czekolady z jak największą zawartością kakao 3/4 szklanki (90 g) mąki 1/2 – 3/4 szklanki (90g – 130g) cukru trzcinowego 1/2 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego 3 jajka 3 łyżki masła orzechowego 100% z kawałkami orzeszków lub gładkiego 1 łyżka kakao szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: świeże owoce lub mrożone owoce, których wcześniej NIE rozmrażamy (u mnie duża garść jeżyn) Przygotowanie(...)Następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz solą i wymieszać. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 6) Na wierzch ciasta nałożyć łyżeczką masło orzechowe i za pomocą wykałaczki/patyczka zrobić esy floresy. 7) Na koniec równomiernie ułożyć owoce. 8) Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. 9) Przed podaniem
Fitsweet.meSkładniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 min 1/3 szklanki kaszy orkiszowej 1/3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli szczypta cynamonu 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżek miodu 2 łodygi rabarbaru 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: 1. Kaszę i płatki zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy sól, cynamon(...)karmelizujemy do momentu aż zmięknie trochę, ale jednocześnie zachowa kształt 3. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni na złoty kolor 4. Do gotowej owsianki dodajemy miód i masło orzechowe, na wierzchu rozkładamy rabarbar i płatki, można dodać jeszcze ulubione nasiona (siemię, chia, konopie
Słodki KompromisPRZEPIS NA DESER BUDYNIOWY Z PIERNIKAMI Składniki: 300 ml mleka 2% 2 łyżki cukru kokosowego ( lub inny ) 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub z tapioki 2 łyżki masła orzechowego 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 100 ml śmietanki 30 % + 1 łyżeczka cukru pudru kilka pierników korzennych owoce w żelu ( u mnie jagody Devalano ) Przygotowanie deseru: 1. Mleko przelać(...)następnie całość przelać do rondelka i zagotować. Budyń przykryć woreczkiem śniadaniowym ( musi stykać się z powierzchnią budyniu ) i odstawić do ostygnięcia. 2. Pierniczki pokruszyć. 3. Zimny budyń zmiksować z masłem orzechowym i przyprawą do piernika. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i ubitą dodać do budyniu. Połączyć składniki. 4. Do pucharków lub szklanek wsypać trochę pokruszonych pierników. Na pierniki wyłożyć
kolorowotorcikowomąki jaglanej (lub ryżowej, owsianej czy innej ulubionej) szczypta soli 1 łyżka ksylitolu 1 małe jabłko 1/2 łyżeczki cynamonu Karmel: 1 szklanka daktyli + gorąca woda do zalania 2 łyżki masła orzechowego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli (ja użyłam elektrycznej trzepaczki). Dodać ksylitol i jeszcze chwilę ubijać. Dodać żółtko(...)Daktyle przełożyć do miski i zalać gorącą wodą (tak aby były przykryte). Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie odsączyć (nie wylewać wody!) i przełożyć do blendera. Dodać masło orzechowe i wlać troszkę wody pozostałej po ich namoczeniu. Miksować na gładką i kremową masę, dolewając wody, aż do uzyskania preferowanej konsystencji karmelu (u mnie była dość rzadka
Healthy food explorermąki gryczanej) 50 g mąki z komosy ryżowej lub mąki ryżowej 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego jajko 6 dużych daktyli 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego łyżka masła orzechowego 50 g orzeszków ziemnych 50 dowolnej czekolady (u mnie wersja wegańska) Do miski przesiej mąkę orkiszową i ryżową, dodaj miód, olej kokosowy, jogurt grecki oraz jajko. Zagnieć. Ciasto powinno(...)Piecz ok. 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W tym czasie przygotuj karmel. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw je na ok. 5 minut. Odcedź wodę, dodaj masło orzechowe i całość zmiksuj. Do masy daktylowej dodaj orzeszki i wymieszaj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na upieczone i lekko wystudzone ciastka nakładaj masę daktylowo orzechową (mniej więcej łyżeczkę
365 dni dookoła kuchnirazu. Polecam zarówno dzieciom jak i dorosłym! [embed]https://youtu.be/BeT092fsHes[/embed] Składniki na zdrową Nutellę z kaszy jaglanej (duży słoik) : 200 g kaszy jaglanej 2-3 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i innych niepotrzebnych dodatków) 4 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao szklanka mleka 1,5% 60 g daktyli suszonych sok wyciśnięty z połówki cytryny 0,5 łyżeczki soli około(...)będzie wrząca, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na pół godziny do napęcznienia. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy daktyle, mleko, masło orzechowe, cukier trzcinowy, sok z cytryny i kakao. Całość mieszamy ze sobą łyżką, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Krem odstawiamy do lodówki. [caption id="attachment_7632" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarnewysoko i nic nie jest w stanie go przebić, jednak przyznam, że dzisiejszy omlet plasuje się równie wysoko. Pachnie nieziemsko, jest mega puszysty i delikatny, a w połączeniu z masłem orzechowym... nie do opisania, tego po prostu TRZEBA SPRÓBOWAĆ. W mojej wersji nie ma żadnego cukru, poza tym ze słodziutkiej gruszki, który zupełnie wystarcza. Jeśli jednak nie potraficie się(...)lekkiego 1 jajko 2 białka cynamon kardamon kilka kropel aromatu rumowego pół łyżeczki proszku do piecznia 5 łyżek wody DODATKI: 50g serka wiejskiego lekkiego 30g malin 115g gruszki 20g masła orzechowego ( KLIK ) PRZYGOTOWANIE: Otręby zmielić na mąkę (na przykład w blenderze) i dokładnie zmiksować z jajkiem, białkami i serkiem wiejskim Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować Tak przygotowaną masę wylać
peanutbuttermonsterznajdziecie na Siła Roślin , zrobiłyśmy wersję orzechową z masłem Nutura , która również dobrze spisze się jako proteinowa przekąska lub ciacho dla wege gości 😍 Sk ładniki: - 150g masła orzechowego Nutura 5-mix -100g płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych) -4 łyżki syropu klonowego -50g mąki migdałowej -2 miarki białka roślinnego Vivo Life - smak solona, karmelowa maca(...)kokosowa z ksylitolem -borówki -orzechy -gorzka czekolada Płatki namoczyć w ciepłej wodzie tak aby pochłonęły jak najwięcej wody (jeśli jest za dużo wody to ją po prostu odlać). Następnie masło orzechowe, namoczone płatki i syrop klonowy zmielić blenderem na gładką masę. Dodać odżywkę białkową, mąkę kokosową i migdałową, posiekane orzechy i wszystko wymieszać (mąki kokosowej najlepiej dać 2 łyżki
Candy Pandasoliwa z oliwek + sól 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka posiekanego czosnku 2 łyżki cukru kokosowego 60 ml bezglutenowego sosu sojowego lub tamari 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka masła orzechowego 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli lub sosu sambal oelek szczypta pieprzu szczypta sproszkowanego chilli 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500g piersi z indyka szczypta soli i pieprzu 1 łyżka(...)oliwek i sól, mieszając od czasu do czasu, żeby makaron się nie sklejał. 2 W miseczce mieszam ze sobą imbir, posiekany czosnek, cukier kokosowy, sos sojowy, ocet ryżowy, masło orzechowe, posiekane chilli, pieprz i sproszkowane chilli. 3 Trzy ząbki czosnku siekam, marchewkę kroję w słupki lub przy użyciu obieraczki julienne na paseczki. 4 Piersi z indyka myję, osuszam papierem, kroję
Book of spellsmyśl tej zasady powstał przepis na dzisiejszy omlet. Banalnie prosty, zdrowy i smaczny. Doskonałe źródło białka oraz błonnika, a wszystko za sprawą otrębów żytnich , czyli kolejnego produktu- po maśle orzechowym i cynamonie, bez którego nie wyobrażam sobie mojej egzystencji. Co w nich takiego wspaniałego? Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych dla zdrowia substancji , dają na długo poczucie sytości(...)otrębów żytnich 40g banana 1 jajko 2 białka cynamon pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wody DODATKI: 150g serka wiejskiego lekkiego 25g malin 20g jagód 35g banana 15g masła orzechowego PRZYGOTOWANIE: Otręby zmielić na mąkę i zmiksować z jajkiem, białkami i drobno pokrojonym bananem Dodać cynamon, proszek do pieczenia oraz wodę i ponownie zmiksować Smażyć na teflonowej patelni
peanutbuttermonstermleka kokosowego House of Asia 120 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 60 ml sosu rybnego House of Asia 40 ml soku z limonki 2-3 papryczki chili 60 g masła orzechowego, naturalnego, czyli niesłodzonego i niesolonego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki oleju, najlepiej sezamowego, orzechowego lub kokosowego sól, pieprz 1 zielona papryka 1 cebula szczypior opcjonalnie: natka kolendry, orzechy(...)naczynia, w którym będziemy przygotowywać resztę dania, czyli garnek (przygotowanie na szybko) lub naczynie żaroodporne lub wolnowar. Do mięsa dodajemy bulion, sos rybny, mleko kokosowe, pastę curry oraz masło orzechowe. Całość dobrze mieszamy. Teraz dodajemy czosnek, chili, cebulę, imbir, sok z limonki, paprykę oraz cukier. Całość jeszcze raz dobrze mieszamy. Przygotowanie na szybko: podgotowujemy całość kilka minut (aż mięso kurczaka
Pociąg Do Kuchniwiórków kokosowych 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych 5 daktyli 2-3 łyżki miodu prawdziwego 100 g masła 400 g masła orzechowego z kawałkami orzechów 80 g masła 200 g czekolady mlecznej 1 łyżka kremówki 1 łyżka płaska masła Przygotowanie: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem. Herbatniki zmielić w blenderze dodać rodzynki(...)daktyle, orzechy, miód, mleko w proszku, wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Masę równo rozsmarować na waflu i przykryć drugim waflem lekko naciskając. Masło orzechowe zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę. Rozsmarować na wierzchu. Odłożyć na noc w zimne miejsce by masy stężały. Czekoladę, kremówkę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę
Ala piecze i gotujedodatku cukru Składniki na małą blaszkę 25x 20 cm: 100 g mąki pszennej 200 g daktyli 1 banan 100 ml mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, owsiane) 100 g dowolnego orzechowego masła łyżeczka proszku do pieczenia 50-100 g orzechów (dowolnych, z grubsza posiekanych) 50 g kakao- 2 czubate łyżki Przygotowanie: Posiekaj drobno daktyle i zalej je ciepłym mlekiem. Jeżeli masz czas(...)się przez 15 minut namoczyć daktylom (będzie łatwiej blendować) a jak nie, to od razu dodaj do tego banana i masło orzechowej. Zeblenduj wszystko na gładką masę. Do powstałej masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj do połączenia składników. Przełóż wszystko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp
greenscarfinnego słodu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii 3 szklanki płatów owsianych szczypta cynamonu szczypta soli ok 1.5 tabliczki gorzkiej czekolady 3 czubate łyżki masła orzechowego Przygotowanie : Masło/olej rozpuścić w garnku dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia dodać cynamon, sól i płatki owsiane dokładnie wymieszać (ewentualnie można dodać 1-2 łyżki wody(...)wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki, w tym czasie zagotować wodę w małym garczku, położyć na nim miskę (najlepiej plastikową) i rozpuścić czekoladę z masłem orzechowym, czekoladę wylać na płatki owsiane, posypać na wierzchu pozostałą 1/4 masy płatków. Odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki aż ciasto zrobi się twarde
zdrowa vege kuchniadługo zwlekałam - całość smakowała jak mleczny pudding ryżowy! Krem wyszedł również bardzo słodki - za sprawą mocno dojrzałego melona i syropu klonowego. Dla równowagi polałam go więc sosem z masła orzechowego, który ostatnio przygotowuję niemal codziennie. Tak więc jeśli macie ochotę na taką orzechową polewę, wystarczą dwa składniki, 30 sekund i gotowe. Jeśli chodzi o melona, który stanowi podstawę smakową tego(...)ryżu mleko migdałowe (lub zwykłe) 2 łyżki syropu klonowego kubeczek jogurtu owczego (lub greckiego) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego pół małego melona Cantaloupe (około 200 g) Sos orzechowy: łyżka masła orzechowego typu smooth + 6 łyżek mleka Połączyć oba składniki energicznie mieszając i odstawić na 5 minut. Przygotowanie kremu: Płatki zalać gorącym mlekiem 1 cm ponad ich poziom i wymieszać. Odstawić
Poranek na słodko