Składniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa(...)efekt suchego patyczka ● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem ● w międzyczasie przygotowujemy mus ● żelatynę namaczamy w pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek rozbijamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na z cukrem, dosypujemy kakao. Mieszamy obie masy. Deikatnie dolewamy namoczoną żelatynę ● na zimnym biszkopcie polanym ponczem układamy beziki, a następnie wykładamy mus ● czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany
Luźna Kuchnianaprawdę sporo. Część osób dodaje kawę albo miód albo wino albo chili... niektórzy dodają więcej masła a jeszcze inni zastępują część śmietanki serkiem mascarpone. Myślę, że następnym razem poeksperymentuję i ja jednak tym razem zrobiłam wszystko zgodnie z zaleceniami autorki. Słuszną uwagą jest ta zawarta w książce żeby składniki, były dobrej jakości. Zachęcam(...)doprowadzając prawie do wrzenia, i natychmiast zdejmujemy z ognia. Mieszamy i kolejno dodajemy kostki czekolady aż uzyskamy gładką emulsję. Następnie dodajemy kawałki masła i mieszamy do czasu uzyskanie jednolitej masy. Całość wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut (w oryginalnym przepisie było 20 jednak wówczas ciężko było mi lepić kuleczki). Po wyjęciu z zamrażalnika lepimy niewielkie kulki
cucinarewypróbowania wcześniej niż dopiero za rok, ponieważ wśród moich bliskich zrobiło furorę. Dlaczego? Powód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu, a mianowicie wykorzystałam sprawdzone już połączenie mlecznej czekolady i masła orzechowego crunchy. Efekt był(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody 300 g mąki pszennej + trochę do oprószenia tortownicy Na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml płynnej śmietanki 36% 100 g mlecznej czekolady 3 kopiaste łyżki masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku (2-3) łyżkach wody Na polewę
Ratunku obiadszkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ozdoby do ciasta "Magia Świąt" Dr. Oetker Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka, po 3 min dodajemy cukier i dalej ubijamy (na "sztywną(...)pomocą nitki :) W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę - kiedy będzie już prawie gotowa, czyli "sztywna", dodajemy mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy jeszcze ok. 1 minutę. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do naszej foremki i smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy drugą część masy. Wierzch ciasta dekorujemy słodkimi ozdobami świątecznymi i wstawiamy do lodówki
Alutka-Gotujezobaczyłam na blogu ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów ok. 4 łyżki kakao(...)biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 40 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na 3 płaty. Zimny serek i kremówkę przekładamy do miski. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta - tak około 5 minut. Na koniec dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą, studzimy. Jeden płat przekładamy
Ewusiowe Smakimascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru 1,2 kg truskawek We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp. pokojowej, serek zmiksować, do momentu aż stanie się miękki i troszkę puszysty, dodać kawę, zmiksować, dodać cukier puder, zmiksować, w drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany(...)otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie‚ mlaskała o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Obłożenie masą tortu: Z tortu delikatnie zdjąć obręcz. Tort postawić na paterze, najlepiej obrotowej. Z powstałego kremu maślanego odjąć 1/4 kremu do miseczki
moj przepis naBuchty wypiekane są w piecu , piekarniku lub prodiżu, jako leżące obok siebie kulki z ciasta drożdżowego, które, rosnąc w procesie pieczenia, łączą się, tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną na buchty masę. Gotowe ciasto łatwo rozrywa się dłońmi na buchty. Przepisy na buchty są różnorodne, łączy je obecność wśród składników mąki, drożdży, mleka, masła oraz jaj." Tyle słownik. A jak smakuje(...)mąki typ 550 (luksusowa) lub krupczatki + do podsypywania 1 jajko 1 żółtko 30 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka duża szczypta soli 2 duże łyżki serka śmietankowego, homogenizowanego lub mascarpone 40 g cukru 40 g masła + 2 duże łyżki do obtaczania bucht + do wysmarowania blaszki marmolada lub konfitura do nadziewania cukier puder do posypania KRUSZONKA: 50 g cukru brązowego
Kuchnia Prezydentowejwylać do niej ciasto. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić i podzielić ostrym nożem na 3 blaty. 2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodać serek mascarpone i ubijać dalej do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać cukier puder oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać. 3. Poncz: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z sokiem z cytryny. 4. Przełożenie: Pierwszy blat(...)garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wyciskamy
Krokusowy Domdobrze wie, że wypieki, słodkości są moją pasją. Biorę udział w targach cukierniczych, kursach, warsztatach, ciągle się dokształcam i próbuję nowych rzeczy. Dlatego od pewnego już czasu pracuję z masą cukrową = lukrem plastycznym. Dla najbliższych i dla siebie przygotowuję piękne torty ozdobione figurkami, kwitami cukrowymi i tym ,co kto sobie wymyśli. Każdy taki tort jest wyzwaniem i zajmuje naprawdę dużo(...)dzbanuszek. Oczywiści nie mogło zabraknąć piknikowego koszyka i koca w kratkę. Całość jasno zielona i wykończona czerwoną tasiemką w białe kropki. W środku tort truskawkowo – waniliowy z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Powstał duży bajkowy tort i sama nie wiem, komu bardziej się spodobał dorosłym czy dzieciom. Pozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenkanaprawdę na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao (płaskie) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 utrwalacz do bitej śmietany (opcjonalnie) Dodatkowo: masło orzechowe orzeszki ziemne kajmak kawa na poncz słodycze do dekoracji(...)dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Ubijamy na gładką masę mascarpone i kremówkę z cukrem pudrem. Kładziemy pierwszy ze spodów na paterze lub talerzu, pod spód można włożyć szerokie paski papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru
Ciastkozercyrazem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne. Zachęcam do spróbowania! Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie : 3 godz. Dla 6-8 osób ● 250 g malin* ● 450 g ricotty ● 4 jogurty typu greckie o smaku naturalnym** ● 24 podłużne biszkopty. ● 20 cl niesłodzonej(...)połowę kremu z ricottą, i posyp z wierzchu przesianym przez drobne sitko kakao. Następnie ułóż na wierzchu drugą warstwę biszkoptów nasączonych kawą, po czym przykryj je resztą masy z ricottą. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem tiramisu, posyp je z wierzchu resztą przesianego przez drobne sitko kakao i udekoruj malinami. Smacznego! *Świeże
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapodzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g 100 g serka mascarpone 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 100 g ostrego sera żółtego 1 jajko 1 zółtko szczypiorek listki pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta gałki(...)miedzyczasie w misce, wymieszać mascarpone, śmietanę, 1 jajko i starty zółty ser. doprawić solą, pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić na nie umyte, osuszone kurki i listki pietruszki, doprawić wyciśnietym przez praskę czosnkiem, solą i dusić prawie do miekkości grzybów. Przygotowaną masę serową nakładać na ciasto do granic jego
Gosia gotujeMiał być dla kogoś ważnego, ale muszę zjeść go sama :) Biszkopt upiekłam w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam nożem kształt serca. Zostało mi
Bon Appetit Małgorzatyopcjonalnie: 1 szklanka mrożonych owoców leśnych opcjonalnie: cukier puder do smaku listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='800 g jogurtu greckiego / bałkańskiego (2 duże opakowania) 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 6 dużych jajek 1,5 szklanki cukru pudru 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie: 1 szklanka mrożonych owoców leśnych(...)oddzielamy od żółtek. W dużej misce miksujemy ze sobą żółtka z mascarpone, proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Stopniowo dodajemy jogurty. Mieszamy. W drugiej misce białka ubijamy, a gdy będą białe dodajemy stopniowo cukier puder. Miksujemy 2-3 minuty (muszą być bardzo sztywne). Dodajemy po trochu białek do masy jogurtowej i delikatnie mieszemy szpatułką. Gdy wmieszamy całe białka, przekładamy masę
Poezja smakuSkładniki: CIASTO: jajka 4 sztuki, mąka tortowa 115 gram, mąka kukurydziana 15 gram, masło 25 gram KREM TIRAMISU: serek mascarpone 50 dag, cukier puder 1/2 szklanki, śmietana kremówka 300 ml, kakao - do posypania PONCZ KAWOWY: kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki, woda 100 ml, żołądkowa gorzka Figa 100 ml przepis na ciasto do tiramisu jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij(...)połowę, włożyć blat ciasto do blaszki i dobrze nasączyć kawą zimną śmietanę 30% unić na sztywno, w trakcie dosypywać cukier po trochu, na koniec dać mascarpone i wszystko wymieszać do połaczenia się w gładką masę /nie za długo połowę kremu tiramisu rozsmarować na blacie nasączonym, nakryć drugim i też go dobrze nasączyć, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i do lodówki
W Mojej Kuchni Lubię