masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:203/248)

Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 302

pieczenia  SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY Z BAILEYS:800 ml śmietany kremówki 36%120 g cukru pudru3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku6 łyżek likieru Baileys3 listki żelatyny250 g serka mascarponeDODATKOWO DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI:1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam domowej roboty)2 kostki miękkiego masła3 szklanki cukru pudru WYKONANIE:BISZKOPT MAKOWY: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Cukier(...)proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Całość wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie szpatułką.Tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Piecz biszkopt w 160 stopniach C przez ok. 40 minut.Upieczony biszkopt wyjmij natychmiast z piekarnika, obróć tortownicę do góry nogami i połóż na kratce (z wyposażenia piekarnika). Nie martw się, biszkopt

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciastka różane 116

Składniki: (na 19-20 szt. ciasteczek) Ciasto (na około 40 szt. pojedynczych biszkoptów) 4 jajka 4 łyżki cukru drobnego do wypieków 6 łyżek mąki pszennej Krem różany 250 g. serka mascarpone 200 g. śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki esencji różanej (np.  takiej ) około 1 łyżki świeżego soku z buraka 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder(...)przez minutę lub dwie. Wyjmij trzepaczkę, dodawaj po jednej łyżce przesianej mąki i wmieszaj w ubite jajka łyżką, zataczając koła bardzo powoli i delikatnie, aby nie zniszczyć struktury napowietrzonej masy jajecznej. Gdy już wmieszasz mąkę od razu nakładaj łyżką porcje ciasta na papier do pieczenia położony na dużej blaszce. Formuj łyżką okrągłe ciasteczka o średnicy około 5 cm. Włóż blachę

Delicious Place
Malinowy sernik na zimno 127

Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin – 250 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej Polewa – 100-120 g białej czekolady – 40 ml śmietany kremówki 36% – 250 g malin – małe bezy do dekoracji ( bez konserwantów) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc(...)Wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. Do większego naczynia przełożyć mascarpone, rozpuszczoną galaretkę .Wszystko zmiksować i umieścić na chwilę w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Następnie ubić na sztywno śmietanę kremówkę i dodać do przygotowanej wcześniej mieszanki malinowej. Dodać resztę malin i delikatnie wymieszać. Masę malinową wylać na spód tortownicy. Następnie schłodzić w lodówce przez

I LOVE LIFE
Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami 163

szklanki ciepłego mleka 2 1/2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko szczypta soli cukier puder po obsypania ciasta Przygotowanie Przygotowanie nadzienia Serek mascarpone mieszamy wraz z miękkim masłem, kokosem i cukrem w miseczce. Owoce myjemy, usuwamy niejadalne części oraz pestki i kroimy na pół. Przygotowanie ciasta Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozpuszczamy(...)ciasto podrośnie rozwałkujemy je, na lekko obsypanej mąką stolnicy, na kształt prostokąta (ciasto powinno mieć grubość około 3-4 mm, nie może się rwać). Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy łyżką masę serowo-kokosową (zostawiając brzegi ciasta wolne). Następnie układamy dowolnie połówki owoców. Tak przygotowane ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w "warkocz

Słodkie okruszki
Torcik cappuccino 338

jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.   W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywną pianę a następnie delikatnie wymieszać z utartą masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i podsypać bułką   tartą.   Całe ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze(...)każdą część nasączyć ponczem osobno. Składniki na krem capupucino do przełożenia: 250 g serka macarpone 250 g śmietany kremówki 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 - 4 łyżki cukru pudru 60 g kawy cappuccino w proszku Kremówkę ubić na sztywno,   wymieszać dokładnie z cappucino. Dodać serek mascarpone i ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody

Na słodko lub wytrawnie
Kajmakowe love 163

Nazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową. Ciasto dla wielbicieli kremowych smaków. Składniki na tortownicę 21 cm: Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 3 łyżki i 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek(...)takie mają być). Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30% mocno schłodzone  250 gr serka mascarpone mocno schłodzonego 4 małe banany 400 gr kajmaku (1 puszka) kakao 20 ml soku z cytryny W misie miksera umieścić śmietanę i mascarpone, ubić na sztywny krem. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć

moj przepis na
Ciasto Malinowe z bezą 166

bezą Składniki: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe Dodatkowo: 500 g malin 3 malinowe galaretki Przepis:   Składniki(...)mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce pergaminem z wyciąganym dnem, bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp 120- 130 C. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce. Składniki:) Artykuł Ciasto Malinowe z bezą pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! I wiosenne serniczki 127

sztuk)spód:65 g ciastek digestive10 g wiórków kokosowych30 g masłamasa serowa:200 g serka kremowego150 ml mleka kokosowego60 g cukru2 białkadodatkowo:250 ml śmietany kremówki100 g serka mascarpone10 truskawek5 łyżek chipsów kokosowych2,5 łyżeczki cukru kokosowegokwiaty:1/2 świeżego ananasaPrzygotować kwiaty:Ananasa obrać, pokroić na jak najcieńsze plastry: 2-3 mm grubości. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Suszy(...)muffiny dokładnie wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami. Równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Serek zmiksować z mlekiem kokosowym i połową cukru. Białka ubić na sztywną pianę, po koniec partiami dodając pozostały cukier. Delikatnie wmieszać łyżką białka do masy serowej. Wyłożyć masę na wcześniej schłodzone spody, równo z formą.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tęczowy tort Rainbow Cake na 5 urodziny bloga 155

wanilii 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli barwniki spożywcze Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy razem. Masło miksujemy w misie miksera na gładką i puszysta masę. Cały czas miksując powoli dodajemy cukier. Białka wbijamy jedno po drugim (wciąż miksując). Dodajemy ekstrakt. Teraz na przemian po trochu dodajemy mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą(...)szczęście bardzo tanie. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Składniki na krem z mascarpone i bitej śmietany: 900 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone kilka łyżek cukru pudru ekstrakt waniliowy Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (ilość do smaku) i ekstrakt. Dajemy serek mascarpone

Marder&Marder Manufacture
Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym 177

Składniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą  ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu  Polewa(...)efekt suchego patyczka ● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem ● w międzyczasie przygotowujemy mus ● żelatynę namaczamy w pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek rozbijamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na z cukrem, dosypujemy kakao. Mieszamy obie masy. Deikatnie dolewamy namoczoną żelatynę ● na zimnym biszkopcie polanym ponczem układamy beziki, a następnie wykładamy mus ● czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną śmietany

Luźna Kuchnia
Trufle czekoladowe 96

naprawdę sporo. Część osób dodaje kawę albo miód albo wino albo chili... niektórzy dodają więcej masła a jeszcze inni zastępują część śmietanki serkiem mascarpone. Myślę, że następnym razem poeksperymentuję i ja jednak tym razem zrobiłam wszystko zgodnie z zaleceniami autorki. Słuszną uwagą jest ta zawarta w książce żeby składniki, były dobrej jakości. Zachęcam(...)doprowadzając prawie do wrzenia, i natychmiast zdejmujemy z ognia. Mieszamy i kolejno dodajemy kostki czekolady aż uzyskamy gładką emulsję. Następnie dodajemy kawałki masła i mieszamy do czasu uzyskanie jednolitej masy. Całość wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut (w oryginalnym przepisie było 20 jednak wówczas ciężko było mi lepić kuleczki).  Po wyjęciu z zamrażalnika lepimy niewielkie kulki

cucinare
Wielkanocne ciasto z białą czekoladą i m&m's 229

wypróbowania wcześniej niż dopiero za rok, ponieważ wśród moich bliskich zrobiło furorę. Dlaczego? Powód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu, a mianowicie wykorzystałam sprawdzone już połączenie mlecznej czekolady i masła orzechowego crunchy. Efekt był(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody 300 g mąki pszennej + trochę do oprószenia tortownicy Na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml płynnej śmietanki 36% 100 g mlecznej czekolady 3 kopiaste łyżki masła orzechowego typu crunchy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w kilku (2-3) łyżkach wody Na polewę

Ratunku obiad
Ciasto na Boże Narodzenie 160

szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ozdoby do ciasta "Magia Świąt" Dr. Oetker Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka, po 3 min dodajemy cukier i dalej ubijamy (na "sztywną(...)pomocą nitki :) W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę - kiedy będzie już prawie gotowa, czyli "sztywna", dodajemy mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy jeszcze ok. 1 minutę. Dolną część biszkoptu wkładamy z powrotem do naszej foremki i smarujemy połową masy śmietanowej, kładziemy kolejny biszkopt i rozsmarowujemy drugą część masy. Wierzch ciasta dekorujemy słodkimi ozdobami świątecznymi i wstawiamy do lodówki

Alutka-Gotuje
Walentynkowy tort tiramisu 100

zobaczyłam na blogu  ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów ok. 4 łyżki kakao(...)biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 40 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy na 3 płaty. Zimny serek i kremówkę przekładamy do miski. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta - tak około 5 minut. Na koniec dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą, studzimy. Jeden płat przekładamy

Ewusiowe Smaki
Tort kawowo-truskawkowy Ombre 282

mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/2 – 3/4 szklanki cukru pudru 1,2 kg truskawek We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp. pokojowej, serek zmiksować, do momentu aż stanie się miękki i troszkę puszysty, dodać kawę, zmiksować, dodać cukier puder, zmiksować, w drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany(...)otrzymania kremu dzieli Was zaledwie kilka minut. Dalej miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt z wanilii (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie‚ mlaskała o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Obłożenie masą tortu: Z tortu delikatnie zdjąć obręcz. Tort postawić na paterze, najlepiej obrotowej. Z powstałego kremu maślanego odjąć 1/4 kremu do miseczki

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania