została zamrożona, żebym mogła cieszyć się zimą moimi ulubionymi owocami, a Wy przepisami :) Malutką zaś część zabrałam do miasta żeby zrobić to ekspres - cudo. Składniki: - pojemniczek malin - 250 g serka mascarpone - 200 g śmietany 36 % - cukier puder wg uznania (u mnie ok 2 łyżki- nie jest mocno słodka) - opakowanie ulubionych markiz (u mnie hity) - 1/2 kostka masła Ciastka kruszę(...)zrobić się gorące). Łączę masło z ciastkami (ma powstać konsystencja mokrego piasku). Wykładam na wysmarowaną masłem formę do tarty mocno dociskając boki. Spód wkładam do zamrażarki na czas przygotowywania masy. Mascarpone mieszam z cukrem pudrem. Śmietanę ubijam na sztywno i delikatnie łączę z mascarpone. Gotową masę wykładam na ciasteczkowy spód, na wierzchu układam maliny lekko dociskając. Tarta powinna się
Cook&Lovewłoskie...rodzajów jest wiele M - mąki wszelkiego rodzaju (od pszennych, przez razowe, aż do gryczanych i pełnoziarnistych), migdały we wszystkich postaciach (całe, blanszowane, tarte, płatki a także w postaci masy marcepanowej) i masło (tylko 83%), mleko, miód N - nowości - gdy zauważysz w sklepie nowy, ciekawy produkt to nie zawahaj się go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć(...)przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie coraz częściej) T - tarta bułka - nie tylko do wysypania formy, ale także jako dodatek do ciast U - uuuuuuzupełnić może pomożecie? W - woda zazwyczaj
Mania Wypiekaniastraconego, takie naleśniki równie dobrze będą smakowały na śniadanie. A skąd pomysł na nadzienie? Po prostu, potrzeba matką wynalazków :) A prościej mówiąc: zostało mi trochę masy na bazie śmietany i mascarpone, którą zazwyczaj wykorzystuję do ciast, a że żal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc, że jak dodam jakiś owoc to będzie idealny farsz(...)stało :) SKŁADNIKI: 1 jajko 1 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwej wanilii) 2-3 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki mielonych migdałów mąka ok 3/4 szklanki 125 g serka mascarpone 100 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 1 gruszka cukier cynamonowy A jak to zrobić: Z mąki, mleka, migdałów, jajka, cukru i cukru waniliowego, zrobić ciasto naleśnikowe, dokładnie
Kuchnia w opałachcukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix 100 g gorzkiej czekolady POZOSTAŁE: 1 kg śliwek 40 ml wódki powidła śliwkowe cukier 1 łyżeczka(...)wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec
Passions hobbies lifeupiec babeczki z malinami. Czekoladowe muffinki z kostką gorzkiej czekolady w środku świetnie komponują się z delikatnym kremem z serka mascarpone i malin - w dodatku są dziecinnie proste do zrobienia.Składniki na babeczki czekoladoweSkładniki na krem malinowy:500 g serka mascarpone0,5 szklanki malin2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego3 łyżki śmietany kremówki (opcjonalnie)+ maliny i listki mięty do dekoracjiBabeczki(...)około 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, żeby krem był nieco mniej "sztywny" możemy dodać trochę więcej śmietany kremówki.Babeczki wyciągamy z pieca i odstawiamy do przestudzenia.Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy
Ciastkozercyżółtka i powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną kremówką. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Owoce kroimy w kosteczkę. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na 3 blaty. Do pokrojenia biszkoptu użyłam(...)torcika. Jeden przekroiłam na pół i powstały mi dwa małe blaty.Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, energicznie mieszając. Następnie wlewamy sok z cytryny. Pierwszą połówkę nasączyłam ponczem, nałożyłam masę z owocami, położyłam drugą połówkę i przykryłam kremem. Cały torcik dookoła smarujemy kremem. Drugi biszkopt pokruszyłam i obsypałam nim torcik ;) Do torciku polecam herbatę Earl grey Teekanne
Aga w kuchninaturalnego kakao 100 g cukru 100 g mleka zagęszczonego 3 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 125 g serka mascarpone 100 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Przygotowanie: Ciasto: Masło, Nutellę, kakao, cukier oraz mleko zagęszczone umieścić w jednym garnuszku i podgrzewać do momentu(...)temperaturze pokojowej do wystudzenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na białą lśniąca i sztywną pianę. Żółtka natomiast wmieszać do wystudzonej masy czekoladowej, wsypać również przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubite białka (najlepiej przy pomocy szpatułki). Czekoladowe ciasto
Nastoletnie Wypiekanieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 160 g herbatników kakaowych 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady białej ok. 120 – 160 g prażonej pszenicy w miodzie wykonanie: Blaszkę (20×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy 1/2 cz. herbatników. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (czekoladę(...)łamiemy na kostki, wkładamy o miseczki i umieszczamy na garnuszku z gotującą się wodą). Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Serek rozmiksowujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej czekoladę i ponownie ubijamy. Taką masę dodajemy do serka i miksujemy na jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy prażoną pszenicę i mieszamy szpatułką. Gotową masę równomiernie wykładamy na herbatniki i przykrywamy
Domowy Smak Jedzeniamałymi zmianami :) polewa znaleziona tutaj Składniki (tortownica 24): 200g ciasteczek Oreo (bez kremu, użyłam ciasteczek z Lidla Neo) 50 g masła 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie) 250 g serka mascarpone 200 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 2 żółtka 350 g mus z dyni (przepis tutaj ) 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)łyżki śmietany 3 łyżki kakao 60g masła 1 łyżeczka żelatyny Wszystkie składniki oprócz żelatyny umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątku, następnie dodajemy do gorącej masy i dokładnie mieszamy (masy już nie gotujemy). Następnie lekko przestudzić i polać sernik. Masa jest wspaniała bo pięknie się błyszczy! Ciasteczka miksujemy w blenderze na pył, Lub wkładamy do woreczka foliowego
Delicious Titbitsubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia blaszki o o wymiarach 35×35 cm. Pieczemy(...)upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem malinowy: 250 g zmiksowanych malin 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody 3 – 4 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ją do miksowanych malin i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniaprzez sito mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, na końcu wsypać startą gorzką czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Płaską formę o wymiarach 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i delikatnie wyrównać. Ciasto piec około 12-15 minut w temperaturze 180 o C. Należy uważać, by ciasto nie było za bardzo spieczone, bo wówczas pęknie podczas(...)pieczenia do góry), zerwać papier a gorącą roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone; 50 ml śmietany 18%; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Składniki dokładnie zmiksować. Ja przygotowałam ten krem z podwójnej ilości składników. Składniki na polewę: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
In my kitchenBajaderki to pyszny deser w formie kulek. Dobra alternatywa dla niezbyt udanego czy niesmacznego ciasta. Ważne żeby masa była konsystencji miękkiej plasteliny wtedy łatwo formuje się z niej kulki. W moim przypadku wykorzystałam murzynka, który nie wyrósł jak należy (testuję nowy piekarnik i słabo mi to wychodzi) jednak do bajaderki nadawał się idealnie, a już z dodatkiem koniaku - pycha(...)ciasta, ciastek, pokruszonych herbatników (ważne żeby ciasto nie miało kremu lub owoców) dowolne bakalie (ja dałam dwie garście rodzynek, których nie moczyłam) dwie łyżki dowolnej marmolady 250 g serka mascarpone dodałam całą polewę którą miałam przygotowaną do murzynka (pół kostki masła,4 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki śmietanki 30% - zagotowane i ostudzone) 1-2 łyżki
Pysznie & Piękniemasa będzie zważona, ale tak ma być wsypać mąkę, proszek z sodą, resztki po soku, wlać kefir i połączyć mikserem składniki, forma silikonowa z kominkiem 22 cm, przełożyć do formy ciasto włożyć do prodiża z grzaniem góra-dół, włączyć prodiż, piec około 40-45minut do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy zimne i przekroić na dwa blaty KREM MASCARPONE(...)zimną śmietanę ubijać mikserem, gdy zacznie sztywnieć wsypać cukier puder i wanilinowy, dodać serek mascarpone i ubić wszystko na sztywno jeden blat posmarować grubo dżemem z aronii (użyłam swojej roboty) lub jaki dżem lubisz, krem podzielić na 3 części i jedną rozsmarować na dżemie, lekko dociskając nakryć drugim blatem drugą część kremu rozsmarować po wierzchu i trzecią nałożyć szprycką, posypać
W Mojej Kuchni Lubięczego potrzebujecie aby wykonać ten przysmak:) 5 godzin 1 blaszka składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 250 g herbatników 2 mleczne czekolady 2 białe czekolady 3 szklanki prażonej pszenicy z miodem wykonanie: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 200 ml śmietany kremówki ubić. Dodać mascarpone i wystudzoną czekoladę. Wsypać 3 szklanki prażonej pszenicy i pomieszać łyżką. Mleczną czekoladę(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostała kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej przestudzoną czekoladę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim herbatniki obok siebie. Nałożyć na nie masę białą, przykryć ponownie herbatnikami. Wylać masę z mleczną czekolada i udekorować prażoną pszenicą. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 3 godzin). Podawać zimne
Ania i Marcin gotują