galaretki przezroczystej winogronowej Winiary 1 szklanka borówek 100 g malin 1 kiść winogrono jasne 3 wiśnie Krem wiśniowy: 40 dkg wiśni 1/2 cytryny 4 łyżeczki żelatyny 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru trzcinowego poncz: 1/2 szklanki wina białego 1 cytryna pozostałe: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki rurki waflowe 300 ml śmietany kremówki(...)tylko borówki. Wstawiam na noc do lodówki. Biszkopt ciemny: Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej. Ubijam mikserem na sztywno i dodaję stopniowo po łyżce cukru. Na końcu jak masa będzie lśniąca dodaję żółtka stopniowo i już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem
wesoła kuchniamąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy (16g)1,5 łyżeczki octu winnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych orzechów włoskichstarta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)stopniach.Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli równy wierzch tortu.Krem biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty
Czerwona Porzeczkaupiecze się bez problemu (próbowaliśmy tego przy większej porcji i było ok). Jak już macie zabezpieczoną formę, lekko wysmarujcie ją od środka masłem lub olejem. Wlejcie do niej gotową masę i całość włóżcie do większej formy. Następnie wlejcie do większej formy wrzącej wody do wysokości ok. połowy formy z ciastem. I teraz najtrudniejsze – trzeba bezpiecznie przetransportować całość do piekarnika(...)potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie). Do tego polecamy podać zblendowanego lub rozgniecionego widelcem banana z odrobiną soku z cytryny (nie stanie się ciemny). Bita śmietana lub serek mascarpone zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie nadają. OM NOM NOM! Post TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS
Nerds KitchenWasze urodzinki :)Składniki:Biszkopt (tortownica 23-26cm)6 jajek12 łyżek cukru6 łyżek mąki pszennej6 łyżek mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2-3 łyżeczki kakao1 łyżka olejuKrem:500 g serka mascarpone250-300 ml śmietanki 30%200-250 g kremu typu nutella1/2 szklanki wiśni (z syropu lub nalewki)Dodatkowo:syrop z wiśni ze słoikawiśnietarta gorzka czekoladagalaretka z czarnej porzeczki1 galaretka wiśniowa(...)Robimy krem: mascarpone ucieramy z nutellą, na koniec dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.1/3 ciasta odkładamy do dekoracji, a do reszty dodajemy wiśnie. Mieszamy. Krem odkładamy, by stężał.3. Przekładamy ciasto: dolny blat nasączamy syropem z wiśni, wierzch cienko smarujemy galaretką z czarnej porzeczki. Wykładamy część kremu. Przekładamy kolejnym blatem, nasączamy, smarujemy galaretką i znów kładziemy masę. Przykrywamy ostatnim blatem
Kuchnia domowa Anilitr śmietanki 36%, 500g serka mascarpone, niepełna szklanka cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) , 200g mlecznej czekolady, 300g dżemu z czarnej porzeczki, szklanka herbaty z cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone. Na koniec dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach. Wymieszać szpatułką(...)budynie, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż całkowicie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą posmarować dokładnie wierzch i boki ciasta. Całość udekorować podwójną porcją masy plastycznej (przepis tutaj ) i zrobionymi z niej ozdobami
Z miłości do słodkościMusicie spróbować " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Lody szpinakowe: 700 g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki cukru 750 g serka mascarpone sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Panierka: 2 jajka 1 płaska łyżka cukru pudru 100 g herbatników Dodatkowo: 50 g czekolady deserowej(...)mieszając. Zagotować. Następnie ostudzić, dokładnie odcedzić i zmiksować blenderem. Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i szpinak. Zmiksować i zamrozić (najlepiej przez noc). Panierka: Jajka ubić
Oryginalny smakjajka1/2 szklanki cukru1/4 szklanki kakao1/4 szklanki mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej)1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Krem:250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówkiłyżka cukru z prawdziwa wanilią (można użyć cukru waniliowego)4 łyżki cukru pudrułyżeczka ekstraktu waniliowego50 g mielonych orzechów(...)proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy startą czekoladę.Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (23 cm) i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka).Śmietanę ubijamy, wsypujemy cukier z wanilią, cukier puder, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy
Słodka Stronażółtko 1 łyżeczka kawy szczypta soli Składniki na krem maślany: 100 g miękkiego masła 200 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Składniki na krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella (może być tańszy, mniej znanej marki) 50 g gorzkiej czekolady Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zmielone orzechy, pokrojone w kostkę masło, cukier(...)foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi. Ciasteczka same z nich wyskoczą. Przed nałożeniem kremów babeczki całkowicie studzimy. Przygotowanie kremu maślanego: Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnego jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego. Przygotowanie kremu czekoladowego: W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. Do metalowej miseczki lub kubka
Trzeci talerzdrobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)składników, wlać część płynu, mieszać bardzo delikatnie, dodać kolejną 1/4 i odrobinę wody z olejem, i znowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch
w mojej kuchnigorzkiej czekolady min. 70% kakao 100 g mlecznej czekolady 3 łyżeczki żelatyny ok. 6 łyżek cukru pudru Do kremu śmietankowego: 500 g śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone cukier puder do smaku 4,5 łyżeczki żelatyny zielony barwnik Do dekoracji: lukier plastyczny w żywych kolorach spożywcze pisaki (ja użyłam jedynie czarnego, do zrobienia oczek biedronkom) Biszkopt(...)warto zrobić to naprawdę powoli i z wyczuciem. Tak, by piana nie opadła ani o centymetr. Po upieczeniu ciacho będzie wtedy lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja nawet do silikonowych foremek wykładam na dno docięty kawałek pergaminu), wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy
Ratunku obiadcukru pudru 200 g miękkiego masła 150 g orzechów włoskich zmielonych 3 żółtka 1 duży cukier waniliowy 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% sok z połowy cytryny 250 g serka mascarpone *Dodatkowo: 3-4 łyżki powideł śliwkowych połówki orzechów włoskich i zmielone orzechy do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Robimy ciasto. Do miski dodajemy wszystkie składniki(...)miksujemy jeszcze przez chwilkę. Potem wsypujemy orzechy i mieszamy dokładnie. W drugiej misce mieszamy śmietanę 18 % z sokiem z cytryny, potem dodajemy do niej mascarpone i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników. Do masy maślanej dodajemy porcjami masę śmietanową i miksujemy po każdym dodaniu, tylko do połączenia składników. Pierwszy placek kładziemy na dnie i wykładamy troszkę kremu
Piekę, bo lubięjajek 100 g cukru lub ksylitolu 80 g mąki pszennej 30 g kakao 40 g mączki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 250 g musu jeżynowego 350 g jeżyn+ jeżyny do przybrania 4 łyżki cukru 4 listki żelatyny 1 łyżka gorącej wody Składniki na nasączenie: 3/4 szklanki wody(...)przez sitko i ostudzić. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Namoczoną żelatynę wymieszać z łyżką gorącej wody do rozpuszczenia, nastepnie połączyć z musem jeżynym mascarpone umieścić w misce i ubijając wlewać porcjami śmietankę kremówkę. Masa początkowo rozrzednie, by po kilku minutach ubijania zgęstnieć. Na koniec wmieszać przestudzony mus jeżynowy z żelatyną. Skosztuj krem, gdy jest za mało słodki dodaj cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 70 g cukru 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru Amaretto krem: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lukier: 3-4 łyżki mocnej, gorącej kawy 130 g cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1,5 l oleju(...)temperatury 175 st. C. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju, przez około 90 sekund z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać likier, cały czas miksując. Na końcu dodać mascarpone, zmiksować na puszysty krem. Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką do nadziewania pączków. Nadziewać całkowicie ostudzone pączki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepora na ciasto biszkoptowe.Żeby mogło zachwycać nie tylko podniebienie , ale i oczy przygotowałam je w formie torciku!Delikatny biszkopt przełożony słodko – kwaśnym nadzieniem z rabarbaru i kremowego serka mascarpone z wanilią …. ozdobione puszystą śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całość!I robi się błyskawicznie!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- 3 jajka- 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki- 2 łyżeczki proszku(...)łyżkami cukru pudru i podprażonymi wiórkami kokosowymi.Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii.Rabarbar kroimy w drobną kostkę.Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.CAŁOŚĆ:Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową.Układamy kilka pokrojonych truskawek.Przykrywamy musem rabarbarowym i jeszcze jedną warstwą sera.Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na ok. 1,5 godziny,Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną
Ostra na SłodkoMus kawowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Deser, który zastąpi jednocześnie kawę i ciastko. Polecam:) Czas wykonania: 30 min + minimum
KuchniaWeDwoje.pl