masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:197/248)

Piernik z masłem orzechowym i marmoladą 152

jajka 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej z miąższem) 1/2 szklanki mleka 3 krople aromatu rumowego 3 krople ekstraktu anyżowego (opcjonalnie) Krem: 150 g serka mascarpone 2 - 3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g czekolady z co najmniej 50% zawartością kakao 50 g masła 1 łyżka mleka 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: 4 łyżki gęstej marmolady(...)cukier, miód, dodać kakao, przyprawę do piernika i cynamon, gotować na małej mocy palnika, ciągle mieszając do rozpuszczenia się cukru, na koniec dodać mleko. Garnek zdjąć z palnika, do masy dodać sodę oczyszczoną i wymieszać (w masie będą spore bąble).  Następnie do masy wmieszać roztrzepane jajka i wlać sok pomarańczowy (najlepiej ze świeżo wyciskanych pomarańczy), dokładnie wymieszać. Na koniec

Kuchcik gotuje
Tort Big Trio 168

proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Warstwy: 500 g sera mascarpone 500 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny łyżka kakao cukier waniliowy galaretka malinowa brzoskwinie w puszce galaretka poziomkowa 1. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasną masę. Białka ubijamy na sztywno. 2. Do jajek dodajemy mąki i proszek(...)pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni) 4. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Również żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy. 5. Jogurt mieszamy z serkiem i cukrem pudrem, Dodajemy chłodną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. 6. Do pierwszej części dodajemy kakao . Do drugiej cukier waniliowy. Do trzeciej tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy

NA MOIM TALERZU
Tarta z wiśniami 183

cukru waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić? W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina(...)się rozgotować. Upieczony spód zostawiamy do przestudzenia. Na spód przekładamy wystudzone nadzienie wiśniowe, całość wkładamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania kremu. Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną konsystencję. Przekładamy na schłodzoną tartę, wyrównujemy

Ciastkozercy
Mrożony tort tiramisu na rozpoczęcie wiosny 159

beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody: 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 3 jajka 100 g cukru pudru 50 ml amaretto 50 ml mocnej, zimnej kawy dodatkowo: 3 łyżki kakao Białka ubić, pod koniec partiami dodając najpierw zwykły cukier, później cukier puder(...)przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze przez 50-60 minut. Ostudzić. Żółtka ubić z 25 g cukru pudru na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, połączyć. Wlać kawę i amaretto, wymieszać. Kremówkę ubić, dodać do mascarpone. Białka ubić, pod koniec partiami dodając pozostały cukier puder. Porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowe z kremem i jagodami 150

cukru (szklanka) 2 łyżki rozpuszczalnej kawy 1/4 szklanka mleka 200 g mąki  2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki kremówki (30-36%) 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru 150 g jagód  Poncz: 250 ml napoju kakao Dekoracja: 200 g jagód Świeże listki mięty Jak zrobić ciasto czekoladowe z kremem i jagodami? Piekarnik rozgrzewamy(...)piany, następnie zwiększamy obroty na maksimum, dodajemy połowę cukru (1/2 szklanki) i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy pozostały cukier i ubijamy przez ok. 2-3 min, aż masa pobieleje. Czekoladę kruszymy, a masło kroimy w mniejsze kawałeczki.  Czekoladę i masło umieszczamy w żelaznej misie i topimy w kąpieli wodnej (Misę ustawiamy nad mniejszym garnkiem z wrzącą wodą

Kuchnia Łukasza
Babeczki szpinakowe 103

450g cukier, 250g jajka, 3 sztuki mąka krupczatka, 1 szklanka mąka tortowa, 1 szklanka olej, 1 szklanka proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na krem śmietanka 30%, 300ml serek mascarpone, 500g cukier puder, 4 łyżki Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy porządnie na sitku. Jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy kolejno olej i mąką wymieszaną(...)temperaturze 180st. Studzimy na kratce. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek, szybko miksujemy (nie za długo bo się zważy). Z babeczek odcinamy ciasto powyżej linii papilotki i delikatnie wydrążamy trochę środka, rozkruszamy. Nakładamy po dwie łyżeczki masy kremowej i obsypujemy okruszkami ciasta. Ozdabiamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Biszkoptowy torcik w kształcie lalki 219

herbatę, słodzimy (ja dałam 2 łyżeczki cukru) i odstawiamy.W odrobinie bardzo gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. (Nie jest to konieczne, ale tort lepiej się wtedy trzyma.) Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. Dodajemy przestygniętą żelatynę (dobrze, by wody nie było dużo, kilka łyżek), mieszamy i dzielimy na pół(...)resztę cukru pudru i znów mleko. Krem powinien być dość gęsty, ale jednocześnie musi się dać łatwo smarować. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru i znów miksujemy. Masa musi być idealnie gładka i bez grudek. Krem odstawiamy na bok, ale nie wkładamy do lodówki. Kiedy biszkopty ostygną przekrawamy je na pół. Najpierw przekładamy kremem śmietankowym (nie bardzo grubo

Ratunku obiad
Malinowa chmurka z chrupiącą bezą 4108

szklanki wrzącej wody. Wystudzić, wsypać zamrożone maliny, wymieszać i tężejącą galaretkę równo wylać na wypieczone kruche ciasto. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki(...)pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i ponownie schłodzić. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

W garach u Gosi
Kremowy omlet z ricottą i zielonym groszkiem 141

Przepis autorski (mój). Uwielbiam serek mascarpone oraz ricottę i jak mam w lodówce - serki te jem po prostu łyżką. Tym razem odrobinę ricotty zachowałam do omletu, który zawsze robię, gdy mam tylko okazję. Jest przepyszny, taki delikatny - wprost rozpływający się w ustach. Idealnie komponuje się ze słodkawym zielonym groszkiem i ostrością szczypiorku. Zresztą sami spróbujcie! Inny, bardziej tradycyjny omlet znajdziecie(...)średnicy 24 cm)  3 jajka  60g serka ricotta sól, pieprz Dodatkowo:   3 łyżki zielone go groszku (świeżego lub mrożonego) 3 łyżki posiekanego szczypiorku Ponadto: 1 łyżka masła do smażenia Jajka ubić do puszystości, a następnie dokładnie zmiksować z serkiem ricotta. Całość doprawić do smaku.   Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Gdy omlet odrobinę

Di gotuje
Naleśniki herbaciano - brzoskwiniowe pysznie nadziane 259

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru   1 szklanka soku w puszki z brzoskwiniami oliwa lub olej kokosowy do smażenia Na krem: 250 g sera mascarpone 180 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 3-4 połówki brzoskwiń z puszki ewentualnie kilka kostek czekolady PRZYGOTOWANIE: Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody i zaparzamy, lekko studzimy.  Mąkę mieszamy(...)olej i smażymy naleśniki z obu stron.  Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek oraz cukier puder i miksujemy razem.  Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do kremu. Całość mieszamy łyżką.     Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki. Ja smaruje naleśniki dopiero gdy lekko przestygną, aby masa się nie rozpływała.   Naleśniki zwijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pascha miód i czekolada 153

też będzie pyszna.   Składniki:   50 g masła roztopionego w kąpieli wodnej (opcjonalnie) 3 żółtka (opcjonalnie) pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji   100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej(...)Stale mieszamy aż składniki się połączą i masa serowa będzie gładka. Sitko lub durszlak wykładamy gazą. Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, żeby nadmiar wody się odsączył do garnka znajdującego się pod sitkiem i żeby pascha nabrała kształtu. Bardzo lubię wzór, który gaza odciska na powierzchni serka. Następnego dnia przekładamy odsączoną paschę na talerz

Ugotowane pozamiatane
Tort bezowy z truskawkami i sosem z kwiatem czarnego bzu 190

białek jaj 280 g cukru 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego szczypta soli Krem 250-300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Dekoracja 500 g świeżych truskawek listki świeżej mięty Sos 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 6 łyżek suropu(...)naczyniu . Następnie, cały czas ubijając, dodajemy p artiami, po jednej łyżce cukier. Dopiero gdy jedna porcja cukru rozpuści się w białkowej pianie, możemy dodać następną. Po dodaniu całego cukru masa bezowa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec ( nadal ubijając ) dodajemy ocet i skrobię. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na papierze, na środku blachy rysujemy okrąg

Zawsze głodna!
Malinowa chmurka 131

szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód ciasta. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć na całkiem stężałą galaretkę. Beza z migdałami: 4 białka, w temperaturze pokojowej szczypta(...)góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę rozsmarować na papierze na wielkość blachy, posypać płatkami migdałowymi.  Pieczemy w 140 stopniach przez 60 minut. Wystudzić. Zimną bezę przełożyć na masę śmietanową. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 139

mniejsze cząstki.Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa(...)kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.Przygotowanie:Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino oraz pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą

Food Square
A kto ty jesteś? Pomidor! A co ty dziś zjesz? Pomidor! Zupa krem z pomidorka dla małego głodomorka. Włoski smak! 180

pomidorów. 5 ząbków czosnku 1 cebula 5 dużych pomidorów ( /około 1 kilograma) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 20 liści bazylii ( /dużych) 1 łyżka mascarpone ( /czubata) 1 łyżka serka do smarowania Bieluch ( /czubata) 5-6 kostek bulionu warzywnego (/ około 1/3 szklanki/ można pominąć) Wycisnąć zamrożone kostki bulionu do szklanki i rozmrozić. Do średniego garnka wlać oliwę(...)czas mieszając. Dodać pomidory do garnka i wlać bulion. Zagotować. Gotować około 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Zupę przelać do blendera i dodać bazylię oraz serki. Zblendować na gładką masę. Podawać lekko ostudzoną. Zupę krem z pomidorów, można podać w kubku doidy, zwykłym kubku, w miseczce, w bidonie. Pyszny i pożywny przepis BLW. To danie nasyci

Krupeczki
tarta z masłem orzechowym 133

bieżąco wiedzieć co słychać na blogu- polub nas na Facebooku :) Składniki Ciasto - 200 g mąki - 100 g masła - 60 g cukru pudru - 1 jajko Krem - 250 g serka mascarpone - 4 duże łyżki masła orzechowego - cukier puder wg uznania (każdy lubi inny poziom słodkości - ja dodałam tylko jedną łyżkę) Do podania: - dwie łyżki Nutelli rozpuszczone w kilku łyżkach mleka - uprażone(...)powierzchni widelcem, wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 º C, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serek i masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę. Na wystudzony spód od tarty wykładamy krem, posypujemy uprażonymi orzeszkami, polewamy strużkami roztopionej w mleku nutelli i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia

Cook&Love
ciasto z musem malinowym 256

średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin 250 g serka mascarpone 350 g śmietany 30% 110 g cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 galaretki malinowe 200 ml gorącej wody dodatkowo: 1 galaretka malinowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy(...)pestkami przecieramy przez sitko, odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy tężejącą galaretkę z musem malinowy. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy ją do rozmiksowanego mascarpone. Dodajemy stopniowo mus połączony z galaretką mi miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę. Całość wylewamy na wystudzony biszkopt umieszczony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy rozpuszczoną

Domowy Smak Jedzenia
Torcik lekki jak chmurka 105

każdej minuty spędzonej w  kuchni. Zapraszam wszystkich łasuchów. Składniki: biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru bezy: 6 dużych białek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu winnego solony karmel adwokat(...)zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet i delikatnie wmieszaj mąkę. Bezy wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego na papier do pieczenia Jana

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania