jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g chałwy waniliowej dodatkowo około 100 g chałwy waniliowej do posypania boków i wierzchu tortu dżem porzeczkowy 1/2 kubka zaparzonej gorzkiej czarnej herbaty do ozdoby- opcjonalnie małe(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę
MojaQchnia.pltalerza. Polecam Wam koniecznie spróbujcie i zróbcie. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Mile również widziane Wasze zdjęcia potraw. Składniki 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 200 g białej czekolady 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 3 szklanki pszenicy w miodzie (płatki śniadaniowe(...)rozpuścić w kąpieli wodnej ( na parze) i odstawiać do wystygnięcia. 200 g śmietany ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Stale ubijając dodawać stopniowo rozpuszczoną białą czekoladę. Do ubitej masy dodać 1,5 szklanki płatków i wszystko wymieszać. W tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie herbatniki, a następnie wyłożyć masę z białą czekoladą. Na wierzch ułożyć ponownie warstwę
O kuchni z uczuciemmrożonych jagód + jagody do dekoracji 3/4 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki przyprawy do sernika Delecta 10 małych biszkoptów * ser nie może być zbyt "wodnisty" Na krem: 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru płatki czekoladowe Decorada Delecta Przygotowanie: Do miski wkładamy ser i dodajemy jogurt, całość dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Następnie wbijamy jajko(...)budyń i przyprawę do sernika, znów mieszamy. Mrożone jagody (3 łyżki) rozmrażamy np. w mikrofali lub na gazie w garnuszku z grubszym dnem. Rozmrożone, ciepłe jagody przelewamy do naszej masy, całość mieszamy do uzyskania jednolitej fioletowej barwy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy po 1 małym biszkopcie na dno. Następnie wlewamy do około 3/4 wysokości naszą jagodową
Słodkie okruszkijajka 2 łyżki kakao 3 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl siekanych orzechów laskowych szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 350g nutelli łyżka kakao 500ml śmietanki 30% 2 zagęstniki do śmietanki (śmietan-fix) 5 wafelków knoppers czekoladowa posypka 2 łyżki siekanych migdałów Poncz: 1/3 szkl mocnej herbaty 2 łyżki(...)białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z orzechami delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec ok 30 minut w 180st. Pod koniec sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł. Krem czekoladowy: Mascarpone
Smakołyki AsiKiedy kawa była gotowa aby ją użyć, wymieszałem serek z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. W osobnym naczyniu ubiłem śmietanę na sztywno, którą następnie dodałem do serka. Całość wymieszałem na jednolitą masę. Gdy składniki miałem gotowe zacząłem je układać w pucharkach: 1. Najpierw biszkopty namaczałem w kawie i ułożyłem na spód 2. Następnie wyłożyłem po dwie łyżki masy
Kuchenne Wariacjekolor. Jego przygotowanie nie jest trudne, nie zajmuje też wiele czasu. A smak... Moi drodzy, to ciasto rozpływa się w ustach! Kruchutki, delikatny spód i cudownie kremowa, idealnie gładka masa. Jej słodko-herbaciany smak świetnie przełamuje limonka. Do tego chrupiące beziki, i będziecie w niebie. Gwarantuję! Już dzisiaj chciałabym złożyć Wam świąteczne życzenia. Żebyście ten czas spędzili w rodzinnym gronie(...)wymiarach 34x9 cm) spód: 150 g mąki pszennej 20 g cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego krem: 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady skórka otarta z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduże jajka 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich Nadzienie: 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 100g białej czekolady 1/2 łyżeczki oleju kokosowego Dodatkowo: posiekane orzechy do posypania Ciasto: 1. Formę z kominem(...)wymieszać. Nadzienie: 4. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie i wymieszać mikserem na jednolitą masę. 5. Do przygotowanej blaszki przełożyć około 2/3 ciasta, wyrównać i łyżką zrobić dookoła małe wgłębienie pośrodku ciasta ( patrz FILM ). Na środek ciasta w blaszce wyłożyć nadzienie z serka i przykryć je pozostałym ciastem ( patrz FILM ). 6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkamalin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej, do smaku ) 1,5 łyżeczki żelatyny ( 6 g ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową do kremu. Maliny umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba rozmrażać ) i wymieszać(...)suchego patyczka ( patyczek wbijamy bardziej z brzega babeczki, pamiętając że pośrodku jest budyń ). Upieczone babeczki przełożyć na kratkę, wystudzić. Krem malinowy : Stężałą frużelinę malinową zmiksować z serkiem mascarpone na gładki, jednolity krem. Uwaga: Jeżeli frużelina malinowa po stężeniu będzie zbyt twarda, należy dodać 2 - 3 łyżki gorącej wody i wymieszać, to rozluźni jej konsystencję. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego
Opowieści z piekarnikaserka mascarpone (bez laktozy) 150 ml likieru jajecznego 200 ml kawy parzonej 10 dkg borówek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Torcik Tiramisu z borówkami Jak przygotować tiramisu. Śmietanę kremówkę wyjąć z lodówki, ubić na półsztywno. Kiedy śmietana zaczyna gęstnieć dodać małymi porcjami cukier puder i ekstrakt waniliowy. Do dobrze ubitej śmietany dodać mascarpone. Kontynuować(...)ubijanie do momentu, w którym masa jest dość sztywna. Zimną kawę wymieszać z likierem jajecznym. Metalową formę wyłożyć folią spożywczą. Na spód formy włożyć kilka łyżek masy mascarpone, a na masę wykładać paluszki biszkoptowe uprzednio namoczone przez kilka sekund w kawowo-likierowym naparze. Na namoczone paluszki wyłożyć kolejną warstwę masy, posypać kakao, na kakao znów położyć paluszki biszkoptowe. Na ostatnią
mecookspieczenia 125g miękkiego masła 125g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 4 żółtka 8 łyżek mleka Beza: 4 białka 200g cukru Krem: 450g gotowego sera na sernik (gęstego) 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany około 350g pokrojonych truskawek Dodatkowo: 4-5 łyżek cytrynówki Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier(...)mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać żółtka i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na maślaną masę, dodać mleko i wymieszać, krótko, ale dokładnie mikserem. 3. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
Mała Cukierenkałyżeczki proszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki „laski” cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając(...)ładnie się połączą a cukry rozpuszczą. Następnie odstaw do ostygnięcia. Oddziel żółtka od białek, mąkę przesiej przez sitko, dodaj do niej proszek do pieczenia. W misie robota umieść ostudzoną masę czekoladową, mieszaj dodając po kolei żółtka. Następnie dodawaj do całości po łyżce stołowej mąki z proszkiem, aż do całkowitego połączenia się składników. Masa na ciasto musi być gładka. W osobnej
Garniec MagalieWspaniałe ciacho. Lekkie, pyszne, szybkie w wykonaniu. Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 250 g 2 opakowania śmietany 36% 200 g Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem
MojaQchnia.plopakowanie mascarpone 250 g 2-3 łyżki cukru pudru ciemne kakao do posypania 2 szklanki słodkiej kawy ( można zastąpić kawą zbożową typu Inka) WYKONANIE: Niewielką blachę moja o wymiarach 19/22 cm wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Biszkopty przycinamy i mocno nasączamy w kawie. Układamy w blaszce. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie po łyżce dodajemy serek. Mieszamy(...)tylko do połączenia składników. Połowę masy rozsmarowujemy po biszkoptach, posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Dajemy resztę masy i teraz radziłabym nałożyć jeszcze jedną warstwę biszkoptów (ja jej nie dałam ) i dopiero posypać kakao. Ale wybór należy do Was. Smacznego
Pani na deserIzabela Magdalena 2 serki mascarpone (500 g) 2 paczki biszkoptów 500 ml śmietany 30% kakao 4 żółtka 4 łyżki cukru 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki Amaretto Działamy: 1. Kawę zaparzyć gorącą wodą i ostudzić. 2. Żółtka z cukrem ubijamy na biały krem. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno. 4. Na wolnych obrotach miksera rozmieszać mascarpone. 5. Dodać ubite jajka(...)wolno i na wolnych obrotach miksujemy. 6. Do masy dodajemy śmietanę. 7. Do tak powstałej masy dodać Amaretto - wymieszać. 8. Dno naczynia cieniutko posmarować kremem. 9. Położyć warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, na to obficie strząsnąć kakao, po czym przykryć kremową pierzynką. Powtórzyć kolejną warstwę, aż dojdziecie do wierzchu naczynia. 10. Wierzch deseru można posypać startą czekoladą, czego
Kuchnia smakówmąki 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie W rondelku zagotować wodę ,masło z cukrem i kakao. Gotować chwilkę 2-3 minuty i odstawić do przestudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem(...)temp. 170-180 C . Krem składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Wykonanie Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder . Następnie dodać serek mascarpone .Miksować całość do połączenia składników. Dodatkowo dżem
w mojej kuchniłyżki serka mascarpone - 1 białko *opcjonalnie: skórka z reszty cytryny, wiórki kokosowe, owoce granatu. Mleczko kokosowe wraz z listkami limonki, mięty i ze skórką z cytryny zagotowujemy na małym ogniu, by ubyło trochę cieczy i żeby dodane elementy nadały mleczku aromatu. Ściągamy z ognia, studzimy i przelewamy przez sitko. Aromatyczne mleczko miksujemy wraz z mascarpone. Białko ubijamy na sztywną(...)pianę i delikatnie łączymy z wcześniej zmiksowaną masą. Możemy dodać wiórki kokosowe i otartą skórkę z cytryny. Dip przelewamy do wcześniej zostawionej skórki-połówki melona. Zajadamy maczając żołnierzyki w powstałym dipie. Smacznego
Be Fit Be Strongopakowania serka mascarpone 1 banan kiwi lub inny owoc do dekoracji A jak to zrobić: Jedną z galaretek zrobić według przepisu na opakowaniu. Drugą zrobić podobnie ale z 1/2 ilości wody. Obie galaretki odstawić do ostygnięcia. Tą w której mamy mniej wody można odstawić do lodówki, aby szybciej stężała. Gdy już będzie lekko ścięta, dodajemy do niej mascarpone(...)przy pomocy miksera łączymy składniki. Tak przygotowana masę wykładamy do połowy foremki. I tu w moim przypadku zadziałały prawa fizyki. Ułożyć plasterki banana i całość zalać drugą galaretką. W tym momencie moje galaretki zamieniły się miejscami. Zwykła galaretka powędrowała na spód foremek, a serowa warstwa wypłynęła na wierzch. Ot czary :) Foremki wstawić do lodówki, aby deser dobrze stężał. Podawać
Kuchnia w opałach