porcji Składniki: 500 g serka mascarpone 300 g biszkoptów, okrągłych lub podłużnych 4 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 ml amaretto lub rumu 1/2 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli Przygotowanie: Zaparzamy kawę, w której będziemy zamaczać biszkopty. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Do utartych żółtek dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy, a następnie(...)miksujemy z amaretto lub rumem, aby składniki połączyły się. Białka ubijamy ze szczyptą soli, "na sztywno". Ubite białka przekładamy do mascarpone z żółtkami i cukrem, mieszamy delikatnie, aż masa będzie jednolita. Biszkopty zanurzamy w zaparzonej kawie. Układamy w pucharkach zamoczone biszkopty i masę mascarpone, czynność powtarzamy tworząc warstwy. Wierzch deseru posypujemy wiórkami kokosowymi. Dla wydobycia smaku, wiórki kokosowe możemy podprażyć
Moja smaczna kuchniaSkładniki: serek mascarpone (250g) 300ml śmietany 30% 16g cukru waniliowego kilka biszkoptów (w zależności od tego ile chcemy ich włożyć do miseczki) owoce (u mnie truskawki) cynamon do posypania Przygotowanie: Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy do ubicia (może to potrwać kilka minut, ale nie należy się zrażać). Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy po łyżeczce serka nadal miksując(...)koniec wsypujemy cukier waniliowy i jeszcze chwile miksujemy. Na dno miseczek (mi wyszło 6 porcji) wykładamy biszkopty, na które wykładamy ok 2 łyżek przygotowanej masy. Delikatnie wyrównujemy łyżką. Na serku układamy warstwę pokrojonych ulubionych owoców i przykrywamy ją śmietanową pierzynką :) Delikatnie posypujemy cynamonem i wstawiamy na ok godzinę do lodówki. Pychota
ChilliJemypiankowata w środku).Składniki na krem malinowy500 g serka mascarponeok. 200 ml śmietanki 30%200-300 g malin świeżych lub mrożonych2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny1/3 szklanki cukru pudru (zależy od tego jak słodki będziemy chcieli uzyskać krem)PrzygotowanieMaliny blendujemy na gładko. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mascarpone wkładamy do miski, chwilę miksujemy, aby go rozluźnić(...)dodajemy zblendowane maliny, sok z cytryny - miksujemy dalej do połączenia się składników. Następnie szpatułką przekładamy porcjami pianę i dokładnie zataczając koła po brzegach miski delikatnie łączymy z malinowym mascarpone (aby masa była puszysta). Odstawiamy do lodówki.Składniki na brownie (tortownica 23 cm średnicy)200 g ciemnej czekolady (najlepiej taka o zwartości kakao 70%)3/4 szklanki ciemnego cukru nierafinowanego demerara
Symfonia Smakówkakao 3 małe szczypty soli Do kremu: 3/4 porcji (5 czubatych łyżek) orange curd np. z tego przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone(...)bezowe można upiec razem (jeśli ma się odpowiednio duży piekarnik i trzy blachy do pieczenia), można też upiec je oddzielnie. Należy wtedy wszystkie składniki podzielić na trzy porcje i masę bezową przygotowywać również trzy razy. Ubite białka należy piec od razu, ponieważ nie za bardzo lubią czekać i mogą spłatać nam psikusa opadając. Tego oczywiście nie chcemy, więc przygotowujemy bezy
Ratunku obiadMiękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Dodać jajka i żółtko, po jednym, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Stopniowo dodawać do masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem i sokiem z pomarańczy. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Dodać czekoladę i skórkę, wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek(...)śmietanki 36% łyżka cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) 250 g mascarpone wiórki kokosowe zielony barwnik spożywczy perełki lub inne dekoracyjne posypki świąteczne Śmietankę ubić do gęstości z cukrem waniliowym i pudrem. Dodać serek mascarpone, wszystko ubić na sztywno. Najpierw białym kremem posmarować wierzch każdej babeczki (tworząc płaską warstwę) przy użyciu łyżki i obsypać
Słodkie inspiracjegorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 190 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem(...)Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min. Wyjmujemy babeczki z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. KREM 200 ml śmietany 36% z lodówki (kremówki) 250 g serka ricotta lub mascarpone z lodówki 2 łyżki cukru pudru Krem : Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy aż powstanie jednolity krem. Szprycujemy . Posypujemy groszkami
Kubki smakuprostokątnych herbatników ( np.Elitki) 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 2500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone 1 kg jabłek po usunieciu gniazda ½ szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa lub agrestowa ok. 100 g deserowej Wykonanie: 1. Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka prażymy w rondelku z niewielką(...)rozpuszczenia (nie gotujemy!). Odstawiamy do zimnego miejsca - ja wystawiam na zimne powietrze- do częściowego stężenia. 2. W garnuszku zagotowujemy wodę, wyłanczamy palnik i wkładamy puszkę już z gotową masą krówkową. Umieszczamy ją na 10 min do gorącej wody w celu delikatnego rozpuszczenia-łatwiej będzie nam rozsmarować masę. 3. Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wykładamy warstwą herbatników. Na herbatniki
Kubki smaku5cmX23cm ) Biszkopt: 4 jajka ( żółtka i białka oddzielnie ), 2 łyżki mąki pszennej ( 40g ), 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( 40g ), 1/2 szklanki cukru ( 120g ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 500g serka mascarpone, 500ml śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: 2 galaretki, smak dowolny ( ja użyłam cytrynowe ), duża puszka brzoskwiń ( 470g po odsączeniu ) masło do posmarowania blachy, bułka tarta do obsypania(...)wody ). Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Gdy białka są już ubite z cukrem i żółtkami, należy połączyć je z mąkami. Łączymy delikatnie, mieszając łyżką do momentu aż masa będzie gładka. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wylać masę biszkoptową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Piec
W kuchni u Monikiporcji):250 g serka mascarpone4 żółtka4 łyżki cukru pudru10 okrągłych biszkoptów100 ml mocnej kawy z ekspresu lub z 3 łyżeczek rozpuszczalnej50 ml likieru kawowegołyżka kakaoPrzygotowanie:Przygotowujemy kawę, którą studzimy do temperatury pokojowej. Wlewamy do niej likier i mieszamy. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa.Biszkopty(...)moczymy w mieszance kawowo-likierowej (ok. 2 sekundy) i umieszczamy po jednym na spodzie kieliszka, wąskiej szklanki lub pucharka. Do każdego nakładamy ok. 2 łyżek masy i posypujemy kakao. Tak samo nakładamy drugą warstwę.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Podajemy z filiżanką espresso
Zakręcony WidelecJeśli lubisz granaty to ciasto jest w sam raz dla Ciebie. Kruchy spód, słodka masa mleczno serowa i świeżutki granat na wierzchu. Palce lizać, napewno sięgniecie po dokładkę.Składniki:25 dag mąki15 dag masła3 łyżki cukrujajkosól morska młynek Kamismasa:24 dag serka mascarpone250 ml schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego2 jajka2 granatyWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść(...)lodówki.Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.Mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Wylać na ciasto, piec 25 minut w 180 st. Na upieczone ciasto wyłożyć gęsto granat
Z Majeczką w kuchnikremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie.Składniki na babeczki:100 g migdałów1 szklanka mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła (lub margaryny)2 jajka0,5 szklanki świeżego soku z pomarańczySkórka pomarańczowaSkładniki na krem z serka mascarponeMasło roztapiamy(...)odstawiamy do przestudzenia. Migdały siekamy drobno lub wkładamy na moment do blendera i miksujemy.Wyciskamy sok pomarańczy, dodajemy do przestudzonego masła. Dodajemy jajka, cukier i dokładnie mieszamy.Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane migdały i dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 30 min w 180 stopniach.Czas, kiedy babeczki
CiastkozercyPyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę(...)blaty, tortownica 24 cm):5 jajek ( białka i żółtka oddzielnie)160 g cukru90 g mąki pszennej25 g kakao (ok 3 łyżki)1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cappuccino: 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 500 gr serka ricotta 4-5 łyżkek cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody 60 g kawy cappuccino w proszku
Mia Cucina Sofietamalinami: 900 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml gorącej wody Składniki na bezę z migdałami: 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej szczypta soli(...)Wykonanie: Przygotować bezę (najlepiej dzień wcześniej): białka wraz ze szczyptą soli ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo po łyżce cukru, miksując do czasu uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenie odrysować formę o wymiarach 23x33cm, a w jej zakresie rozsmarować pianę z białek, wyrównać i posypać wierzch płatkami migdałów. Piec bezę
Kulinarne Przebojefolią spożywczą w taki sposób by dotykała kremu. Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru łyżka cukru wanilinowego 1 śmietan-fix (opcjonalnie,jakby krem miał za lekką konsystencję) Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami.Serek mascarpone wymieszać i dodać do śmietanki,delikatnie połączyć. Dodatki: 3-4 banany sok z połowy cytryny(...)miski i skropić sokiem z cytryny.Poukładać na wystudzonej tarcie.Wystudzony krem patissiere wymieszać (żeby krem był lżejszy można dodać 330 ml kremówki,lekko ubitej) ,wyłożyć na banany.Na krem rozsmarować masę śmietanową i udekorować czekoladą.Wstawić do lodówki
Anielskie wypiekiinnych owoców cukier puder do posypania WYKONANIE: Śmietana kremówka, mascarpone i serek naturalny muszą być dobrze schłodzone (najlepiej całą noc w lodówce). Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Ser naturalny zmiksuj krótko z mascarpone, dodaj do tego ubitą kremówkę i wymieszaj całość delikatnie drewnianą łyżką. Każdą(...)roztop osobno w kąpieli wodnej (rondelek z niewielką ilością gorącej wody ustaw na ogniu, na rondelek połóż miseczkę, wrzuć do niej kostki czekolady i mieszaj, aż czekolada się roztopi). Masę serowo-śmietanową podziel na 3 części . Do każdej dodaj jeden rodzaj czekolady i wymieszaj dokładnie łyżką. Do tortownicy przełóż kolejno masę z gorzką czekoladą, wyrównaj powierzchnię, następnie z mleczną
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml śmietanki 30 % śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 150 g serka mascarpone porzeczka czerwona A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze(...)minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Posypać porzeczkami
Kuchnia w opałachWystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe. Składniki: małe opakowanie herbatników 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej małe opakowanie malin małe opakowanie śmietanki min 30 % opakowanie mascarpone (250 g) 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wyłożyć herbatniki galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)galaretka stężeje i żelatyna się ostudzi na herbatniki wyłożyć maliny i zalać galaretką - odstawić na 10 min do lodówki śmietankę połączyć z serkiem i jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać masę śmietankową wylać na galaretkę i wstawić ponownie do lodówki na min 2-3 h (można spokojnie na całą noc) Smacznego
Gotowanie z pasjąWystarczą dwie, trzy godziny w lodówce i ciacho gotowe. Składniki: małe opakowanie herbatników 2 opakowania galaretki - najlepiej truskawkowej małe opakowanie malin małe opakowanie śmietanki min 30 % opakowanie mascarpone (250 g) 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: kwadratową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na dnie wyłożyć herbatniki galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)galaretka stężeje i żelatyna się ostudzi na herbatniki wyłożyć maliny i zalać galaretką - odstawić na 10 min do lodówki śmietankę połączyć z serkiem i jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać dodać żelatynę i ponownie dokładnie wymieszać masę śmietankową wylać na galaretkę i wstawić ponownie do lodówki na min 2-3 h (można spokojnie na całą noc) Smacznego
Gotowanie z pasjąkoniec ubijania stopniowo dodawać cukier, powoli - łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i skrobię wymieszać, przesiać i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około(...)blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem śmietankowy z nutą cytrynową: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z połowy cytryny Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić (końcówkami miksera
Zasmakuj Kuchnisamo włosko i tak samo pysznie! Więc…Bon Appetit ! SKŁADNIKI NA KREM TIRAMISU: ( na 6 miseczek, lub do przełożenia jednego tortu) 8 umytych jajek w tem. pokojowej 750g. serka mascarpone 8 łyżek cukru brandy, lub rum, lub zapach arakowy bądź rumowy Przygowowanie Kremu : Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka razem z cukrem przez(...)warto uzbroić się w cierpliwość i nie wypuszczać miksera z rąk przez następne 6 minut. W wyjątkowo długim ubijaniu żółtek tkwi jedna z tajemnic dobrego, kremowego tiramisu! ]. Do kremowej masy z żółtek dodajemy mascarpone, łyżkę alkoholu lub zapach oraz połowę ubitych białek , następnie wszystko mieszamy, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Mimo iż nie jest to żelazna zasada, warto
Domowe TortyProfiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2
Kto ugości moich gości?