masa z serka mascarpone - 3718 przepisów (strona:185/248)

Zapiekanka warzywna z łososiem i twarogiem 99

cienkie paski i posolone 200 wędzonego łososia mała czerwona cebula pokrojona w piórka por pokrojony w cienkie plasterki 120 g wędzonego twarogu (pół opakowania) opakowanie serka typu mascarpone lub serka kremowego 3 całe jajka 2 ząbki czosnku po dużej szczypcie świeżo zmielonego pieprzu, wędzonej papryki i suszonego koperku Przygotowanie: Brokuł gotujemy kilka minut w osolonej wodzie tak by były jeszcze(...)zapiekania układamy cienkie paski cukinii. Na to łososia podzielonego na mniejsze kawałki, cebulę i pora. Dookoła krawędzi naczynia układamy ramkę z odsączonego brokuła. Z jajek, przypraw, twarogu i serka ucieramy gładką masę i wlewamy ją na górę naczynia. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach (góra, dół). Opcja: jeśli nie lubisz warzyw al dente i wolisz, żeby były bardziej rozgotowane, można

Ugotowane pozamiatane
kinder country bez pieczenia (moja wersja) 148

zniknęło jako pierwsze! W tym tygodniu ciasto kinder country jest tematem akcji "Ciasto na niedzielę" . Zajrzyjcie koniecznie na inne blogi :) składniki: krem biały: 400 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 szkl mleka w proszku krem ciemny: 200 ml śmietany kremówki 150 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka) ponadto: ok 200 g herbatników maślanych 3 szkl prażonej(...)Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od przygotowania śmietany do wykonania ciemnego kremu: Śmietanę podgrzać do wrzenia, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, odstawić na ok 1 minutę, rozmieszać do powstania gładkiej masy, schłodzić. Herbatniki połamać na kawałki, częścią wyłożyć dno tortownicy (moja 26 cm) . Kremówkę przeznaczoną na jasny krem ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone i mlekiem w proszku (tylko do połączenia

6niebo
MINI SERNICZKI Z TRUSKAWKOWYM MUSEM 136

mascarpone, 150 g śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 25 dag truskawek, ½ op.galaretki cytrynowej WYKONANIE 1.Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szkl. wrzątku, wystudzoną przelewamy do 6 foremek sylikonowych, pozostawiamy do stężenia.  2.Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.  3.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, odkładamy 10 sztuk. Resztę blendujemy.  4. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy serek(...)truskawkowy oraz żelatynę.  5. Odłożone truskawki kroimy w plastry, dodajemy do masy serowej. 6. Powstałą masą napełniamy foremki w których stężała galaretka. Na wierzchu układamy po 1 biszkopcie. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. RADA: Aby łatwiej było wyjąć babeczki, można foremki wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą

słodki bratek
tiramisu z truskawkami 176

Truskawkowe tiramisu Skład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była(...)zbyt wysoka i by jajka się nie ścieły). Do utartych jaj dodajemy ubitą słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy

Miód i pieprz
Zapp -kolorowy śmietanowiec z ciepłymi lodami 169

zimne, ubijam śmietanę , 200 ml na każdą galaretkę. Do ubitej śmietany,  wlewam delikatnie zimną galaretkę, czynności powtarzam z pozostałymi. Trzeba to robić sprawnie i w miarę szybko, ponieważ masy szybciutko tężeją. Wylewam porcjami na biszkopty i lody , na przemiennie,  mają wyjść  nieregularne warstwy.  Całość odstawiamy do lodówki.  Przygotowujemy galaretki na górę, użyłam jabłkowo miętowych, świetnie(...)wody , całkiem zimne i leciutko tężejące wylałam na wierzch ciasta, które znowu „wylądowało” w lodówce. Wierzch ozdobiłam bitą śmietaną z mascarpone.   Śmietankę ubiłam z dwoma łyżkami cukru pudru, pod koniec dodawałam po łyżce  serka, cały czas miksując.   *przepis zawiera lokowanie produktu

Takie tam pichcenie
Creme brulee w nowej odsłonie 209

żurawiną Składniki: (na 8 porcji) mus żurawinowy: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 3cm kawałek imbiru creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień(...)Lekko odparować, przetrzeć przez sitko, przestudzić. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika i dodać czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Wąskim strumieniem wlać ciepłą kremówkę, cały czas miksując. Dodać mascarpone i ekstrakt, połączyć. Na dno kokilek równomiernie wyłożyć mus żurawinowy, zalać kremem. Kokilki ustawić w większej blaszce, najlepiej na ściereczce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MIGDAŁOWE MAKARONIKI 97

takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć z nich skórkę naciskając palcami. Przed zmieleniem migdały wysuszyć(...)migdałową) wymieszać z przesianym cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Białko ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i ubić na sztywno. Wmieszać mieszankę migdałową w pianę łyżką. Masę bezową umieścić w rękawie cukierniczym i wypełnić każde z 30 kół na macie do pieczenia. Jeśli nie macie takiej maty można sobie odrysować kółka na papierze do pieczenia. Odstawić

Kuchnia w opałach
Beza zimowa 165

białek (o temperaturze pokojowej) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 3 - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce Przygotowanie: beza: Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać na sztywną pianę(...)ubitej bezy dodać sok z cytryny lub ocet winny, mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować do połączenia się składników. Na blaszkę od piekarnika położyć papier do pieczenia, wyłożyć masę na środek i delikatnie uformować kształt, wyrównać i podnieść boki delikatnie do góry. U mnie beza miała średnicę około 28 cm. Piec w nagrzanym do 120 stopni C piekarniku

Kuchcik gotuje
Kruche babeczki z kremem limonkowym 165

korzystam z gotowych korpusów do babeczek. Tak zrobiłam i tym razem. Wy oczywiście możecie zrobić je własnoręcznie, jeśli chcecie ;) Potrzebne nam: * na krem: - 250 g śmietanki 30% - 250 g serka mascarpone - odrobina miodu/brązowego cukru - sok i skórka starta z 2-3 limonek (zależnie od tego, jak bardzo intensywne w smaku kremy lubicie) - opcjonalnie - odrobina naturalnego zielonego barwnika w proszku(...)pokrojona czekolada z nadzieniem miętowym Przygotowanie:  Limonki sparzyć i osuszyć. Na drobnej tarce zetrzeć skórkę, następnie przepołowić i wycisnąć sok. W misce połączyć śmietankę, mascarpone, cukier lub miód i ubić na puszystą masę na wysokich obrotach. Cały czas ubijając dodać odpowiednią ilość barwnika (dodawać po trochu, aż kolor będzie satysfakcjonujący) oraz sok i skórkę z limonki. Gdy tylko składniki

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne Muffinki reniferki 170

cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników. Na koniec wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać delikatnie. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami(...)wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem: 600 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 4 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu

Kubki smaku
Torcik truskawkowy bez pieczenia. 324

serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru (do smaku) 2 opakowanie galaretki truskawkowej truskawki      Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, chłodzimy. Żelatynę zalewamy 4-5 łyżkami zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali), dodajemy do śmietany i miksujemy. Następnie dodajemy serek i dokładnie miksujemy. Żelatynę wkładamy(...)mikrofali na około 20 sekund, wyjmujemy, mieszamy i cienką stróżką wlewamy do masy. Znów dokładnie miksujemy, na końcu ewentualnie dosładzamy i delikatnie mieszamy.       Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno układamy warstwę herbatników, na nią 1/3 kremu. Krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nią wykładamy 1/3 kremu. Na nim rozkładamy trzecią warstwę herbatników

Rozpustne gotowanie
Ciasto marchewkowe z makiem 103

startej marchewki 9 łyżek maku  1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 500g mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą(...)małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w  lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Wuzetka z twarogiem 1281

Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja. Zrobiłam z serkiem twarogowym z wiaderka i powiem Wam, że byłam pozytywnie zaskoczona. Wuzetka pyszna, więc szczerze polecam i zachęcam do upieczenia. Do wuzetki zrobiłam pyszną kawę Magnifico z ekspresu(...)spędziliśmy miłe popołudnie. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia Masa serowo śmietankowa 0,5 l kremówki 30% 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 7 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki

Ala piecze i gotuje
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 127

soli     2 łyżeczki kakao   1/4 łyżeczki barwnika zielonego   SKŁADNIKI NA KREM:     250 g sera białego, mielonego     250 g serka mascarpone     180 g masła, miękkiego(...)Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty  barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy

w mojej kuchni
Trufle dla Mikołaja 171

nich uroczo...?Natchnienie do trufelków znalazłam u Mirabelki - pozmieniałam jednak nieco proporcje, bo miałam tylko 150 gram mascarpone. Że wyszły absolutnie bajecznie, i koniecznie musie spróbować je zrobić, to już pisałam...Trufle tiramisuSkładniki:(na 20 sztuk)150 g serka mascarpone2 łyżki cukru waniliowego90 g podłużnych biszkoptów1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej2 łyżki wrzątku2 łyżki Amarettododatkowo:10 g kakaoKawę zalać(...)wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.Biszkopty pokruszyć (mogą zostać większe kawałki), wymieszać z ostudzoną kawą i Amaretto. Odstawić na 15 minut.Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym, dodać biszkopty, dokładnie połączyć.Z masy formować kulki. Obtaczać w kakao, przekładać na talerz lub do mini papilotek.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny przed podaniem.Smacznego!Bodil się już wyszalała - u nas w ogrodzie zdmuchnęła huśtawkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biszkopt ala tiramisu 187

likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem. Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek(...)Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach. Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą

prawdziwe jedzenie
Cytrynowa tarta bez pieczenia 820

więc zostawiam Was z ciastem na osłodę, a po nowe przepisy zapraszam około poniedziałku. Tymczasem ja zamierzam wypocząć:) Składniki: 3-4 cytryny – w zależności jak kwaśne lubicie 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody  250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę(...)wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować blenderem. Ja wybrałam opcję z blenderem. Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania