przesypujemy na sito i przepłukujemy dobrze pod bieżącą wodą. Zalewamy wrzątkiem, dosypujemy sól i słodziwo i gotujemy dopóki kasza nie wsiąknie całego płynu. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe, a jeśli takowego nie macie wystarczy uprażyć orzechy laskowe w piekarniku przez około 12 minut w 200 stopniach, zdjąć z nich gorzką skórkę i zblendować w mleku(...)mleka z masłem orzechowym dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i blendujemy do momentu aż uznamy, że masa jest odpowiednio kremowa. Gotową masę dzielimy na 2 części, jeżeli tak jak ja wolicie jasną część, rozdzielcie Waszą masę na 1/3 i 2/3. Do 1/3 kremu dodajcie 2 łyżki kakao i ponownie zblendujcie. Do pucharków nakładamy krem biały, a na niego delikatnie kakaowy. Odstawiamy
MamaOskarkacukru, glutenu, tłuszczu i laktozy. Składniki na 15 ciasteczek: 1 szkl. płatków owsianych 1/3 szkl. nasion chia 1/3 szkl. rodzynek 1/3 szkl. słonecznika 1/3 szkl. ziaren konopi 3 łyżki masła orzechowego 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni. Łączymy z resztą składników. Ugniatamy dłońmi. Bierzemy łyżkę masy do ręki, formujemy kulkę (gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy(...)więcej masła orzechowego lub odrobinę wody) i spłaszczamy. Układamy ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach
Czarnawisienkagładki i delikatny budyń jest jego długie gotowanie na bardzo małym ogniu. Wypróbujcie! Składniki: – 220ml + 220ml mleka (napoju) kokosowego – 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) – 2 łyżki masła orzechowego – 1 banan – 1/2 pitai (smoczego owocu) – garść ziarenek granatu – kilka kostek gorzkiej czekolady Kaszę jaglaną umieszczamy w sitku i płuczemy gorącą wodą z kranu. Kaszę(...)rondelku i dodajemy 220ml mleka kokosowego, przykrywamy i gotujemy na jak najmniejszym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko (ok. 15-20 minut). Następnie ponownie dodajemy 220ml mleka wraz z masłem orzechowym, mieszamy i znów chwilę podgrzewamy, aż wchłonie całość. W misie blendera umieszczamy ugotowaną kaszę, dodajemy pół banana i miksujemy na najwyższych obrotach, aż otrzymamy gładki masę. Tak przygotowany budyń
Be Fit Be StrongRukola Endywia lub inny mix sałat 1/2 awokado 1/2 kostki sera pleśniowego Świeżo zmielony pieprz Sos: 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub startego 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1-2 łyżki wody Przygotowanie: Awokado kroimy wzdłóż środka, przekręcamy i wyciągamy pestkę wbijając nóż i wyciągając przy pomocy siły. Kroimy awokado i ser pleśniowy(...)kosteczkę. Wrzucamy do miski i łączymy z cykorią, rukolą i endywią (możemy użyć innego mixu sałat). Masło orzechowe podgrzewamy, łączmy z sosem sojowym, olejem, imbirem i wodą do uzyskania lejącej konsystencji. Polewamy sałatkę. Całość możemy doprawić świeżon zmielonym pieprzem
Czarnawisienkawarto spróbować. Do przygotowania potrzebujemy: 2 papryki (dowolne 2 kolory) 1/2 średniej cebuli 2 dymki (u mnie to były takie raczej łodygi z dużą ilością szczypioru) 2-3 łyżeczki masła orzechowego odrobina tłuszczu do smażenia trochę wody sól, pieprz Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i dymki ze szczypiorem. Przesmażamy i dodajemy pokrojone papryki i dusimy na wolnym(...)ogniu aż papryki będą miękkie, trochę zarumienione. Dodajemy masło orzechowe i wodę i gotujemy (mieszając) aż otrzymamy kremowy sos. Podajemy gorące i zjadamy solo, albo z ryżem, makaronem. Możemy posypać sezamem. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 150 -200g gorzkiej czekolady 70-80% 100g suszonych daktyli 3 łyżeczki masła orzechowego Wykonanie: gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, lekko studzimy , następnie najwygodniej za pomocą pędzelka smarujemy boki i dno foremek silikonowych, warstwa powinna być gruba, wkładamy do lodówki(...)jeżeli warstwa czekolady jest cienka to najlepiej, powtórzy czynność i dać drugą warstwę czekolady) daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut, po tym czasie odsączamy je, dodajemy masło orzechowe i blędujemy, aż wszystko się ze sobą połączy schłodzone foremki z czekoladą wypełniamy masą daktylową i zamykamy je warstwą czekolady i ponownie schładzamy w lodówce 10-15 minut
Słodkie zapomnieniekremowe, z dość mocno kleistą masą, za sprawą kaszy. Jest bezglutenowe i wegańskie . Spód: 50 g jagód goji (Inna Bajka) 50 g suszonej morwy (Inna Bajka) 50 g masła orzechowego 20 g tahini 1 łyżka kakao surowego (Inna Bajka) 1 łyżeczka proszku maca (Inna Bajka) Masa jaglana: 200 g kaszy jaglanej 500 ml mleka roślinnego(...)cukru kokosowego (Inna Bajka) 120 g masła orzechowego 1 łyżka oleju kokosowego 1/3 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do rondelka, zalej mlekiem i gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę. W międzyczasie przygotuj spód. Zalej wrzątkiem jagody goji i morwę i pozostaw na ok. 10 minut, aby zmiękły
Zdrowie na języku :Plubi najbardziej. Na moim blogu znajdziecie ich ogromną ilość pod tymi linkami: pasty na kanapkę , smarowidła i kremy na słodko . Tym razem istotną rolę gra tu pieczona papryka i masło orzechowe. Ciekawe połączenie, prawda? Tylko spróbujcie! Ponadto świetnie sprawdza się jako sos do makaronu! :) Składniki: - 4 czerwone papryki - 2 kromki chleba (u mnie żytni, pokrojony w kostkę) - 2 łyżki sezamu(...)czubata łyżka masła orzechowego (z orzeszków ziemnych) - 1 łyżka oliwy - sok z 1/2 cytryny - 1/2 łyżeczki chili Papryki myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - skórką do dołu i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu od razu przekładamy do woreczka strunowego lub rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i odstawiamy
Be Fit Be Strongłyżki ksylitolu w pudrze (lub cukru pudru) – 1 łyżka kakao Składniki na polewę: – 100g gorzkiej czekolady – 1 łyżka ksylitolu (lub cukru) – 1 łyżka masła orzechowego Jeżeli używamy świeżych daktyli, usuwamy z nich pestki i zalewamy gorącą wodą. Po 30 minutach dokładnie je odcedzamy i miksujemy na gładką pastę. Następnie pastę mieszamy z mąką orzechową lub mielonymi(...)najmniej 1 godzinę. Po tym czasie zabieramy się za przygotowanie polewy. Czekoladę łamiemy na kostki i w kąpieli wodnej roztapiamy ją wraz z częścią płynną mleczka kokosowego, masłem orzechowym i cukrem. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, chwile studzimy polewę, a następnie równomiernie wylewamy na schłodzoną masę. Schładzamy w lodówce, aż polewa zastygnie. Smacznego! Artykuł Kokosowy „Mars” bez pieczenia
Be Fit Be Strongjakimś czasie zacznie to przypominać krem. Im dłużej będziemy miksować tym bardziej masełko będzie kremowe :) Według upodobań można masełko dosolić, dodać odrobinę cukru. Proste, szybkie i tanie! Słoik porządnego masła orzechowego 350 g - ok. 10 zł Słoik zdrowszego domowego masełka 350 g - ok. 6 zł Wartość energetyczna* 100g: 504 kcal 23 g białka(...)błonnika IG** = 40 (niski) Ładunek glikemiczny 1 łyżki = 4,8 (niski) Wysoka zawartość WIT. E, KWASÓW JEDNONIENASYCONYCH I KWASÓW OMEGA-6, czyli zdrowych tłuszczy :) Masła orzechowego NIE NALEŻY niestety spożywać w nadmiernych ilościach.. Może on zaburzyć stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w diecie, co ma zły wpływ stan układu krążenia
Vroblewska-fitlifemnie te orzechowe smakowały bardziej, ale kakaowym też nic nie brak) Zniknęły błyskawicznie, a jakie były pyszne... mmm... SKŁADNIKI Na orzechowe: 1 opakowanie pałeczek orzechowych Cukry Nyskie 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka solonych orzeszków ziemnych (najlepiej pieczonych) Na kakaowe: 1 opakowanie pałeczek kakaowych Cukry Nyskie 2 łyżki kakao 1 łyżka mascarpone Pałeczki orzechowe blendujemy z masłem orzechowym
Czary - gary w kuchnigorzkiej czekolady, która w gorącej owsiance przepysznie się rozpuszcza i smacznie urozmaica smak. Składniki: 50 g płatków owsianych 1/2 laski wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka masła orzechowego (u mnie z nerkowców) 125 ml mleka 125 ml wody 1/2 małego mango kostka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Do rondelka wsyp płatki(...)dodaj ziarenka z laski wanilii i pusty już strączek (który podczas gotowania doda jeszcze intensywniejszego smaku waniliowego), ksylitol, masło orzechowe oraz wlej mleko i wodę. Od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu, dalej pod przykryciem do uzyskania preferowanej konsystencji, ok. 5-7 minut. Z ugotowanej owsianki wyciągnij strąk wanilii i ułóż dodatki. Wartości odżywcze owsianki z dodatkami: energia
Zdrowie na języku :PSkładniki na 3 porcje: ▸100 g płatków owsianych POLSKIE PŁYNY ▸1 banan ▸2 jajka ▸1 łyżeczka cynamonu ▸200 g jogurtu naturalnego ▸1 łyżka masła orzechowego ▸1 łyżka mąki ziemniaczanej ▸200 g truskawek lub innych świeżych owoców Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut, aby woda całkiem wchłonęła. 2. Jajka, banana, cynamon, jogurt, masło orzechowe i mąkę
Zdrowie i pysznie na talerzukokosowy "sernik na zimno" z jogurtu z malinami (w środku), podany z resztą malin, domowym dżemem truskawkowym (2014r.) i masłem orzechowym~ Dzisiaj jestem już bardziej wypoczęta niż wczoraj, więc mogę coś napisać :) Najpierw chciałabym napisać ogólnie, że cały wyjazd bardzo mi się podobał, Słowacja bardzo mi się podobała - piękny kraj! Góry to po prostu cud...Mogłabym tam mieszkać(...)picia - cytrynowy radler :D ♥ który zresztą w ilości sztuk 6 przyjechał z nami do Polski... :D A oprócz piwa przywiozłam jeszcze... od lewej - kaszka gryczana błyskawiczna, pod nią masło orzechowe w drugim rzędzie na górze gryczano-kukurydziany kus kus, pod nim wegańskie pasty kanapkowe: brokułowa, ciecierzycowa(jak to odmienić?:D), meksykańska i hummus, tofu z chili. w trzecim rzędzie
breakfast of dreamsSkładniki: 150 g czekolady gorzkiej min. 70% 130 g oleju kokosowego 130 g mieszanki mąk bezglutenowych/ryżowej/kukurydzianej/ziemniaczanej 1 jajko Szczypta soli 2/3 szkl. ksylitolu/cukru kokosowego 2 duże łyżki masła orzechowego Precle lub orzechy Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym. Jajko miksujemy z cukrem/ksylitolem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąki i sól. Miksujemy. Blaszkę kwadratową(...)prostokątną (małą) smarujemy olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę czekoladową. Rozsmarowujemy masło orzechowe i dekorujemy preclami lub orzechami. Pieczemy ok. 30 min. w 160 stopniach
Czarnawisienka