masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:183/248)

Kruche babeczki z kremem limonkowym 177

korzystam z gotowych korpusów do babeczek. Tak zrobiłam i tym razem. Wy oczywiście możecie zrobić je własnoręcznie, jeśli chcecie ;) Potrzebne nam: * na krem: - 250 g śmietanki 30% - 250 g serka mascarpone - odrobina miodu/brązowego cukru - sok i skórka starta z 2-3 limonek (zależnie od tego, jak bardzo intensywne w smaku kremy lubicie) - opcjonalnie - odrobina naturalnego zielonego barwnika w proszku(...)pokrojona czekolada z nadzieniem miętowym Przygotowanie:  Limonki sparzyć i osuszyć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę, następnie przepołowić i wycisnąć sok. W misce połączyć śmietankę, mascarpone, cukier lub miód i ubić na puszystą masę na wysokich obrotach. Cały czas ubijając dodać odpowiednią ilość barwnika (dodawać po trochu, aż kolor będzie satysfakcjonujący) oraz sok i skórkę z limonki. Gdy tylko składniki

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne Muffinki reniferki 186

cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami(...)wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu

Kubki smaku
Torcik truskawkowy bez pieczenia. 332

serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (do smaku) 2 opakowanie galaretki truskawkowej truskawki      Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, chłodzimy. Żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali), dodajemy do śmietany i miksujemy. Następnie dodajemy serek i dokładnie miksujemy. Żelatynę wkładamy(...)mikrofali na około 20 sekund, wyjmujemy, mieszamy i cienką stróżką wlewamy do masy. Znów dokładnie miksujemy, na końcu ewentualnie dosładzamy i delikatnie mieszamy.       Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy warstwę herbatników, na nią 1/3 kremu. Krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nią wykładamy 1/3 kremu. Na nim rozkładamy trzecią warstwę herbatników

Rozpustne gotowanie
Ciasto marchewkowe z makiem 117

startej marchewki 9 łyżek maku  1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 500g mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą(...)małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w  lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Wuzetka z twarogiem 1293

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)spędziliśmy miłe popołudnie. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki

Ala piecze i gotuje
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 139

soli     2 łyżeczki kakao   1/4 łyżeczki barwnika zielonego   SKŁADNIKI NA KREM:     250 g sera białego, mielonego     250 g serka mascarpone     180 g masła, miękkiego(...)Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty  barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy

w mojej kuchni
Trufle dla Mikołaja 182

nich uroczo...?Natchnienie do trufelków znalazłam u Mirabelki - pozmieniałam jednak nieco proporcje, bo miałam tylko 150 gram mascarpone. Że wyszły absolutnie bajecznie, i koniecznie musie spróbować je zrobić, to już pisałam...Trufle tiramisuSkładniki:(na 20 sztuk)150 g serka mascarpone2 łyżki cukru waniliowego90 g podłużnych biszkoptów1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej2 łyżki wrzątku2 łyżki Amarettododatkowo:10 g kakaoKawę zalać(...)wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.Biszkopty pokruszyć (mogą zostać większe kawałki), wymieszać z ostudzoną kawą i Amaretto. Odstawić na 15 minut.Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, dodać biszkopty, dokładnie połączyć.Z masy formować kulki. Obtaczać w kakao, przekładać na talerz lub do mini papilotek.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny przed podaniem.Smacznego!Bodil się już wyszalała - u nas w ogrodzie zdmuchnęła huśtawkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt ala tiramisu 200

likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek(...)Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą

prawdziwe jedzenie
Cytrynowa tarta bez pieczenia 835

więc zostawiam Was z ciastem na osłodę, a po nowe przepisy zapraszam około poniedziałku. Tymczasem ja zamierzam wypocząć:) Składniki: 3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody  250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę(...)wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować blenderem. Ja wybrałam opcję z blenderem. Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę

Fabryka pomysłów
Biały puszek 394

mleka kokosowego 200 ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła Pianka z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 15 dag białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto:  Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia(...)drugą warstwą ciasta. Pianka z białej czekolady: Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodajemy zimny serek z lodówki, miksujemy na puszysty krem, smarujemy wierzch ciasta.Posypujemy grubo wiórkami. Schładzamy w lodówce

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowo-truskawkowy 333

pieczenia   Krem biały: 400 ml śmietany 30 % 300 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 750 g truskawek   Krem czekoladowy: 250 ml śmietany 30 % 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mlecznej czekolady   Dodatkowo: 1-1,5 kg truskawek rurki waflowe z nadzieniem lub bez (zużyłam 6 opakowań(...)Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Potrzebujemy dwa identyczne biszkopty więc składniki należy zwiększyć

Na Ciasteczkowych Papierach
Śmietanowy tort motylek 216

łyżki cukru 2 śmietanfixy pół puszki brzoskwiń pół łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody wierzch: 400 ml śmietany 2 łyżki cukru 2 śmietanfixy odrobina czerwonego barwnika 250 g serka mascarpone kolorowe posypki 1 banan Sposób przygotowania: Upiec biszkopt według tego przepisu , lub każdego innego który lubicie. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Najgrubszy blat położyć na spód. Brzoskwinie z puszki odsączyć(...)łyżkach wody, ostudzić. Wymieszać brzoskwinie z żelatyną.  Śmietanę ubić z cukrem i śmietanfixem na sztywno. 1/3 kremu wymieszać z owocami. Każdy blat skropić ponczem. Na pierwszy blat wyłożyć masę z owocami. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 śmietanowej masy, przykryć ostatnim blatem, skropić ponczem i pokryć wszystko cienko pozostałą częścią masy (również boki). Wierzch wystarczy posmarować cienko

na moim stole...
Malzenstwo doskonale... 154

bialka z cukrem na sztywna piane. Dodajemy do nich roztrzepane zoltka, mieszamy lyzka dosc energicznie.Maki, kakao i proszek do pieczenia nalezy dokladnie razem wymieszac i na koncu dodac do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokladnie i energicznie.Gotowe ciasto przekladamy do nasmarowanej tluszczem tortownicy, ale smarujemy tylko dno, brzegow nie nalezy smarowac.Pieczemy przez okolo 45 minut w temperaturze 180°C. Przed wyciagnieciem(...)patyczkiem czy sie upiekl.Po upieczeniu i przestygniecu biszkopt nalezy przekroic na 3 rowne krazki. Najlepiej odwrocic go do gory nogami by gora tortu miala rowna powierzchnie.Skladniki na mase: 500g serka mascarpone 2 kremowki po 250 ml kazda cukier puder (ilosc wedle uznania, ja dalam 2 lyzki, bo nie lubie zbyt slodkich ciast) 200g gorzkiej czekolady olejek pomaranczowy 1 usztywniacz

Przysmaki Karolki
Zupa dyniowa z serowymi kluseczkami 253

ZUPA DYNIOWA: 1 cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku plasterek imbiru 400 g surowej dyni Hokkaido 1 szklanka wody 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki serka mascarpone sól olej kokosowy do smażenia KLUSECZKI SEROWE: 125 g twarogu tłustego 1 jajko 1/4 szklanki mąki pszennej sól Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka z rozgrzanym(...)surową dynie, czosnek i imbir. Całość zalać wodą oraz ciepłym bulionem. Gotować ok 30 minut, aż warzywa zmiękną, pod koniec doprawiając gałką i ewentualnie solą. Zmiksować blenderem na gładką masę razem mascarpone. Nie mielony twaróg wymieszać z jajkiem mąką i solą. Nabierać łyżeczką masę serową i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gotować do momentu wypłynięcia kluseczek. Podawać z gorącą zupą

https:KKuchniaMniam
Tort Red Velvet 197

Składniki na tort: Biszkopt: 7 jaj w temp. pokojowej 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru odrobina czerwonego barwnika Krem: 500ml śmietanki 36% 375g mascarpone 375g serka ” Twój Smak ” lub ” Philadelphia „ 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego Pozostałe: około 300g posiekanych orzechów arachidowych Przygotowanie tortu(...)dodając stopniowo cukier ubijamy na sztywno. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, ciągle ubijając, dodajemy po jednym żółtku, pamiętając by każde kolejne dodawać po dokładnym wymieszaniu się poprzedniego. Do masy wsypać barwnik, oraz obie mąki i delikatnie wmieszać je szpatułką, starając się by piana opadła jak najmniej. Im bardziej puszysta będzie, tym większy i bardziej puszysty urośnie biszkopt. Przelewamy ciasto

NiePieprz.pl
Czapeczki Mikołaja - mikołajkowe babeczki 150

masy maślanej, w 2-3 partiach, na zmianę z mlekiem. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Dodać czekoladę i rodzynki, wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 20 min. Wystudzić i udekorować kremem. Krem 250 g śmietanki 36% łyżka cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) 250 g mascarpone czerwony barwnik(...)spożywczy Śmietankę ubić do gęstości z cukrem waniliowym i pudrem. Dodać serek mascarpone, wszystko ubić na sztywno. 2-3 czubate łyżki kremu przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką, do reszty kremu dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć do woreczka z tylką okrągłą. Najpierw dekorować babeczki kremem czerwonym, następnie białym po bokach i na czubku (jak na zdjęciach). Przechowywać w lodówce

Słodkie inspiracje
Kawowe Ciasto Na Zimno 196

serka mascarpone 200 gr śmietanki 30% 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy inki lub kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę syropu waniliowego) około 50 gr herbatników kilka biszkoptów okrągłych kakao do oprószenia poszczególnych warstw 1. Tortownicę wykładamy folią i na spód dajemy biszkopciki. 2. Schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz cukrem oraz(...)kawą umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy do zgęstnienia. 3. Wykładamy 1/3 masy na biszkopty a na nie wykładamy herbatniki, herbatniki zaś oprószamy kakaem. 4. Wykładamy znów warstwę masy i znów herbatniki i oprószamy kakaem i aż do ostatniej warstwy na którą kruszymy ze dwa-trzy herbatniki i całość obsypujemy kawą lub kakaem. chowamy do lodówki na co najmniej kilka

Gotowanie...to proste !
,,Orzeźwiający deser truskawkowy’’ 226

herbatniki, serek mascarpone zmieszany z jogurtem greckim i oczywiście truskawki. Idealny pomysł na upalne dni. Składniki: 100 g herbatników petit beurre 200 g mascarpone 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżeczki cukru pudru 250 g truskawek świeżych 3 łyżeczek cukru Przygotowanie: Herbatniki rozkruszamy na mniejsze kawałki. Truskawki oczyszczamy cukrujemy do smaku. Truskawki miksujemy blenderem na puree. Mascarpone mieszamy z jogurtem(...)dosładzamy do smaku cukrem pudrem. W szklankach bądź kieliszkach nakładamy warstwami na zmianę herbatniki, masa mascarpone i truskawki. Dekorujemy całymi truskawkami. Deser przechowujemy w lodówce

Podróż w kulinaria
Tort cytrynowo - bezowy 223

cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na dwie równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach łyżką lub przełożyć masę bezową do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M) . Piec obie blachy jednocześnie przez około 3 godziny. Po upływie 1,5 godziny najlepiej zamienić blachy miejscami. Wyjąć(...)najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą noc w zamkniętym piekarniku. Krem cytrynowy: 225 g kremu cytrynowego lemon curd np. z tego przepisu 250 g schłodzonego serka mascarpone 150 g schłodzonej śmietany kremówki 36% oraz: do dekoracji: 2 - 3 łyżki kremu cytrynowego lemon curd Śmietanę ubić na sztywno. Lemon curd delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone. Stopniowo dodawać

maniapieczenia
Pavlova z truskawkami, golden syrupem i pistacjami 239

Składniki: Beza: 6 białek 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 100 g serka mascarpone Dodatkowo: ok. 200-300 g truskawek golden syrup lub miód pistacje - 1/2 szklanki posiekanych Beza Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dosypując po trochu drobnego cukru. Piana(...)powinniśmy czuć cukru. Może to trochę zająć, ale zdecydowanie warto się trochę (a w zasadzie mikser) natrudzić ;) Pod koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijamy. Masę wykładamy na papier do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 120 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 90-100 stopni i tak pieczemy jeszcze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta Niebo 281

schłodzone (prosto z lodówki). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (nie ubijać jednak zbyt długo, by się nie zwarzyła). Dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszać szpatułką (nie miksować!). Dodać likier, dalej mieszając. Dodać czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu. Przygotowany spód tarty posmarować dżemem jagodowym(...)lodówki na minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć bezy  (fot.4) . Smacznego. Gwarantuję, że będzie smakowało :) Źródło: mojeciacho   drukuj przepis

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania