 250 g sera mascarpone 100 g masła orzechowego solony karmel: 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% szczypta soli morskiej kruche ciasto : przepis: TUTAJ Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić około godziny w lodówce. Foremki(...)będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej, masło orzechowe i energicznie mieszamy. W osobnej misce miksujemy mascarpone i dodajemy masę karmelową. Zmiksowaną masę odstawiamy do lodówki. Solony karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając
Ania i Marcin gotująZdrowe i bardzo proste masło orzechowe ,nic tylko orzechy i jak ktoś lubi sól. Warto zrobić bo wiemy co jemy a roboty jest śmiesznie mało więc polecam wszystkim zrobić zamiast kupować. Składniki : - orzeszki ziemne niełuskane - odrobina soli opcjonalnie Łuskamy orzeszki , w zależności od wielkości blendera/miksera dzielimy na porcje bo za jednym razem nie damy rady utrzeć wszystkiego(...)faza ucierania - z orzeszków robi się jakby mąka i tu nie trzeba się zrażać tylko otworzyć blender aby ściągnąć masę w dół i nadal ucieramy aż powstanie masło , osobiście lubię czuć drobinki orzeszków dlatego nie ucieram na zupełnie gładką masę jak widać na zdjęciu ,jak ktoś lubi to można dodać odrobinę soli. Przekładamy do pojemniczka i przechowujemy
Wypieki ReneSkładniki Ciastko - 40 g mąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 30 g syropu daktylowego - 70 ml mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 120 g daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą(...)czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Nadzienie Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie bardzo dokładnie odsączamy. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Smarujemy wystudzone spody batoników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy nasze batoniki. Batoniki polecam przechowywać w lodówce i wyciągnąć na chwilę przed podaniem. Smacznego
Health-Fit-LifeSkładniki Ciastko - 40 g mąki owsianej - 40 g mąki kokosowej - 30 g syropu daktylowego - 70 ml mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 120 g daktyli - 2 łyżeczki masła orzechowego 100% Polewa - 50 g gorzkiej czekolady bez cukru Wykonanie Ciastko Do miski wsypujemy obie mąki. Wlewamy syrop daktylowy oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą(...)czasie wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Nadzienie Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 15 minut. Następnie bardzo dokładnie odsączamy. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Smarujemy wystudzone spody batoników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy nasze batoniki. Batoniki polecam przechowywać w lodówce i wyciągnąć na chwilę przed podaniem. Smacznego
Health-Fit-Life