masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:199/248)

Waniliowy sernik na zimno na czekoladowo-owsianym spodzie 243

serków homogenizowanych, z jogurtu czy kremówki, z owocami lub bez, z galaretką- co kto lubi :)Mój sernik jest na spodzie z płatków owsianych z czekoladą, z kremową i mocno waniliową chmurką z borówkami- lekki, puszysty i pyszny!Polecam!Spód*: * płatki owsiane- 300g* masło- 100g* czekolada- 100g (u mnie mleczna, ale można dać gorzką)* kakao- 1 łyżkaSernik:* kremówka- 200ml* mascarpone(...)tortownicę o średnicy 20cm.Połowę płatków zmiksować.Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać ze wszystkimi płatkami.Tortownicę posmarować masłem, posypać kakao i wyłożyć na spód masę czekoladowo-owsianą.Schłodzić w lodówce.Sernik:Płatki migdałów prażymy na suchej patelni- do zarumienienia.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywny krem, a pod koniec ubijania dodać cukier.Dołożyć mascarpone wraz

Kraina Miodem Płynąca
Tort różowy 170

przekroić biszkopt na 2 części. Krem śmietankowy: 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 porcje wielkości ziarnka grochu różowego barwnika (używałam barwnika w żelu Wilton) 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 500 gr malin 1/4 - 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać

moj przepis na
Tort leśny mech 299

miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty i powoli dolewamy cienką strużką olej. Dodajemy szpinak. Przesiane mąki stopniowo, łyżką, dodajemy do masy – cały czas miksując, ale już na małych obrotach miksera. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy. Ciasto szpinakowe pieczemy przez około 50-60 minut. Przez 10 minut studzimy przy zamkniętych drzwiczkach, a potem delikatnie wyjmujemy. Studzimy w blaszce. Ścinamy wierzch (tam gdzie(...)użyłam Inki z błonnikiem, ale może też być Inka klasyczna). Mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy kremówkę na sztywno. Mascarpone rozcieramy łyżką z rozpuszczoną czekoladą. Dodajemy po jednej łyżce ubitej śmietany do serka (nie odwrotnie) i mieszamy delikatnie do połączenia. Gdy wmieszamy tak całą śmietankę, możemy przełożyć blaty szpinakowe (ja składałam tort w tortownicy). Jeśli chcecie

Poezja smaku
Tiramisu 1156

czymś świadczy :D     Składniki: 4 żółtka Słodzidło (u mnie z braku innego – ok. 300g fruktozy, ale może być każdy inny – do smaku) 1/3 szklanki pełnotłustego mleka 250g serka mascarpone (w temp. pokojowej) 1 kubek śmietany 30% lub 36% ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Niecałe ½ szklanki mocnej kawy (może być więcej lub mniej, w zależności od tego, jak bardzo kawowe(...)wcześniej przygotowujemy też krem jajeczny (wcześniej, bo musi ostygnąć – najlepiej trzymać w lodówce przez ½ godziny lub więcej). Żółtka ze słodzikiem i mlekiem ubijamy nad kąpielą wodną – na średnim ogniu. Masę trzeba ciągle ubijać, żeby nie wyszła nam jajecznica ;) Ubijamy i ubijamy aż masa zrobi się lekka i puszysta, a potem jeszcze przez około minutę. To ubijanie chwilę nam zajmie

Jak gotować i nie zwariować
Eklery z kremem orzechowym 220

Eklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki:Ciasto parzone:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny Palma „Bielmar”mała szczypta soliKrem orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2(...)parzone:Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać eklery (lub nakładać łyżką) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym

Oryginalny smak
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 132

kakoszczypta soli Do dekoracji:Wiśnie w spyrytusieBita śmietana z serkiem mascarponePRZYGOTOWANIE:BiszkoptOddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z 1 łyżką cukru. W osobnej misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę z żółtek z ubitymi białkami delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodaję przesianą mąkę z  kakao, sól i ponownie delikatnie(...)uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło na jednolitą masę do której dodaję kakao - miksuję aby powstało masło kakaowe. Ubijam śmietanę. Do masła dodaję ciepłą masę czekoladową oraz szczyptę soli i ponownie miksuję do połączenia składników. Następnie dodaje ubitą kremówki i delikatnie mieszam.Keksówkę wykładam folią spożywczą. Na spód wylewam 1/3 masy czekoladowej. Na nią wykładam jeden

Magiczna kuchnia Darii
Ciasto Jamajka 344

Od kiedy zrobiłam Bananową Chmurkę (przepis tutaj – KLIK ) stała się ona jednym z moich ulubionych ciast. Ostatnio znowu naszła mnie na na to ciasto ochota

Smaki Na Talerzu
Ciasto stracciatella z truskawkami 143

temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi 2 łyżki wody 1 szklanka cukru 100 g czekolady gorzkiej Składniki na krem 500 g serka mascarpone 250 g twarogu z wiaderka (naturalnego) 2 łyżeczki cukru waniliowego 80 g cukru 4 łyżki zimnego mocnego naparu z herbaty ( niecałe pół szklanki i 2 torebki) u mnie  Teekanne(...)Białka ubij na sztywną pianę i ciągle ubijając dodawaj stopniowo cukier, aż do jego wyczerpania. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku. Zmiksuj.Przestań miksować i dodaj do masy jajecznej obie przesiane mąki, nie miksuj ich,ale delikatnie wmieszaj w masę jajeczną drewniana łyżką lub szpatułką. Tylko do chwili połączenia się wszystkich składników. W międzyczasie dodaj wodę. Na końcu

Z Kuchni Do Kuchni
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 161

stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.  Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę wraz z serkiem mascarpone umieścić w misce miksera i miksować do czasu, aż krem będzie gęsty i jednolity (uważać aby, nie przepić kremu). Gotowy krem wymieszać z wiórkami czekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder(...)czasie czekolady pokroić na mniejsze  kawałki. Dobrze ciepłą kremówką zalać czekoladę odczekać około 2-3 minuty i po tym czasie całość dokładnie wymieszać tak aby powstała gładka, lśniąca masa.  Wykonanie tortu: Na paterze bądź podkładzie cukierniczym ułożyć jeden blat, nasączyć go przygotowaną kawą. Blat wysmarować połową śliwkowego powidła a na to wyłożyć połowę kremu. Całość przykryć drugim blatem

Krakowskie smaki Ani
Ciasto bananowe bez pieczenia, na zimno 600

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700g jogurtu bananowego 250g serka mascarpone 3 galaretki o smaku owoców egzotycznych Delecta (ananas, mango, melon) + 2 sztuki na górę ciasta 7-8 bananów 360g herbatników czekoladowych 70g masła Przygotowanie: Ciasteczka zmiksować w malakserze lub rozdrobnić(...)rozpuścić w 300ml gorącej wody. Serek zmiksować wraz z jogurtami.  2-3 banany pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny aby banan nie ściemniał, połączyć z jogurtami, dodać wystudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Ja dodatkowo jeszcze obłożyłam wcześniej brzeg ciasta bananem w plasterkach również skropionym cytryną. Na stężonej masie ułożyć skropione cytryną plasterki banana

W garach u Gosi
Tort Red Velvet 112

240ml) maślanki, temperatura pokojowa * Masa 450 g. Twaróg delikatny śmietankowy President 1/2 szklanki (115 g) masła śmietankowego, zmiękczone do temperatury pokojowej 2 szklanki cukru pudru 200g śmietany 18% pudełko Mascarpone 250g. Ciasto: Wymieszaj mąkę, sodę, kakao, sól i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika razem w dużej misce. Odłożyć na bok.  Masło ubić na dużej prędkości, aż będzie gładkie i kremowe(...)Piec w temperaturze 180ºC termoobieg przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które

Kubki smaku
Tiramisu 264

jest PYSZNE !!!! Składniki : - 500 ml serka mascarpone - 700 ml śmietanki 30 % - 5 żółtek - 220 g cukru pudru - 400 ml kawy - 5 dużych łyżek alkoholu u mnie to spirytus ale można dać jakiś smakowy jak ktoś woli - 400 g biszkoptów ,ja kupuję w Lidlu 2 opakowania po 200 g kakao do posypania Sposób wykonania : Serek wyjąć z lodówki. Do kawy dodać(...)żółtka wbić do miski i wsypać do nich cukier ,  miskę postawić na garnku z wodą i ubijać na parze ,wodę można wyłączyć i ubijać już bez gotowania aż masa będzie "biała" Serek ucierać przez ok minutę żeby rozluźnić konsystencję ,dodawać utarte żółtka z cukrem , ucierać do połączenia składników . Ubić śmietanę i połączyć obie masy ,można łyżką albo robotem

Wypieki Rene
Sernik cytrynowy z lemon curd 380

schłodzenie w lodówce. Ale warto poczekać... Jest fantastyczny... Gorąco polecam!SKŁADNIKI:700 g serka śmietankowego z wiaderka (ja użyłam "Naturalnego" Delfiko, do kupienia np. w Netto)250 g serka mascarpone1 i 1/4 szklanki cukru4 jajka3 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 3-ch małych cytrynziarenka z 1 laski wanilii1 łyżeczka esencji waniliowej  DEKORACJA:250 ml domowego lemon curd (przepis(...)misce ubij krótko na średnich obrotach ser śmietankowy i mascarpone. Dodaj cukier i miksuj około 1 minuty. Wbij po 1 jajku, krótko miksując po każdym dodanym. Teraz dodaj mąkę, skórkę z cytryn, esencję waniliową oraz ziarenka z laski wanilii. Całość miksuj około 1 minuty. Gotową masę przelej do formy i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Piecz

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik z ricotty 168

coś co koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest bardzo szybkie do wykonania i smakuje wyśmienicie Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 500 g ricotty – 3 duże jajka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – cukier wanilinowy Polewa – 250 g malin – 2 łyżki cukru – 1 łyżka wody(...)wyłożyć spód ciasteczkami. Wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. Do większego naczynia przełożyć ricotte, mascarpone, wsypać cukier, wbić jajka i dodać cukier wanilinowy. Wszystko zmiksować. Na końcu dodać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Całośc wylać na przygotowany spód. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 45-60 minut na złoty kolor. Następnie wyciągnąć

I LOVE LIFE
Brownie z kremem śmietanowym i frużeliną wiśniową 2052

wypieków (220 g) 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem śmietanowy 1 duże opakowanie śmietany 30% (400 ml) 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 2 łyżki cukru pudru frużelina wiśniowa 350 g mrożonych wiśni 3 łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody 3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)cukier, wlać ekstrakt waniliowy i całość wymieszać. Na sam koniec wlać przestudzony sos czekoladowy oraz wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25-30 minut w 160 ºC . Upieczone brownie ostudzić.  W międzyczasie przygotować krem śmietanowy.   Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną

Ugotować
Odchudzony deser Oreo w słoiczku 1391

serka mascarpone i dodatkowego cukru. Postanowiłam, że nie będę, aż tak nadwyrężać naszej codziennej diety i deser przygotuję na bazie serka śmietankowego, bez dodatku cukru, zaś w zamian użyję banana. Efekt? Deser nie jest przesłodzony, smakuje pysznymi ciasteczkami Oreo i nie sposób poprzestać na jednej łyżeczce. Przepis starcza na 3 słoiczki widoczne na zdjęciu. Spróbujcie! Składniki: – 500g serka naturalnego(...)czekolada, dodatkowy cukier/ksylitol 12 ciastek Oreo otwieramy, ściągamy nożem biały środek (nadzienie) i umieszczamy wraz z serkiem w misie blendera. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokrojonego na grubsze plastry banana, miksujemy. Po wydrążeniu, pozostały nam 24 ciasteczka, osiem z nich dodajemy do serowej masy i znów całość miksujemy. Sprawdzamy, czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli za mało – dosładzamy, czym

Be Fit Be Strong
Kostka truskawkowa 145

cukru 2 duże jaja 1 pełna szklanka przecieru jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 300 ml kremówki 50 dag  twarożku śmietankowego (lub mascarpone) 3/4 szklanki wody 1  łyżka żelatyny 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka zmiksowanych truskawek polewa: stopiona czekolada deserowa  biała czekolada (50 g) 1 łyżeczka galaretki truskawkowej  1 łyżeczka masła(...)masy jajecznej. Po wymieszaniu wylej na wyłożoną papierem do pieczenia formę (28cm x 38 cm) i  upiecz w temp. 160 st C do suchego patyczka. (około 30 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty. Rozpuść  galaretkę z dodatkiem  łyżki żelatyny  w  szklance wody. Odstaw  do ostudzenia.  Ubij kremówkę. Do serka dodaj

Gotuj Sam!
Krwiste tiramisu. Nie tylko dla odważnych 124

chrupiące, zieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się nie znudził. Tiramisu sanguinello Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 25 ml amaretto 60 g cukru pudru 3 żółtka 2 białka nasączenie: 50 ml delikatnej czarnej herbaty (aromatyzowanej pomarańczą) 50 ml soku z czerwonych pomarańczy skórka otarta(...)Pokroić je na plastry grubości 4-5mm, posypać cukrem, zalać alkoholem i odstawić do lodówki. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać alkohol, zmiksować. Dodać mascarpone, połączyć. Na końcu partiami dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. W herbacie z sokiem maczać biszkopty, ułożyć na dnie szklanek. Na wierzch wyłożyć krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania