450g cukier, 250g jajka, 3 sztuki mąka krupczatka, 1 szklanka mąka tortowa, 1 szklanka olej, 1 szklanka proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na krem śmietanka 30%, 300ml serek mascarpone, 500g cukier puder, 4 łyżki Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy porządnie na sitku. Jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy kolejno olej i mąką wymieszaną(...)temperaturze 180st. Studzimy na kratce. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek, szybko miksujemy (nie za długo bo się zważy). Z babeczek odcinamy ciasto powyżej linii papilotki i delikatnie wydrążamy trochę środka, rozkruszamy. Nakładamy po dwie łyżeczki masy kremowej i obsypujemy okruszkami ciasta. Ozdabiamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę
Gotowanie moimi oczamiherbatę, słodzimy (ja dałam 2 łyżeczki cukru) i odstawiamy.W odrobinie bardzo gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia. (Nie jest to konieczne, ale tort lepiej się wtedy trzyma.) Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. Dodajemy przestygniętą żelatynę (dobrze, by wody nie było dużo, kilka łyżek), mieszamy i dzielimy na pół(...)resztę cukru pudru i znów mleko. Krem powinien być dość gęsty, ale jednocześnie musi się dać łatwo smarować. Jeśli jest zbyt rzadki, dodajemy więcej cukru pudru i znów miksujemy. Masa musi być idealnie gładka i bez grudek. Krem odstawiamy na bok, ale nie wkładamy do lodówki. Kiedy biszkopty ostygną przekrawamy je na pół. Najpierw przekładamy kremem śmietankowym (nie bardzo grubo
Ratunku obiadszklanki wrzącej wody. Wystudzić, wsypać zamrożone maliny, wymieszać i tężejącą galaretkę równo wylać na wypieczone kruche ciasto. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki(...)pianę z białek i posypać płatkami migdałowymi. Bezę suszyć około godziny w 120 stopniach do chrupkości i lekkiego spękania. Jeśli, to konieczne wydłużyć czas pieczenia. Wystudzoną bezę wyłożyć na masę śmietanową i ponownie schłodzić. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiPrzepis autorski (mój). Uwielbiam serek mascarpone oraz ricottę i jak mam w lodówce - serki te jem po prostu łyżką. Tym razem odrobinę ricotty zachowałam do omletu, który zawsze robię, gdy mam tylko okazję. Jest przepyszny, taki delikatny - wprost rozpływający się w ustach. Idealnie komponuje się ze słodkawym zielonym groszkiem i ostrością szczypiorku. Zresztą sami spróbujcie! Inny, bardziej tradycyjny omlet znajdziecie(...)średnicy 24 cm) 3 jajka 60g serka ricotta sól, pieprz Dodatkowo: 3 łyżki zielone go groszku (świeżego lub mrożonego) 3 łyżki posiekanego szczypiorku Ponadto: 1 łyżka masła do smażenia Jajka ubić do puszystości, a następnie dokładnie zmiksować z serkiem ricotta. Całość doprawić do smaku. Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem. Gdy omlet odrobinę
Di gotujełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 1 szklanka soku w puszki z brzoskwiniami oliwa lub olej kokosowy do smażenia Na krem: 250 g sera mascarpone 180 g śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 3-4 połówki brzoskwiń z puszki ewentualnie kilka kostek czekolady PRZYGOTOWANIE: Saszetkę herbaty zalewamy niepełną szklanką wody i zaparzamy, lekko studzimy. Mąkę mieszamy(...)olej i smażymy naleśniki z obu stron. Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej serek oraz cukier puder i miksujemy razem. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, po czym dodajemy do kremu. Całość mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki. Ja smaruje naleśniki dopiero gdy lekko przestygną, aby masa się nie rozpływała. Naleśniki zwijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiteż będzie pyszna. Składniki: 50 g masła roztopionego w kąpieli wodnej (opcjonalnie) 3 żółtka (opcjonalnie) pół kilo twarogu mielonego (pół opakowania twarogu na sernik) pół opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) po pół łyżeczki ekstraktu z wanilii i mielonego cynamonu 3 czubate łyżki miodu + łyżka do dekoracji 100 g wędzonych śliwek bez pestek lub 50 g gorzkiej(...)Stale mieszamy aż składniki się połączą i masa serowa będzie gładka. Sitko lub durszlak wykładamy gazą. Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na 24 godziny, żeby nadmiar wody się odsączył do garnka znajdującego się pod sitkiem i żeby pascha nabrała kształtu. Bardzo lubię wzór, który gaza odciska na powierzchni serka. Następnego dnia przekładamy odsączoną paschę na talerz
Ugotowane pozamiatanebiałek jaj 280 g cukru 1 płaska łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego szczypta soli Krem 250-300 ml schłodzonej śmietanki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią 2-3 łyżki cukru pudru Dekoracja 500 g świeżych truskawek listki świeżej mięty Sos 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 6 łyżek suropu(...)naczyniu . Następnie, cały czas ubijając, dodajemy p artiami, po jednej łyżce cukier. Dopiero gdy jedna porcja cukru rozpuści się w białkowej pianie, możemy dodać następną. Po dodaniu całego cukru masa bezowa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec ( nadal ubijając ) dodajemy ocet i skrobię. Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia. Na papierze, na środku blachy rysujemy okrąg
Zawsze głodna!szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód ciasta. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć na całkiem stężałą galaretkę. Beza z migdałami: 4 białka, w temperaturze pokojowej szczypta(...)góry dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę rozsmarować na papierze na wielkość blachy, posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy w 140 stopniach przez 60 minut. Wystudzić. Zimną bezę przełożyć na masę śmietanową. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimniejsze cząstki.Gotujemy muszelki w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby były al dente. Po ugotowaniu hartujemy zimną wodą.Karczochy (po wystudzeniu) mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy gałkę, pieprz i sól do smaku.Składniki na sos marinara:500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach)1 cebula3 ząbki czosnku20 g anchois20 g kaparówoliwa(...)kapary i chwilkę podsmażamy. Wlewamy pastę pomidorową. Gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ziołami, solą i pieprzem.Przygotowanie:Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Bierzemy kolejne muszelki i napełniamy je łyżeczką masy z karczochów. Poukładane w formie muszelki polewamy sosem marinara i posypujemy serem pecorino oraz pomidorkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 20 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżą
Food Squarepomidorów. 5 ząbków czosnku 1 cebula 5 dużych pomidorów ( /około 1 kilograma) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 20 liści bazylii ( /dużych) 1 łyżka mascarpone ( /czubata) 1 łyżka serka do smarowania Bieluch ( /czubata) 5-6 kostek bulionu warzywnego (/ około 1/3 szklanki/ można pominąć) Wycisnąć zamrożone kostki bulionu do szklanki i rozmrozić. Do średniego garnka wlać oliwę(...)czas mieszając. Dodać pomidory do garnka i wlać bulion. Zagotować. Gotować około 40 minut pod przykryciem na małym ogniu. Zupę przelać do blendera i dodać bazylię oraz serki. Zblendować na gładką masę. Podawać lekko ostudzoną. Zupę krem z pomidorów, można podać w kubku doidy, zwykłym kubku, w miseczce, w bidonie. Pyszny i pożywny przepis BLW. To danie nasyci
Krupeczkibieżąco wiedzieć co słychać na blogu- polub nas na Facebooku :) Składniki Ciasto - 200 g mąki - 100 g masła - 60 g cukru pudru - 1 jajko Krem - 250 g serka mascarpone - 4 duże łyżki masła orzechowego - cukier puder wg uznania (każdy lubi inny poziom słodkości - ja dodałam tylko jedną łyżkę) Do podania: - dwie łyżki Nutelli rozpuszczone w kilku łyżkach mleka - uprażone(...)powierzchni widelcem, wstawiamy od razu do piekarnika nagrzanego do 180 º C, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie zarumienione. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Serek i masło orzechowe i cukier puder miksujemy na gładką masę. Na wystudzony spód od tarty wykładamy krem, posypujemy uprażonymi orzeszkami, polewamy strużkami roztopionej w mleku nutelli i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia
Cook&Loveśrednicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin 250 g serka mascarpone 350 g śmietany 30% 110 g cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 galaretki malinowe 200 ml gorącej wody dodatkowo: 1 galaretka malinowa 400 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy(...)pestkami przecieramy przez sitko, odstawiamy do wystudzenia. Następnie łączymy tężejącą galaretkę z musem malinowy. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy ją do rozmiksowanego mascarpone. Dodajemy stopniowo mus połączony z galaretką mi miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę. Całość wylewamy na wystudzony biszkopt umieszczony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy rozpuszczoną
Domowy Smak Jedzeniakażdej minuty spędzonej w kuchni. Zapraszam wszystkich łasuchów. Składniki: biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru bezy: 6 dużych białek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu winnego solony karmel adwokat(...)zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet i delikatnie wmieszaj mąkę. Bezy wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego na papier do pieczenia Jana
Wielki apetytmoje ciasto a la' Tiramisu -biszkopt upieczony w formie prostokątnej z tego przepisu z tego przepisu! -6 dużych jaj 120 g cukru + 2 łyżeczki dodatkowo 500 g mascarpone gorzkie kakao do posypania Skworcu mocne espresso do pączowania biszkoptów u mnie Rafaello Skworcu likier typu rum, marsala all'uovo albo likier kawowy Najpierw pieczemy biszkopt genueński według tego przepisu(...)blachy w której piekliśmy biszkopta. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy na kogel mogel i dodajemy serek mascarpone.Ubijamy. Następnie należy ubić białka na sztywno z cukrem. Połączyć pianę z ubitymi żółtkami z serkiem, delikatnie aby nie przebić masy. Ja do mojej dodałam łyżeczkę kakao. Zaparzyć mocne espresso i wlać alkohol. Napączować biszkopt spryskując go po wierzchu kawą
Z Kuchni Do Kuchnichłodnej wody2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ok. 4 łyżkach wodyok. 500 ml śmietany kremówki 30% DOBRZE SCHŁODZONA2 łyżki cukru pudru (można więcej/mniej, według upodobań)250 g serka MascarponePrzygotowanie masy do przełożenia i obłożenia tortu:Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz pół szklanki cukru. Podgrzewamy i lekko mieszamy do czasu rozpuszczenia się(...)obrotach dodajemy cukier puder. Ubitą śmietanę wkładamy na chwilę do lodówki.W tym czasie umieszczamy w kolejnej misce przestudzoną masę jagodową i lekko ją blendujemy. Tak, aby kilka jagód pozostało w całości w przygotowywanej masie. Następnie dodajemy ser Mascarpone i mieszamy całość szpatułką do połączenia składników.Wyjmujemy z lodówki śmietanę kremówkę i dodajemy ją do masy. Mieszamy szpatułką.Całość
Eat Shrimps