masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:193/248)

Większa sprawa - tort 194

polecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody75 ml gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135(...)miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.Piec w 170 st. C. 70-80 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Krem:Mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Opadające ciasto czekoladowe z kremem i owocami 227

tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao 90 g cukru na krem: 150 g śmietany kremówki 170 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: truskawki, maliny(...)Następnie dodać żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Białka ubić na pianę, pod koniec dodając cukier. Ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.   Gotową pianę dodać do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszać, aż całość się połączy. Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić

wyzwania kuchenne
Rolada biszkoptowa z malinami 246

dowolny krem i tyle. Ja zazwyczaj rolady robię z bitą śmietaną, bo lubię gdy są delikatne niczym chmurka, ale możecie zastosować kremy jakie lubicie najbardziej czy to na bazie serka mascarpone, czy masła. Moim zdaniem w lato nic nie sprawdzi się lepiej jak bita puszysta śmietana i słodkie dojrzałe owoce.  Rolada z malinami to jedno z moich ulubionych ciast(...)kuchennej. Dodaj cukier i ponownie ubij na sztywno, dodaj następnie żółtka i ręcznie delikatnie je rozprowadź trzepaczką. Przez sitko przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Trzepaczką rozprowadź równomiernie masę. Masę wylej na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bardzo ważne abyś ciasto równomiernie rozprowadziła po całej powierzchni. Wstaw do pieca. Pieczemy na jasny złoty kolor do suchego patyczka. Temp

SMYKWKUCHNI
Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia 1092

Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia to kolejna odsłona sernika na zimno. Jest on wyjątkowo kremowy dzięki zawartości serka mascarpone. Smaki karmelowy i brzoskwiniowy uzupełniają się, tworząc delikatną, idealnie słodką całość. Wierzch sernika zwieńczają karmelizowane brzoskwinie, które nadają sernikowi świeżość i lekki, owocowy charakter. Każda z warstw ma nieco inną konsystencję - karmelowa jest mocno kremowa, a brzoskwiniowa bardziej musowa. Obie, dzięki(...)zwiększyć ilość składników (przykładowo na tortownicę o średnicy 24cm trzeba podwoić składniki). Sernik brzoskwiniowo-karmelowy bez pieczenia Składniki: 60g okrągłych biszkoptów 30g masła 2 łyżki syropu brzoskwiniowego (z puszki) masa brzoskwiniowa 200g mascarpone 200g brzoskwiń z puszki 50ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody masa karmelowa 200g mascarpone 100ml śmietanki

Smakołyki Bereniki
Egzotyczna zupa krem pomarańczowo-dyniowa 199

pokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe)2 średniej wielkości pomarańcze2 łyżeczki imbiru w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 szklanka bulionu1 szklanka soku z ananasa100g serka mascarpone lub philadelphia1 łyżka masłasól do smakuSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, oprószamy 1 łyżeczką imbiru i pieczemy 25 minut.Z obu pamarańczamy(...)tyle bulionu, żeby zakryć dynię, ale nie więcej. Gotujemy kolejne 20 minut.Na koniec dodajemy serek i gotujemy mieszając aż do roztopienia.Garnek zdejmujemy z ognia i czekamy aż zupa trochę wystygnie.Przelewamy całość do blendera, dolewamy sok z ananasa, solimy do smaku i miksujemy na gładką masę

W kuchni wieczorem
Sernik pomarańczowy 231

serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj.Sernik pomarańczowyCzas przygotowania: 90 minutProporcje dla 12 osób, tortownica 26 cmSkładniki:1000 g zmielonego twarogu250 g serka mascarpone200 g śmietany 18%4 jajka1 szklanka cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka domowej esencji waniliowej1 łyżeczka esencji pomarańczowej2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2(...)ciastka, dociskamy je do dna tortownicy i wkładamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. W misce ucieramy żółtka w cukrem. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietanę, mąkę, esencje i skórki pomarańczowe. Wszystko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną masę i wraz z kandyzowanymi owocami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy na tortownicę.Sernik pieczemy 60 minut. Studzimy w piekarniku.Porada

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy torcik czarny las 205

Uwielbiamy bezy i bardzo często je robimy dlatego też kolejna nasza propozycja musiała zagościć na naszym blogu. Tym razem to torcik bezowy czarny las, którego smak

Kuchenne Wariacje
Tarta z kremem śmietankowym i brzoskwiniami 168

ciasto rękami, robimy kulkę – lekko spłaszczoną i owijamy ją folią spożywczą. Umieszczamy kulkę w lodówce na 1 godzinę.   Pozostałe składniki: brzoskwinie z puszki galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 200 ml śmietanki 30% schłodzonej 2 łyżeczki żelatyny   Po 1 godzinie wykładamy ciasto na stolnice i wałkujemy placek. Formę do tarty natłuszczamy(...)spodzie. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy obciążniki i pieczemy w 180 stopniach przez 5-8 minut – aż ciasto zacznie się rumienić.   Masa: Do miski wlewamy śmietankę 30 % kiksujemy, dodajemy mascarpone, mleko skondensowane – miksujemy. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Miksujemy. Wykładamy masę na chłodną tartę. Wkładamy do lodówki by masa

MojaQchnia.pl
Francuskie ciasteczka z jagodami Crème brûlée 290

wierzchu, a wszystko przygotowałam w jadalnych miseczkach, tzn w cieście francuskim :) 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone ok 1/2 szklanki świeżych jagód cukier brązowy Rozwinąć schłodzone ciasto francuskie i wyciąć z niego kółka. Pełne koła o średnicy ok 8 cm. W połowie z nich wyciąć mniejsze kółka(...)wyrośnięte ciasto, należy je trochę przygnieść widelcem. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, którą umieść na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Żółtka ucierać, dodając sok z cytryny, aż masa będzie puszysta i zrobi się bardzo ciepła. Najlepiej sprawdzając palcem, nie może parzyć. Odstawić do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas należy żółtka przemieszać, gdyż na wierzchu może tworzyć się skorupka

https:KKuchniaMniam
Babeczki czekoladowo-serowe 223

naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 125 g mascarpone 1 łyżka cukru kokosowego bądź syropu klonowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko Najpierw przygotowujemy nadzienie, mieszając ser z cukrem, mąką i białkiem jaja, całość powinna stworzyć jednolitą masę, którą następnie na pół godziny wstawiamy do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i przygotowujemy(...)pozostałe z przygotowania nadzienia serowego (żółtko nie jest konieczne). Wszystko należy delikatnie wymieszać łyżką, żeby składniki się połączyły. Do papilotek nakładamy 1 łyżkę ciasta, następnie na środek wykładamy łyżeczkę serka i przykrywamy jeszcze ciastem, ilość zależy od nas, mnie np. podoba się to, że w niektórych miejscach farsz wyziera spod muffinki - żeby osiągnąć taki efekt nakładamy płaską łyżkę ciasta

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort kwiat 239

składnikibiszkopt* 3 białka* 2 jajka* 200 g cukru* 150 g mielonych migdałów* 200 g mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* szczypta solikrem z serka mascarpone* 250 g serka mascarpone* 120- 130 g mleka skondensowanego słodzonego (może być w tubie dowolny smak)krem z gotowanej śmietany* 400 ml śmietany kremówki* 4 łyżki cukru* 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny(...)odczekać chwilę i wyjąć z miski, zostawić na kratce do wystudzenia.Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też dodać nieco alkoholu.Krem z serka mascarponeSerek wyjąć do pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu.Powstałym kremem przełożyć biszkopt.Krem z gotowanej śmietanyŻelatynę namoczyć ok. 1 godzinę

Mix smaku
Sernik kokosowy 393

Od zawsze kocham serniki….:)! Dlatego jest ich najwięcej na blogu…. Możecie znaleźć tutaj serniki pieczone: dyniowy, nowojorski, limonkowo-miętowy, mokka, kajmakowy, z brzoskwiniami, wiedeński

UgotujmyTo.pl
delikatny tort kokosowy a la Raffaello 705

oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy(...)zaparzonej i ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny) wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie: 100 g wiórek kokosowych blendujemy

Domowy Smak Jedzenia
Lekki tort truskawkowy z kremem mascarpone 299

bazie mascarpone świetnie smakuje nawet w upalny dzień. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki 30% 200 g jogurtu greckiego 100 g masła szklanka cukru pudru 250 g truskawek + truskawki do dekoracji      Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)studzimy przy otwartych drzwiczkach.       Truskawki miksujemy z jogurtem greckim. W dużej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i masłem. Gdy krem zgęstnieje dodajemy mascarpone i porcjami dolewamy masy owocowej. Miksujemy całość aż do dokładnego połączenia się składników i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.       Biszkopt dzielimy na trzy części, dwa dolne blaty

sama złodycz
Karmelowe Tiramisu. 179

tłustej śmietanki 20 g lekko solonego masła Oczywiście jeśli ktoś nie ma czasu/ umiejętności można użyć gotowego karmelu lub sosu toffi. II. Całość: 220 g okrągłych biszkoptów 500 g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru(...)ostygnięcia. Powinien lekko zgęstnieć. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i zbieramy ziarenka ze środka. Wkładamy je do miski, dodajemy mascarpone i sok z cytryny. Miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek. W jednym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem, aż masa zjaśnieje. Przekładamy do naczynia z mascarpone i ponownie miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo

DominikaDolci